100 Literature General Knowledge Questions

0

100 Literature General Knowledge Questions

Literature General Knowledge Questions

 

  • Literature Online General Knowledge Questions – Literature Quiz
  • Learn Literature

 

1) Tweedledum and Tweedledee are two characters of which Children’s book?
Answer: Alice in Wonderland.

 

2) Who is the author of The Origin Of Species?
Answer: Darwin.

 

3) People of which religion consider ‘The Bhagavad Gita’ as their sacred text?
Answer: Hinduism.

 

4) The abbreviated form of which book is NEB?
Answer: New English Bible.

 

5) Who invented the character, Robinson Crusoe?
Answer: Daniel Defoe.

 

6) Shakespeare’s four greatest tragedies are Macbeth, Othello, Hamlet and __________?
Answer: King Lear.

 

7) Name the mega-selling writer who has written “Deception Point”?
Answer: Dan Brown.

 

8) What is the meaning of the phrase ‘Mein Kampf’ in Hitler’s autobiography of the same name?
Answer: My Struggle.

 

9) By what name was Shakespeare’s mother known before her marriage?
Answer: Mary Arden.

 

10) In which Charles Dickens’ novel we find the characters Bently Drummle, Joe Gargary, and Herbert Pocket?
Answer: Great Expectations.

 

11) Mention the exact number of sonnets written by William Shakespeare?
Answer: 154.

 

12) Name the only play written by Shakespeare in which there is no song.
Answer: The Comedy Of Errors.

 

13) Mr. Freeze’ is the arch-enemy of a famous superhero of a comic book. What is the name of that superhero?
Answer: Batman.

 

14) In Which Book of the Holy Bible did the death of Moses take place?
Answer: Deuteronomy.

 

15) “Bird of Paradise” is a book written by a renowned psychiatrist. What is the name of him?
Answer: R.D. Laing.

 

16) The ‘Almagest’ is a book written by a Greek Astronomer. What is the name of him?
Answer: Ptolemy.

 

17) Who is the author of the classic masterpiece “Anna Karenina”?
Answer: Leo Tolstoy.

 

18) Name the female novelist who has authored ‘Sense and Sensibility’?
Answer: Jane Austen.

 

19) “Absolutely Mahvelous” is the autobiography of a person who wrote it at the age of 21. Who is he?
Answer: Billy Crystal.

 

20) Which novel of William Peter Blatty written in 1971? It has been adopted in which epic Horror Film?
Answer: The Exorcist.

 

21. Who is the author of “Roots” that inspired a TV blockbuster?
Answer: Alex Haley.

 

22) In which novel of Roald Dahl, the character Willy Wonka can be found?
Answer: Charlie And The Chocolate Factory.

 

23) Find the missing word in the Best Selling Book by Barak Obama: ‘The Audacity Of _______.’
Answer: Hope.

 

24) Name the book that became the best-seller in 1794 in America?
Answer: It was the Autobiography of Benjamin Franklin. This book had been published in England the year before – three years after his death.

 

25) “Rites of Passage” is a novel written by?
Answer: William Golding.

 

Literature Online General Knowledge Questions – Literature Quiz part 2

 

26) Which short story writer and playwright composed the works The Cherry Orchard and The Three Sisters?
Answer: Anton Chekhov.

 

27) “I, Robot” is written by an American who was born in Russia. What is the name of him?
Answer: Isaac Asimov.

 

28) Who is the author of ‘The Alchemist’?
Answer: Ben Jonson.

 

29) Name the book rated by Americans as their second favorite, only next to ‘The Bible’.
Answer: Sears Roebuck Catalog.

 

30) What was the name of the first novelist to have his works serialized?
Answer: Charles Dickens.

 

31) In all the plays written by Shakespeare, only one contains the name of an animal. Name the animal.
Answer: Shrew.

 

32) Name the pioneering novel which was typed on a Typewriter?
Answer: The Adventures of Tom Sawyer.

