in

909 Bible Knowledge Quiz (Old Testament)

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) – 909 Quizzes with Answers

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament)

 

Bible Old Testament Quiz 

(Genesis, Exodus, Leviticus, Numbers, Deuteronomy, Joshua, Judges, Ruth, 1 Samuel, 2 Samuel, 1 Kings, 2 Kings, 1 Chronicles, 2 Chronicles, Ezra, Nehemiah, Esther, Job, Psalms, Proverbs, Ecclesiastes, Song of Solomon, Isaiah, Jeremiah, Lamentations, Ezekiel, Daniel, Hosea, Joel, Amos, Obadiah, Jonah, Micah, Nahum, Habakkuk, Zephaniah, Haggai, Zechariah, Malachi)

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 1

Genesis

1) On the first day, God

  1. said, “Let there be light”
  2. created the dry land called Earth
  3. made the two great lights, to rule the day and the night
  4. created the firmament

Answer: A
Genesis 1:3–5

 

2) The firmament was

  1. Earth
  2. the space between Heaven and Earth
  3. Heaven
  4. the two great lights

Answer: C
Genesis 1:6–8

 

3) On the third day, God

  1. created the great whales
  2. said, “Let the earth bring forth grass”
  3. created cattle and creeping things and beasts of the earth
  4. created man

Answer: B
Genesis 1:11–13

 

4) On the sixth day, God

  1. said, “Let fowl fly above the earth”
  2. created herbs and fruit trees
  3. created man
  4. rested

Answer: C
Genesis 1:26–27, 31

 

5) God formed man of

  1. clay
  2. mud
  3. dust
  4. detritus

Answer: C
Genesis 2:7

 

6) The tree, the fruit of which man was forbidden to eat, was the tree of

  1. knowledge of good and evil
  2. knowledge of evil
  3. evil
  4. life

Answer: A
Genesis 2:9, 17

 

7) Of the four rivers that branched from the river of Eden, one was the

  1. Euphrates
  2. Abanan
  3. Jordan
  4. Halys

Answer: A
Genesis 2:10–14

 

8) God made woman

  1. to aid man in his struggle against the serpent
  2. because no help meet for man was found among the beasts of the field and the fowl of the air
  3. because man had been created with too many ribs
  4. to endow mankind with the symmetry of the heavenly bodies

Answer: B
Genesis 2:18–22

 

9) God made woman by taking from Adam

  1. one rib
  2. two ribs
  3. three ribs
  4. four ribs

Answer: A
Genesis 2:21–22

 

10) In the specific language of Genesis, a man and his wife become one flesh, as the father and mother are left by

  1. the man, who cleaves to his wife
  2. the woman, who cleaves to her husband
  3. both the man and woman, who cleave to each other
  4. neither, who nevertheless cleave to each other

Answer: A
Genesis 2:24

 

11) Adam and the woman became aware that they were naked

  1. after talking with the serpent, but before eating the forbidden fruit
  2. after talking with the Lord God
  3. just before talking with the serpent
  4. after eating the forbidden fruit, but before talking with the Lord God

Answer: D
Genesis 3:6–8

 

12) When the Lord God made inquiry, the

  1. man blamed the woman
  2. woman blamed the man
  3. man blamed the serpent
  4. serpent claimed he had said not a word

Answer: A
Genesis 3:12–13

 

13) “For dust thou art, and unto dust shalt thou return,” said the Lord God to

  1. Adam
  2. the woman
  3. Adam and the woman
  4. the serpent

Answer: A
Genesis 3:17, 19

 

14) Adam called his wife Eve because

  1. she came after God had caused a deep sleep to fall upon Adam
  2. she was the mother of all living
  3. it was evening, when the Lord God questioned them
  4. the word “eve” signifies in Hebrew, “woman”

Answer: B
Genesis 3:20

 

15) When Adam and Eve were driven out of the Garden of Eden, they were wearing

  1. coats of skins
  2. aprons of fig leaves
  3. sandals of snake skin
  4. nothing

Answer: A
Genesis 3:21

 

16) Adam and Eve were expelled from the Garden of Eden to prevent them from

  1. repeating their previous offense
  2. eating of the tree of life
  3. remaining under the influence of the serpent
  4. believing they could disregard the Lord’s edicts with impunity

Answer: B
Genesis 3:22–23

 

17) Cain quarrelled with Abel because

  1. Abel had been made a keeper of sheep, but Cain only a tiller of the ground
  2. Abel claimed a half-share in the property set aside for the sons
  3. Abel taunted Cain on his vicious habits
  4. the Lord accepted Abel’s offering, but not Cain’s

Answer:D
Genesis 4:3–5

 

18) “Am I my brother’s keeper?” asked

  1. Abel of Adam
  2. Abel of the Lord
  3. Cain of Adam
  4. Cain of the Lord

Answer: D
Genesis 4:9

 

19) The Lord set a mark upon Cain to

  1. protect him against murder
  2. warn others against him
  3. identify him as a tiller of the soil
  4. disfigure him

Answer: A
Genesis 4:14–15

 

20) The land of Nod was

  1. where Cain had raised the fruit of the ground he offered to the Lord
  2. where Abel was buried
  3. where Cain went, after he killed Abel
  4. the term Adam used, to refer to Eden

Answer: C
Genesis 4:16

 

21) Evidently, Abel had

  1. no descendants
  2. one descendant
  3. two descendants
  4. three descendants

Answer: A
Genesis 4:8, 17–26

 

22) Adam had

  1. two sons
  2. three sons
  3. three sons and one daughter
  4. more than four children

Answer: D
Genesis 5:4; 4:1–2, 25

 

23) Methuselah lived

  1. 39 years longer than Adam
  2. years longer than Adam
  3. years longer than Adam
  4. years less than Adam

Answer: A
Genesis 5:5, 27

 

24) After men began to multiply, the Lord decided that the life span of man was to be

  1. 100 years
  2. 80 years
  3. 120 years
  4. 110 years

Answer: C
Genesis 6:1–3

 

25) As to the creatures that were taken on board the ark,

  1. fish were specifically included
  2. fish were specifically excluded
  3. fish were not specifically mentioned, although sea-life had been created
  4. fish were not specifically mentioned, sea-life apparently not having yet been created

Answer: C
Genesis 6:7, 13, 17, 19–20; 7:2–4, 8–9, 14–16, 21–23; 8:1, 17–21; 9:10; 1:21; cf. 9:2

 

26) The only human beings allowed in the ark were

  1. Noah, his wife, his sons, and his sons’ wives
  2. Noah, his sons, and his sons’ wives
  3. Noah, his wife, his sons and daughters, and their spouses
  4. Noah and his wife

Answer: A
Genesis 6:18

 

27) The Lord never instructed Noah, with respect to the creatures he took on board the ark, to take more than

  1. one pair of each
  2. two pairs of each
  3. one pair of some, two pairs of others
  4. one pair of some, eight pairs of others

Answer: D
Genesis 7:2–3

 

28) It rained for

  1. days and nights
  2. 40 days and nights
  3. days
  4. nights

Answer: B
Genesis 7:4, 12

 

29) After the ark had grounded on Mt. Ararat, Noah and his passengers had to wait inside for the earth to become dry so that they could leave the ark,

  1. more than half a year
  2. less than half a year but more than two months
  3. forty days
  4. one week

Answer: A
Genesis 8:4, 14–18

 

30) The bird that by her actions finally let Noah know that all was well was the

  1. raven
  2. dove
  3. swallow
  4. gull

Answer: B
Genesis 8:6–12

 

31) The Lord’s promise to Himself never to smite again every thing living was made

  1. unconditionally
  2. dependent on man’s use of his knowledge
  3. valid until Armageddon
  4. with a few exceptions

Answer: A
Genesis 8:21–22

 

32) The rainbow was devised as

  1. a symbol of the Lord’s promise never to flood the earth again
  2. an indication to Noah that the rain was about to cease
  3. a help to the dove to find its way back to the ark
  4. a signal of the birth of Shem, Ham, and Japheth

Answer: A
Genesis 9:12–17

 

33) The three men from whom the whole earth was overspread after the flood were

  1. Ham, Japheth, and Shem
  2. Ham, Japheth, and Seth
  3. Enoch, Japheth, and Shem
  4. Ham, Lamech, and Shem

Answer: A
Genesis 9:18–19

 

34) Noah put a curse on his grandson Canaan because

  1. Canaan seized land belonging to his brother Egypt
  2. Canaan slew Tubal
  3. Canaan’s father saw the nakedness of his father
  4. Ham stole the garment his brothers had put on Noah

Answer: C
Genesis 9:20–27

 

35) Nimrod was

  1. a mighty fisherman
  2. one whose kingdom included Babel
  3. a grandson of Noah’s
  4. a graven image

Answer: B
Genesis 10:9–10

 

36) The city of Babel was so named because

  1. it was so gigantic a project, men from foreign lands with strange tongues were brought in to work on it
  2. it was alarming evidence of what a common-language mankind could do; hence, the Lord scattered the workers by creating differences in language
  3. its tower was used as a platform from which many prophets harangued the multitude
  4. the architect’s name was Babel

Answer: B
Genesis 11:1–9

 

37) Abram was of the

  1. third generation after Noah
  2. tenth generation after Noah
  3. fifty-second generation after Noah
  4. two hundred forty-first generation after Noah

Answer: B
Genesis 11:10–26

 

38) Abram was Lot’s

  1. grandfather
  2. uncle
  3. godfather
  4. great-uncle

Answer: B
Genesis 11:27

 

39) Entering Egypt to escape the famine, Abram persuaded his wife Sarai to pass as his sister, in order to

  1. obtain certain preferences at Pharaoh’s court granted only to single men
  2. get two single rations of food during the famine instead of one and one-half
  3. avoid ridicule as the husband of a barren wife
  4. escape death if the Egyptians seized Sarai

Answer: D
Genesis 12:10–16

 

40) Abram and Lot could not dwell together on the parcel of land between Bethel and Hai because

  1. they were both too rich
  2. they were both too poor
  3. Abram was so much richer than Lot
  4. Lot was so much richer than Abram

Answer: A
Genesis 13:1–6

 

41) When the Lord gave to Abram and to his seed for ever all the land that he could see in the land of Canaan, from the spot where he was, He promised Abram that his descendants would be as the

  1. leaves of the trees
  2. pebbles on the beach
  3. dust of the earth
  4. locusts in Egypt

Answer: C
Genesis 13:14–16

 

42) Lot’s choice of Sodom as a place to live turned out to be a poor one; he

  1. was captured by neighboring kings who raided Sodom and Gomorrah
  2. fell into a tar pit near Sodom
  3. was turned into a pillar of salt
  4. died in a famine

Answer: A
Genesis 14:8–12; 13:12

 

43) Ishmael was the

  1. son of Hagar
  2. brother of Hagar
  3. son of Isaac
  4. son of Abraham’s brother

Answer: A
Genesis 16:3–4, 11; 25:12

 

44) Sarai was angry with Abram because Hagar, her maid,

  1. was seduced by Abram
  2. having conceived, despised Sarai
  3. was sent back to Egypt by Abram
  4. was promised, for her child, one-half of Abram’s property

Answer: B
Genesis 16:5

 

45) Hagar was told by the angel to name her son Ishmael because the Lord

  1. was dissatisfied with her
  2. had heard her affliction
  3. destined him for the battlefield
  4. desired to reproach Sarai

Answer: B
Genesis 16:11

 

46) Ishmael and Isaac were

  1. cousins
  2. half brothers
  3. father and son
  4. brothers

Answer: B
Genesis 16:15; 21:3

 

47) Abraham and Sarah were

  1. the son and daughter of Abram and Sarai
  2. Abram and Sarai, before a change in their names
  3. strangers to Abram and Sarai
  4. Abram and Sarai, after God changed their names

Answer: B
Genesis 17:5, 15

 

48) Circumcision was required by the Lord

  1. as an indication of His covenant with Abraham
  2. for reasons of health
  3. as a substitute for sacrifice of the firstborn
  4. to celebrate the birth of a son to Isaac

Answer: A
Genesis 17:9–14

 

49) At the Lord’s announcement to Abraham that he would have a son by Sarah, Abraham fell on his face and laughed for

  1. gratitude
  2. incredulity
  3. disappointment
  4. relief

Answer: B
Genesis 17:15–17

 

50) God promised Abraham that one of his sons would be the father of twelve princes; namely,

  1. Isaac
  2. Ishmael
  3. Mamre
  4. a son as yet unnamed

Answer: B
Genesis 17:20

 

51) Sarah’s laughter at the announcement that she would have a son was followed by

  1. laughter from the Lord
  2. laughter from Abraham
  3. laughter from bystanders
  4. a dispute with the Lord over whether she had laughed

Answer: D
Genesis 18:9–15

 

52) Abraham, having persuaded the Lord to spare Sodom if fifty righteous persons could be found in it,

  1. got permission from the Lord to warn Lot and his family to leave Sodom
  2. sent his son Isaac in to search for fifty righteous persons
  3. repented of his action, and persuaded the Lord to destroy Sodom if fifty wicked could be found
  4. argued on with the Lord until he got the number down to ten

Answer: D
Genesis 18:23–32

 

53) When all the men of Sodom surrounded Lot’s house to get at the two angels (men) who were stopping there overnight, Lot

  1. offered his two virgin daughters to the crowd if they would leave his guests alone
  2. hid the two men in his granary and let the crowd into his house
  3. turned his house into a pillar of fire and barely escaped alive
  4. turned the two men over to the crowd

Answer: A
Genesis 19:1–8

 

54) As Lot and his family fled from Sodom,

  1. because Lot looked back, he was turned to a pillar of salt
  2. because Lot’s wife looked back, she was turned to a pillar of salt
  3. because Lot looked back, his wife was turned to a pillar of salt
  4. because his wife looked back, Lot was turned to a pillar of salt

Answer: B
Genesis 19:26

 

55) Lot’s daughters made him drunk with wine, so that

  1. he would not try to pursue the avenging angels who had destroyed his city
  2. they would preserve offspring through their father, no other men being left to them
  3. they would gain his consent to seek husbands in strange lands
  4. they could steal back to the ruins of Sodom

Answer: B
Genesis 19:30–38

 

56) Moab was Lot’s

  1. nephew and uncle
  2. father and uncle
  3. son and grandson
  4. brother and nephew

Answer: C
Genesis 19:36–37

 

57) Entering Gerar, Abraham persuaded his wife Sarah to pass as his sister, in order to

  1. obtain certain preferences at King Abimelech’s court granted only to single men
  2. get two single rations of food during the famine instead of one and one-half
  3. avoid ridicule as the husband of a barren wife
  4. escape death if the Gerarites seized Sarah

Answer: D
Genesis 20:1–13

 

58) Sarah was, in fact,

  1. a sister of Abraham’s
  2. a half-sister of Abraham’s
  3. a sister of Abraham’s by adoption
  4. no sister at all to Abraham

Answer: B
Genesis 20:12

 

59) When Sarah urged Abraham to cast out Hagar and her son, God told Abraham that

  1. He agreed with her
  2. He disagreed with her
  3. it was up to Abraham to decide
  4. only Hagar’s son should go

Answer: A
Genesis 21:9–12

 

60) Hagar cast her child under a shrub and sat down a good way off

  1. to hide him from Sarah’s servants
  2. so that he might be found by Abraham’s servants
  3. because she could carry him no further
  4. to spare herself the sight of his dying

Answer: D
Genesis 21:15–16

 

61) Beersheba was

  1. a dissolute queen from the region of the upper Nile
  2. the well of the oath, where Abraham made a covenant with the local king
  3. a desert region of the Negeb, south of Kadesh
  4. Isaac’s older daughter

Answer: B
Genesis 21:25–31

 

62) On their way to the place of sacrifice, Isaac said to his father, “Behold the fire and the wood; but where is the

  1. water”
  2. rope”
  3. lamb”
  4. altar”

Answer: C
Genesis 22:3, 6–7

 

63) As Abraham was about to slay Isaac, he looked up, having heard an angel call from heaven, and saw

  1. the Lord
  2. the angel
  3. a ram
  4. Ishmael

Answer: C
Genesis 22:10–13

 

64) “God will provide” refers to the fact that He provided Abraham with a

  1. son
  2. food
  3. descendants
  4. ram

Answer: D
Genesis 22:8, 13

 

65) At the watering place, Abraham’s servant selected Rebekah as the one he would ask to marry Isaac because

  1. she offered both him and his camels a drink
  2. she knew enough to refrain from offering water to camels
  3. she gave him a drink at his request, and offered water for the camels
  4. she warned the servant that the water was not potable

Answer: C
Genesis 24:14–20

 

66) When Isaac was born to him, Abraham was “in his old age,” at 100 years; Abraham died at the age of

  1. 102
  2. 133
  3. 175
  4. 361

Answer: C
Genesis 21:2, 5; 25:7, 8

 

67) Ishmael lived longer than

  1. Sarah
  2. Abraham
  3. Adam
  4. Methuselah

Answer: A
Genesis 25:17; 23:1; 25:7; and see No. 23

 

68) When Jacob followed Esau out of his mother’s womb he was gripping Esau’s

  1. ankle
  2. heel
  3. wrist
  4. hair

Answer: B
Genesis 25:23–26

 

69) The reason Esau gave for selling his birthright to Jacob for bread and pottage was that he

  1. knew of the Lord’s prophecy that he would serve Jacob
  2. disliked responsibility
  3. thought Jacob could not prove the bargain
  4. thought he was about to die

Answer: D
Genesis 25:29–34

 

70) When Isaac moved to Gerar he passed his wife Rebekah off as his sister because

  1. she was his sister
  2. he was afraid that otherwise the men would kill him, to get her
  3. “sister” was a generic term in Geraric for female companions generally
  4. she would have a wider social life

Answer: B
Genesis 26:6–7

 

71) The skins of kids were put upon Jacob’s hands to

  1. protect him while hunting
  2. make Isaac think that Jacob was Esau
  3. cure him of erysipelas
  4. make Esau think that Jacob was Isaac

Answer: B
Genesis 27:11–23

 

72) When Jacob awoke after dreaming of a ladder to heaven, he promised to give the Lord a tenth of all that

  1. the Lord gave to him
  2. his father gave to him
  3. he earned by labor
  4. would have gone to Esau had Esau not sold his birthright

Answer: A
Genesis 28:12, 22

 

73) Jacob spent his wedding night with his bride’s sister because

  1. their father palmed her off on him in the dark
  2. the Lord had foretold that his bride would be barren
  3. they were identical twins
  4. the bride palmed her off on him in the dark

Answer: A
Genesis 29:16–23

 

