in

Bible Knowledge Quiz (New Testament)

New Testament Books (Matthew, Mark, Luke, John, Acts, Romans, 1 Corinthians, 2 Corinthians, Galatians, Ephesians, Philippians, Colossians, 1 Thessalonians, 2 Thessalonians, 1 Timothy, 2 Timothy, Titus, Philemon, Hebrews, James, 1 Peter, 2 Peter, 1 John, 2 John, 3 John, Jude, Revelation)

 

Bible Knowledge Quiz (New Testament)

 

Bible Knowledge Quiz (New Testament) 40

St Matthew

 

1) The descent of Joseph, the husband of Mary the mother of Jesus, was from Jacob through

  1. Reuben
  2. Judas
  3. Joseph
  4. Dan

Answer: B
Matthew 1:1–3

 

2) In the gospel according to Matthew, the number of generations between Abraham (the father of Isaac) and Jesus was

  1. 17
  2. 28
  3. 39
  4. 42

Answer: D
Matthew 1:2–16

 

3) When Joseph learned that his espoused, Mary, was with child, his first inclination (before an angel of the Lord visited him in a dream) was to

  1. act as if he were the father-to-be
  2. denounce her to the priests
  3. put her away without public exposure
  4. send her abroad

Answer: C
Matthew 1:18–20

 

4) The angel of the Lord instructed Joseph to call Mary’s son Jesus, for He was to

  1. restore Jerusalem
  2. transmit messages from the Lord
  3. save His people from their sins
  4. preach love, not hate

Answer: C
Matthew 1:21

 

5) Jesus was born in

  1. Bethlehem of Judaea
  2. Bethlehem of Zebulun
  3. Nazareth
  4. Jerusalem

Answer: A
Matthew 2:1

 

6) The wise men, because they saw in the East the star of Him who had been born King of the Jews, came to

  1. Jerusalem
  2. Bethlehem
  3. Nazareth
  4. Capernaum

Answer: A
Matthew 2:1–2

 

7) The source of Herod’s information as to the town where the Christ was to be born was

  1. the wise men
  2. his security police
  3. Micah
  4. Joseph

Answer: C
Matthew 2:1–8; Micah 5:2

 

8) In Matthew, the number of wise men is

  1. two
  2. three
  3. four
  4. unspecified

Answer: D
Matthew 2:1–12

 

9) Joseph’s flight with Jesus and Mary to Egypt, just before Herod ordered the slaughter in Bethlehem and its vicinity, also served to

  1. prove the power of the Lord
  2. alert Israel to the menace it faced
  3. fulfill a prophecy in Hosea
  4. reveal that the Lord’s anger at the Pharaohs had cooled

Answer: C
Matthew 2:13–15; Hosea 11:1

 

10) Herod’s reaction to the wise men was to order the slaughter, in Bethlehem and its vicinity, of certain

  1. wise men
  2. parents named either Mary or Joseph
  3. children
  4. Jews

Answer: C
Matthew 2:16

 

11) When Joseph, returning with his family to Israel, selected Nazareth, this choice served to

  1. erase his unpleasant memories of Bethlehem
  2. place him close to the border
  3. put him in touch with influential friends
  4. fulfill what had been spoken by the prophets

Answer: D
Matthew 2:19–23

 

12) John the Baptist, preaching in the wilderness of Judaea, wore a garment of

  1. goatskin
  2. camel’s hair
  3. papyrus
  4. wool

Answer: B
Matthew 3:1, 4

 

13) John the Baptist’s food was

  1. locusts and wild honey
  2. wild honey and manna
  3. locusts and manna
  4. manna and troglodytes

Answer: A
Matthew 3:4

 

14) When Jesus came from Galilee to the Jordan to be baptized by John, John was

  1. overly persuasive
  2. ready
  3. reluctant
  4. despondent

Answer: C
Matthew 3:13–14

 

15) Upon Jesus’ baptism, when the voice from heaven said, “This is my beloved son,” the Spirit of God descended like

  1. an eagle
  2. a cloud
  3. a dove
  4. a pillar of fire

Answer: C
Matthew 3:16–17

 

16) Jesus was then led up into the wilderness by

  1. the Spirit of God
  2. the devil
  3. John the Baptist
  4. no one

Answer: A
Matthew 4:1

 

17) Jesus’ utterance, that “It is written, Man shall not live by bread alone,” was occasioned by the devil’s