 

33) ‘The War of The World’s’ is a famous work of which author?
Answer: H.G. Wells.

 

34) Mention the year in which the first free library of Britain opened?
Answer: 1852.

 

35) The story of a children’s book written by Richard Adams was seen in a movie in the year 1978. What was the name of that book?
Answer: Watership Down.

 

36) (The Mousetrap) is an interesting play. Who wrote this play?
Answer: Agatha Christie.

 

37) Utilitarianism is written by a philosopher of the 19th century. What is his name?
Answer: John Stuart Mill.

 

38) Who is the author of the popular novel “Three Men in a Boat”?
Answer: Jerome K Jerome.

 

39) “Keeping it Simple” is a cookery book. Who authored it?
Answer: Gary Rhodes.

 

40) Name the Italian Astronomer who is the author of The Starry Messenger?
Answer: Galileo.

 

41) ‘A Brief History of Time’ is a famous book written in 1988. Who is its author?
Answer: Stephen Hawking.

 

42) Name the Shakespearean character who had spoken the maximum number of lines?
Answer: Hamlet.

 

43) Who is the poet of The Rime Of The Ancient Mariner?
Answer: Samuel Taylor Coleridge.

 

44) Who is the author of “The Murder of Roger Ackroyd”?
Answer: Agatha Christie.

 

45) In which book of Agatha Christi did the demise of Poirot take place?
Answer: Curtain.

 

46) Scientists have borrowed the term ‘Quark’ from a book written by a famous author. What is the name of that author?
Answer: James Joyce.

 

47) Bram Stoker gave birth to a popular literary character in one of his novels in the year 1897. What was the name of that character?
Answer: Count Dracula.

 

48) Name the book that was banned in 1932 in Ireland.
Answer: Brave New World – Aldus Huxley.

 

49) Who is the author of ‘Without Ties’?
Answer: Gianni Versace.

 

50) ‘Androcles And The Lion’ is an interesting play written by?
Answer: George Bernard Shaw.

 

Literature General Quiz Questions (51-75) part 3

 

51) Who is the author of The Wild Palms, The Sound And The Fury, and As I Lay Dying?
Answer: William Faulkner.

 

52) What is the name of the city mentioned in the book of Genesis? The name is still found.
Answer: Damascus.

 

53) Who was the writer of ‘My Life and Loves’ a 1926 book which was banned in the United States?
Answer: Frank Harris.

 

54) Who was the authoress of “Pride and Prejudice”?
Answer: Jane Austen.

 

55) Who is the writer of “There but for Fortune”?
Answer: Phil Ochs.

 

56) “Ozymandias” and “Ode to the West Wind” are two widely read poems of which poet?
Answer: Shelley.

 

57) ‘The Female Eunuch’ is the significant work of which Australian feminist?
Answer: Germaine Greer.

 

58) “Crime and Punishment” is a novel by a Russian author. What is his name?
Answer: Fyodor Dostoevsky.

 

59) Name the best selling or most-widely bought book in the USA, only next to The Bible.
Answer: Dr. Spock’s Baby And Child Care.

 

60) Oxford University’s which library is acclaimed for its exclusive collection of rare manuscripts and books?
Answer: The Bodleian Library.

 

61) Who ended his writing career with ‘The Last Tycoon’?
Answer: F Scott Fitzgerald.

 

62) What is the name of the third part in ‘The Lord of the Rings Trilogy’?
Answer: The Return Of The King.

 

63) In ‘A Midsummer’s Night’s Dream’ by William Shakespeare, who did the fairies worship as their queen?
Answer: Titania.

 

64) Who is the author of Lord Of The Flies?
Answer: William Golding.

 

65) What is the name of the Bible’s fifth book?
Answer: Deuteronomy.

 

66) ‘The English Roses’ is a children’s story written in 2003. Who is the author of this book?
Answer: Madonna.

 

67) Name the play with which Shakespeare’s started his career as a playwright.
Answer: Titus Andronicus.