74) Jacob was persuaded to lie with

  1. Leah’s maid Zilpah, by Rachel
  2. Rachel’s maid Bilhah, by Rachel
  3. Rachel’s maid Bilhah, by Leah
  4. Leah, by Rachel

Answer: B
Genesis 30:1–4

 

75) Rachel escaped discovery and death for stealing her father’s household gods because

  1. the night was pitch dark
  2. she was in her monthly period
  3. Jacob was forty-seven years of age
  4. five camels were restive

Answer: B
Genesis 31:30, 34–35

 

76) Israel became halt because

  1. the stone that Esau cast at Rachel missed its mark
  2. the presents for Esau were too heavy
  3. God had touched the hollow of his thigh
  4. of a congenital defect

Answer: C
Genesis 32:24–31

 

77) Jacob’s sons Simeon and Levi took vengeance on the Hivites, for the rape of their sister Dinah, by

  1. slaughter, taking them by surprise while sore from circumcision
  2. driving the Hivite flocks into quicksands
  3. loosening on all the Hivite cities a terror from God
  4. ostracizing them

Answer: A
Genesis 34:13–26

 

78) Deborah was Dinah’s

  1. sister’s uncle’s nurse’s daughter
  2. mother’s father’s sister’s nurse
  3. nurse’s sister’s uncle’s aunt
  4. nurse’s mother’s cousin’s daughter

Answer: B
Genesis 35:8; 24:15, 29; 29:16; 30:20–21

 

79) Jacob’s four wives bore him

  1. twelve daughters and one son
  2. twelve sons and no daughter
  3. two daughters and eleven sons
  4. one daughter and twelve sons

Answer: D
Genesis 35:22–26; 30:21

 

80) Jacob’s firstborn was

  1. Joseph
  2. Dan
  3. Gad
  4. Reuben

Answer: D
Genesis 35:23

 

81) Joseph’s brothers plotted to kill him because

  1. they had dreamed of dominance over him
  2. he had dreamed of dominance over them
  3. their father had dreamed of his dominance over them
  4. they were being tempted by Satan to sell him to the Ishmaelites for twenty shekels of silver

Answer: B
Genesis 37:5–11, 19–20

 

82) The two brothers of Joseph that persuaded the others not to kill him were sons of Jacob’s

  1. first wife, Leah
  2. second wife, Bilhah
  3. third wife, Zilpah
  4. fourth wife, Rachel

Answer: A
Genesis 37:21–22, 26–27; 29:32, 35

 

83) Joseph’s brothers showed to their father his coat, which they had dipped in the blood of

  1. a sheep
  2. a wild beast
  3. themselves
  4. a kid

Answer: D
Genesis 37: 31–32

 

84) Onan spilled his semen on the ground instead of impregnating Tamar because

  1. he feared she was diseased
  2. the Lord had threatened him with impotence if he tried thus to take his brother’s place
  3. the offspring would be regarded as his brother’s, not his
  4. he desired to show disdain for Tamar

Answer: C
Genesis 38:8–9

 

85) Judah discovered he had had sexual relations with his daughter-in-law Tamar when

  1. having ordered her burned for harlotry, he received from her a signet, bracelets, and a staff
  2. she gave birth to a child with a scarlet thread on his hand, who resembled Judah
  3. it grew light toward morning
  4. she told Shelah

Answer: A
Genesis 38:13–26

 

86) Joseph was imprisoned by the Egyptian captain of the guard, Potiphar, because Potiphar’s wife accused Joseph of insulting her by

  1. attempting to lie with her
  2. refusing to lie with her
  3. lying about her
  4. commenting on her relations with the members of the guard

Answer: A
Genesis 39:1, 7, 14–20

 

87) Joseph’s first attempt at interpretations of dreams proved immediately encouraging from the viewpoint of

  1. the butler
  2. the baker
  3. Joseph
  4. Benjamin

Answer: A
Genesis 40:12–13, 21

 

88) The fact that Pharaoh dreamt doubly, of kine and ears, was said by Joseph to indicate that

  1. there would be two cycles of plenty and famine
  2. God was testing Pharaoh’s ability to select the correct dream for guidance
  3. God’s mind was made up
  4. Pharaoh had eaten too large a supper

Answer: C
Genesis 41:32

 

89) Joseph imprisoned his ten grain-seeking brothers as alleged spies against Egypt because he

  1. recalled his dream of the sheaves and stars that made obeisance
  2. failed to recognize them
  3. was angry that they failed to recognize him
  4. had clear evidence

Answer: A
Genesis 42:8–9; 37:5–11

 

90) In Joseph’s conversation with his Hebrew-speaking brothers,

  1. Joseph needed an interpreter to understand them
  2. they needed an interpreter to understand him
  3. no interpreter was needed
  4. two interpreters were needed

Answer: B
Genesis 42:23

 

91) The brother left behind as hostage when nine returned home to fetch Benjamin to Egypt was, of the twelve, the

  1. youngest
  2. next to the youngest
  3. oldest
  4. next to the oldest

Answer: D
Genesis 42:24; 29:33

 

92) At the time Joseph’s brothers came to Egypt the seven-year famine had been under way

  1. one year
  2. two years
  3. five years
  4. six years

Answer: B
Genesis 45:6

 

93) Pharaoh issued to Joseph’s brothers, their households, and his father

  1. an engraved invitation
  2. a lukewarm invitation
  3. an ungracious invitation
  4. a command invitation

Answer: D
Genesis 45:17–20

 

94) Muppim, Huppim and Ard were

  1. the closing words of the Egyptian prayer for victory
  2. three sons of Benjamin
  3. three rivers crossed on the journey to Egypt
  4. characters in a nursery rhyme

Answer: B
Genesis 46:21

 

95) As the famine years continued in Egypt, Joseph, acting for Pharaoh, distributed the grain he had hoarded in the good years

  1. as payment in kind for labor on public works projects
  2. in return for the Egyptians’ money, then their cattle, then their lands and themselves
  3. free of charge, but rationed according to individual needs
  4. through a lottery system

Answer: B
Genesis 47:13–26

 

96) The land of Goshen referred to in Genesis 47 was

  1. between Canaan and Egypt
  2. in Canaan
  3. in Egypt
  4. what is now the island of Malta

Answer: C
Genesis 47:27

 

97) In blessing each of his twelve sons on his deathbed, Jacob likened

  1. Benjamin to a ravenous wolf
  2. Zebulun to a strong ass
  3. Joseph to a lion’s whelp
  4. Dan to a fruitful bough

Answer: A
Genesis 49:3–27

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 2

Exodus

 

98) The new king of Egypt set taskmasters over the Israelites to afflict them with burdens because the Israelites

  1. were so few that they were easily oppressed
  2. were converting so many Egyptians to their faith
  3. were so many and so mighty and could be a danger in time of war
  4. formed a hard core of unemployed and so were disaffected

Answer: C
Exodus 1:8–11

 

99) The Hebrew midwives did not kill Hebrew male children as ordered by the King of Egypt because

  1. the Hebrew women were so lively that they were delivered before the midwives reached them
  2. they feared God
  3. at least two Hebrew men accompanied each midwife
  4. they misunderstood the order

Answer: B
Exodus 1:15–19

 

100) The child found by Pharaoh’s daughter in the ark of bulrushes was thereafter nursed by

  1. Pharaoh’s daughter
  2. the infant’s sister
  3. the infant’s mother
  4. one of Pharaoh’s daughter’s maidens

Answer: C
Exodus 2:7–9

 

101) The name Moses means

  1. drawn out of the water
  2. found in a basket of bulrushes
  3. found among the reeds
  4. coincidence

Answer: A
Exodus 2:10

 

102) Moses fled from Egypt because

  1. he had killed an Egyptian
  2. an Egyptian had wounded him
  3. another Hebrew had killed an Egyptian
  4. two Hebrews had killed one another

Answer: A
Exodus 2:11–15

 

103) Zipporah was the

  1. place to which Moses fled
  2. woman who bore Moses a child
  3. place from which Moses fled
  4. child the woman bore him

Answer: B
Exodus 2:21–22

 

104) Upon coming on the bush that was burning, yet not consumed, Moses’ first reaction was to

  1. avert his face
  2. take a closer look
  3. run away
  4. pick it up

Answer: B
Exodus 3:2–3

 

105) God told Moses that when the Israelites finally succeeded in leaving Egypt they would

  1. take with them all their possessions
  2. leave all their possessions to the Egyptians
  3. sell what they could and take the rest
  4. spoil the Egyptians

Answer: D
Exodus 3:21–22

 

106) Aaron, not Moses, did the signs before the elders of Israel because

  1. Moses was diffident
  2. the Lord was punishing Moses for disobedience
  3. the elders knew that Moses had murdered
  4. Aaron claimed he needed the practice

Answer: A
Exodus 4:1–16, 27–30

 

107) The first mention of circumcision in Exodus is that of

  1. Aaron’s son
  2. Moses’ son
  3. Moses
  4. Aaron’s daughter

Answer: B
Exodus 4:24–26; 2:21–22

 

108) “Let my people go” meant

  1. let them leave Egypt for the land of Canaan
  2. free them from the bonds of slavery
  3. allow them a few days off for a feast in the wilderness
  4. permit them to cross and recross the border without a passport

Answer: C
Exodus 5:1, 3

 

109) Pharaoh told the taskmasters and their officers that henceforth the Hebrews were to

  1. make bricks without straw
  2. make straw without bricks
  3. make more bricks with less straw
  4. gather their own straw

Answer: D
Exodus 5:6–7

 

110) Moses’ father and mother were

  1. nephew and aunt
  2. uncle and niece
  3. half brother and sister
  4. cousins on the father’s side

Answer: A
Exodus 6:20

 

111) When Moses and Aaron worked their miracles before Pharaoh they were

  1. under 40 years of age
  2. between 40 and 70
  3. between 70 and 110
  4. between 110 and 137

Answer: C
Exodus 7:7

 

112) Pharaoh’s magicians matched Moses with

  1. lice, flies, frogs
  2. serpents, frogs, lice
  3. river blood, serpents, frogs
  4. serpents, river blood, lice

Answer: C
Exodus 7:10–12, 19–22; 8:5–7

 

113) The identifying blood of the passover lamb on Israelite houses was struck on the

  1. lintel and the two side posts
  2. two side posts and the mullion
  3. mullion and the two stiles
  4. two rails and the lintel

Answer: A
Exodus 12:1, 7, 22

 

114) The passover was so designated to mark the fact that the

  1. Israelites passed over the boundaries of Egypt on the exodus from that land
  2. Lord passed over the Egyptians, killing their first-born
  3. Lord spared the Israelites by passing over them
  4. Israelites went through a mountain pass on the exodus

Answer: C
Exodus 12:13

 

115) When the Israelites were thrust out of Egypt they carried with them

  1. none of their own possessions
  2. only their jewelry of silver and gold and their raiment
  3. silver and gold filched from the palace of Pharaoh
  4. jewelry of silver and gold and raiment freely lent them by the Egyptians

Answer: D
Exodus 12:35–36

 

116) The number of Israelites in the exodus was probably

  1. between 600,000 and 1,000,000
  2. between 1,000,000 and 5,000,000
  3. between 5,000,000 and 10,000,000
  4. under 600,000

Answer: B
Exodus 12:37

 

117) The Israelites had been in Egypt

  1. 400 years
  2. 430 years
  3. 210 years
  4. 330 years

Answer: B
Exodus 12:40

 

118) On the way to the land of the Canaanites, the Hittites, the Amorites, the Hivites and the Jebusites, God led the Israelites over the Red Sea rather than through the land of the Philistines

  1. because it was the shorter route
  2. lest the Israelites see war and return to Egypt
  3. because he feared corruption by the Philistines
  4. for no specified reason

Answer: B
Exodus 13:5, 17–18

 

119) The Lord went before the Israelites in a pillar of fire by night, to supply

  1. illumination
  2. protection
  3. consternation
  4. diversion

Answer: A
Exodus 13:21

 

120) The Lord drove the Red Sea back to provide passage for the Israelites by a strong wind from the

  1. east
  2. west
  3. north
  4. southwest

Answer: A
Exodus 14:21

 

121) When the waters of the Red Sea closed over the pursuing Egyptians, there survived

  1. not one of them
  2. all the firstborn, to compensate for the former slaughter
  3. all descendants of the chief butler who had put Joseph in touch with Pharaoh
  4. Pharaoh

Answer: A
Exodus 14:28

 

122) At Marah, where Moses cast into the water the tree that the Lord showed him,

  1. the tree took root, flourished, and provided shelter
  2. the Israelites hollowed out the trunk for a boat
  3. nothing happened
  4. the bitter water became sweet

Answer: D
Exodus 15:23–25

 

123) When the Israelites reached Sin they had been gone from Egypt

  1. half a month
  2. a month
  3. a month and a half
  4. two months

Answer: C
Exodus 16:1

 

124) The manna supplied by the Lord was

  1. picked up off the ground
  2. picked off bushes
  3. picked off trees
  4. eaten as it fell

Answer: A
Exodus 16:14–17

 

125) On the sixth day of gathering the manna, twice as much appeared,

  1. as reserve for the journey ahead
  2. because no manna would appear on the sabbath
  3. because yesterday’s manna had bred worms, and stank
  4. because the Israelites had praised its taste, like wafers made with honey

Answer: B
Exodus 16:22–27

 

126) Moses smote the rock at Horeb because his people needed water for

  1. drinking
  2. irrigation
  3. washing
  4. a religious ceremony

Answer: A
Exodus 17:1–6

 

127) Amalek would have gained the battle with the Israelites had not Aaron and Hur held up Moses’

  1. hands
  2. arms
  3. legs
  4. body

Answer: A
Exodus 17:11–13

 

128) The great contribution made by Moses’ father-in-law was to tell him how to

  1. find his way out of the wilderness
  2. formulate the ordinances for the Ten Commandments
  3. decentralize his authority
  4. select his successor

Answer: C
Exodus 18:13–26

 

129) To the Israelites encamped at the foot of Mt. Sinai the Lord appeared in the form of

  1. a burning bush
  2. an earthquake
  3. a thick cloud
  4. a pillar of fire

Answer: C
Exodus 19:2, 9, 16; 20:21

 

130) The commandments forbade certain actions specifically against one’s neighbor in

  1. one commandment
  2. two commandments
  3. three commandments
  4. four commandments

Answer: B
Exodus 20:16–17

 

131) By the Lord’s ordinances, a master was to bore a Hebrew servant’s ear through with an aul when

  1. a servant renounced his chance for freedom
  2. a runaway servant was recaptured
  3. a servant renounced his religion
  4. two servants were identical twins

Answer: A
Exodus 21:5–6

 

132) The ordinances decreed the death penalty for anyone who

  1. cursed his father or mother
  2. spat on his mother
  3. stole from his father
  4. betrayed his father to his mother

Answer: A
Exodus 21:17

 

133) The dictum of an eye for an eye, a tooth for a tooth (and so on) was first promulgated by the Lord in the ordinance dealing with

  1. miscarriage
  2. revenge
  3. servants
  4. money lending

Answer: A
Exodus 21:22–25

 

134) The ordinances did not extend the “eye for eye” rule to

  1. hand for hand
  2. foot for foot
  3. ear for ear
  4. stripe for stripe

Answer: C
Exodus 21:23–25

 

135) If a man stole an ox, ass, or a sheep, he had to restore double if the beast was found

  1. alive in his possession
  2. dead in his possession
  3. alive in the hands of others
  4. dead in the hands of others

Answer: A
Exodus 22:4

 

136) A man who seduced an unbetrothed maid would be compelled to marry her

  1. under all circumstances
  2. under no circumstances
  3. under one circumstance
  4. except under one circumstance

Answer: D
Exodus 22:16–17

 

137) The ordinances imposed the death penalty for

  1. sodding
  2. bestiality
  3. estrepement
  4. pederasty

Answer: B
Exodus 22:19

 

138) A loan to another Israelite who was poor had to be made at

  1. zero interest
  2. negative interest
  3. not more than 6 percent
  4. no higher than the market rate

Answer: A
Exodus 22:25

 

139) To make room for the Israelites, the Lord said He would drive out the Hivites, Canaanites and Hittites only little by little, to assure

  1. justice to these peoples
  2. time to resettle them in Egypt
  3. that the land would not become desolate
  4. enough servants for the Israelites

Answer: C
Exodus 23:28–31; see also Deuteronomy 7:22

 

140) The Lord instructed Moses to place the mercy seat

  1. on the ark
  2. beneath the ark
  3. in the ark
  4. five feet from the ark

Answer: A
Exodus 25:21

 

141) The Lord directed each Israelite counted in the census to give an offering to the Lord, the amount to be

  1. half a shekel if rich, half a shekel if poor
  2. half a shekel if rich, a shekel if poor
  3. a shekel if rich, half a shekel if poor
  4. two shekels if rich, half a shekel if poor

Answer: A
Exodus 30:12–15

 

142) The Israelites were saved from destruction by the Lord when they had worshiped the molten calf made by Aaron from their earrings only because

  1. they repented
  2. the Lord repented
  3. Moses repented
  4. Aaron repented

Answer: B
Exodus 32:1–14

 

143) The tables, on which God had graven the commandments, and which Moses carried down from the mountain, were

  1. two, each written on on both sides
  2. two, each written on on one side
  3. three, each written on on one side
  4. ten, each containing one commandment

Answer: A
Exodus 32:15–16

 

144) Moses broke the Ten Commandments

  1. in spirit
  2. abstractly
  3. metaphorically
  4. in pieces

Answer: D
Exodus 32:19

 

145) Moses was so angry when he saw his people worshiping the molten calf that he made them

  1. chew it
  2. drink it
  3. wear it
  4. break it

Answer: B
Exodus 32:20

 

146) Aaron’s explanation to Moses of how the molten calf came to be was

  1. disingenuous
  2. ingenious
  3. ingenuous
  4. contentious

Answer: A
Exodus 32:22–24, 2–4

 

147) The cloudy pillar that descended and stood at the door whenever Moses went into the tabernacle was a sign that the Lord was

  1. threatening Moses
  2. silently observing Moses
  3. guarding Moses from intrusion
  4. speaking to Moses face to face, as a man speaks to his friend

Answer: D
Exodus 33:9–11

 

148) The Lord proposed to put Moses in a clift of a rock in order that

  1. he might see only the back of the Lord
  2. he might be protected from his fellow Israelites
  3. he might strike the rock to bring forth water
  4. Aaron would not be able to find him

Answer: A
Exodus 33:21–23

 

149) The census taken of the Israelites (No. 141) showed the number of men twenty or more years of age to be

  1. 60,355
  2. 603,550
  3. 6,035,500
  4. under 60,355

Answer: B
Exodus 38:26

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 3

Leviticus

 