  1. assertion to the contrary
  2. suggestion that Jesus turn stones to bread
  3. offer of bread to Jesus
  4. threat to deprive Israel of food

Answer: B
Matthew 4:3–4

 

18) To the devil’s urging that He prove Himself the Son of God by casting Himself down from the pinnacle of the temple, Jesus replied that

  1. no pinnacle was high enough to test God’s power
  2. casting the devil down would be a better proof
  3. it is written, “Thou shalt not tempt the Lord thy God”
  4. a courageous devil would himself cast Jesus down

Answer: C
Matthew 4:5–7

 

19) Jesus left Nazareth and went to dwell in Capernaum, when He

  1. was reminded of the prophecy by Esaias (Isaiah)
  2. was dared by the devil to do so
  3. thought He should be on the shores of Galilee
  4. heard that John had been cast into prison

Answer: D
Matthew 4:12–13

 

20) James and John joined Jesus as disciples

  1. when Jesus called them
  2. as soon as they saw Him
  3. because their father, Zebedee, told them to
  4. at the insistence of the first two disciples, Simon (called Peter) and Andrew his brother

Answer: A
Matthew 4:21–22

 

21) In the Sermon on the Mount, Jesus taught that

  1. “Blessed are the meek, for they shall see God”
  2. “Blessed are the merciful, for they shall be called the children of God”
  3. “Blessed are the poor in spirit, for they shall inherit the earth”
  4. “Blessed are they which are persecuted for righteousness’ sake: for their’s is the kingdom of heaven”

Answer: D
Matthew 5:1–11

 

22) “Ye are the salt of the earth,” said Jesus to the disciples, warning against

  1. offering themselves too freely
  2. losing their savour
  3. affecting sweetness
  4. charging for their services

Answer: B
Matthew 5:13

 

23) “Ye are the light of the world,” said Jesus to the disciples, warning against

  1. blinding others by overpowering display
  2. believing that others too have light
  3. hiding their light under a bushel
  4. assuming that all others will agree

Answer: C
Matthew 5:14–16

 

24) Jesus instructed unqualifiedly against observance of the following rule from the Old Testament:

  1. “Thou shalt not kill; and whosoever shall kill shall be in danger of the judgment”
  2. “Thou shalt not commit adultery”
  3. “Whosoever shall put away his wife, let him give her a writing of divorcement”
  4. “An eye for an eye, and a tooth for a tooth”

Answer: D
Matthew 5:21–42

 

25) The specific warning of punishment by hell fire is first encountered in the Bible when Jesus warns that one should not

  1. say, “Thou fool”
  2. look at a woman lustfully
  3. say more than simply “yes” or “no”
  4. refuse him who would borrow

Answer: A
Matthew 5:22

 

26) “If thy right eye offend thee, pluck it out and cast it from thee,” said Jesus, immediately following his admonition against

  1. committing adultery in one’s heart
  2. the old saying, “An eye for an eye and a tooth for a tooth”
  3. swearing at ali
  4. growing angry at one’s brother

Answer: A
Matthew 5:27–29

 

27) You are doing no more than do publicans (tax farmers, or alternatively, tax collectors), observed Jesus, if you

  1. salute only your superiors
  2. love those who love you
  3. lend only to those who lend to you
  4. give only to beggars

Answer: B
Matthew 5:46

 

28) You should not let your left hand know what your right hand is doing, said Jesus; that is, you should

  1. try to do but one good deed at a time
  2. overcome your baser impulses
  3. give alms in secret
  4. cut off either hand if it offends you

Answer: C
Matthew 6:3–4

 

29) Jesus gave the Lord’s Prayer (“Our Father which art in heaven …”), in the Matthew 6 version, as a counterexample against prayers that were too

  1. wordy
  2. concise
  3. prosy
  4. archaic

Answer: A
Matthew 6:7–13

 

30) “Lay not up for yourselves treasures upon earth, where moth and rust doth corrupt, and where

  1. kings and princes confiscate”
  2. invading armies pillage”
  3. thieves break through and steal”
  4. floods will sweep away”

Answer: C
Matthew 6:19

 

31) “No man can serve two masters,” said Jesus, because

  1. if one master loves him the other will hate him
  2. no two masters can cooperate
  3. no day is long enough for double service
  4. he will love one master and hate or despise the other

Answer: D
Matthew 6:24

 

32) “Consider the lilies of the field, how they grow; they toil not, neither do they spin,” said Jesus, admonishing His listeners not to take thought for

