in

Quick Trivia Questions and Answers

Quick Trivia Questions and Answers

 

Quick Trivia Questions and Answers

 

Quick Trivia Questions and Answers Part 1

 

1) What was the first U.S. college to admit females?

Answer: Oberlin College

 

2) Papua New Guinea and Indonesia share the Pacific island of?
A) Guadalcanal
B) New Guinea
C) Madagascar
D) Borneo

Answer: B

 

3) What is a boll weevil?
A) Dog
B) Wild pig
C) Bird
D) Insect
E) Fish

Answer: D
It is a small, grayish beetle whose larvae hatch in and damage cotton balls.

 

4) What’s the second largest country in the world (area)?
A) Canada
B) Denmark
C) Russia
D) USA

Answer: A

 

5) What Nevada town bills itself as “The Biggest Little City in the World”?

Answer: Reno

 

6) Who discovered X-rays?

Answer: Rontgen

 

7) Which of these children’s games requires a blindfold to play?
A) Freeze tag
B) Hopscotch
C) Pin the tail on the donkey
D) Stickball

Answer: C

 

8) What is the capital of Rwanda?
A) Butare
B) Kigali
C) Kigoma
D) Mombasa

Answer: B

 

9) “A little learning is a dangerous thing” is a line from a poem by:
A) Shakespeare
B) Walt Whitman
C) H.W. Longfellow
D) Alexander Pope
E) John Donne

Answer: D
“Fools rush in where angels fear to tread” is another famous line from “An Essay in Criticism.”

 

10) It would take approximately ______________ mosquito bites to drain the blood from an adult.
A) 100,000
B) 1,200,000
C) 12,000,000

Answer: B

 

11) “Al dente” is a cooking term used in reference to this food:
A) Fish
B) Potato
C) Pasta
D) Fruit pie
E) Egg

Answer: C
Pasta “al dente” is cooked but firm to the bite.

 

12) Which US state is the third largest in population?
A) Ohio
B) Pennsylvania
C) Florida
D) Illinois

Answer: C

 

13) The 15th-century palace of the Chinese Emperors, containing 9,999 buildings, is known by what unwelcoming name?

Answer: The Forbidden City

 

14) Which Kondratieff cycle are we presently in?
A) 3rd
B) 4th
C) 5th
D) 6th

Answer: D

 

15) What year was the Magna Carta signed?

Answer: 1215
King John of England signed the Magna Carta in 1215. It guaranteed the privileges of nobles and the church against the monarchy, and also assured the right to a jury trial.

 

Quick Trivia Questions and Answers Part 2

 

16) The path of a planet around the sun is called its:
A) Orbit
B) Rotation
C) Zenith

Answer: A

 

17) Which desert plant gives its name to a California national park and an album by the band U2?

Answer: Joshua Tree

 

18) The force of an object is 100 Newtons. The area on which the force acts is 2 square metres. What is the pressure in Newtons per square meter?
A) 200
B) 50
C) 100

Answer: B

 

19) Domestic dogs are part of the same animal family as which animals?
A) Foxes
B) Raccoons
C) Seagulls

Answer: A
Your dog Rover and all his doggie friends are closely related to foxes. Foxes and dogs are both part of the Dog Family, often called canids. Raccoons are part of the Procyonidae family, along with other odd animals like the Coati. Seagulls are not at all like dogs or foxes.

 

20) The three requirements for a substance to burn or combust are the fuel to burn, oxygen gas and:
A) Enough heat to start and continue the reaction
B) Kerosene or methylated spirits
C) A fire extinguisher for safety

Answer: A

 

21) Which prefix translates as “in some sense or degree”?
A) Proto
B) Trans
C) Quasi
D) Ambi
E) Omni

Answer: C
A document, for example, can be “quasi-official,” while a person may be a “quasi-intellectual.”

 

22) The first part of the small intestine is the:
A) Colon
B) Duodenum
C) Sphincter

Answer: B

 

23) What kind of lesson is Dr. Tulp giving in a famous work by Rembrandt?
A) A history lesson
B) An anatomy lesson
C) A geography lesson

Answer: B

 

24) What is the more familiar name given to the symphony Dvorak wrote during his time as director of the National Conservatory in New York?

Answer: New World Symphony

 

25) In religion, which Irish plant did Saint Patrick use to illustrate the Holy Trinity?

Answer: shamrock

 

26) In what year was the “Bunsen burner” invented:
(a) 1855, (b) 1720 or (c) 1910?

Answer: (a) 1855.

 

27) Who was the first American to orbit Earth?

Answer: John Glenn

 

28) Who was the first U.S. president to resign?
A) Millard Fillmore
B) Andrew Jackson
C) Richard M. Nixon
D) Harry S. Truman

Answer: C

 

29) What percentage of the world’s land surface is desert?

Answer: Twenty percent.

 

30) Between the Han Dynasty (202 B.C. – 220 A.D.) and the Tsin (Chin) Dynasty (265 – 420 A.D.), was a period known in China as what?
A) Sui Dynasty
B) Three Kingdoms
C) Five Dynasties and Ten Kingdoms
D) Ming Dynasty

Answer: B
China was divided into three states: Wei, Shu, Wu. Wei gradually dominated. Taoism and Buddhism increased in importance during this period.

 

Quick Trivia Questions and Answers Part 3

 

31) What unit of area was originally the size that a yoke of oxen could plough in a day?

Answer: Acre

 

32) What name was given to the first child born on Norfolk Island?

Answer: Norfolk

 

33) Which instrument is played by means of a vibrating reed?
A) Piccolo
B) Flute
C) French horn
D) Oboe
E) Trombone

Answer: D
The clarinet is also played by means of a vibrating reed.

 

34) Which city is the second largest in the UK?

Answer: Birmingham

 

35) What continent claims Mount Elbrus as its highest peak?

Answer: Europe

 

36) The basic unit of currency in Egypt, Lebanon and Syria is the dinar.
A) True
B) False

Answer: B

 

37) Martin Luther King, Jr., was shot and killed in Memphis, Tennessee, on April 4, 1968. Why was King in Memphis?
A) To give his “I Have a Dream” speech
B) To support striking workers
C) To take part in the NAACP’s “Jobs and Freedom” march

Answer: B
King was in Memphis to support black garbage workers who were on strike. Throughout 1966 and 1967 King turned the focus of his civil rights activism to economic issues, arguing for the redistribution of the nation’s economic wealth to help overcome entrenched black poverty.[CR][CR]In 1963 King delivered his “I Have a Dream” speech in Washington, D.C., during the nation’s greatest mass demonstration for civil rights, the “Jobs and Freedom” march.

 

38) What do you call a grouping of mares?

Answer: a stud

 

39) Which animal is nicknamed ‘Tunny’?

Answer: The bluefin tuna. These fish can weigh up to 1500 pounds.

 

40) Which US president was expelled from college after having attended for only one year?

Answer: James Buchanan
He was able to convince college officials to accept him back after being expelled during his freshman year at Dickinson College.

 

Read > 40 Top Trivia Questions to Ask

 

More Trivia Quiz Questions

Leave a Reply

Your email address will not be published.

40 Top Trivia Questions to Ask

40 Top Trivia Questions to Ask