150) One who obtained something by lying about what was deposited with him for safekeeping, or what he had found (lost by another), or by violence, or deceit was to restore it to its owner, plus

  1. a fifth of its value
  2. one-half its value
  3. double its value
  4. varying proportions, depending on the offense

Answer: A
Leviticus 6:1–5

 

151) When Moses performed the ceremony that made Aaron and his sons the priests of Israel, he

  1. betrayed pique that the priesthood was not his
  2. demonstrated a remarkable memory for detail
  3. required them to remake and destroy a molten calf
  4. forbade other Israelites to lay claim to the priesthood

Answer: B
Leviticus 8:5–29; Exodus 29:4–28

 

152) Two of Aaron’s sons put fire in their censers, with incense, and for this they were

  1. rebuked by Moses
  2. rebuked by Aaron
  3. burned to death by the Lord
  4. praised by Moses and Aaron

Answer: C
Leviticus 10:1–2

 

153) The hare and the camel were alike forbidden to the Israelites for food because

  1. although both of them chew the cud, neither of them parts the hoof
  2. both chew the cud
  3. both part the hoof
  4. neither one chews the cud or parts the hoof

Answer: A
Leviticus 11:3–8

 

154) Of the living things in the seas and rivers, the Israelites were allowed to eat only those with

  1. both fins and scales
  2. fins
  3. scales
  4. neither fins nor scales

Answer: A
Leviticus 11:9–12

 

155) Among the birds specifically forbidden to the Israelites for food were

  1. raven, ostrich, swallow, pelican
  2. eagle, ossifrage, owl, pelican
  3. kite, cormorant, vulture, motmot
  4. osprey, sea gull, water hen, kingfisher

Answer: B
Leviticus 11:13–19

 

156) The “flying creeping” things “that goeth upon all four” permitted to the Israelites for food were those with

  1. legs above their feet
  2. no legs above their feet
  3. no legs or feet
  4. feet above their legs

Answer: A
Leviticus 11:20–23

 

157) A leper, decreed the Lord, must cover his

  1. face
  2. head
  3. forehead
  4. upper lip

Answer: D
Leviticus 13:45

 

158) The animal designated by the Lord to bear the iniquities of the people of Israel and go thus laden into the wilderness was

  1. a ram
  2. an ox
  3. a goat
  4. a bull

Answer: C
Leviticus 16:22

 

159) The Lord prohibited the Israelites from eating any manner of blood because

  1. atonement for their souls was to be made through the animal’s blood on the altar
  2. blood in the diet induced ferocity in the spirit
  3. the rich would be tempted to induce the poor to donate blood
  4. it made an unsightly dish

Answer: A
Leviticus 17:10–14

 

160) The Lord’s instructions to Moses in Leviticus 18 and 20 forbidding any Israelite from “uncovering the nakedness” of his relatives happened not specifically to mention among those relatives one’s

  1. mother
  2. daughter
  3. sister
  4. aunt

Answer: B
Leviticus 18:7–18; 20:10–21

 

161) The Lord’s instructions to Moses in Leviticus 18 and 20 happened not to include specifically a prohibition against sexual relations of

  1. man with man
  2. woman with woman
  3. man with animal
  4. man with neighbor’s wife

Answer: B
Leviticus 18:20–23; 20:10–21

 

162) In Leviticus the Lord enjoined each Israelite to love as himself

  1. only a stranger dwelling with him
  2. only his neighbor
  3. both his neighbor and a stranger dwelling with him
  4. all mankind

Answer: C
Leviticus 19:18, 34

 

163) If a man lay with his uncle’s wife, the penalty for this was to

  1. be put to death
  2. be exiled
  3. die childless
  4. be ostracized

Answer: C
Leviticus 20:20

 

164) The Israelite priests were forbidden to

  1. make their heads bald
  2. wear beards
  3. round off the hair on their temples
  4. part their hair on the left side

Answer: A
Leviticus 21:5

 

165) When an Israelite reaped the harvest of his land, he was not to make clean riddance of the corners, because something should be left for

  1. wildlife
  2. the poor and the stranger
  3. the Lord
  4. those who were to be driven out gradually

Answer: B
Leviticus 23:22

 

166) The Lord ordered that on the day of atonement (the tenth day of the seventh month) the Israelites should

  1. work twice as long as usual
  2. work 50 percent longer than usual
  3. work as usual
  4. not work at all

Answer: D
Leviticus 23:27–28

 

167) In dealing with the case of the Shelomith’s son, the Lord extended the eye-for-an-eye doctrine (Nos. 133, 134 above) to:

  1. ear for ear
  2. cut for cut
  3. breach for breach
  4. toe for toe

Answer: C
Leviticus 24:20

 

168) The year of Jubilee was to be every

  1. seventh year
  2. fourteenth year
  3. fiftieth year
  4. one hundredth year

Answer: C
Leviticus 25:10

 

169) The Lord promised that every sixth year He would cause the land to yield enough to supply the Israelites for

  1. one year
  2. two years
  3. three years
  4. four years

Answer: C
Leviticus 25:20–22

 

170) Under the Lord’s property laws, property sold was to revert to the seller in the year of Jubilee, if it was

  1. a dwelling house in a walled city sold by a non-Levite
  2. an Israelite who had sold himself as a servant
  3. a non-Israelite whom an Israelite had purchased as a servant
  4. a parcel of land sold in perpetuity

Answer: B
Leviticus 25:23, 29–34, 39–41, 44–46

 

171) If the following four of the many punishments by which the Lord threatened the Israelites for disobedience are numbered (1) pestilence in their cities, (2) causing them to eat the flesh of their sons and daughters, (3) terror, consumption and the burning ague consuming their eyes and causing sorrow of heart, (4) wild beasts robbing them of their children and destroying their cattle, the order in which they were to be successively applied was

  1. (1), (2), (3), (4)
  2. (4), (3), (1), (2)
  3. (4), (1), (2), (3)
  4. (3), (4), (1), (2)

Answer: D
Leviticus 26:14–29

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 4

Numbers

 

172) Of the twelve sons of Jacob the census was not taken of the tribe of

  1. Gad
  2. Zebulun
  3. Judah
  4. Levi

Answer: D
Numbers 1:47

 

173) The tribe of Levi was given by the Lord to Aaron for assistance in religious ceremonies

  1. as the largest of the tribes
  2. as the smallest of the tribes
  3. in substitution for every firstborn of all the tribes
  4. after a fervent request by Levi

Answer: C
Numbers 3:6–12

 

174) “The Lord bless thee, and keep thee; … The Lord lift up his countenance upon thee, and give thee peace” was to be said

  1. to an Israelite when the time of his separation as a Nazarite was completed
  2. to an Israelite at the time of making the special vow of the Nazarite
  3. by the Nazarite to his fellow Israelites
  4. by Moses to Aaron and his sons

Answer: D
Numbers 6:22–26

 

175) As long as the cloud rested over the tabernacle, this was the Lord’s sign to the Israelite hosts to

  1. keep going
  2. pray
  3. stay
  4. eat

Answer: C
Numbers 9:15–23

 

176) Some of the Israelites incurred the Lord’s wrath by developing a craving for

  1. flesh
  2. manna
  3. liquor
  4. tobacco

Answer: A
Numbers 11:4

 

177) Eldad and Medad were immortalized with a few lines in the Old Testament because they

  1. were the first Siamese twins born during the long march
  2. prophesied in the camp instead of in the tabernacle
  3. attempted to seize the priestly power from Aaron
  4. spied out the promised land, from Zin to Rehob

Answer: B
Numbers 11:26–29

 

178) The Lord satisfied the Israelites’ craving for flesh, but at the same time He

  1. smote them
  2. redeemed them
  3. forgave them
  4. received their repentance

Answer: A
Numbers 11:31–34

 

179) When Aaron’s sister Miriam was made leprous because she and Aaron had angered the Lord by doubting that He spoke through Moses alone, He relented after

  1. Aaron had beseeched the Lord
  2. Aaron had beseeched Moses
  3. Aaron had beseeched Moses and Moses had beseeched the Lord
  4. Miriam had beseeched the Lord

Answer: C
Numbers 12:1–2, 10–15

 

180) The Lord set the period for the Israelites’ children to wander in the wilderness at just forty years because

  1. forty was a favorite number of the Lord’s
  2. the Israelite scouts had spent forty days pessimistically searching the promised land
  3. no Israelite over forty would live to inhabit the promised land
  4. Moses persuaded Him to reduce it from eighty years

Answer: B
Numbers 14:33–34

 

181) Having found a man gathering sticks on the Sabbath day, the Israelites inquired of the Lord and meted out the punishment He demanded, namely,

  1. replacement of each stick just where it had been gathered
  2. payment of forty shekels to the tabernacle
  3. carrying the sticks until he gained the promised land
  4. death by stoning

Answer: D
Numbers 15:32–36

 

182) Fourteen thousand seven hundred Israelites perished under the Lord’s wrath when they were

  1. swallowed up as the earth split asunder
  2. consumed by fire
  3. struck by the plague
  4. wandering lost in the wilderness

Answer: C
Numbers 16:49

 

183) Aaron and his descendants, decreed the Lord, should receive in partial recompense for their religious duties

  1. the tithe
  2. a tithe of the tithe
  3. a tithe of a tithe of the tithe
  4. none of the tithe

Answer: B
Numbers 18:26–28

 

184) When Aaron died on mount Hor by the Lord’s command, all the house of Israel wept for him

  1. ten days
  2. twenty days
  3. thirty days
  4. forty days

Answer: C
Numbers 20:27–29

 

185) Balaam’s ass

  1. brought him into disfavor with the Lord
  2. delayed his journey by stupid indecision
  3. saved his life
  4. rolled on him

Answer: C
Numbers 22:21–33

 

186) “What hath God wrought!” was the exclamation

  1. by Balaam, when he blessed the people of Israel before Balak
  2. by Moses, when he struck a rock in Moab to obtain water
  3. by Aaron, just before he died
  4. in the Book of the Wars of the Lord

Answer: A
Numbers 23:16–23

 

187) Of the 603,550 men who had been counted in the Sinai wilderness census by Moses and Aaron, there remained to be counted by Moses and Eleazar, in the census taken after the plague,

  1. 207,463
  2. 2,075
  3. 2
  4. none

Answer: C
Numbers 26:1, 63–65; 1:46

 

188) The appeal by the women Mahlah, Noah, Hoglah, Milcah and Tirzah stimulated the Lord to decree the order of inheritance if there were no sons:

  1. daughter, (if no daughter) brother, (if no brother) sister, (if no sister) uncle (on father’s side)
  2. brother, daughter, sister, uncle
  3. daughter, brother, sister, next of kin
  4. daughter, brother, uncle, next of kin

Answer: D
Numbers 27:1–11

 

189) Having notified Moses that he was about to die, the Lord heeded his request to nominate a successor to shepherd Israel, and named

  1. Joshua
  2. Eleazar
  3. Zelophehad
  4. Nun

Answer: A
Numbers 27:13–23

 

190) The Lord decreed that when a woman vows a vow to the Lord and binds herself by a bond it is binding on her only if her husband (or her father, if she is unmarried) hears it and

  1. says nothing
  2. expresses his approval
  3. expresses his disapproval
  4. signs as a witness

Answer: A
Numbers 30:3–15

 

191) When the Israelite army returned, having killed every Midianite adult male, Moses was angry and commanded them to

  1. indemnify the widows of Midianite prisoners slain by them
  2. pass to the Levites all their booty of gold and silver
  3. kill more: every male child and every woman not a virgin, keeping the young girl virgins alive for themselves
  4. seek other foes to test their courage

Answer: C
Numbers 31:7–18

 

192) The booty from the Midian war, divided equally between those who fought and all the children of Israel, was taxed for the Lord: warriors’ share and children of Israel’s share, respectively, at

  1. percent and 5 percent
  2. percent and 33 1/3 percent
  3. percent and 1 percent
  4. one-fifth of 1 percent and 2 percent

Answer: D
Numbers 31:27–30

 

193) The boundaries of the land of Canaan which the Israelites were to possess were, by the Lord,

  1. described precisely
  2. not mentioned
  3. sketched vaguely
  4. submitted to binding arbitration

Answer: A
Numbers 34:1–12

 

194) Six cities, to be designated cities for refuge, in the new land were to serve as places to which there might flee for safety any

  1. Israelite threatened with harm by a fellow Israelite
  2. one who killed by accident
  3. Canaanite refugees
  4. Levite

Answer: B
Numbers 35:6, 9–12

 

195) The Lord decreed that no alleged murderer should be put to death on the testimony of

  1. priests alone
  2. strangers alone
  3. one witness alone
  4. relatives alone

Answer: C
Numbers 35:30

 

196) Mahlah, Noah, Hoglah, Milcah and Tirzah (No. 188 above) were commanded by Moses to marry within their tribe, in order that

  1. the purity of Joseph’s tribe might be maintained
  2. their conduct might not demoralize other tribes
  3. they might be punished for complaining about the laws of succession
  4. no inheritance should be transferred from one tribe to another

Answer: D
Numbers 36:6–9

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 5

Deuteronomy

 

197) The first four chapters of the Fifth Book of Moses contain a summary of the

  1. laws handed down by the Lord through Moses
  2. ordinances
  3. forty years in the wilderness
  4. genealogy of the tribes of Israel

Answer: C
Deuteronomy 1–4

 

198) Moses was allowed by the Lord to

  1. enter the good land beyond the Jordan
  2. enter Lebanon
  3. go to the Jordan
  4. go only to Bashan

Answer: C
Deuteronomy 3:25–271

 

199) The Lord forbade intermarriage with nations being dispossessed, fearing

  1. entangled inheritances
  2. language difficulties
  3. induced apostasy
  4. Egyptian violence

Answer: C
Deuteronomy 7:3–41

 

200) When the Lord was making the Israelites know that man does not live by bread only, He was

  1. supplying them with manna
  2. depriving them of manna
  3. promising them manna
  4. supplementing bread with manna

Answer: A
Deuteronomy 8:3

 

201) If an Israelite’s brother, or son, or daughter, or wife, or close friend, were to entice him secretly to serve other gods, he should, says Deuteronomy 13,

  1. kill the enticer
  2. persuade the enticer to desist
  3. leave the enticer
  4. ostracize the enticer

Answer: A
Deuteronomy 13:6–10

 

202) At the end of every seven years every Israelite creditor was to

  1. release all his debtors
  2. release all his Israelite debtors
  3. extend each debt another seven years if requested
  4. adjust the debt according to the cost-of-living index

Answer: B
Deuteronomy 15:1–3

 

203) At a time when the seventh year, the year of release, was near, lenders were to accede to a poor Israelite’s request by lending to him

  1. freely
  2. only if he was certain to repay before that year
  3. only after that year had passed
  4. at double the usual rate of interest

Answer: A
Deuteronomy 15:7–11

 

204) The point of eating unleavened bread with the passover sacrifice was, among other things, that

  1. yeast was an unclean food
  2. it was a mild form of penance
  3. unleavened bread, less bulky, was easier to pack
  4. the Israelites might thereby remember the day when they had come out of Egypt in haste

Answer: D
Deuteronomy 16:1–3

 

205) An image, declared Moses to the Israelites, the Lord thy God

  1. hateth
  2. loveth
  3. ignoreth
  4. noteth

Answer: A
Deuteronomy 16:22

 

206) No one could be stoned to death, declared Moses, for serving and worshiping other gods without evidence from at least

  1. one witness
  2. two witnesses
  3. three witnesses
  4. twelve witnesses

Answer: B
Deuteronomy 17:2–6

 

207) The Lord was dispossessing the nations of the lands He was turning over to the Israelites because they

  1. had defied His orders to leave
  2. had given heed to enchanters, witches, charmers, wizards, necromancers, and the like
  3. had taken these lands from ancestors of the Israelites
  4. were being recompensed by the Lord with still better lands elsewhere

Answer: B
Deuteronomy 18:10–14

 

208) Deuteronomy 19 says that no charge concerning any iniquity or sin was to be sustained without evidence from at least

  1. one witness
  2. two witnesses
  3. three witnesses
  4. four witnesses

Answer: B
Deuteronomy 19:15

 

209) Not excused from the battlefront were those Israelites who had

  1. built a new house and not dedicated it
  2. planted a vineyard and not eaten of it
  3. betrothed a wife and not taken her
  4. dug a new well and not drunk of it

Answer: D
Deuteronomy 20:5–9

 

210) A warrior could pick a beautiful woman from among the captives to be his wife but could not lie with her until

  1. he was certain that no other captive was her husband
  2. she had kept his house for a month and proved herself clean
  3. she had stayed in his house a month bewailing her father and mother
  4. she invited him to

Answer: C
Deuteronomy 21:10–131

 

211) If the husband then had no delight in his wife he

  1. could sell her to the highest bidder
  2. had to let her go where she would
  3. could keep her as his wife only until the seventh year
  4. had to find another husband for her

Answer: B
Deuteronomy 21:14

 

212) The firstborn of a man with two wives, one loved, the other hated, was entitled to the usual double portion of the firstborn

  1. whether he was the son of the loved or the hated
  2. only if he was the son of the loved
  3. only if he was the son of the hated
  4. in neither case

Answer: A
Deuteronomy 21:15–17

 

213) A stubborn and rebellious son, refusing to obey his father and his mother even after they had chastened him, was to be

  1. disinherited
  2. imprisoned for one year
  3. exiled
  4. stoned to death

Answer: D
Deuteronomy 21:18–21

 

214) Upon coming across a lost ox, sheep, ass, or raiment, an Israelite was to

  1. leave it strictly alone
  2. take it to the nearest Levite
  3. take it to its owner or hold it at home until the owner was found
  4. take it and sell it

Answer: C
Deuteronomy 22:1–3

 

215) Transvestism was, to the Lord,

  1. a matter of no concern
  2. laughable
  3. understandable
  4. an abomination

Answer: D
Deuteronomy 22:5

 

216) Every new house was to have a battlement for the roof, to

  1. provide cover for repelling marauders
  2. provide shade for the siesta
  3. avert falls from the roof
  4. signify Israelite unity

Answer: C
Deuteronomy 22:8

 

217) Wearing a garment of divers sorts, as of woollen and linen together, was

  1. prohibited
  2. ridiculed
  3. encouraged
  4. not mentioned

Answer: A
Deuteronomy 22:11

 

218) Whether a young woman, accused by her husband of not having been a virgin, was or was not able to show the tokens of virginity was a matter

  1. of indifference to the Israelite community at large
  2. to be settled somehow by a money payment
  3. of grave concern, involving possible exile
  4. of life or death

Answer: D
Deuteronomy 22:13–21

 