  1. food
  2. clothing
  3. housing
  4. transportation

Answer: B
Matthew 6:28

 

33) Do not “cast ye your pearls before swine,” said Jesus, lest they

  1. flee in fear
  2. trample the pearls and turn to attack you
  3. gulp them as common food
  4. exhibit gross indifference

Answer: B
Matthew 7:6

 

34) “Ask, and it shall be given you,” said Jesus, since you, being evil,

  1. nevertheless will not give your son a stone when he asks for bread
  2. deny others so much, your Father must compensate for your sins
  3. will sink under your iniquities if you receive no aid
  4. still are good enough to deserve some charity

Answer: A
Matthew 7:7, 9–11

 

35) Jesus’ phrase, “for this is the law and the prophets,” refers to His admonition to

  1. seek first your heavenly Father’s kingdom
  2. judge not, that you be not judged
  3. be not anxious about the morrow
  4. do to others as you would have them do to you

Answer: D
Matthew 7:12

 

36) “Beware of false prophets,” said Jesus, “which come to you in sheep’s clothing, but inwardly … are ravening

  1. leopards”
  2. wolves”
  3. hyenas”
  4. lions”

Answer: B
Matthew 7:15

 

37) “Founded upon a rock” and “built … upon the sand” in Matthew 7 refer to a

  1. temple
  2. dam
  3. house
  4. wall

Answer: C
Matthew 7:24–27

 

38) Jesus’ exclamation, “Verily I say unto you, I have not found so great faith, no, not in Israel,” was elicited by the words of the

  1. leper
  2. centurion
  3. men possessed of demons
  4. Peter’s mother-in-law

Answer: B
Matthew 8:5–10

 

39) “Let the dead bury their dead,” said Jesus, upon

  1. leaving the leper colony after curing those still living
  2. entering Capernaum
  3. hearing a disciple’s request for leave to bury his father
  4. learning that the Pharisees refused to hear Him

Answer: C
Matthew 8:21–22

 

40) When Jesus had cast the devils into the herd of swine, He was requested by the inhabitants of the nearby city to

  1. stay and continue
  2. give them His secret
  3. bring back the swine
  4. leave

Answer: D
Matthew 8:28–34

 

41) Jesus cured the paralytic (“Arise, take up thy bed, and go unto thine house”) because He

  1. had particular sympathy for this man
  2. wanted the scribes to know that He had power to forgive sins
  3. had done the same for the centurion’s servant
  4. knew the man would become a disciple

Answer: B
Matthew 9:1–8

 

42) Jesus called Matthew to discipleship from a

  1. money-changing temple
  2. fishing boat
  3. receipt of custom tax office
  4. army post

Answer: C
Matthew 9:9

 

43) When the Pharisees questioned Jesus about the company He kept (Matthew 9), they were questioning His meeting with

  1. publicans
  2. sinners
  3. publicans and sinners
  4. sinners, including publicans

Answer: C
Matthew 9:10–11

 

44) “No man putteth a piece of new cloth unto an old garment,” and “Neither do men put new wine into old bottles,” since

  1. the disparity between old and new is displeasing
  2. the gain in quality is not worth the extra cost
  3. the older part will thereby be damaged
  4. the dead hand of tradition prevents such beneficial action

Answer: C
Matthew 9:16–17; Mark 2:21–22

 

45) The ruler whose daughter had died, the woman suffering from a hemorrhage of twelve years, and the two blind men, all had in common the fact that they viewed Jesus’ powers with

  1. skepticism
  2. trust
  3. bewilderment
  4. overoptimism

Answer: B
Matthew 9:18–291

 

46) Say nothing of this event, Jesus expressly admonished the

  1. paralyzed servant
  2. daughter of the ruler
  3. dumb demoniac
  4. two blind men

Answer: D
Matthew 9:18–34; 8:5–13

 

47) Jesus gave to His twelve disciples the power to

  1. cast out unclean spirits
  2. calm the winds and the sea
  3. baptize
  4. grant divorces

Answer: A
Matthew 10:1

 

48) The twelve apostles included

  1. two brothers
  2. two sets of two brothers
  3. three brothers
  4. three sets of two brothers

Answer: B
Matthew 10:2–4

 

49) Of the twelve apostles, as named in Matthew 10, the number that had the same original name as at least one other disciple was

  1. none
  2. two
  3. three
  4. four

Answer: D
Matthew 10:2–4

 