 

68) Who was the founder of the pioneering public library in London city?
Answer: Robert Ford.

 

69) Elmer Gantry is a critique of ‘Evangelism’. Who wrote the book?
Answer: Sinclair Lewis.

 

70) ‘West Side Story,’ a musical is based on a tragedy by Shakespeare. Which tragedy is it?
Answer: Romeo and Juliet.

 

71) “Being Freddie” is the autobiography of which sportsman?
Answer: Andrew Flintoff.

 

72) “Satanic Verses” is a controversial work. Who wrote it?
Answer: Salman Rushdie.

 

73) Which book of the Old Testament speaks about the miseries of one man?
Answer: Job.

 

74) Who is the author of “The Napoleon of Netting Hill”?
Answer: G.K. Chesterton.

 

75) Name the person from Britain who wrote 30 books. A million copies of 28 books were sold in Britain out of these 30 books.
Answer: Alistair Maclean.

 

Literature Online Questions and Answers Part 4 (76-100)

 

76) Name the British dramatist who wrote, “The Norman Conquests” – a trilogy?
Answer: Alan Ayckbourn.

 

77) Bedknobs And Broomsticks is a book for children. Who wrote it?
Answer: Mary Norton.

 

78) Who wrote Frankenstein?
Answer: Mary Shelley.

 

79) Name the book of the Bible that follows Matthew?
Answer: Mark.

 

80) The three witches play a central role in which Shakespearean tragedy?
Answer: Macbeth.

 

81) What was the name of the fifth novel in J. K. Rowling’s Harry Potter series which was released in the June of 2003?
Answer: Harry Potter and The Order Of The Phoenix.

 

82) Whose lover has been referred to by D. H. Lawrence in one of his books?
Answer: Lady Chatterley.

 

83) Who is the author of “The White Company”?
Answer: Arthur Conan Doyle.

 

84) What is the name of the Old Testament’s fifth book?
Answer: Deuteronomy.

 

85) What is the name the novel by George Orwell where we find the character ‘Napoleon’?
Answer: Animal Farm (the chief pig).

 

86) Which play is Shakespeare’s ‘swan song’?
Answer: The Tempest.

 

87) The Mousetrap is the longest-running stage drama. Who wrote it?
Answer: Agatha Christie (First Performed In London’s West-End In 1952, And Still Running There, As At 2006.

 

88) Who became the best-selling author in the 2000s in Britain?
Answer: J.K. Rowling.

 

89) Which book of the Bible immediately follows Genesis?
Answer: Exodus.

 

90) “Lipstick on Your Collar” is a musical drama written for TV. Who is the writer?
Answer: Dennis Potter.

 

91) ‘With A Vampire’ is a book interview. Who wrote it?
Answer: Ann Rice.

 

92) Name the novel on Harry Potter which has the title with the word ‘Blood’ in it for the first time.
Answer: Harry Potter and the Half-Blood Prince.

 

93) The character of Mustardseed was found in which Shakespearean play?
Answer: A Midsummer Night’s Dream.

 

94) Name the first-ever book which was printed in 1456 from movable type.
Answer: The Mazarin Bible.

 

95) What term do novelists use for writing a novel that will be published under the name of someone else who is not the author?
Answer: Ghosting.

 

96) ‘What You Can Do To Avoid AIDS’ is a brilliant book written by a basketball player. Name the player.
Answer: Magic Johnson.

 

97) The Series Of Harry Potter Books was written by whom?
Answer: Joanne ‘Jo’ Rowling (J.K. Rowling).

 

98) Alfred Jingle is a character from which Charles Dickens’ novel?
Answer: Pickwick Papers.

 

99) Who is the author of ‘Kidnapped’?
Answer: Robert Louis Stevenson.

 

100) Which Violent Film of 1971 was An Adaptation of The Siege Of Trencher’s Farm?
Answer: Straw Dogs.

 

More GK: General Knowledge and Quiz Questions Answers > English Quiz Questions and Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.