219) If a man was found to he lying with another’s wife

  1. the woman was to be divorced and the man was to marry her
  2. the man was to die
  3. the woman was to die
  4. both were to die

Answer: D
Deuteronomy 22:22

 

220) Punishment for rape of a virgin was to be either

  1. death or exile
  2. exile or money indemnity
  3. death or money indemnity and marriage
  4. money indemnity or marriage

Answer: C
Deuteronomy 22:25–29

 

221) The congregation of the Lord was not to be barred to

  1. Ammonites or Moabites
  2. an Israelite wounded in the stones or whose privy member had been cut off
  3. a bastard
  4. a fourth-generation Egyptian

Answer: D
Deuteronomy 23:1–8

 

222) Every Israelite warrior was to carry a paddle upon his weapon, so that he might

  1. signal for help
  2. start a fire
  3. cover up his excrement
  4. limp home if wounded

Answer: C
Deuteronomy 23:12–14

 

223) An Israelite was not forbidden to

  1. eat his fill of grapes in his neighbor’s vineyard
  2. put one or more grapes into his vessel
  3. put a sickle to his neighbor’s standing grain
  4. do both b and c

Answer: A
Deuteronomy 23:24–25

 

224) A man, whose former wife, after being divorced by him because of some uncleanness in her, married and was again divorced or was widowed, was not to

  1. refuse to remarry her
  2. remarry her
  3. marry her to someone else
  4. send her into exile

Answer: B
Deuteronomy 24:1–4

 

225) A newly married man was to be free from going out with the army or being charged with any business for one

  1. day
  2. week
  3. month
  4. year

Answer: D
Deuteronomy 24:5

 

226) The Israelite was not specifically forbidden to

  1. go back to fetch a forgotten sheaf
  2. go over the boughs of his olive trees after beating them
  3. glean his vineyard after gathering its grapes
  4. milk the cow after the first pail was full

Answer: D
Deuteronomy 24:19–22

 

227) The guilty man in a dispute could be given by the judge a maximum beating of

  1. ten stripes
  2. twenty stripes
  3. forty stripes
  4. eighty stripes

Answer: C
Deuteronomy 25:1–3

 

228) A childless widow of one who had been dwelling with his brother was to pull her brother-in-law’s shoe off his foot and spit in his face if he

  1. asked her to marry him
  2. refused to ask her to marry him
  3. advised her never to marry anyone else
  4. put her out of the house

Answer: B
Deuteronomy 25:5–9

 

229) If the wife of one who was losing in a fight with another man tried to rescue him by seizing his opponent by the secrets, she was to be

  1. commended
  2. assisted
  3. directed
  4. punished

Answer: D
Deuteronomy 25:11–12

 

230) Each Israelite was to have, of kinds of weights or measures,

  1. one
  2. two
  3. three
  4. four

Answer: A
Deuteronomy 25:13–16

 

231) The Lord did not promise, if the Israelites hearkened unto His voice and did all His commandments, that they would

  1. live to a ripe old age
  2. lend to many nations but not borrow
  3. find all the people of the earth afraid of them
  4. be above only

Answer: A
Deuteronomy 28:1–14

 

232) And if they did not hearken to His voice, and do all His commandments and statutes, the Lord did not promise that

  1. the heaven over their heads would be brass, and the earth under them, iron
  2. He would smite them with a consumption, a fever, an inflammation, an extreme burning, the sword, blasting, and mildew
  3. they would lose their hearing and sense of smell
  4. they would go out one way against their enemies and flee before them seven ways

Answer: C
Deuteronomy 28:15–68, especially 22, 23, 25

 

233) He further, in that event, did not promise that

  1. He would smite them with the botch of Egypt, the emerods, the scab and the itch
  2. their oxen would be slain before their eyes and they would not eat of it
  3. all the males would become impotent
  4. the stranger among them would lend to them, and they would not lend to him

Answer: C
Deuteronomy 28:15–68, especially 27, 31, 43–44

 

234) And finally He did not promise that

  1. they would eat the flesh of their sons and daughters
  2. the tender and delicate man would refuse to give his starving wife any of the flesh of their children that he would be eating
  3. they would be sold to their enemies as bondmen and bondwomen but no man would buy them
  4. they would give birth to children physically deformed and mentally retarded

Answer: D
Deuteronomy 28:15–68, especially 53–55, 68

 

235) Shortly before Moses’ death the Lord predicted that His people afterward would

  1. desert the Lord, and thereupon be devoured
  2. faithfully worship the Lord and thereby prosper
  3. split into two groups, one of a, the other of b
  4. prove unpredictable

Answer: A
Deuteronomy 31:16–17

 

236) In the song that Moses wrote, “the apple of his eye” refers to the eye of

  1. Moses
  2. the Lord
  3. the Israelite nation collectively
  4. no one in particular

Answer: B
Deuteronomy 32:9–10; 31:30

 

237) In “to me belongeth vengeance,” “me” refers to

  1. the Lord
  2. Moses
  3. Joshua
  4. the Hittite King

Answer: A
Deuteronomy 32:19, 20, 35

 

238) Moses saw the Promised Land from the mountain on which he died,

  1. mount Hor
  2. mount Sinai
  3. mount Nebo
  4. mount Paran

Answer: C
Deuteronomy 32:48–50; 34:1–5

 

239) Moses lived

  1. more than twice as long as Adam
  2. half as long as Adam
  3. less than one-seventh as long as Adam
  4. an unstated number of years

Answer: C
Deuteronomy 34:7; Genesis 5:5; see No. 23

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 6

Joshua

 

240) The line of scarlet thread bound in the harlot Rahab’s window in Jericho was

  1. a sign to clients
  2. a safeguard against slaughter
  3. a signal to attack
  4. an inconsequential decoration

Answer: B
Joshua 2:1–21

 

241) The twelve stones taken by the Israelites from the Jordan after they passed over toward Jericho

  1. had served as stepping stones for crossing the river
  2. came from the place where the priests had stood in the dry river bed
  3. had been hurled at them by the Hittites as they forded the river
  4. were used, one by each tribe, to shatter the walls of Jericho

Answer: B
Joshua 4:1–10

 

242) The Israelite children born during the forty years’ wandering in the wilderness crossed the Jordan

  1. uncircumcised
  2. circumcised
  3. circumcised save for those under ten years of age
  4. perhaps circumcised, perhaps not

Answer: A
Joshua 5:2–7

 

243) After the crossing of the Jordan, the manna

  1. ceased
  2. continued as before
  3. redoubled
  4. improved in flavor

Answer: A
Joshua 5:11–12

 

244) The total number of times the Israelites marched around the walls of Jericho was

  1. two
  2. seven
  3. thirteen
  4. forty-nine

Answer: C
Joshua 6:1–4

 

245) The second march around the walls of Jericho is reported in Joshua 6 to have been made

  1. in silence
  2. with blowing of trumpets
  3. with shouting and blowing of trumpets
  4. in casual conversation

Answer: B
Joshua 6:12–14

 

246) On the last march, with trumpets and shout, the walls of Jericho

  1. exploded upward in small pieces
  2. fell down flat
  3. opened in seven wide breaches
  4. crumpled into hills of rubble

Answer: B
Joshua 6:20

 

247) Joshua’s second attack on Ai succeeded, when the first had failed, fundamentally because

  1. Joshua was gaining skill with practice
  2. he used 30,000 men instead of 3,000 men
  3. he invented the ambush
  4. the Lord had been placated by the death of Achan

Answer: D
Joshua 7:1–26; 8:1–29

 

248) The inhabitants of Gibeon talked poor, and as their reward

  1. received gifts of silver and gold
  2. became hewers of wood and drawers of water
  3. were wiped out to the last man
  4. were loaned money at zero interest

Answer: B
Joshua 9:3–27

 

249) The five kings of the Amorites had the misfortune to encounter a

  1. hailstorm
  2. rainstorm
  3. lightning
  4. hot, sticky weather

Answer: A
Joshua 10:5, 11

 

250) The Israelites had to live with those who inhabited the one city from which they were unable to drive out the occupants; namely,

  1. Jerusalem
  2. Makkedah
  3. Libnah
  4. Lachish

Answer: A
Joshua 15:63; 10:28–32

 

251) Shiloh was the place where

  1. all the children of Israel assembled to set up the tabernacle when the land before them was subdued
  2. the battle raged in which the Ephraimites defeated the Canaanites
  3. the busiest river crossing of the Jordan was located
  4. lots were cast for the inheritances of Mahlah, Noah, Hoglah, Milcah, and Tirzah

Answer: A
Joshua 18:1

 

252) The refugee to a city of refuge (No. 194 above) was to be allowed entrance

  1. unconditionally
  2. if he brought a certificate of good character from two of his fellow inhabitants
  3. if he stopped at the city gate and explained his case to the elders
  4. if he offered a ram in sacrifice

Answer: C
Joshua 20:4

 

253) The huge altar built by the Reubenites, the Gadites, and the half-tribe of Manasseh almost

  1. bankrupted them
  2. provoked a rash of huge altars
  3. involved them in a hopeless war
  4. fell down

Answer: C
Joshua 22:10–34

 

254) The great stone at Shechem was to serve as a witness against the Israelites if they betrayed the covenant they made with Joshua to serve the Lord, since the stone

  1. had heard that covenant spoken
  2. bore that covenant engraved upon it
  3. faced in the direction of the covenanters’ lands
  4. covered the covenant

Answer: A
Joshua 24:1, 26–27

 

255) Joshua’s life, compared with Moses’, was

  1. longer
  2. shorter
  3. the same
  4. unknown

Answer: B
Joshua 24:29; Deuteronomy 34:7

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 7

Judges

 

256) Adonibezek said seventy kings used to gather their meat under his table after he had cut off their

  1. thumbs and great toes
  2. forefingers and great toes
  3. index fingers and forefingers
  4. thumbs and little fingers

Answer: A
Judges 1:7

 

257) In the description of how Ehud the Benjamite delivered the Israelites from servitude to Eglon the King of Moab, it is emphasized that he was

  1. long legged
  2. left-handed
  3. color-blind
  4. keen-scented

Answer: B
Judges 3:15–22

 

258) Deborah, the wife of Lapidoth, was a

  1. judge
  2. priest
  3. general
  4. quartermaster

Answer: A
Judges 4:4–5

 

259) When Captain Sisera let the wife of Heber hide him under a mantle, he made

  1. an astute move
  2. an uncomfortable choice
  3. a treacherous ploy
  4. a mistake

Answer: D
Judges 4:2, 17–21

 

260) When Gideon asked for proof of His authenticity, the Lord was

  1. impatient
  2. patient
  3. baffled
  4. outraged

Answer: B
Judges 6:13–22, 36–40

 

261) The fleece and the dew was Gideon’s test of

  1. the Lord
  2. himself
  3. Asher, Zebulun, and Naphtali
  4. the Midianites

Answer: A
Judges 6:36–40

 

262) The size of the army Gideon planned to throw at the Midianites made the Lord uneasy because

  1. if panic threatened, some part of the unwieldly body would give way
  2. Gideon might become conceited with too easy a victory
  3. He wanted the Israelites to lose
  4. the Israelites might believe they had won without His aid

Answer: D
Judges 7:2

 

263) That a cake of barley bread tumbled into the host of Midian and overturned a tent was a dream of

  1. Gideon’s
  2. another Israelite’s
  3. a Midianite’s
  4. the Lord’s

Answer: C
Judges 7:13–15

 

264) When Gideon’s trumpets sounded, the

  1. walls of Jericho collapsed
  2. Midianites fought one another
  3. fearful and the trembling returned to do battle
  4. Lord was angered

Answer: B
Judges 7:19–22

 

265) When Gideon asked bread for his followers from the men of Succoth, they

  1. gave their help
  2. refused their help
  3. ignored his plea
  4. disagreed among themselves

Answer: B
Judges 8:4–7

 

266) Abimelech was finally slain by

  1. a man wielding a sword
  2. a woman throwing a millstone from a tower
  3. bundles of burning brush
  4. an ambush in the fields

Answer: A
Judges 9:53–54

 

267) The daughter of Gilead’s son Jephthah bewailed her virginity because

  1. she knew her father would give her for a burnt offering
  2. she had been trapped into vows to the Baals
  3. her true love had been slain at Minnith
  4. she was fearful of men

Answer: A
Judges 11:1, 30–40

 

268) “Shibboleth” was a

  1. password
  2. good luck charm
  3. test of identity by pronunciation
  4. minor Syrian deity between the Baals and the Ashtaroth

Answer: C
Judges 12:5–6

 

269) Samson’s father-to-be, eager for more advice, persuaded the angel of the Lord to make a second visit,

  1. but on that score he might as well have spared himself this trouble
  2. and obtained invaluable suggestions on how to raise the forthcoming child
  3. but was rebuked for his importuning
  4. and enhanced his standing by inviting all the neighbors

Answer: A
Judges 13:2–14, 24

 

270) The Lord started Samson on his fights with the Philistines by

  1. giving him the jawbone of an ass
  2. inciting them to slay his mother
  3. provoking them through his feats of strength
  4. causing him to become enamoured of a daughter of a Philistine

Answer: D
Judges 14:1–4

 

271) Samson’s wife betrayed him to her countrymen out of

  1. fear
  2. love
  3. hate
  4. greed

Answer: A
Judges 14:15–18

 

272) Samson wagered some Philistines that they could not answer his riddle, and Philistines

  1. won the wager
  2. lost the wager
  3. won the wager and supplied the prize
  4. never decided the wager

Answer: C
Judges 14:12–14, 19

 

273) Samson destroyed the Philistines’ shocks, standing corn, vineyards, and olives by using foxes that were

  1. ravenous
  2. diseased
  3. tied
  4. vicious

Answer: C
Judges 15:3–6

 

274) When the Philistines burned Samson’s wife and father-in-law, he

  1. slaughtered them with the jawbone of an ass
  2. thanked them for destroying a disloyal wife
  3. pulled down upon them the walls of their city
  4. smote them hip and thigh

Answer: D
Judges 15:6–8

 

275) The cords and bands that were loosed from off Samson’s arms and hands had been fastened on him

  1. with his consent
  2. against his will
  3. while he was asleep
  4. while he was drugged with wine

Answer: A
Judges 15:9–14

 

276) Samson was

  1. a judge of the Israelites
  2. judged by an Israelite judge
  3. a foe of judges
  4. a judge manqué

Answer: A
Judges 15:20

 

277) After sleeping with a harlot at Gaza, Samson

  1. pulled down the pillars of the temple
  2. took away the doors of the city gate and the two posts
  3. tossed the Gazites about as straw in the wind
  4. left peacefully

Answer: B
Judges 16:1–3

 

278) Samson told Delilah the true secret of his strength after he had seen her try to betray him

  1. once
  2. twice
  3. three times
  4. not at all

Answer: C
Judges 16:4–17

 

279) Samson lost his strength when the seven locks of his head were shaved off because

  1. his hair contained a chemical substance that increased oxygen use by his muscles
  2. a psychological connection existed in his mind between hairiness and strength
  3. since birth he had been a Nazarite to God
  4. blood poisoning from the unclean razor weakened him

Answer: C
Judges 16:17–20

 

280) If the story of Micah and the Danites seems rather pointless, it is probably because

  1. nothing dreadful befell either Micah or the Danites
  2. it only demonstrates that the Lord took care of unsuspecting people
  3. the young Levite put loyalty ahead of numbers
  4. the names given to Micah’s mother, the young Levite, and the five Danites lack distinction

Answer: A
Judges 17, 18

 

281) The tragic story of a certain Levite and his concubine had its beginning in the fact that he

  1. never traveled in the heat of the day
  2. accepted overnight accommodations in a strange city
  3. started too early
  4. accepted his father-in-law’s invitation to stay overnight

Answer: B
Judges 19:1–30

 

282) When certain ungodly men of Gibeah demanded that the hospitable old man let them get at his guest, the Levite, he

  1. tried to buy them off with his virgin daughter and the Levite’s concubine
  2. fired the house rather than yield
  3. sent to all the people of Israel, from Dan to Beersheba, for aid
  4. meekly gave in to their demand

Answer: A
Judges 19:22–24

 

283) The seven hundred left-handed Benjamites who could sling stones at an hair breadth and not miss

  1. were decisive in the first day’s battle of the Benjamites with the rest of the Israelites
  2. were decisive in the second day’s slaughter of 18,000 Israelites
  3. were deprived of their skill by the shock of the third day’s combat
  4. disappear from the story

Answer: D
Judges 20:16–48

 

284) The tribe of Benjamin was saved from extinction by

  1. four hundred young virgins of Jabesh-gilead and two hundred dancers of Shiloh
  2. two hundred young virgins of Jabesh-gilead and four hundred dancers of Shiloh
  3. the Israelites’ abjuration of their oath never to let their daughters marry Benjamites
  4. their defense of their own women in the cities

Answer: A
Judges 21:6–23; 20:47

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 8

Ruth

 

285) Ruth was the indirect beneficiary of

  1. a famine
  2. an earthquake
  3. a hailstorm
  4. a flood

Answer: A
Ruth 1:1–4

 

286) After Naomi’s family moved from Bethlehem-judah to Moab she lost by death her

  1. husband
  2. husband and one son
  3. husband and two sons
  4. husband, two sons, and one daughter-in-law

Answer: C
Ruth 1:3–5

 

287) Retracing her steps to the land of Judah ten years later, Naomi urged her daughters-in-law to stay in Moab in order to

  1. be sure of enough food
  2. obtain husbands
  3. avoid rape on the way
  4. free herself of quarrelsome daughters-in-law

Answer: B
Ruth 1:7–13

 

288) Naomi and Ruth reached Bethlehem

  1. at the beginning of the barley harvest
  2. in the middle of the barley harvest
  3. just as the barley harvest was ending
  4. in the dead of winter

Answer: A
Ruth 1:22

 

289) Ruth’s plan for finding a husband was to

  1. stand at the city gate in the presence of the elders
  2. help on the threshing floor
  3. glean in the field after the reapers
  4. lament

Answer: C
Ruth 2.1–3

 

290) Boaz spoke kindly to Ruth because

  1. the servant in charge of the reapers remarked that she had worked without resting
  2. he had heard of all that she had done for her mother-in-law
  3. he was naturally courteous to young women
  4. the harvest was good

Answer: B
Ruth 2:4–12

 

291) That Ruth should lie at the feet of Boaz on the threshing floor was the idea of

  1. Boaz
  2. Ruth
  3. Naomi
  4. the city elders

Answer: C
Ruth 3:1–4

 

292) When Boaz found Ruth at his feet he was impressed because she had not followed

  1. a rich man
  2. a young man
  3. a transient
  4. an elder of the city

Answer: B
Ruth 3:10

 

