in

Trivia Questions for this Week

Trivia Questions for this Week

 

Trivia Questions for this Week

 

Trivia Questions for this Week Part 1

 

1) Who did Gavrilo Princip assassinate in 1914?

Answer: Archduke Franz Ferdinand

 

2) It is the oldest country in all Europe, and the oldest republic in the world:
A) Yugoslavia
B) San Marino
C) France
D) Ireland
E) Lichtenstein

Answer: B
Entirely inside Italy, the 24 square mile republic was established in 1631.

 

3) In literature, what novelist wrote the book, “The Godfather”?

Answer: Mario Puzo

 

4) Which of these countries is located in the Southern Hemisphere?
A) Canada
B) Sweden
C) Australia
D) Japan

Answer: C

 

5) Which adjective describes something that is pipe-shaped?
A) Fistular
B) Stellar
C) Spatulate
D) Cuneiform

Answer: A

 

6) What always appears on the anniversary cover of “The New Yorker” magazine?
A) Broadway theater marquee
B) City skyline
C) Dollar bill sign
D) Monocled dandy
E) Pen and pad of paper

Answer: D
Eustace Tilly is the name of this widely recognized figure.

 

7) Which is Europe’s largest triumphal arch, completed in 1836?

Answer: The Arc de Triomphe (in Paris)

 

8) What country has the largest population?

Answer: China
China has the world’s largest population: An estimated 1.41 billion people.

 

9) In dentistry, which pointed tooth gets its name from the Latin word for “dog”?

Answer: Canine

 

10) Which Olympic figure skater was known for her camel?
A) Sonja Henie
B) Kristi Yamaguchi
C) Dorothy Hamill
D) Tonya Harding

Answer: C
Dorothy Hamill’s signature move, known as the “Hamill Camel,” was a spiral that developed into a sit spin. Hamill skated and spun her way to the gold medal at the 1976 Winter Olympics in Innsbruck, Austria.

 

11) An “open space in Scotland” is the opening setting in this Shakespeare play:
A) Hamlet
B) King Lear
C) Macbeth
D) Othello
E) Midsummer Night’s Dream

Answer: C
In this setting, the future King of Scotland encounters the famous three witches.

 

12) What Spanish artist has a whole museum dedicated to his life and works in St Petersburg, Florida?
A) Dali
B) Miro
C) El Greco

Answer: A

 

13) How many squares are on the playing surface of a standard chessboard?

Answer: 64

 

14) Who was the first person to break the sound barrier?

Answer: Chuck Yeager

 

15) What was the name of the first human sent into space?

Answer: Soviet cosmonaut Yuri Gagarin became the first human in space on April 12,1961. His Vostok Spacecraft orbited the earth once.

 

Trivia Questions for this Week Part 2

 

16) Which Australian outlaw wore homemade armor?

Answer: Ned Kelly

 

17) Virgil’s “Aeneid” is the epic poem of the _______.
A) Roman Empire
B) Athenian democracy
C) Venetian Republic
D) Third Reich
E) Boer War

Answer: A
Legend had it that a prince of Troy, Aeneas, landed in Italy and laid its foundations.

 

18) What city, after New York, boasts the second largest financial district in the US?

Answer: Chicago

 

19) The spleen is part of which system?
A) The lymphatic
B) The circulatory
C) The endocrine

Answer: A
The spleen is part of the lymphatic system. Located behind the stomach, the spleen produces lymphocytes, which release antibodies into the bloodstream to fight infection. The spleen also filters broken cells, parasites, bile pigments, and other useless substances from the blood.

 

20) What animals live in a drey?

Answer: Squirrels.
The hind legs of squirrels are double-jointed. Some squirrels, such as the Indian giant squirrel can jump a distance of up to 20 feet when traveling from tree to tree.

 

21) Who was the author of the book Metamorphoses?

Answer: Ovid

 

22) Algeria does not border which country?
A) Morocco
B) Chad
C) Mali
D) Niger

Answer: B

 

23) Pick the correct statement:
A) The solstices are when the day and night are equal in length in time.
B) The equinoxes are when the day and night are equal in length in time.

Answer: B

 

24) Antoine-Laurent Lavoisier is most noted for his discovery of the role oxygen plays in combustion. How did he die?

Answer: He was guillotined during the French Revolution because he had been a tax collector under the monarchy.

 

25) The rule for pressure is:
A) Force X area
B) Force / area
C) Mass / volume

Answer: B

 

26) Chemical equations show what happened chemically during physical change reactions. True or False?
A) True
B) False

Answer: B

 

27) The main elements of fitness are:
A) Strength, flexibility and endurance
B) Sprints and weight-lifting
C) Blood vessel repair and muscle pressure

Answer: A

 

28) By what name is Robert Zimmerman better known?

Answer: Bob Dylan

 

29) What sport does Herbie Hyde compete in?

Answer: Boxing.

 

30) What U.S. President received every electoral vote in an election?
A) Lincoln
B) Nixon
C) Washington
D) Truman

Answer: C

 

Trivia Questions for this Week Part 3

 

31) What year saw the planting of Australia’s first orange and apple trees?

Answer: 1788

 

32) Which wooded area of Nottinghamshire was once a royal park and hunting ground?

Answer: Sherwood Forest

 

33) Antarctica has less annual precipitation than the Sahara Desert. True or False?
A) True
B) False

Answer: A

 

34) What do you call a grouping of herons?

Answer: A hedge

 

35) Who was the only US president to be elected after a previous unsuccessful bid for the vice-presidency?

Answer: Franklin Delano Roosevelt

 

36) Provo, Utah, has the world’s largest Mormon university. What is it?

Answer: Brigham Young University, with more than twenty-seven thousand students; it is Provo’s largest employer.

 

37) Discrimination refers to:
A) Fair treatment of races
B) Plan to reduce the size of the U.S.
C) Judgment in a trial
D) Unfair treatment because of race

Answer: D

 

38) What is the world’s most densely populated island?
A) Cyprus
B) Madagascar
C) Java
D) Iceland

Answer: C

 

39) Which scientist wrote the science-fiction novel The Black Cloud?

Answer: Fred Hoyle

 

40) What does the international car index mark “E” stand for?

Answer: Spain.

 

Read > Top Trivia Quiz Questions > Best Trivia Questions 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.