History General Knowledge (GK) Quiz Questions and Answers

0

History General Knowledge (GK) Quiz Questions and Answers

 

History General Knowledge (GK) Quiz Questions and Answers

 

1) How many alphabets were there in the system developed by Phoenicians?

Answer: Only twenty-two letters. No vowels, only consonants.

 

2)  When did the earth originate?

Answer: The exact time is not known. Approximately it is 4600 million years.

 

3) What does the term ‘Cold War’ describe?

Answer: The intense rivalry that developed after World War II between groups of Communist and non-Communist nations.

 

4) No television commercial has ever been made in space.

True or False?

Answer: False.

A cosmonaut named Vasily Tsibliyev made a commercial for a Russian dairy aboard the space station Mir in 1997. It was the first TV commercial filmed in space.

 

5) The period before human beings learned to write is called:

Answer: Prehistory.

 

6) What was the state of the earth at the beginning?

Answer: It was a globe of burning gas.

 

7) Who added vowels to the Phoenician alphabet?

Answer: The Greeks added vowels.

 

8) How many ice ages have passed by this time?

Answer: At least four ice ages.

 

9) When did Cold War develop?

Answer: After the Second World War.

 

10) What is the shape of the Earth?

Answer: Spherical in shape.

 

11) France originally owned the U.S. Virgin Islands.

True or False?

Answer: False.

In 1717 Denmark colonized St. John in the Virgin Islands, which are in the eastern Caribbean Sea. The United States purchased the islands 200 years later.

 

12) What did Ptolemy think of the shape of the earth?

Answer: The earth is flat.

 

13) People who lived during the prehistory period are known as:

Answer: Prehistoric people.

 

14) What were the first living things to appear on the earth?

Answer: The plants.

 

15) How did the European alphabets get its present form?

Answer: The Romans made further improvements. Thus the European alphabet got its present form.

 

16) What was the first form of animals?

Answer: Those who live in the water like fish etc.

 

17) Between which nations the Cold War developed?

Answer: Communist and non-Communist nations.

 

18) About half a million years ago, there were some creatures that resembled a man. What are they called?

Answer: Near man or sub man.

 

19) The world’s first computer programmer was a woman.

True or False?

Answer: True.

Augusta Ada King, the countess of Lovelace, was the daughter of the famous English poet Lord Byron. She wrote instructions for a primitive computer called the Analytical Engine in the 1830s.

 

20) What kind of life the Hominoids were leading?

Answer: Animal life.

 

History General Knowledge (GK) Quiz Questions and Answers Part 2

 

21) According to scientists when did the first human beings were lived?

Answer: About 2 million years ago.

 

22) What is the Prehistoric period?

Answer: No reliable source of history.

 

23) How old is the Egyptian civilization?

Answer: From 50001 B.C.

 

24) The Prehistoric period is divided into three. What are they?

Answer: Paleolithic age, Neolithic age, and Metal age.

 

25) Which side is often referred to as the ‘Eastern bloc’ in the Cold War?

Answer: USSR and its Communist Allies.

 

26) What is the other name by which Paleolithic is known?

Answer: Old stone age.

 

27) Aristotle was the first European to see the Pacific Ocean from the New World.

True or False?

Answer: False.

The Spanish soldier and explorer Vasco Núñez de Balboa (1475–1519) was the first European to see the Pacific Ocean from the western shore of the New World. He explored Panama, where he accomplished this feat.

 

28) Why do the historians call this early period as stone ages?

Answer: Stones are used as their main implements and it is these stone implements that tell us the history.

 

29) When did scientists first discover evidence of prehistoric people?

Answer: During the mid 1800s.

 

30) What kind of life were the Paleolithic men leading?

Answer: Food gatherers or hunters.

 

31) What is the importance of Egyptian civilization?

Answer: It is one of the oldest civilizations in the world.

 

32) In the later Paleolithic period, what improvements did they make for their dwelling?

Answer: Lived in caves.

 

33) Which side is often referred to as the ‘Western bloc’ in the Cold War?

Answer: the United States and its democratic allies.

 

34) What kind of social life were the Paleolithic men leading?

Answer: Lived in groups

 

35) Henry VIII belonged to the House of Stuart.

True or False?