293) Ruth’s next of kin would not buy the field Naomi was about to sell, because Ruth went with it, and

  1. he did not love Ruth
  2. Boaz offered him a better field for the same price
  3. he would have to restore the name of Mahlon to the property
  4. he was married already

Answer: C
Ruth 4:1–6; 3:12–13; 1:1–6

 

294) When one plucked off his shoe and gave it to another, it signified

  1. confirmation of a transfer
  2. an insult
  3. an invitation to dinner
  4. an agreement that he would go away

Answer: A
Ruth 4:7

 

295) Ruth bore Boaz a son, and Boaz thereby was to become the great grandfather of

  1. Saul
  2. Jesse
  3. David
  4. Samuel

Answer: C
Ruth 4:17

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 9

1 Samuel

 

296) Hannah promised the Lord that if He would give her a son she would

  1. give him to Peninnah
  2. never let a razor come upon his head
  3. name him Elkanah
  4. make a pilgrimage to Jerusalem

Answer: B
1 Samuel 1:9–11

 

297) Eli thought Hannah was

  1. desolate
  2. dissolute
  3. drunken
  4. delightful

Answer: C
1 Samuel 1:12–14

 

298) Eli’s sons persisted in improprieties, even lying with the women who assembled at the door of the tabernacle, because the Lord

  1. was determined to slay them
  2. could make no impress on their minds
  3. was indifferent to their fate
  4. hoped their excesses would sober them

Answer: A
1 Samuel 2:22–25

 

299) From Dan to Beersheba all Israel knew that

  1. Eli’s sons, Hophni and Phinehas, would die on the same day
  2. the time was coming when there would never be an old man in the house of Eli
  3. Samuel was established to be a prophet of the Lord
  4. the Lord had called Samuel four times before he realized who was speaking

Answer: C
1 Samuel 3:20

 

300) The fright induced in the Philistines by the Israelites’ ark of the covenant caused them to

  1. win the battle
  2. lose the battle
  3. avoid battle
  4. panic

Answer: A
1 Samuel 4:5–11

 

301) Eli fell and died of a broken neck when he was brought news of

  1. Hophni and Phinehas
  2. the ark of God
  3. Samuel
  4. his daughter-in-law

Answer: B
1 Samuel 4:16–18

 

302) The Israelites’ plea for a king to judge them was not based on

  1. the conduct of Joel and Abiah
  2. a desire to be like other nations
  3. their rejection of the Lord as their King
  4. the stability afforded by the principle of consanguinity

Answer: D
1 Samuel 8:1–9

 

303) Samuel selected Saul to be captain over the people because

  1. he was impressed by Saul’s consideration for his father
  2. Saul was of the tribe of Benjamites
  3. Saul was willing to consult a seer, to find his lost asses
  4. the Lord told him to

Answer: D
1 Samuel 9:15–17

 

304) Nahash the Ammonite agreed to lift his siege of Jabesh-gilead on the condition that

  1. he thrust out all their right eyes
  2. he cut off their big toes and thumbs
  3. they work twenty hours a day
  4. they renounce Saul

Answer: A
1 Samuel 11:1–2

 

305) The Israelites made Saul their king

  1. before the battle at Jabesh-gilead
  2. during the battle of Jabesh-gilead
  3. immediately after the battle of Jabesh-gilead
  4. five years after the battle of Jabesh-gilead

Answer: C
1 Samuel 11:11–15

 

306) The story of Samuel indicates that, as between obedience and burnt offerings, the Lord

  1. preferred obedience
  2. preferred burnt offerings
  3. would as soon have the one as the other
  4. did not commit Himself

Answer: A
1 Samuel 15:17–28

 

307) When Saul tried to detain Samuel by laying hold upon the skirt of his robe,

  1. it pulled off
  2. it stuck to Saul’s fingers
  3. it tore
  4. nothing happened

Answer: C
1 Samuel 15:27

 

308) While David was refreshing Saul with the harp, the fact that the Lord had chosen David to be his successor was evidently

  1. not known to Saul
  2. known to Saul but not to David
  3. known to both David and Saul
  4. suspected by Saul

Answer: A
1 Samuel 16:1–2, 11–13, 19–23

 

309) The Lord having admonished Samuel not to look on countenance or height of stature in conjecturing which of Jesse’s sons would be chosen king, He selected David, who was

  1. stumpy, with a game leg
  2. of a beautiful countenance
  3. simply undistinguished looking
  4. aquiline of nose, with heavy brows

Answer: B
1 Samuel 16:7, 12

 

310) In English measure, Goliath’s height was

  1. feet 3 inches
  2. 9 feet 9 inches
  3. feet 3 inches
  4. feet 7 inches

Answer: B
1 Samuel 17:4

 

311) The idea of a two-man contest to decide the battle was

  1. Goliath’s
  2. David’s
  3. Saul’s
  4. the Lord’s

Answer: A
1 Samuel 17:8–10

 

312) Goliath presented himself successively for

  1. seven days
  2. thirteen days
  3. forty days
  4. one hundred days

Answer: C
1 Samuel 17:16

 

313) David came into the battle line because

  1. he was carrying provisions to his brothers and their commander
  2. the Lord commanded him to do so
  3. his eldest brother Eliab had taunted him
  4. he had heard of the fear inspired by Goliath

Answer: A
1 Samuel 17:17–22

 

314) “For who is this uncircumcised Philistine, that he should defy the armies of the living God” was uttered by

  1. David
  2. Eliab
  3. Saul
  4. Goliath

Answer: A
1 Samuel 17:26

 

315) Eliab’s attitude toward David was one of

  1. encouragement
  2. hostility
  3. deprecation
  4. protectiveness

Answer: B
1 Samuel 17:28

 

316) David was sure that he could conquer Goliath because of his experience as

  1. a shepherd
  2. a mountain climber
  3. the youngest of eight brothers
  4. a confidant of the Lord

Answer: A
1 Samuel 17:32–37

 

317) David met Goliath without armour because

  1. Saul withheld it
  2. no one could be persuaded to surrender his to David
  3. Goliath opined that it would make no difference
  4. David was not used to it

Answer: D
1 Samuel 17:38–39

 

318) David’s armory consisted of his sling and smooth stones to the number of

  1. one
  2. two
  3. four
  4. five

Answer: D
1 Samuel 17:40

 

319) Goliath faced David

  1. alone
  2. with one other man
  3. flanked by two others
  4. at the head of a file of ten

Answer: B
1 Samuel 17:41

 

320) When David had killed Goliath he had left in his wallet, we may infer,

  1. no stones
  2. two stones
  3. three stones
  4. four stones

Answer: D
1 Samuel 17:49–50

 

321) David’s best friend’s father turned out to be his

  1. benefactor
  2. enemy
  3. teacher
  4. brother-in-law

Answer: B
1 Samuel 18:1–4, 6–11, 29; 14:49

 

322) The only marriage present Saul asked of David was

  1. Goliath’s head
  2. David’s lyre
  3. a hundred foreskins of the Philistines
  4. a hundred Philistine thumbs and a hundred great toes

Answer: C
1 Samuel 18:25

 

323) Saul repeatedly attempted to kill David by

  1. poisoning his food
  2. pinning him to the wall with a javelin
  3. persuading him to be reckless in battle
  4. inducing in him suicidal tendencies

Answer: B
l Samuel 18:11; 19:9–10

 

324) David would almost surely have been killed by Saul had it not been for

  1. Saul’s son and daughter
  2. David’s brothers
  3. David’s father
  4. Samuel

Answer: A
1 Samuel 19:1–6, 11–17

 

325) When Saul, like his messengers sent to capture David, took to prophesying when he saw Samuel and the prophets, David

  1. took the opportunity of imprisoning Saul
  2. forgave Saul
  3. persuaded Samuel to drive the evil spirit out of Saul
  4. fled to Jonathan for help

Answer: D
1 Samuel 19:20–24; 20:1

 

326) Saul pointed out to Jonathan that as long as David was alive Jonathan would

  1. never be Saul’s successor
  2. be in danger from David
  3. be suspected of improper affection
  4. participate in patronage

Answer: A
1 Samuel 20:30–31

 

327) David feigned madness to escape from

  1. Saul
  2. Achish
  3. Doeg the Edomite
  4. Jonathan

Answer: B
1 Samuel 21:12–15

 

328) David’s repeated successes in escaping from Saul’s pursuits were never due to

  1. warning from the Lord
  2. Philistine raids
  3. the Prophet Gad
  4. paid informers

Answer: D
1 Samuel 23:21, 22

 

329) David passed up the chance to kill Saul in the cave

  1. for the same reason that Hamlet passed up his chance to kill Claudius
  2. because Saul had too many followers with him
  3. out of sympathy
  4. because Saul was the Lord’s anointed

Answer: D
1 Samuel 24:3–6

 

330) David would never have been able to convince Saul that he had spared him, had not David done

  1. that for which his heart smote him
  2. that which he had planned, just for this argument
  3. something in jest
  4. more than his men had urged him to do

Answer: A
1 Samuel 24:9–20, 4–6

 

331) Nabal’s wife Abigail persuaded David not to kill her husband by pointing out that otherwise David would

  1. be pursued anew by Saul
  2. have cause of grief and offense of heart
  3. be unable to marry her, as widow of the man he murdered
  4. be preempting the Lord, who was about to kill Nabal Himself

Answer: B
1 Samuel 25:23–33

 

332) Including Abigail, the number of wives that David had with him at that time was

  1. one
  2. two
  3. three
  4. four

Answer: B
1 Samuel 25:42–44

 

333) Saul finally stopped pursuing David when

  1. David demonstrated the second time (the spear and the cruse of water) that he had had Saul’s life in his hands, yet had spared him
  2. Jonathan threatened to lead an uprising against his father
  3. David’s earlier wife, Michal, threatened to denounce publicly her father, Saul
  4. David moved his residence to Gath, in the Philistine country

Answer: D
1 Samuel 27:1–4; 26:7–12

 

334) David, in his raids upon the Geshurites, the Gezrites, and the Amalekites, left neither man nor woman alive, in order that

  1. these ancient enemies would no more trouble Israel
  2. Saul would be impressed by his loyalty to the cause of Israel
  3. the Philistine king would never know that it was not Israelites that David was destroying
  4. the Lord should be avenged on these worshipers of false gods

Answer: C
1 Samuel 27:8–12

 

335) After Saul had consulted the woman of Endor that had a familiar spirit, he may well have wished that she had had

  1. less power
  2. more power
  3. no power
  4. a more pleasing appearance

Answer: A
1 Samuel 28:7–20

 

336) The woman of Endor proved

  1. vicious
  2. hospitable
  3. curious
  4. dull

Answer: B
1 Samuel 28:21–25

 

337) David was detached from the Philistine army that was to fight Saul, because

  1. he requested it
  2. Achish distrusted him
  3. the Philistine lords distrusted him
  4. of language difficulties

Answer: C
1 Samuel 29:6–10

 

338) David was enabled to rescue everyone that had been taken from Ziklag, including his two wives, because the Amalekites were

  1. cowardly
  2. slow
  3. undernourished
  4. callous

Answer: D
1 Samuel 30:11–20

 

339) David decreed that those who tarried by the stuff (baggage) would share with those who fought

  1. equally
  2. as 1 to 2
  3. as 1 to 3
  4. not at all

Answer: A
1 Samuel 30:21–25

 

340) At the battle of mount Gilboa, the dead included

  1. Jonathan and Saul
  2. Jonathan but not Saul
  3. Saul but not Jonathan
  4. neither Jonathan nor Saul

Answer: A
1 Samuel 31:1–6

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 10

2 Samuel

 

341) “Stand, I pray thee, upon me, and slay me: for anguish is come upon me, because my life is yet whole in me,” was said by

  1. Saul to an Amalekite
  2. Saul to his armour-bearer
  3. Jonathan to Saul
  4. Saul to Jonathan

Answer: A
2 Samuel 1:8–9

 

342) “How are the mighty fallen!” was said of

  1. Saul, by the Amalekite
  2. Saul and Jonathan, by David
  3. David, by Abiathar
  4. David, by Saul

Answer: B
2 Samuel 1:17, 19, 25

 

343) “Tell it not in Gath,” lest

  1. the Philistine army rejoice
  2. the Philistine daughters rejoice
  3. the Israelite populace lose heart
  4. Gath be the next attacked

Answer: B
2 Samuel 1:20

 

344) The gathering at the pool of Gibeon ended in

  1. dancing
  2. swimming
  3. oratory
  4. bloodshed

Answer: D
2 Samuel 2:12–17

 

345) Upon Saul’s death

  1. the house of Saul fought long with the house of David
  2. all the Israelites rallied to David
  3. all the Israelites forsook David for Abner, of Saul’s house
  4. the Israelite kingdom broke into small warring fragments

Answer: A
2 Samuel 3:1

 

346) David’s six sons were born

  1. each of a different woman
  2. two of one wife, four of another
  3. all of one wife
  4. all of one concubine

Answer: A
2 Samuel 3:2–5

 

347) Ishbosheth, the son of Saul, lost a kingdom because he accused his general, Abner, of

  1. greed
  2. gluttony
  3. sloth
  4. concupiscence

Answer: D
2 Samuel 3:6–10

 

348) Abner lost his life owing to others’

  1. fatherly caution
  2. soldierly recklessness
  3. brotherly affection
  4. civic pride

Answer: C
2 Samuel 3:27, 30

 

349) David dispensed, to those who brought him news of the death of Saul and the death of Ishbosheth,

  1. money
  2. praise
  3. imprisonment
  4. death

Answer: D
2 Samuel 4:5–12; 1:1–16

 

350) When David was made king he was

  1. twenty
  2. thirty
  3. forty
  4. fifty

Answer: B
2 Samuel 5:4

 

351) When Uzzah put forth his hand to keep the ark of God from falling off the cart when the oxen shook it, the Lord

  1. decreed that his descendants should flourish
  2. took no notice
  3. warned him not to do it again
  4. killed him

Answer: D
2 Samuel 6:6–7

 

352) When Michal saw David leaping and dancing before the Lord, girded with a linen ephod, she

  1. approved, to her sorrow
  2. was indifferent
  3. disapproved, to her benefit
  4. disapproved, to her sorrow

Answer: D
2 Samuel 6:2, 4, 14–23

 

353) In David’s bureaucracy, Jehoshaphat was a

  1. priest
  2. secretary
  3. recorder
  4. treasurer

Answer: C
2 Samuel 8:16

 

354) David asked if anyone was left of the house of Saul; if so, he wanted to

  1. send him into exile, to forestall insurrection
  2. show him kindness, for the sake of Jonathan
  3. gather information for a biography of Saul
  4. uncover the truth about the woman of Endor

Answer: B
2 Samuel 9:1

 

355) King David’s infatuation with Bathsheba led to her husband’s, Uriah the Hittite’s,

  1. promotion
  2. enrichment
  3. banishment
  4. death

Answer: D
2 Samuel 11:1–17

 

356) The infatuation of King David’s son, Amnon, with his sister Tamar, whom he raped, led to his

  1. promotion
  2. enrichment
  3. banishment
  4. death

Answer: D
2 Samuel 13:1–29

 

357) Amnon’s brother Absalom polled his head

  1. once a week
  2. once a month
  3. once a year
  4. never

Answer: C
2 Samuel 14:26

 

358) Absalom stole the hearts of the men of Israel by his

  1. ingenuity
  2. disingenuousness
  3. ingenuousness
  4. contentiousness

Answer: B
2 Samuel 15:2–6

 

359) Fleeing from Absalom, King David ordered the ark of God

  1. sent on before him to the Jordan
  2. kept with him as he fled
  3. sent back into Jerusalem
  4. destroyed

Answer: C
2 Samuel 15:13–14, 24–26

 

360) When Absalom, in the sight of all Israel, went into a tent on the roof where his father’s concubines were, he was, in effect, avenging

  1. Ishbosheth
  2. Hanun
  3. Tamar
  4. Uriah

Answer: D
2 Samuel 16:21–23; 12:9–12

 

361) The woman of Bahurim spread ground corn on a covering over a well’s mouth to

  1. speed the sprouting of seed corn by the moisture from below
  2. conceal the well from thirsty wayfarers
  3. trap her neighbor’s poultry
  4. hide the messengers to King David from Absalom’s servants

Answer: D
2 Samuel 17:15–21

 

362) When Absalom rejected the counsel of Ahithophel to pursue David with a small force and spare all of David’s companions, Ahithophel

  1. defected to David
  2. loyally obeyed
  3. sulked in his house
  4. hanged himself

Answer: D
2 Samuel 17:1–3, 23

 

363) Joab was replaced as commander of the armed forces under Absalom by his

  1. aunt’s grandson
  2. cousin’s husband
  3. nephew’s father
  4. brother

Answer: A
2 Samuel 17:25

 

364) Absalom’s mule having carried him under the thick boughs of a great oak so that his head was caught in the oak, Absalom was

  1. left hanging from the tree, alive
  2. killed immediately because his neck was broken
  3. left standing but unable to move
  4. slowly strangled

Answer: A
2 Samuel 18:9–15

 

365) David’s cry, “O Absalom,” was one of

  1. triumph
  2. rebuke
  3. recognition
  4. grief

Answer: D
2 Samuel 18:33

 

366) After he had helped win the battle in the wood of Ephraim for David, Joab was

  1. confirmed for life as commander of David’s army
  2. retired with honors and rich rewards
  3. given David’s daughter in marriage
  4. replaced by the commander of Absalom’s forces, Amasa

Answer: D
2 Samuel 19:13; 17:25; 18:6

 

367) The eighty-year-old Barzillai, when King David invited him to stay with him in Jerusalem,

  1. jumped for joy
  2. backed off suspiciously
  3. inquired about the accommodations
  4. gracefully declined

Answer: D
2 Samuel 19:32–37

 

368) Upon his return to Jerusalem, David’s ten concubines (see No. 360) were

  1. restored to David’s bedchamber
  2. executed
  3. shut up for the rest of their lives
  4. hired out as prostitutes

Answer: C
2 Samuel 20:3

 

369) The head of Sheba, thrown over the wall to Joab, was that of a

  1. rebel
  2. queen
  3. priest
  4. general

Answer: A
2 Samuel 20:14–22, 1–2

 

370) All that the Gibeonites said they wanted as reparation for Saul’s attempts to destroy them was seven

  1. cities of Israel to occupy
  2. concubines of David to prostitute
  3. men of the sons of Saul to hang
  4. years of peace

Answer: C
2 Samuel 21:3–6

 

371) In his encounter with a descendant of the giants, one whose spear weighed 300 shekels of brass, David

  1. won, again with a slingshot
  2. won, but with a sword
  3. was rescued by Abishai
  4. ran away