50) In Matthew 10, Jesus instructed the apostles to go among the

  1. Gentiles
  2. Samaritans
  3. Israelites
  4. Egyptians

Answer: C
Matthew 10:5–6

 

51) Jesus told the apostles to “shake off the dust of your feet” as they

  1. entered a city that received them
  2. entered a house that received them
  3. left a house or city that did not receive them
  4. prepared for the night’s rest

Answer: C
Matthew 10:14

 

52) Jesus’ statement that, although two sparrows are sold for a farthing, yet “one of them shall not fall on the ground without your Father,” was followed by His remark that the apostles were of

  1. no more value than two sparrows
  2. less value than one sparrow
  3. more value than two sparrows
  4. more value than many sparrows

Answer: D
Matthew 10:29–311

 

53) “I came not,” said Jesus,

  1. “to send peace, but a sword”
  2. “to send a sword, but peace”
  3. “to enforce peace by the sword”
  4. “to send peace or a sword”

Answer: A
Matthew 10:341

 

54) The John who queried Jesus from prison, asking, “Art thou he that should come, or do we look for another” was

  1. John the Baptist
  2. John the apostle
  3. John Mark
  4. John Hyrcanus

Answer: A
Matthew 11:2–3; 4:12

 

55) “Every … house divided against itself shall not stand,” declared Jesus, referring to

  1. Satan
  2. the Lord
  3. the Israelites
  4. the Pharisees

Answer: A
Matthew 12:22–26

 

56) “I say unto you,” said Jesus in Matthew 12:36, “in the day of judgment” men “shall give account thereof,” with respect to every

  1. foolish move they make
  2. idle word they speak
  3. hateful thought they harbor
  4. blasphemy they tolerate

Answer: B
Matthew 12:36

 

57) When the man whose unclean spirit has gone out of him returns, after obtaining no rest in walking through dry places, and finds his house empty, swept, and garnished, he then, said Jesus,

  1. continues upward to a useful, happy life
  2. resumes his former deplorable state
  3. sinks to lower levels than before
  4. seeks an explanation

Answer: C
Matthew 12:43–45

 

58) When Jesus’ mother and brethren, standing outside while He was speaking to the people, asked to speak to Him, He

  1. interrupted His discourse, to hear them
  2. rebuked them for interrupting Him
  3. implied they stood no closer to Him than His disciples
  4. asked them to speak to the people

Answer: C
Matthew 12:46–50

 

59) When Jesus spoke in parables to the great crowd of people, He was seated in a

  1. ship
  2. chair
  3. cart
  4. hammock

Answer: A
Matthew 13:1–3

 

60) “For whosoever hath, to him shall be given … but whosoever hath not, from him shall be taken away, even that he hath,” in Matthew 13, refers to

  1. property
  2. friendship
  3. understanding
  4. health

Answer: C
Matthew 13:10–17

 

61) The parable of the pearl of great price tells how

  1. it went long unrecognized
  2. it was transferred but through violence
  3. the pearl merchant sold all that he had, to buy it
  4. it increased in value with the passage of time

Answer: C
Matthew 13:45–46

 

62) Jesus’ brothers, if “brethren” in this context is taken to mean “brothers,” were named

  1. James, Peter, Simon and Judas
  2. John, James, Thomas and Judas
  3. James, Matthew. Simon and Peter
  4. James, Joses, Simon and Judas

Answer: D
Matthew 13:55

 

63) Matthew 13 speaks of

  1. sisters of Jesus
  2. one sister of Jesus
  3. no sisters of Jesus
  4. a step-sister of Jesus

Answer: A
Matthew 13:56

 

64) “A prophet is not without honour, save in his own country, and in his own house,” said Jesus, referring to

  1. John the Baptist
  2. Himself
  3. His twelve disciples
  4. no one in particular

Answer: B
Matthew 13:57

 

65) When Herod’s brother’s wife’s daughter’s dance at his birthday party pleased him mightily, he rewarded her by bringing the head of John the Baptist in a charger

  1. on his own initiative
  2. at his wife’s request
  3. at the dancer’s request
  4. at the request of the guests

Answer: C
Matthew 14:3–11

 

66) When Jesus, hearing of the death of John the Baptist, withdrew in a boat “into a desert” and was followed by a throng of 5,000 men, besides women and children, he fed them all, although his disciples had only

  1. five loaves and two fishes
  2. twenty loaves and forty fishes
  3. two loaves and five fishes
  4. one loaf and one fish