Answer: False.

King Henry VIII was one of the last English kings from the House of Tudor. The House of Stuart, a Scottish lineage, succeeded the Tudors.

 

36) How long did the Paleolithic period last?

Answer: Probably from 30000 B.C. to 10000 B.C.

 

37) A set of ideas formed by scientist about the human origin are called:

Answer: The theory of human evolution.

 

38) Where did we get information about Paleolithic men?

Answer: From the skeletons, tools, and paintings on the walls of the caves unearthed by the excavators.

 

39) Which were the main types of Paleolithic men discovered by the excavators?

Answer: Java man (Indonesia), Peking man or Beijing man (China), and Heidelberg man (Germany)

 

40) What were the conditions of the above-said groups?

Answer: They are human-like beings, not a real man.

 

History General Knowledge (GK) Quiz Questions and Answers Part 3

 

41) Why did the struggle between groups of Communists and non-Communists nations was called the ‘Cold War?

Answer: Because it did not actually lead to fighting.

 

42) The Hanseatic League was founded in Hanoi.

True or False?

Answer: False.

The Hanseatic League, a collection of German merchant communities, was a powerful trading group in northern Europe from the 1200s to the 1400s. It established many ports and trading posts.

 

43) Where did the Neanderthal man live?

Answer: They lived in caves.

 

44) Which theory states that as the environment of the prehistoric world changed, the prehuman ancestors of prehistoric people underwent a series of changes that resulted in the first human being?

Answer: The theory of human evolution.

 

45) How did the Neanderthal man live?

Answer: Hunting, fishing, and gathering wild fruits.

 

46) When did people begin to settle in the Nile Deltas?

Answer: In the Neolithic age about 5000 B.C.

 

47) What kind of social life did the Neanderthal man have?

Answer: Lived in groups having the strongest as their head.

 

48) What are the characteristics of the Cold War?

Answer: Mutual distrust, suspicion, and misunderstanding by both the United States and the Soviet Union, and their allies.

 

49) While burying the dead, the clothes, tools, and weapons of the dead man were also buried with him. What does it show?

Answer: They had some belief about some kind of life after death.

 

50) King Charles II forbade Roman Catholicism in England.

True or False?

Answer: False.

Charles II was tolerant in religious matters. He accepted both Roman Catholics and Protestants in Britain, even though the anti-Catholic feeling was widespread at the time.

 

51) Where Neanderthal men true men?

Answer: They were generally accepted as to be the most near to human beings.

 

52) Which group of scientists studies what our ancestors looked like, how long they lived, and what foods they ate?

Answer: Physical anthropologists.

 

53) Who were the important species of human beings lived on earth after Neanderthal men?

Answer: They were Cro-Magnons and Rhodesians.

 

54) Who were the early settlers of Egypt?

Answer: Libyans, Semitics, and Negroes.

 

55) Why did the Cro-Magnons be called so?

Answer: Their remains were found first from Cro-Magnon cave in France.

 

56) Which are the conditions that increased the likelihood of a third World War?

Answer: Mutual distrust, suspicion, and misunderstanding.

 

57) When did the Cro-Magnon exist on the earth?

Answer: They existed about 35000 years ago.

 

58) The League of the Three Petticoats was a fashion guild.

True or False?

Answer: False.

The League of the Three Petticoats was an alliance between France, Austria, and Russia, three nations in which powerful women exerted great influence. The mid-18th-century alliance lasted only a short while.

 

59) Where did the Cro-Magnons live?

Answer: They lived in caves.

 

60) Who search for and examine evidence to help to explain how prehistoric people lived?

Answer: Archeologists.

 

History General Knowledge (GK) Quiz Questions and Answers Part 4

 

61) What was the social life that the Cro-Magnons had?

Answer: Greater interest in family life. Families joined together and formed clans.

 

62) What was the early history of Egypt?

Answer: From 5000 B.C. to 3400 B.C., no clear history is available.

 

63) What was the belief of the Cro-Magnons about the life after death?

Answer: They had faith in soul and life after death.

 

64) Who accused the Soviet Union of seeking to expand Communism throughout the world?

Answer: United States.

 

65) What does their belief in soul and life after death show?

Answer: They were having a form of religion.