Answer: C
2 Samuel 21:15–17

 

372) The song of David to the Lord gave Him thanks chiefly for

  1. strength to resist temptation
  2. growth of the population of Israel
  3. a long life
  4. military victories

Answer: D
2 Samuel 22:1–51; 23:1–7

 

373) When the Lord gave David his choice of three punishments, David expressed an explicit preference for

  1. seven years of famine
  2. three months of flight
  3. three days of pestilence
  4. no one of these three

Answer: D
2 Samuel 24:11–15

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 11

1 Kings

 

374) His servants succeeded in keeping the old King David warm by

  1. covering him with clothes
  2. bringing a fair virgin to lie with him
  3. exciting him with news of Adonijah
  4. crowding his room with people

Answer: B
1 Kings 1:1–3

 

375) The second of King David’s sons that tried to oust him from the throne, Adonijah, was born

  1. the last before Absalom
  2. at the same time as Absalom
  3. after Absalom
  4. no one knows when

Answer: C
1 Kings 1:5–6

 

376) The initiative to persuade King David to oppose his son Adonijah in favor of his son Solomon was taken by

  1. Nathan the prophet
  2. Bathsheba
  3. Joab
  4. Ahinoam

Answer: A
1 Kings 1:11–14

 

377) The successor to King David was the son of

  1. Haggith
  2. the widow of Nabal
  3. the widow of Uriah
  4. Abishag

Answer: C
1 Kings 1:39; 2 Samuel 11:3, 17; 12:24

 

378) Upon gaining the throne, Solomon dealt with Adonijah by immediately

  1. killing him
  2. exiling him
  3. pardoning him
  4. sending him to his own house

Answer: D
1 Kings 1:50–53

 

379) Adonijah’s request to Bathsheba to gain Solomon’s consent to his marrying the maiden who had warmed the old King David reflected

  1. generosity
  2. statesmanship
  3. quick thinking
  4. poor judgment

Answer: D
1 Kings 2:13–25

 

380) When King Solomon married the daughter of the ruler of the country that had oppressed the Israelites, the Lord expressed

  1. fury
  2. pleasure
  3. indifference
  4. no opinion

Answer: D
1 Kings 3:1

 

381) When the Lord said to Solomon, “Ask what I shall give thee,” Solomon asked for

  1. an understanding heart
  2. riches
  3. long life
  4. death to his enemies

Answer: A
1 Kings 3:5–9

 

382) When King Solomon ordered the disputed child to be cut in half for the two harlots, he counted on mother love to prefer

  1. loss of child to loss of child’s life
  2. loss of child’s life to loss of child
  3. vengeance on the false claimant
  4. possession of the dead to loss of the living

Answer: A
1 Kings 3:16–27

 

383) Solomon spake

  1. proverbs and 15 songs
  2. proverbs and 105 songs
  3. 3,000 proverbs and 1,005 songs
  4. 30,000 proverbs and 10,500 songs

Answer: C
1 Kings 4:32

 

384) The cedars of Lebanon were

  1. preserved as a place of worship
  2. destroyed by fire
  3. felled to build the house of the Lord
  4. sanctified as a burial ground

Answer: C
1 Kings 5:5–10

 

385) Solomon’s own house, in comparison with the house of the Lord he built, was

  1. shorter, narrower, and lower
  2. longer, narrower, and higher
  3. shorter, broader, and the same height
  4. longer, broader, and the same height

Answer: D
1 Kings 7:1–2; 6:2

 

386) The two pillars of brass that Hiram of Tyre cast for King Solomon were in height

  1. five feet
  2. twelve feet
  3. twenty-seven feet
  4. forty-two feet

Answer: C
1 Kings 7:13–15

 

387) The length given for the circumference of King Solomon’s molten sea, compared with the diameter given for that same sea, is that to be expected from the geometrical relation, 2,

  1. exactly
  2. almost exactly
  3. not at all, the circumference being far too short
  4. not at all, the circumference being far too long

Answer: B
1 Kings 7:23

 

388) The main theme of King Solomon’s appeal to the Lord upon dedication of the new house of the Lord was

  1. destruction of Israel’s enemies
  2. a long reign for King Solomon
  3. a stay of punishment if Israel erred
  4. forgiveness of repentant sinners

Answer: D
1 Kings 8:22–53

 

389) At that dedication Solomon gave as peace offerings to the Lord

  1. oxen and 120 sheep
  2. oxen and 1,200 sheep
  3. 2,200 oxen and 12,000 sheep
  4. 22,000 oxen and 120,000 sheep

Answer: D
1 Kings 8:63

 

390) “Cabul” refers to

  1. the houses for which Hiram had supplied the cedar and fir trees and gold
  2. the planers who designed the houses
  3. Solomon’s wives
  4. the region containing the twenty cities Solomon gave to Hiram

Answer: D
1 Kings 9:10–14

 

391) Pharaoh, King of Egypt, gave his daughter (Solomon’s wife) as a present

  1. four hundred and twenty talents of gold
  2. a crypt in the Great Pyramid
  3. a burned and slaughtered city
  4. a tapestried houseboat on the River Nile

Answer: C
1 Kings 9:16

 

392) When the Queen of Sheba visited King Solomon

  1. she was overawed by him
  2. he was overawed by her
  3. she became infatuated with him
  4. he became infatuated with her

Answer: A
1 Kings 10:1–9

 

393) King Solomon possessed

  1. chariots
  2. 1,400 chariots
  3. 14,000 chariots
  4. 140,000 chariots

Answer: B
1 Kings 10:26

 

394) For the same amount of money needed to import a chariot from Egypt in King Solomon’s time, one could import

  1. half a horse
  2. one horse
  3. four horses
  4. twenty horses

Answer: C
1 Kings 10:29

 

395) King Solomon had

  1. wives and 3 concubines
  2. wives and 30 concubines
  3. 700 wives and 300 concubines
  4. 7,000 wives and 3,000 concubines

Answer: C
1 Kings 11:3

 

396) Milcom was a

  1. god
  2. river
  3. sedative
  4. disease

Answer: A
1 Kings 11:33

 

397) Solomon reigned over all Israel

  1. forty years, as had David
  2. forty years, unlike David
  3. less than forty years, like David
  4. more than forty years, unlike David

Answer: A
1 Kings 11:42; 2:11

 

398) Rehoboam, the son of Solomon who succeeded to his throne, said, “My father also chastised you with whips, but I will chastise you with scorpions,” in addressing the

  1. Israelites
  2. Amorites
  3. Hittites
  4. Jebusites

Answer: A
1 Kings 11:43; 12:3–4, 13–14

 

399) The Lord allowed Rehoboam to retain control over only a small portion of all Israel, because of

  1. his harshness
  2. Solomon’s apostasy
  3. David’s killings
  4. Saul’s suicide

Answer: B
1 Kings 12:17–20; 11:4–13

 

400) Jeroboam, reigning over all the other tribes of Israel, forbade them to go to the house of the Lord in Jerusalem, because

  1. he himself believed in the golden calf
  2. he feared they would turn again to Rehoboam
  3. he believed Rehoboam had set ambushes for them
  4. the Lord had instructed him to do so

Answer: B
1 Kings 12:19–20, 26–28

 

401) Sodomites were a feature of

  1. Judah, under Rehoboam
  2. the rest of Israel, under Jeroboam
  3. the tribe of Levites
  4. the prophets of Bethel

Answer: A
1 Kings 14:21–24

 

402) Jehu the prophet brought

  1. good news
  2. bad news
  3. unintelligible news
  4. no news at all

Answer: B
1 Kings 16:1–4, 12–13

 

403) Jezebel was

  1. the wife of a wicked Israelite king
  2. the deceitful concubine of a good Israelite king
  3. a god of the Ammonites
  4. a town in Judah

Answer: A
1 Kings 16:29–31

 

404) The ravens brought Elijah

  1. water
  2. flesh and oil
  3. bread and flesh
  4. nothing at all

Answer: C
1 Kings 17:1, 6

 

405) The widow’s cruse was kept miraculously full of

  1. oil
  2. water
  3. bread
  4. flesh

Answer: A
1 Kings 17:10–16

 

406) The widow Elijah befriended became convinced that he was a man of God when

  1. her son was revived
  2. the barrel wasted not
  3. the cruse did not fail
  4. the ravens came

Answer: A
1 Kings 17:17–24

 

407) Obadiah, who had been brave enough to hide one hundred of them when Jezebel was slaying the prophets of the Lord, was nevertheless afraid to tell the wicked King Ahab that Elijah had come, for he feared that

  1. Ahab would slay Elijah
  2. Jezebel would seduce Elijah
  3. Jezebel would slay Ahab
  4. Elijah would disappear

Answer: D
1 Kings 18:7–14

 

408) Jezebel’s table accommodated, of the prophets of Baal and those of the groves, respectively,

  1. and 40
  2. 450 and 400
  3. 4,500 and 4,000
  4. 45,000 and 40,000

Answer: B
1 Kings 18:19

 

409) In Elijah’s contest at mount Carmel with the prophets of Baal for the allegiance of the Israelites,

  1. he set the test
  2. they set the test
  3. the Lord set the test
  4. an impartial bystander set the test

Answer: A
1 Kings 18:22–40

 

410) The pregnant phrase, “a little cloud out of the sea, like a man’s hand,” was uttered by

  1. Elijah
  2. Elijah’s servant
  3. Ahab
  4. Ahab’s servant

Answer: B
1 Kings 18:42–44

 

411) “A still small voice” came to Elijah

  1. with the cake baked on the coals and the cruse of water
  2. right after the wind
  3. right after the earthquake
  4. right after the fire

Answer: D
1 Kings 19:11–13

 

412) The Lord decided to leave alive in Israel anyone whose knees had not bowed to Baal and whose mouth had not kissed him; namely,

  1. Israelites
  2. Israelites
  3. 7,000 Israelites
  4. 70,000 Israelites

Answer: C
1 Kings 19:18

 

413) Ben-hadad, King of Syria, came to grief because of

  1. greed
  2. modesty
  3. indecisiveness
  4. inefficiency

Answer: A
1 Kings 20:1–21

 

414) Naboth’s vineyard proved to be, for him

  1. profitable
  2. health giving
  3. sickening
  4. fatal

Answer: D
1 Kings 21:1–13

 

415) Jezebel was doomed by the Lord to become

  1. a ghost
  2. a wandering Jewess
  3. crippled for life
  4. food for dogs

Answer: D
1 Kings 21:23

 

416) King Ahab’s instructions to King Jehoshaphat to go into battle undisguised while he went into it disguised were aimed at

  1. sparing Jehoshaphat’s life
  2. sparing his own life
  3. allowing the credit for victory to go to Jehoshaphat
  4. assuring that the blame for defeat rested on Jehoshaphat

Answer: B
1 Kings 22:29–33

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 12

2 Kings

 

417) King Ahaziah died of his sickness because he

  1. would take no medicine
  2. sought a prognosis from the wrong source
  3. was unaware that he was ill
  4. followed the regime recommended by Baal-zebub

Answer: B
2 Kings 1:2–17

 

418) Elijah did not have to obey King Ahaziah’s summons to appear before him because he could

  1. outrun the captain and the fifty men sent to fetch him
  2. part the waters of a river with his mantle
  3. open fissures in the earth too wide to cross
  4. call down consuming fire from heaven

Answer: D
2 Kings 1:9–12

 

419) Elisha was to inherit a double portion of Elijah’s spirit if Elisha

  1. would not search for him after he had been taken from him by the chariot and horses of fire
  2. saw him being taken from him
  3. did not see him being taken from him
  4. would not use Elijah’s mantle to part the waters of a river

Answer: B
2 Kings 2:9–12

 

420) Elisha’s antipollution agent for water was

  1. salt
  2. pepper
  3. iron
  4. sandalwood

Answer: A
2 Kings 2:19–221

 

421) When some little children came out of Bethel and mocked Elisha, he

  1. paid no attention
  2. inquired into their family backgrounds
  3. had them apprehended
  4. cursed them in the name of the Lord so that she bears tore forty-two of them

Answer: D
2 Kings 2:23–24

 

422) Elisha’s power of prophecy was stirred by a

  1. dancer
  2. minstrel
  3. wind
  4. priest

Answer: B
2 Kings 3:15

 

423) When the Moabites saw the water opposite them as red as blood, they

  1. fled from the Israelites in fear
  2. attacked the Israelites with optimism
  3. fought one another in panic
  4. were rooted to the ground with astonishment

Answer: B
2 Kings 3:22–23

 

424) The victorious Israelites ruined the Moabites’ lands by

  1. sowing them with salt
  2. covering them with stones
  3. criss-crossing them with ditches
  4. carrying away the topsoil

Answer: B
2 Kings 3:25

 

425) Through Elisha’s intervention, the widow filled with oil several

  1. vessels
  2. jars
  3. buckets
  4. cruses

Answer: A
2 Kings 4:1–7

 

426) Elisha did not

  1. neutralize the pottage poison by casting meal into the pot
  2. cause twenty loaves of barley and full ears of corn to suffice for 100 men
  3. cure the Syrian army commander of leprosy
  4. cure his servant of leprosy

Answer: D
2 Kings 4:39–44; 5:1–14, 20–27

 

427) The Syrians stopped their raids into Israel after Elisha had caused the Syrian army to be blinded and had

  1. sold them into captivity
  2. restored their sight and sent them home
  3. kept them as servants
  4. let them beg through Israel

Answer: B
2 Kings 6:8, 18–23

 

428) The woman in the siege of Samaria who had boiled her son and eaten him with another woman begged the king for help because

  1. the second woman had hidden her son
  2. her conscience was tormenting her to insanity
  3. she was still frantic with hunger
  4. she sought death but dared not achieve it

Answer: A
2 Kings 6:26–291

 

429) The question, “If the Lord would make windows in heaven, might this thing be” proved to be, for the speaker,

  1. fortunate
  2. farseeing
  3. fatal
  4. fortuitous

Answer: C
2 Kings 7:2, 17

 

430) The Syrians panicked and so lifted the siege, under an illusion of

  1. sight
  2. hearing
  3. touch
  4. smell

Answer: B
2 Kings 7:6–7

 

431) The number of camel loads of goods that Ben-hadad sent to Elisha as a present was

  1. seven
  2. thirteen
  3. forty
  4. seventy-seven

Answer: C
2 Kings 8:7–9

 

432) When Hazael smothered his ailing King Ben-hadad with a wet cloth, he was merely doing

  1. what ambitious men in Syria had done before
  2. nothing inconsistent with what he had heard Elisha prophesy
  3. what Elisha had commanded him to do
  4. what the ill king had begged him to do

Answer: B
2 Kings 8:7–15

 

433) To drive like Jehu means to drive

  1. cautiously
  2. skillfully
  3. awkwardly
  4. furiously

Answer: D
2 Kings 9:20

 

434) Jehu, newly anointed king of Israel, himself killed with bow and arrow

  1. King Jehoram of Israel
  2. King Ahaziah of Judah
  3. both King Jehoram and King Ahaziah
  4. neither King Jehoram nor King Ahaziah

Answer: A
2 Kings 9:3, 6, 24, 27

 

435) Jezebel painted her face and tired her head shortly before

  1. seducing Jehu
  2. burying Jehoram
  3. being killed
  4. going into exile

Answer: C
2 Kings 9:30–37

 

436) Overawed by Jehu, Samaria sent him seventy

  1. talents of gold
  2. heads of men
  3. renegade priests
  4. prophets of Baal

Answer: B
2 Kings 10:1–8

 

437) Jehu made the house of Baal a

  1. draught house
  2. monument
  3. hostel
  4. refuge

Answer: A
2 Kings 10:27

 

438) Athaliah, mother of King Ahaziah, tried to slay her

  1. husband
  2. sons
  3. grandsons
  4. brothers

Answer: C
2 Kings 11:1–3

 

439) Athaliah was killed at the order of

  1. her husband
  2. one of her sons
  3. the priest of one of her grandsons
  4. one of her brothers

Answer: C
2 Kings 11:13–16

 

440) Athaliah’s grandson Joash was killed by his

  1. grandmother
  2. brother
  3. son
  4. servants

Answer: D
2 Kings 12:20

 

441) The lesson that Joash learned from Elisha’s command to smite the ground with the arrows was

  1. enough is enough
  2. finish the job
  3. easy does it
  4. an ounce of caution outweighs a pound of valor

Answer: B
2 Kings 13:14–19

 

442) Azariah, King of Judah, stricken with leprosy because the Lord was angry with him,

  1. dwelt in a separate house
  2. lived as would a king without leprosy
  3. was exiled to a leper colony
  4. was stoned to death

Answer: A
2 Kings 15:1–5

 

443) Taking the thirteen successive kings of Judah, from Rehoboam to Ahaz, and the contemporaneous eighteen kings of Israel, from Jeroboam to Hoshea, we find that the kings that were slain by their successors were

  1. none in Judah and seven in Israel
  2. two in Judah and five in Israel
  3. four in Judah and three in Israel
  4. seven in Judah and none in Israel

Answer: A
From 1 Kings 14:20 to 2 Kings 16:20 passim

 

444) The line of kings of Israel ended with Hoshea as in his reign all the remaining people of Israel were carried away into

  1. Egypt, by King So
  2. Assyria, by King Sennacherib
  3. Babylon, by King Tiglath-pileser
  4. Assyria, by King Shalmaneser

Answer: D
2 Kings 17:3, 6, 23

 

445) “I will put my hook in thy nose, and my bridle in thy lips,” said the Lord, referring to

  1. Isaiah
  2. Hoshea
  3. Sennacherib
  4. Shalmaneser

Answer: C
2 Kings 19:20–21, 28, 32

 

446) The angel of the Lord came to the rescue of Hezekiah and “the remnant that is escaped of the house of Judah” in Jerusalem by killing, in one night,

  1. 1,850 Assyrians
  2. 18,500 Assyrians
  3. 185,000 Assyrians
  4. 1,850,000 Assyrians

Answer: C
2 Kings 19:30, 35

 

447) Hezekiah received the Lord’s message, that his wealth would some day be carried to Babylon and that his sons would be eunuchs there, with

  1. complacency
  2. disbelief
  3. sorrow
  4. horror

Answer: A
2 Kings 20:16–19

 

448) “I will wipe Jerusalem as a man wipeth a dish, wiping it, and turning it upside down,” said

  1. the Lord
  2. Sennacherib
  3. Manasseh
  4. Hephzibah

Answer: A
2 Kings 21:12–13

 

449) King Josiah was motivated to the wholesale destruction of idols and their groves and altars, and the removal of idolatrous priests, workers with familiar spirits, and wizards by what he found in a

  1. book
  2. brook
  3. dream
  4. tomb

Answer: A
2 Kings 22:11–13; 23:1–24

 