Answer: A
Matthew 14:13, 17–21

 

67) Jesus walked on the sea because

  1. it was too rough to launch a boat
  2. His boat had been blown far from the shore
  3. He desired to restore faith to His disciples
  4. He desired to prove His identity to the multitude

Answer: B
Matthew 14:24–33

 

68) Peter walked on the sea

  1. to proffer aid to Jesus were it needed
  2. to demonstrate his discipleship to the multitude
  3. to be certain that the One on the water was Jesus, not a spirit
  4. because his boat had drifted far from the shore

Answer: C
Matthew 14:26–29

 

69) “O thou of little faith, wherefore didst thou doubt” said Jesus to

  1. John
  2. Judas
  3. Matthew
  4. Peter

Answer: D
Matthew 14:30–31

 

70) When the Pharisees and scribes complained to Jesus that His disciples did not wash their hands when they ate bread, He replied that

  1. their hands were already clean
  2. the appeal to tradition was not well grounded
  3. a man is defiled not by what goes into his mouth but by what comes out of it
  4. the protestors were hypocrites, not themselves observing this rule

Answer: C
Matthew 15:1–11

 

71) “And if the blind lead the blind,” said Jesus, “both shall

  1. walk in circles”
  2. stumble against those with sight”
  3. end far from the place they seek”
  4. fall into the ditch”

Answer: D
Matthew 15:14

 

72) When the Canaanite woman whose daughter was vexed with a devil replied to Jesus, “Truth, Lord: yet the dogs eat of the crumbs which fall from their masters’ table,” she was referring to

  1. the disciples
  2. herself and her daughter
  3. the Israelites
  4. mankind

Answer: B
Matthew 15:22–28

 

73) The weather forecasts of the Pharisees and Sadducees included the formula,

  1. evening sky red, fair; morning sky red, stormy
  2. evening sky red, stormy; morning sky red, fair
  3. evening or morning sky red, fair
  4. evening or morning sky red, stormy

Answer: A
Matthew 16:1–3

 

74) “Upon this rock I will build my church,” and “I will give unto thee the keys of the kingdom of heaven,” said Jesus to

  1. James the son of Zebedee
  2. John the son of Zebedee
  3. Matthew
  4. Peter

Answer: D
Matthew 16:17–19

 

75) As to the fact that He was Jesus the Christ, Jesus charged His disciples, in Matthew 16, to tell

  1. everyone
  2. no one
  3. all Israelites
  4. no Israelites

Answer: B
Matthew 16:20

 

76) “Get thee behind me, Satan,” said Jesus to

  1. Bartholomew
  2. Judas
  3. Peter
  4. Simon the Cananaean

Answer: C
Matthew 16:23

 

77) When, after the father of the lunatic had asked Jesus to cure his son, and had told of the efforts he had already made to obtain a cure, Jesus said, “O faithless and perverse generation! how long shall I be with you how long shall I suffer you” He was rebuking the

  1. father
  2. son
  3. demon in the son
  4. disciples

Answer: D
Matthew 17:14–20

 

78) When Peter replied to the Capernaum collectors of tribute money that Jesus would pay the tribute, Jesus rebuked him and

  1. ordered him to refuse payment
  2. gave him half a shekel to pay under protest
  3. gave him ten shekels to pay
  4. told him to go to the sea and cast for a fish

Answer: D
Matthew 17:24–27

 

79) When the disciples asked Jesus, “who is the greatest in the kingdom of heaven” He responded indirectly by placing in their midst

  1. an ark
  2. an old man
  3. a stone tablet
  4. a child

Answer: D
Matthew 18:1–4

 

80) “If thy brother shall trespass against thee, go and tell him his fault,” said Jesus, going first to talk with him

  1. alone
  2. with one or two witnesses
  3. in the church
  4. as you would with a Gentile or a publican

Answer: A
Matthew 18:15–17

 

81) The parable of the king who wished to settle accounts with his servants was told by Jesus to emphasize His admonition to

  1. never lend at interest
  2. forgive as you would be forgiven
  3. fulfill contracts as you would have them fulfilled
  4. never borrow from an inferior

Answer: B
Matthew 18:21–35

 

82) When His disciples remarked that branding as adultery the putting away of one’s wife (except for fornication) and subsequent marriage with another was a dictum that made it inexpedient to marry, Jesus said that