 

66) Winston Churchill’s mother was the Queen of England.

True or False?

Answer: False.

Winston Churchill’s mother was not a member of royalty. In fact, the mother of the great English leader wasn’t even English—Jennie Jerome Churchill was an American.

 

67) What was the state of Grimaldis in the evolution of man?

Answer: A higher stage in the evolution of man. They were man in every sense.

 

68) Botanists study about:

Answer: The remains of prehistoric plants that lived when prehistoric people lived.

 

69) What was the native of the Grimaldis?

Answer: They were more usual in nature.

 

70) Which were the earlier kingdoms in Egypt?

Answer: Only city-states.

 

71) Who were Rhodesians?

Answer: The Rhodesians belong to Africa.

 

72) Who charged the United States with practicing imperialism and with attempting to stop revolutionary activity in other countries?

Answer: Soviet Union.

 

73) What was the cultural standard of the Paleolithic man in general?

Answer: They were hunters, cave dwellers, and used unpolished stone weapons. Their society, their achievements in art and civilization were almost the same everywhere.

 

74) The Diet of Worms was a revolting meal in the Middle Ages.

True or False?

Answer: False.

Convened in 1521, a “diet,” or official conference took place in the German city of Worms, where Martin Luther defended the principles of the Protestant Reformation.

 

75) What is the other name used for the Neolithic age?

Answer: New Stone Age

 

76) Who studies about the rock in which fossils are found?

Answer: Geologists.

 

77) When did Neolithic Age begin in Asia and Africa?

Answer: Nearly from 15000 B.C.

 

78) After the early period, two kingdoms came into existence. Which were they?

Answer: The lower Egypt and Upper Egypt.

 

79) What were the improvements that man-made in the use of their tools and weapons?

Answer: The stone tools and weapons were smoothened and sharpened by grinding.

 

80) What was the demand of the United Nations?

Answer: the United States wanted a world of independent nations based on democratic principles.

 

History General Knowledge (GK) Quiz Questions and Answers Part 5

 

81) What was the greatest achievement during the new Stone Age?

Answer: The development of agriculture.

 

82) In which state did future U.S. President Ronald Reagan serve as governor?

Answer: California.

Ronald Reagan served as governor of California from 1966 to 1974.

 

83) What was the method of agriculture followed by the Neolithic man?

Answer: They were crude at first.

 

84) In which period the ancestors of human beings began to evolve separately from the ancestors of apes?

Answer: Between about 10 million’ and 5 million years ago.

 

85) Where did the Neolithic gardens appear first?

Answer: In Egypt and West Asia.

 

86) When was Egypt united into one kingdom?

Answer: By 3500 B.C.

 

87) What were the improvements that happened in their dwellings?

Answer: They built houses to live in.

 

88) Who attempted to tightly control the areas it considered vital to its national interest, including much of Eastern Europe?

Answer: Soviet Union.

 

89) What were the other improvements in the life of Neolithic man?

Answer: Living in one place helped him to develop group living.

 

90) Who was the first U.S. president to serve two terms in office?

Answer: George Washington.

George Washington, the first president of the United States, was also the first to serve two terms in office.

 

91) When did man begin to tame animals?

Answer: Along with agriculture.

 

92) The evolutionary split of the ancestors of human beings and apes marks the beginning of the development of:

Answer: Hominids.

 

93) What all were the other animals that man tamed later?

Answer: Wild goats, sheep, cattle, pigs, horses, monkeys, etc. soon followed.

 

94) Who was the king that united the two kingdoms?

Answer: Menes.

 

95) For what purpose, the Neolithic man used the animal?

Answer: For food and as a beast of burden.

 

96) When did the relations between the United States and the Soviet Union had been strained?

Answer: 1917.

 

97)  Which president was involved in the Teapot Dome scandal?

Answer: Warren G. Harding.

Warren G. Harding was president when the Teapot Dome scandal, concerning oil leases, erupted in the early 1920s.

 

98) How did Neolithic man make their pots?

Answer: They made it from clay.

 

99) Which consists of human beings and early human-like ancestors?

Answer: Hominids.

 

100) How did this Neolithic man cover their body?

Answer: They learned the art of weaving.

Leave A Reply

Your email address will not be published.