450) The Lord, weighing the good deeds of King Josiah, who “turned to the Lord with all his heart, and with all his soul, and with all his might,” against the evil deeds of his grandfather, King Manasseh, apparently concluded that the

  1. good outweighed the evil
  2. evil outweighed the good
  3. two were equally balanced
  4. two could not be compared

Answer: B
2 Kings 23:25–271

 

451) King Josiah’s son, King Eliakim, was forced to adopt another name, by

  1. King Nebuchadnezzar
  2. Pharaoh-nechoh
  3. his mother, Zebudah
  4. the Lord

Answer: B
2 Kings 23:34

 

452) The King Zedekiah, Jehoiachin’s uncle, who rebelled against Nebuchadnezzar and lost, was punished by

  1. having his sons put to death before his eyes
  2. being blinded and taken in fetters to Babylon
  3. both a and b
  4. neither a nor b

Answer: C
2 Kings 24:17, 20; 25:1–7

 

453) The story of the destruction of Jerusalem and the captivity or dispersion of the people of Judah ends with the new Babylonian king, Evil-merodach,

  1. slaying the imprisoned Jehoiachin
  2. slaying the imprisoned Zedekiah
  3. freeing Jehoiachin
  4. freeing Zedekiah

Answer: C
2 Kings 25:27–30

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 13

1 Chronicles

 

454) The Philistines were descendants of

  1. Shem
  2. Ham
  3. Japheth
  4. neither Shem, Ham, nor Japheth

Answer: B
1 Chronicles 1:4, 8, 11, 12

 

455) The mother of Jabez gave him that name because

  1. he was a surprise
  2. the Lord told her to
  3. she bore him in sorrow
  4. there was a famine in the land

Answer: C
1 Chronicles 4:9

 

456) Elhanan slew Goliath’s

  1. brother
  2. sister
  3. uncle
  4. nephew

Answer: A
1 Chronicles 20:5; 2 Samuel 21:19

 

457) David was forbidden by the Lord to build the house of rest for the ark of the covenant, because the Lord

  1. considered him a poor architect
  2. thought the Israelites did not yet deserve it
  3. decided that the ark should never be put inside a house
  4. deplored David’s warrior habits

Answer: D
1 Chronicles 28:2–3

 

458) The pattern of the porch of the house for the sanctuary, and of its treasuries, chambers, parlors, and the like, were

  1. given by David to his son Solomon
  2. submitted by Solomon for David’s approval
  3. drawn up by Solomon without asking David’s approval
  4. revealed to Solomon by the Lord

Answer: A
1 Chronicles 28:11–12

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 14

2 Chronicles

 

459) In 2 Chronicles 2 it tells us what 1 Kings 5 did not, that the 70,000 bearers of burdens, the 80,000 hewers in the mountain, and the 3,600 (3,300 in 1 Kings 5) overseers engaged in Solomon’s huge building program were

  1. volunteer Israelites
  2. impressed Israelites
  3. strangers attracted to Israel by this public works project
  4. impressed strangers resident in Israel

Answer: D
2 Chronicles 2:17–18; 1 Kings 5:15–16

 

460) Solomon brought his wife, Pharaoh’s daughter, up from Jerusalem to the house he had built for her because

  1. she did not like Jerusalem’s climate
  2. no house in Jerusalem was big enough for her
  3. Jerusalem was too far from Egypt
  4. the house of David was holy

Answer: D
2 Chronicles 8:11

 

461) “My little finger shall be thicker than my father’s loins,” is what

  1. Solomon said to the Hittites
  2. Rehoboam said to Solomon
  3. Rehoboam’s young advisers said Rehoboam should say to the Israelites
  4. Solomon’s old advisers said Rehoboam should say to the Hittites

Answer: C
2 Chronicles 10:10; see 1 Kings 12:01

 

462) When, after Solomon, the Israelites split into those under Jeroboam and those (of Judah and Benjamin) under Rehoboam, all of the priestly tribe, the Levites, came to Rehoboam because

  1. they wanted to officiate in Jerusalem
  2. Jeroboam had cast them off from serving as priests
  3. Rehoboam offered them more perquisites
  4. the Lord told them to

Answer: B
2 Chronicles 11:1, 13–71

 

463) King Rehoboam had, per wife and concubine,

  1. 1.13 children
  2. children
  3. children
  4. children

Answer: A
2 Chronicles 11:21

 

464) Shishak was

  1. the birthplace of Rehoboam
  2. the king of Egypt
  3. a Lebanese dish of roast lamb
  4. the fourth most sacred day in the Israelite calendar

Answer: B
2 Chronicles 12:2; see 1 Kings 14:25

 

465) When King Abijah, with 400,000 men, fought King Jeroboam, with 800,000 men,

  1. Abijah lost 150,000 men
  2. Jeroboam lost 350,000 men
  3. Abijah lost 250,000 men
  4. Jeroboam lost 500,000 men

Answer: D
2 Chronicles 13:3, 17

 

466) King Abijah, Rehoboam’s son, had, per wife (no concubines mentioned),

  1. children
  2. children
  3. 2.71 children
  4. children

Answer: C
2 Chronicles 13:21

 

467) King Asa’s army of 580,000 men from Judah and Benjamin defeated an Ethiopian army of

  1. 200,000 men
  2. 500,000 men
  3. 800,000 men
  4. 1,000,000 men

Answer: D
2 Chronicles 14:8–9, 12–13

 

468) King Asa, whose heart was perfect all his days, nevertheless committed one grave error: when Baasha, King of Israel, warred against him, Asa

  1. decided not to ask help from the King of Syria
  2. asked help from the King of Syria instead of from the Lord
  3. declared war on the King of Syria
  4. never considered the King of Syria

Answer: B
2 Chronicles 15:17; 16:1–3, 7–9

 

469) In the wilderness of Tekoa, Jehoshaphat’s forces were victorious over the men of Ammon, Moab, and mount Seir

  1. without raising a hand themselves
  2. by setting an ambush with the aid of the Lord
  3. at the cost of losing half their men
  4. by persuasion

Answer: A
2 Chronicles 20:20, 22–23

 

470) King Jehoshaphat, having given the kingdom to his son Jehoram, left to his other sons great gifts of silver, gold, and precious things, together with fenced cities in Judah, but

  1. to no avail
  2. with a guilty conscience
  3. under duress
  4. with misgivings

Answer: A
2 Chronicles 21:1–4

 

471) Because of his wickedness, King Jehoram was told in a writing from Elijah that he would die from

  1. leprosy
  2. his diseased bowels falling out
  3. thirst
  4. headaches that would crack his skull

Answer: B
2 Chronicles 21:12–15, 18–19

 

472) Jehoiada, the priest, who put the seven-year-old King Joash on the throne of Judah, was the husband of a daughter of a

  1. king of Israel
  2. king of Judah
  3. Levite
  4. Philistine

Answer: B
2 Chronicles 22:1, 11; 23:1, 9–11; 21:1

 

473) After Jehoiada’s death, King Joash of Judah had Jehoiada’s son Zechariah

  1. honored
  2. ostracized
  3. exiled
  4. killed

Answer: D
2 Chronicles 24:17, 20–22

 

474) When on command from the Lord, King Amaziah (son of Joash of Judah) sent the Israelite mercenaries back home even after he had paid for them, he averted a disaster at the cost of

  1. loss of face
  2. monetary loss
  3. monetary loss and slight property damage
  4. monetary loss, heavy property damage, and lives

Answer: D
2 Chronicles 25:6–13

 

475) The equipment of Uzziah’s army included

  1. helmets but no coats of mail
  2. coats of mail and slings to cast stones
  3. spears but no slings to cast stones
  4. spears but no army shields

Answer: B
2 Chronicles 26:14

 

476) When King Uzziah entered the temple of the Lord to burn incense on the altar, his priests were

  1. overjoyed
  2. complacent
  3. indifferent
  4. outraged

Answer: D
2 Chronicles 26:16–18

 

477) When King Ahaz, grandson of Uzziah, burned his children as an offering, he was following the practice of

  1. Uzziah
  2. the worshipers of Baalim
  3. the Assyrians
  4. no one in particular

Answer: B
2 Chronicles 28:1–3; 26:23; 27:9

 

478) The 200,000 women, sons, and daughters of the men of Judah taken captive by the men of Israel under King Pekah were

  1. slaughtered
  2. made bondmen and bondwomen
  3. exiled
  4. sent back home

Answer: D
2 Chronicles 28:6–15

 

479) In 2 Chronicles 28 the name of the King of Assyria is spelled

  1. Tiglath-pileser
  2. Tilgath-pilneser
  3. Tiglath-pilneser
  4. Tilgath-pileser

Answer: B
2 Chronicles 28:20

 

480) King Hezekiah, son of King Ahaz, decided that the house of the Lord should be

  1. cleansed
  2. sanctified
  3. cleansed and sanctified
  4. defiled

Answer: C
2 Chronicles 29:1, 5, 16–19; 28:27

 

481) King Hezekiah’s posts went throughout all Israel and Judah, with letters inviting the people to come to Jerusalem to

  1. keep the passover
  2. mass against Assyria
  3. worship the Baals
  4. stimulate tourism

Answer: A
2 Chronicles 30:1–6

 

482) On the whole, Hezekiah’s project (on which he sent the posts) must be accounted a

  1. success
  2. failure
  3. disaster
  4. venture of uncertain value

Answer: A
2 Chronicles 30:10–27

 

483) The heaps of corn, wine, oil, honey, and other things piled up for seven months at King Hezekiah’s command were to

  1. provision the army
  2. ward off famine
  3. supply the King’s household
  4. feed the priests and the Levites

Answer: D
2 Chronicles 31:4–10

 

484) Hezekiah stopped all the fountains and the brook that ran through Judah, in order to

  1. inhibit the worship of water gods
  2. discommode Sennacherib
  3. raise the water table
  4. punish those who did not respond to his couriers

Answer: B
2 Chronicles 32:2–4

 

485) After the commanders of the army of the King of Assyria had taken the evil King Manasseh among the thorns, and bound him with fetters and carried him to Babylon, the Lord

  1. gave Manasseh another chance to reign in Jerusalem
  2. allowed Manasseh to perish in Babylon
  3. inspired Manasseh to convert the Assyrians
  4. forgot Manasseh

Answer: A
2 Chronicles 33:10–13

 

486) The long exile of the Israelites in Babylon was ended by

  1. Jeremiah, the prophet
  2. Cyrus, King of Persia
  3. Nebuchadnezzar, King of Babylon
  4. Zedekiah, King of Judah

Answer: B
2 Chronicles 36:22–23

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 15

Ezra

 

487) The whole congregation that went to rebuild the house of the Lord in Jerusalem numbered, in addition to their servants and their maids and singers,

  1. 423,600
  2. 42,360
  3. 4,236
  4. 424

Answer: B
Ezra 1:5; 2:64, 65

 

488) King Artaxerxes was persuaded to decree that the rebuilding of Jerusalem be halted because of the prospect that if the city were rebuilt

  1. too many tourists from Persia would visit it
  2. it would stand empty
  3. costly infrastructure would be required
  4. the Persian revenues would decrease

Answer: D
Ezra 4:8, 13, 16–22

 

489) The rebuilding of Jerusalem had been fostered by King Darius of Persia because Darius

  1. was opposed to everything that Artaxerxes had stood for
  2. was in favor of promoting tourism to the outer reaches of the Persian empire
  3. had the records searched and found that Cyrus had indeed initiated this project
  4. felt that he owed something to Jerusalem

Answer: C
Ezra 5:17; 6:1–12

 

490) The journey of Ezra, the scribe skilled in the law of Moses, from Babylon to Jerusalem took

  1. four days
  2. four weeks
  3. forty days
  4. four months

Answer: D
Ezra 7:6, 8–9

 

491) King Artaxerxes gave Ezra

  1. a good deal of trouble
  2. no help
  3. some small assistance
  4. lavish aid

Answer: D
Ezra 7:12–24

 

492) Sherebiah, Hashabiah, and Jeshaiah were

  1. Levites sent to Ezra by Iddo
  2. Levites sent by Ezra to Iddo
  3. non-Levites selected to serve Ezra as priests
  4. three old men who guarded Ezra

Answer: A
Ezra 8:15–19

 

493) Ezra says he rent his garment and his mantle, plucked off the hair of his head and beard, and sat down astonied, because

  1. the Persian officials failed to keep their word
  2. Sherebiah, Hashabiah and Jeshaiah succumbed to the Baalim
  3. the Lord expressed displeasure at the pace of rebuilding
  4. the men of Israel were marrying women of the Canaanites, Hittites, Perizzites, Jebusites, Ammonites, Moabites, Egyptians, and Amorites

Answer: D
Ezra 9:1–3

 

494) In the end Ezra

  1. succeeded
  2. failed
  3. succeeded somewhat, failed somewhat
  4. ceased to strive

Answer: A
Ezra 10:1–17

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 16

Nehemiah

 

495) Nehemiah was

  1. Ezra’s son-in-law
  2. Jehohanan’s secretary
  3. King Artaxerxes’ cupbearer
  4. Iddo’s scribe

Answer: C
Nehemiah 1:1, 11; 2:1

 

496) Nehemiah secretly inspected the gates and walls of Jerusalem in order to

  1. find a way of entry for the Israelites
  2. rescue the holy objects immured therein
  3. ascertain the damage they had suffered
  4. compare them with those of Jericho

Answer: C
Nehemiah 2:11–16

 

497) None of the gates to Jerusalem that Nehemiah mentions bore the name of

  1. West Gate
  2. Fish Gate
  3. Old Gate
  4. Dung Gate

Answer: A
Nehemiah 2:12–15; 3:1–32

 

498) Nehemiah’s rebuilding progressed rather inefficiently because of

  1. high interest rates
  2. bad weather
  3. defense measures
  4. lack of planning

Answer: C
Nehemiah 4:16–18

 

499) Nehemiah had the wall around Jerusalem completed in

  1. seven days
  2. forty days
  3. fifty-two days
  4. two hundred and three days

Answer: C
Nehemiah 6:15

 

500) Nehemiah found that Jerusalem was somewhat difficult to defend, because the people within it were

  1. few
  2. many
  3. unfit
  4. indifferent

Answer: A
Nehemiah 7:3–4

 

501) In the 87 names given in Nehemiah 10:1–26 in listing the priests, Levites and chiefs (and occasionally their fathers) the most common initial letter is

  1. A
  2. H
  3. M
  4. V

Answer: B
Nehemiah 10:1–26

 

502) To prevent transport and sale of goods on the Sabbath in Jerusalem, Nehemiah ordered that

  1. an extra tithe be imposed
  2. all asses be impounded
  3. the gates be shut
  4. prayer be continuous

Answer: C
Nehemiah 13:15–19

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 17

Esther

 

503) Queen Vashti was demoted for disobedience chiefly because the king feared that

  1. once disobedient, always so
  2. all wives in the kingdom would follow her example
  3. all wives would scorn her because she had disobeyed
  4. foreign potentates would issue no invitations to a husband disobeyed

Answer: B
Esther 1:10–12, 17–20

 

504) Before going in to the king, Esther, like all the other beautiful young virgins brought to the court, purified herself with oil of myrrh, sweet odours, and the like for a period of twelve

  1. minutes
  2. days
  3. weeks
  4. months

Answer: D
Esther 2:12, 16–17

 

505) Haman persuaded the king to let him order destruction of “a certain people” within the kingdom, having been angered when obeisance was not rendered by Mordecai, Esther’s

  1. cousin
  2. nephew
  3. brother
  4. uncle

Answer: A
Esther 3:1–15; 2:7

 

506) The king’s willingness to grant Haman’s request can be reconciled with his love for his Queen Esther by the fact that he

  1. did not know that Esther was a Jewess
  2. knew she was a Jewess but did not know that Haman’s projected victims were Jews
  3. thought that Esther was indifferent to the fate of her people
  4. was stupid

Answer: A
Esther 3:7–15; 2:10, 20

 

507) Esther was reluctant to ask the king to countermand the order because

  1. she recalled what had happened to Vashti
  2. the usual penalty for going to the king without being asked was death
  3. she feared the vengeance of Haman
  4. she could not believe such an order had been issued

Answer: B
Esther 4:8–11

 

508) Haman had to do honor to the man he sought to hang, as an indirect consequence of the king’s

  1. insomnia
  2. nightmares
  3. dreamless sleep
  4. snoring

Answer: A
Esther 6:1–11

 

509) Haman’s final tactical error was, in the presence of the king, to

  1. threaten Esther with bodily harm
  2. vilify Esther
  3. agree to compulsory arbitration
  4. beg his life from Esther

Answer: D
Esther 7:7–8

 

510) The days of Purim decreed by Queen Esther were so named from

  1. purity
  2. poverty
  3. gallows
  4. the lot

Answer: D
Esther 9:24–26

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 18

Job

 

511) Job was an inhabitant of the land of

  1. Uz
  2. Oz
  3. Iz
  4. Ez

Answer: A
Job 1.1

 

512) And he was

  1. poor, but had many children
  2. poor, with no children
  3. rich, with many children
  4. rich, with no children

Answer: C
Job 1:2–3

 

513) The conversation about Job, between the Lord and Satan, was initiated by

  1. Satan
  2. the Lord
  3. the Lord and Satan simultaneously
  4. neither the Lord nor Satan

Answer: B
Job 1:6–8

 

514) Job’s misfortunes can be traced to the fact that he was considered

  1. weak, by both the Lord and Satan
  2. strong, by both the Lord and Satan
  3. weak by the Lord, strong by Satan
  4. strong by the Lord, weak by Satan

Answer: D
Job 1:9–12

 

515) All of Job’s children were killed simultaneously in

  1. an earthquake
  2. a flood
  3. a wind
  4. an epidemic

Answer: C
Job 1:18–19

 

516) “The Lord gave, and the Lord hath taken away,” said

  1. Job
  2. Job’s wife
  3. Satan
  4. the Lord

Answer: A
Job 1:20–21

 

517) The reason why Satan did not take Job’s wife from him is

  1. that she herself was an affliction
  2. that Satan never attacked women
  3. that Satan overlooked this possibility
  4. not stated

Answer: D
Job 1:1–22; 2:1–10

 

518) The sore boils that afflicted Job from the sole of his foot unto his crown were the idea of

  1. Satan
  2. the Lord
  3. Job’s wife
  4. Job’s neighbor

Answer: A
Job 2:4–7

 

519) After seven days and nights of silence with his three friends, Job opened his mouth and

  1. praised the Lord
  2. thanked his friends
  3. cursed Satan
  4. cursed his day

Answer: D
Job 2:11, 13; 3:1

 