  1. only those to whom it is given can receive this saying
  2. if the rule were observed by all, all would find it easier to observe
  3. strengthening of character is never inexpedient
  4. they were too pessimistic

Answer: A
Matthew 19:9–12

 

83) When children were brought to Jesus that He might put His hands on them, His disciples

  1. thanked the people
  2. rebuked the people
  3. rebuked the children
  4. said nothing

Answer: B
Matthew 19:13

 

84) Jesus said that it is easier for a camel to go through the eye of a needle than for

  1. a sinner to exit from hell
  2. any man to observe all Ten Commandments
  3. a rich man to enter into the Kingdom of God
  4. the disciples to judge all men rightly

Answer: C
Matthew 19:24

 

85) The number of the disciples, twelve,

  1. did not link up with any other number twelve
  2. did link up with another number twelve
  3. linked up with twice times a number six
  4. had no linkage with any other number, twelve or otherwise

Answer: B
Matthew 19:28

 

86) “So the last shall be first, and the first last,” said Jesus, illustrating this by

  1. the difficulty encountered by rich men in entering heaven
  2. the thrones to be given to the disciples in the new world
  3. children: “of such is the kingdom of heaven”
  4. the householder who paid those who worked eleven hours just what he paid those who worked one hour

Answer: D
Matthew 20:1–16

 

87) When the two blind men cried out to Jesus for mercy, the crowd

  1. rebuked them
  2. pleaded for them
  3. did not hear them
  4. gave them coins

Answer: A
Matthew 20:29–31

 

88) Jesus entered Jerusalem, says Matthew 21, riding on

  1. a horse
  2. an ass
  3. a colt
  4. an ass and a colt

Answer: D
Matthew 21:1–7

 

89) Jesus entered the temple of God and overthrew the

  1. seats of those who sold doves
  2. tables of the moneychangers
  3. tables of the moneychangers and the seats of those who sold doves
  4. seats of the moneychangers

Answer: C
Matthew 21:12

 

90) “Out of the mouth of babes and sucklings,” said Jesus, referring to what the children had said in the form of

  1. praise
  2. incisive description
  3. criticism
  4. denunciation

Answer: A
Matthew 21:15–16

 

91) When Jesus left the temple He went out of Jerusalem to

  1. Bethany
  2. Bethphage
  3. Capernaum
  4. Nazareth

Answer: A
Matthew 21:17

 

92) “And all things whatsoever ye shall ask in prayer, believing, ye shall receive,” Jesus said to His disciples, after they had marveled at how He had caused a

  1. mountain to be removed and cast into the sea
  2. fig tree to wither
  3. stream to dry up
  4. sow to eat pearls

Answer: B
Matthew 21:19–22

 

93) The parable of the two sons whose words did not match their deeds illustrated Jesus’ prediction that the chief priest and elders would go into the Kingdom of God

  1. before the harlots and publicans
  2. along with the harlots and publicans
  3. after the harlots and publicans
  4. after the harlots but before the publicans

Answer: C
Matthew 21:23, 28–32

 

94) When asked what the absentee landlord should have done to his vineyard tenants (husbandmen) after they had killed his son who had come to collect the rent, the scribes and the Pharisees replied that he should have

  1. simply dispossessed them
  2. let the law take its course
  3. put them to death
  4. forgiven them

Answer: C
Matthew 21:33–41, 45

 

95) Jesus’ words, “For many are called, but few are chosen,” were uttered after reciting the parable of the

  1. vineyard tenants
  2. vineyard laborers
  3. marriage feast
  4. two sons

Answer:
Matthew 22:1–14

 

96) “Render therefore unto Caesar the things which are Caesar’s,” said Jesus (when the Pharisees sought to trap Him), referring to

  1. baring one’s head before the imperial procession
  2. paying the imperial tribute
  3. the disposition of Caesar’s children
  4. Galilee

Answer: B
Matthew 22:15–21

 

97) The question put by the Sadducees, to which of the seven brothers whom she married successively will the woman be married in heaven Jesus answered: in the resurrection

  1. the first brother would be her husband
  2. she would have her choice
  3. the cycle would be repeated indefinitely
  4. they do not marry, but are as the angels of God in heaven

Answer: D
Matthew 22:23–33

 

98) The two great commandments, on which hang all the law and the prophets, as given by Jesus, in Matthew 22, have as their central theme

  1. love
  2. obedience
  3. respect
  4. courage

Answer: A
Matthew 22:34–40

 

99) As to the scribes and the Pharisees, said Jesus to the multitude and His disciples, do

  1. what they do, not what they say
  2. what they say, not what they do
  3. neither what they say nor what they do
  4. what they do and do what they say

Answer: B
Matthew 23:1–7

 

100) “Ye blind guides! which strain at a gnat and swallow a camel,” said Jesus, referring to the Pharisees’

  1. unseemly eating habits
  2. doctrinal hairsplitting
  3. tithing while neglecting weightier matters
  4. penny-pinching at the cost of poor quality

Answer: C
Matthew 23:16–24

 

101) “Woe unto you, scribes and Pharisees, hypocrites! for ye are like unto whited sepulchres,” said Jesus, that is,

white on the outside, black on the inside

outwardly beautiful, inwardly foul

a formidable structure enclosing nothing

giving off surface light, destroying inward light

Answer: B
Matthew 23:27–28

 

102) The scribes and Pharisees’ building of tombs for the prophets and garnishing of sepulchres of the righteous were regarded by Jesus with

approbation

indifference

astonishment

contempt

Answer: D
Matthew 23:29–36

 

103) “There shall not be left here one stone upon another,” said Jesus, referring to Jerusalem’s

wall

palace

temple

gate

Answer: C
Matthew 24:1–2

 

104) To the disciples’ question, “What shall be the sign of thy coming, and of the end of the world” Jesus’ reply at first

hinted at the exact date

suggested that only the Father knew the sign

warned against false Christs and false prophets

was one of reproof for asking

Answer: C
Matthew 24:1–26

 

105) As one of the signs that the coming will be near, said Jesus, the sun will

be darkened

blaze around its rim

explode

stop

Answer: A
Matthew 24:29

 

106) The coming, said Jesus, will resemble the flood in the days of Noe (Noah) in that

one man will be informed beforehand

it will extend over forty days and nights

it will come when it is not expected

two of each species will be saved

Answer: C
Matthew 24:36–44

 

107) The five wise virgins who took oil for their lamps turned out to have an advantage over the five foolish virgins, for the bridegroom

had no lamp

had no oil

feared the dark

was delayed

Answer: D
Matthew 25:1–12

 

108) “For unto every one that hath shall be given … but from him that hath not shall be taken away even that which he hath,” refers, in the second parable in Matthew 25, to

property

friendship

understanding

health

Answer: A
Matthew 25:14–30

 

109) At the second coming, when the Son of man will divide the sheep from the goats, one will naturally hope to find himself classified as

a sheep

a goat

neither a sheep nor a goat

either a sheep or a goat

Answer: A
Matthew 25:31–46

 

110) Those on His left hand at the day of judgment the Son of man will condemn to fire for

seven years

forty years

an indefinite period

eternity

Answer: D
Matthew 25:41, 46

 

111) When the woman in Bethany had poured very expensive ointment on Jesus’ head, and the disciples had protested, Jesus’ phrase, “For ye have the poor always with you,” implied that the woman had acted

disgracefully

thoughtlessly

hypocritically

well

Answer: D
Matthew 26:6–13

 

112) The disciple Judas Iscariot promised to deliver Jesus over to the chief priests in return for pieces of silver to the number of

seven

thirty

forty

one hundred and thirty

Answer: B
Matthew 26:14–16

 

113) At the Last Supper, Jesus predicted that He would be betrayed by that one of His disciples who had

entered the room ahead of Him

passed Him the dish

dipped his hand in the dish with Him

finished the meal ahead of Him

Answer: C
Matthew 26:23

 

114) When Peter protested that he would never be “offended” as Jesus had predicted all the apostles would be, Jesus replied, “Verily I say unto thee, That this night, before the cock crow, thou shalt deny me

once”

twice”

thrice”

four times”

Answer: C
Matthew 26:33–34

 

115) “The spirit indeed is willing, but the flesh is weak,” said Jesus, addressing

James

Judas

Peter

Pilate

Answer: C
Matthew 26:36–37, 40–41

 

116) “If it be possible, let this cup pass from me!” said, in Gethsemane,

Jesus

Judas

Peter

Pilate

Answer: A
Matthew 26:36, 39

 

117) Judas betrayed to the crowd that came from the chief priests and elders which one was Jesus by

pointing to Him

kissing Him

taking Him by the hand

describing Him

Answer: B
Matthew 26:47–49

 

118) “For all they that take the sword, shall perish with the sword,” said Jesus to

the crowd of chief priests and elders

a military guard

one of those who were with Jesus

no one in particular

Answer: C
Matthew 26:51–52

 

119) The chief priests, and elders, and all the council reacted adversely on the grounds of what

false witnesses asserted Jesus had said

true witnesses asserted Jesus had done

Jesus said to them

Jesus refused to say

Answer: C
Matthew 26:59–68

 

120) Peter denied knowing Jesus, when questioned by

the high priests and council

Pilate

Jesus

bystanders

Answer: D
Matthew 26:69–75

 

121) Pilate the governor obtained possession of Jesus from the chief priests and the elders by

stealth

force

their own action

means unspecified

Answer: C
Matthew 27:1–2

 

122) When Judas saw that Jesus was condemned, he went

into exile

and hanged himself

to Pilate, to appeal

mad

Answer: B
Matthew 27:3–5

 

123) The chief priests took Judas’ discarded pieces of silver and with this blood money bought the potter’s field, wherein to bury

those with no relatives

the poor

criminals

strangers

Answer: D

Matthew 27:6–7

 

124) When Pilate asked Jesus, “Art thou the King of the Jews” Jesus replied

“Yea”

“No”

“Thou sayest”

not at all

Answer: C
Matthew 27:11

 

125) Accustomed at this feast to release any one prisoner the multitude wanted him to, Pilate suggested to them a choice beween Barabbas and Jesus, partly because

Barabbas was a relative of his

he thought they would choose Jesus

he was in the power of the high priests

his wife had had a dream that day

Answer: D
Matthew 27:15–23

 

126) Pilate took water and washed his hands before the crowd, to

ratify their choice of Barabbas

indicate that he was innocent of Jesus’ blood

clean them of the blood that had come upon them

follow the usual ritual

Answer: B
Matthew 27:24

 

127) Pilate’s soldiers put on Jesus a scarlet robe and a crown of thorns,

as the crucifixion ritual demanded

at Pilate’s express order

to mock Him

in defiance of Pilate

Answer: C
Matthew 27:27–31

 

128) Jesus’ cross was carried to the place of crucifixion, says Matthew, by

Jesus

the soldiers

a bystander

one of the disciples

Answer: C
Matthew 27:32

 

129) Golgotha is the place where Jesus was

crucified

scourged

covered with the crown of thorns

buried

Answer: A
Matthew 27:33–35

 

130) After they had crucified Jesus, the soldiers cast lots, to determine

who would stand watch over Him

how they should divide His garments among themselves

what other two would be crucified alongside Jesus

who would report to the captain

Answer: B
Matthew 27:35

 

131) The chief priests, the scribes and the elders mocked Jesus upon the cross, and the two thieves crucified with Him

cursed the priests, scribes and elders

offered Jesus consolation

mocked Jesus

remained silent

Answer: C
Matthew 27:41–44

 

132) “My God, my God, why hast thou forsaken me” cried

Jesus

Mary

Peter

a soldier

Answer: A
Matthew 27:46

 

133) Thereupon a man ran, took a sponge, put it on a reed, and gave it to Jesus to drink, after having filled it with

wine mixed with gall

vinegar

water

new wine

Answer: B
Matthew 27:48

 

134) When Jesus yielded up His spirit, there came at once a great

deluge

earthquake

thunderstorm

freeze

Answer: B
Matthew 27:51–54

 

135) The body of Jesus was placed in a tomb by

the soldiers

the priests

His mother and Mary Magdalene

a rich man from Arimathaea

Answer: D
Matthew 27:57–60

 

136) The chief priests and the Pharisees sealed Jesus’ tomb for they thought they could thereby prevent

His resurrection

the disciples from removing His body

the mob from seizing His body

the people from ever knowing whether Jesus did escape the tomb

Answer: B
Matthew 27:62–66

 

137) When Mary Magdalene and “the other Mary” were met by Jesus who had risen from the dead, He asked them to inform

Pilate

the priests and elders

the disciples

no one, for the time being

Answer: C
Matthew 28:1, 9–10

 

138) At the mountain in Galilee, Jesus instructed the eleven disciples to

bring to justice the priests who had condemned Him

confine their proselytizing efforts to the Jewish peoples

counter the false news spread by the soldiers at the command of the priests and elders

teach and baptize all nations

Answer: D
Matthew 28:16–20

 

Read Bible Knowledge Quiz (Old Testament)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.