520) The attitude toward Job, of his friend Eliphaz the Temanite, was one of

  1. sympathy
  2. indifference
  3. indulgence
  4. reproof

Answer: D
Job 4:1–21; 5:1–27

 

521) “Yet man is born unto trouble, as the sparks fly upward,” said

  1. Job
  2. Job’s wife
  3. Job’s friend
  4. Satan

Answer: C
Job 5:7

 

522) “Doth the wild ass bray when he hath grass or loweth the ox over his fodder” asked

  1. Job
  2. Eliphaz
  3. Bildad
  4. Zophar

Answer: A
Job 6:1, 5

 

523) Job appeared to receive Eliphaz’s words with

  1. gratitude
  2. hope
  3. incredulity
  4. reproach

Answer: D
Job 6:14–30; 7:11–21

 

524) “For we are but of yesterday, and know nothing, because our days upon earth are a shadow,” said

  1. Job
  2. Eliphaz
  3. Bildad
  4. Zophar

Answer: C
Job 8:1,9

 

525) Job’s friend Bildad the Shuhite, on the whole,

  1. agreed with Eliphaz
  2. disagreed with Eliphaz
  3. refrained from comment
  4. agreed with Job

Answer: A
Job 8:1–22

 

526) In response, Job evidenced

  1. patience
  2. bitterness
  3. cynicism
  4. hatred

Answer: B
Job 9; 10

 

527) Job and Zophar differed principally on whether

  1. God was fully aware of what He was doing to Job, and why
  2. Job had brought this trouble on himself by his own wickedness
  3. Bildad was a less wicked man than Job
  4. Zophar had a more objective view of his own nature than Job had of his

Answer: B
Job 11:1,6, 13–20; 12; 13:3, 13, 17–25

 

528) Said Job, “Wherefore do I take my flesh in my teeth, and put my life in mine

  1. mouth”
  2. cheek”
  3. hand”
  4. belly”

Answer: C
Job 13:14

 

529) For man, lamented Job, there is less hope than for a

  1. tree
  2. mountain
  3. lake
  4. river

Answer: A
Job 14:7, 10–11, 18–19

 

530) Job’s answer to Eliphaz’s discourse does not include the passage

  1. “miserable comforters are ye all”
  2. “my breath is corrupt, my days are extinct”
  3. “He hath made me also a byword of the people”
  4. “I desire to reason with God”

Answer: D
Job 16, 17

 

531) After Job’s answer to Eliphaz, Bildad

  1. showed Job some sympathy
  2. argued with his theology
  3. depicted vividly the fate of the wicked
  4. urged prayer to uncover the cause of Job’s misfortune

Answer: C
Job 18:1, 5–21

 

532) “I am escaped with the skin of my teeth,” said

  1. Bildad
  2. Eliphaz
  3. Job
  4. Zophar

Answer: C
Job 19:1,20

 

533) Zophar’s second discourse paints the doom of the

  1. triumphant wicked
  2. desolate poor
  3. masochistic complainers
  4. manic adulterers

Answer: A
Job 20

 

534) “Mark me, and be astonished, and lay your hand upon your mouth,” said

  1. Bildad
  2. Eliphaz
  3. Job
  4. Zophar

Answer: C
Job 21:1, 5

 

535) Job’s second reply to Zophar is concerned with the

  1. prosperity and well-being of the wicked
  2. crushing burdens of the poor
  3. bodily ailments of the aged
  4. sexual distractions of the young

Answer: A
Job 21:1, 7–33

 

536) The third discourse of Eliphaz

  1. urges Job to be of good cheer
  2. accuses Job of infinite iniquities
  3. assures Job of his sympathy
  4. reveals how appalled he is

Answer: B
Job 22:1, 5–11

 

537) Job then complains that

  1. he cannot get in touch with God
  2. God does not listen
  3. God refutes all his arguments
  4. God punishes him for daring to present his case

Answer: A
Job 23:1, 3–9

 

538) Bildad’s third discourse differs from his first two in emphasizing the

  1. unrighteousness of all men rather than of Job
  2. iniquities peculiar to Job rather than to mankind
  3. hopelessness, rather than the injustice, of Job’s position
  4. inappropriateness, rather than the ineffectiveness, of Job’s complaints

Answer: A
Job 25:1, 4–6; see Job 8, 18

 

539) Wisdom, Job realized, is

  1. sympathy for the poor
  2. distrust of the rich
  3. fear of the Lord
  4. horror of Satan

Answer: C
Job 28:28

 

540) Job was deeply concerned over the loss of respect

  1. of God for him
  2. of his fellow men for him
  3. by him, of his fellow men
  4. of Bildad for Eliphaz

Answer: B
Job 29:1, 7–25; 30:1–15

 

541) Elihu also was angry at Eliphaz, Bildad, and Zophar because they had

  1. ignored him, yet spoke to each other
  2. found no answer, yet condemned Job
  3. talked interminably, yet repeated themselves
  4. disagreed, yet misunderstood

Answer: B
Job 32:1–3

 

542) Elihu had hesitated to speak because he was

  1. of a different tribe from Job
  2. not well trained in doctrine
  3. younger than Job’s three friends
  4. burdened with a speech impediment

Answer: C
Job 32:4–6

 

543) Elihu was angry with Job because Job

  1. justified himself
  2. bore himself too meekly
  3. argued with his friends
  4. cursed his fate

Answer: A
Job 33:8–12; 34:37; 32:1–2

 

544) The notion that a person has a right to be better off if he has not sinned seemed to Elihu to be

  1. eminently justified
  2. acceptable
  3. questionable
  4. presumptuous

Answer: D
Job 35:1–16

 

545) Elihu declared that if those who are afflicted listen to God’s instructions to return from iniquity and serve Him, they

  1. will nevertheless remain afflicted
  2. may nevertheless remain afflicted
  3. may spend their days in prosperity and their years in pleasures
  4. shall spend their days in prosperity and their years in pleasures

Answer: D
Job 36:1, 8–11

 

546) “Canst thou bind the sweet influences of Pleiades, or loose the bands of Orion” asked

  1. the Lord of Job
  2. Job of Elihu
  3. Elihu of Bildad
  4. Job of the Lord

Answer: A
Job 38:1, 31

 

547) Job, after the long discourse by the Lord,

  1. upbraided Him for harshness
  2. complained that He was unjust
  3. acknowledged point by point the justice of His remarks
  4. said he would hold his tongue

Answer: D
Job 40:3–5

 

548) Job’s reaction to God’s discourse was one of

  1. utter terror
  2. stiff-necked pride
  3. repentance and self-abhorrence
  4. stupor

Answer: C
Job 42:1–6

 

549) As to Eliphaz, Bildad, and Zophar, the Lord expressed Himself as

  1. displeased
  2. pleased
  3. indifferent
  4. puzzled

Answer: A
Job 42:7–9

 

550) In conclusion, the Lord gave Job twice as much as he had before, in

  1. animals
  2. servants
  3. sons and daughters
  4. friends

Answer: A
Job 42:10, 12; 1:3

 

551) Jemima was

  1. Job’s new wife
  2. Job’s daughter
  3. Kezia’s daughter
  4. Job’s sister

Answer: B
Job 42:13–15

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 19

Psalms

 

552) The first Psalm

  1. warns the kings of the earth
  2. expresses trust in the Lord’s protection
  3. contrasts the futures of the righteous and the ungodly
  4. exhorts against sin

Answer: C
Psalms 1

 

553) David, who was rebuked by the Lord for shedding so much blood (see No. 457), sings in the fifth Psalm that the Lord

  1. encourages battle against worshipers of Baal
  2. abhors the bloody and deceitful man
  3. smites those who invade His temple
  4. pities the ignorant and overzealous

Answer: B
Psalms 5:6

 

554) In the sixth Psalm, David begs the Lord to save his life because he

  1. fears the darkness hereafter
  2. can then slay more of the wicked
  3. can complete the building of the temple
  4. cannot thank the Lord when he is dead

Answer: D
Psalms 6:5

 

555) David, in the eighth Psalm, praises the Lord for having made man

  1. equal to the angels
  2. a little lower than the angels
  3. considerably lower than the angels
  4. far lower than the angels

Answer: B
Psalms 8:5

 

556) “The wicked walk on every side,” says the twelfth Psalm, when

  1. “in arrogance the wicked pursue the poor”
  2. “their throat is an open sepulchre”
  3. “they have all gone astray”
  4. “the vilest men are exalted”

Answer: D
Psalms 12:8

 

557) “Keep me as the apple of the eye,” that is,

  1. proud in the priesthood
  2. secure in the afterlife
  3. safe from my enemies
  4. righteous in justice

Answer: C
Psalms 17:8–9

 

558) In the eighteenth Psalm David gives thanks to the Lord for enabling him to

  1. prevent domestic discord
  2. advance learning and the arts
  3. reduce the inequality of incomes
  4. rout his enemies

Answer: D
Psalms 18:3–6, 16–19, 37–481

 

559) “He teacheth my hands to war,” so that “by mine arms,” there is broken “a bow of

  1. oak”
  2. copper”
  3. iron”
  4. steel”

Answer: D
Psalms 18:34

 

560) That which “is as a bridegroom coming out of his chamber, and rejoiceth as a strong man to run a race” is the

  1. mountain stream
  2. thunderstorm
  3. pine tree
  4. sun

Answer: D
Psalms 19:4–5

 

561) The twenty-second Psalm opens with

  1. a cry of anguish
  2. a paean of praise
  3. an appreciation of nature
  4. a defiance of enemies

Answer: A
Psalms 22:1–2

 

562) In the twenty-third Psalm the analogy of the shepherd is carried through the

  1. entire Psalm
  2. first two-thirds
  3. first third
  4. first sentence only

Answer: B
Psalms 23:1–6

 

563) In the twenty-third Psalm David’s enemies play a role that is

  1. dominant
  2. pervasive
  3. muted
  4. nil

Answer: C
Psalms 23:1–6

 

564) “The Lord is my light and my salvation” is in the

  1. 26th Psalm
  2. 27th Psalm
  3. 28th Psalm
  4. 68th Psalm

Answer: B
Psalms :1

 

565) “The Lord is my strength and my shield” is in the

  1. 26th Psalm
  2. 27th Psalm
  3. 28th Psalm
  4. 68th Psalm

Answer: C
Psalms :7

 

566) The thirty-first Psalm is an appeal for

  1. rescue
  2. forgiveness
  3. bounty
  4. credibility

Answer: A
Psalms 31:2–15

 

567) The thirty-second Psalm is an appeal for

  1. rescue
  2. forgiveness
  3. bounty
  4. credibility

Answer: B
Psalms 32:1,3–5

 

568) In the thirty-fifth Psalm David asks that his enemies be

  1. forgiven
  2. reformed
  3. identified
  4. put to shame

Answer: D
Psalms 35:4, 26

 

569) The long thirty-seventh Psalm does not promise the righteous, the perfect man, that he will

  1. inherit the earth
  2. not have his posterity cut off
  3. enjoy life after death
  4. in days of famine be satisfied

Answer: C
Psalms 37, especially 3, 9, 11, 19, 22, 28–29, 34

 

570) “For I am a stranger with thee, and a sojourner, as all my fathers were. O spare me, that I may recover strength, before I go hence,

  1. for the life everlasting”
  2. to descend to hell”
  3. to join my forebears”
  4. and be no more”

Answer: D
Psalms 39:12–13

 

571) “Deep calleth unto deep

  1. through thy waves and billows”
  2. within our souls”
  3. at the noise of thy waterspouts”
  4. in the rush of great waters”

Answer: C
Psalms 42:7

 

572) “Awake, why sleepest thou,

  1. O Lord”
  2. O Israel”
  3. O David”
  4. O nations”

Answer: A
Psalms 44:23

 

573) The fifty-first Psalm was composed by David

  1. when he feigned madness before Abimelech
  2. when the Lord delivered him from the hand of Saul
  3. when he sang to the Lord concerning Cush a Benjamite
  4. after he had gone in to Bathsheba

Answer: D
Psalms 51:Title

 

574) “The sacrifices of God are

  1. a burnt offering”
  2. truth in the inward being”
  3. a broken spirit”
  4. to teach transgressors thy ways”

Answer: C
Psalms 51:17

 

575) David sang, “Oh that I had wings like a dove!” that he might

  1. bring peace
  2. be at rest
  3. soar upward
  4. make music

Answer: B
Psalms 55:6–8

 

576) “Deliver me from mine enemies, O my God,” sang David, when

  1. the Philistines seized him in Gath
  2. he fled from Saul, in the cave
  3. Saul sent, and they watched the house to kill him
  4. he strove with Aram-naharaim

Answer: C
Psalms 59:Title; 1

 

577) “Moab,” said David, “is my

  1. washpot”
  2. helmet”
  3. citadel”
  4. courier”

Answer: A
Psalms 60:8

 

578) The phrase, “we went through fire and through water” is found in Psalms

  1. 65
  2. 66
  3. 67
  4. 68

Answer: B
Psalms :12

 

579) The phrase, “cause his face to shine upon us” is found in Psalms

  1. 65
  2. 66
  3. 67
  4. 68

Answer: C
Psalms :1

 

580) The phrase “his enemies shall lick the dust” is found in a Psalm for

  1. Asaph
  2. David
  3. Solomon
  4. sons of Korah

Answer: C
Psalms 72:Title; 9

 

581) “Their eyes stand out with fatness,” refers to

  1. warriors
  2. priests
  3. old men
  4. the wicked rich

Answer: D
Psalms 73:3–12

 

582) The seventy-eighth Psalm is a

  1. lamentation
  2. prophecy
  3. recapitulation
  4. denial

Answer: C
Psalms 78

 

583) Those who “go from strength to strength” are those who

  1. have strength that is in God
  2. have helped the children of Lot
  3. sing aloud to God
  4. alternate steadfast love and faithfulness

Answer: A
Psalms 84:5–7

 

584) David’s prayer in the eighty-sixth Psalm is to be saved from

  1. assemblies of violent men
  2. eternal damnation
  3. his own selfishness
  4. ostracism

Answer: A
Psalms 86:14

 

585) The eighty-eighth Psalm is one of the most

  1. joyful
  2. despairing
  3. contentious
  4. adoring

Answer: B
Psalms 88

 

586) The eighty-ninth Psalm charges the Lord with

  1. neglecting His faithful
  2. scattering His favors
  3. making void the covenant
  4. encouraging the wicked

Answer: C
Psalms 89:39

 

587) “For a thousand years … are but as yesterday” in the sight of

  1. Satan
  2. the Lord
  3. the faithful
  4. the sinner in hell

Answer: B
Psalms 90:1, 4

 

588) The ninetieth Psalm sets man’s normal life span at

  1. threescore and ten
  2. fourscore
  3. fourscore and ten
  4. one hundred and twenty

Answer: A
Psalms 90:10

 

589) “Let the floods

  1. sing for joy”
  2. clap their hands”
  3. rejoice”
  4. be glad”

Answer: B
Psalms 98:8

 

590) The one hundred and first Psalm does not inveigh against the man who

  1. privily slandereth his neighbor
  2. hath an high look and a proud heart
  3. worketh deceit
  4. seteth his mouth against the heavens

Answer: D
Psalms 101, especially 5, 7

 

591) “My bones,” says one afflicted,

  1. “rattle like a gourd”
  2. “crack like dried clay”
  3. “are burned as an hearth”
  4. “melt like wax”

Answer: C
Psalms 102:3

 

592) That the Lord deals with us according to our sins and rewards us according to our iniquities is, says the one hundred and third Psalm,

  1. true
  2. not true
  3. uncertain
  4. unanswerable

Answer: B
Psalms 103:10

 

593) The one hundred and fourth Psalm is a paean to the Lord’s

  1. propensity to forgive
  2. creative power
  3. love
  4. patience

Answer: B
Psalms 104:2–30

 

594) The stork, says the one hundred and fourth Psalm, has her house in the

  1. cedars
  2. cypresses
  3. fir trees
  4. palm trees

Answer: C
Psalms 104:17

 

595) “The young lions roar after their prey, and seek their meat from

  1. man”
  2. their kind”
  3. the sea”
  4. God”

Answer: D
Psalms 104:21

 

596) “The beginning of wisdom” is

  1. “the works of the Lord”
  2. “His covenant”
  3. “verity and judgment”
  4. “the fear of the Lord”

Answer: D
Psalms 111:2, 5, 7, 10

 

597) In the one hundred and twelfth Psalm, the rewards to the man “that feareth the Lord, that delighteth greatly in his commandments” do not include the following:

  1. his seed shall be mighty upon earth
  2. wealth and riches shall be in his house
  3. he shall have a life after death
  4. his righteousness shall endure forever

Answer: C
Psalms 112, especially 2, 3

 

598) The other nations’ idols are not the true God, says the one hundred and fifteenth Psalm, for

  1. they foster cruelty
  2. their bodily organs are nonfunctional
  3. they err constantly in their prophesying
  4. they differ, nation to nation

Answer: B
Psalms 115:2–8

 

599) “The stone which the builders refused is become the

  1. scorn of mankind”
  2. stone of the roadway”
  3. instrument of disaster”
  4. head stone of the corner”

Answer: D
Psalms 118:22

 

600) By far the most lengthy of all the Psalms, the hundred and nineteenth,

  1. recounts the history of Israel from Joseph to David
  2. lists the punishments that await the wicked
  3. describes the sanctuary
  4. praises the Lord’s laws and commandments

Answer: D
Psalms 119

 

601) “Sharp arrows of the mighty, with coals of juniper” shall be the penalty for

  1. lustful eyes
  2. a grasping hand
  3. a deceitful tongue
  4. arrogant elbows

Answer: C
Psalms 120:2–4

 

602) “As arrows are in the hand of a mighty man; so are

  1. water-courses of the Negeb”
  2. mountains about Jerusalem”
  3. enemies at the gate”
  4. children of the youth”

Answer: D
Psalms 127:4

 

603) “It is like the precious ointment upon the head, that ran down upon the beard,” when

  1. brethren dwell in unity
  2. tribes dwell in unity
  3. nations dwell in unity
  4. the insolent are laid low

Answer: A
Psalms 133:1–2

 

604) The King of Bashan was

  1. Ag
  2. Eg
  3. Ig
  4. Og

Answer: D
Psalms 135:11

 

605) “By the rivers of Babylon, there we sat down, yea, we

  1. wept”
  2. cried”
  3. lamented”
  4. grieved”

Answer: A
Psalms 137:1

 

606) The Psalmist is bitter, in the one hundred and thirty-seventh Psalm, because the captors of the Israelites

  1. refused to let them sing the songs of Zion
  2. themselves sang the songs of Zion
  3. compelled them to sing a song of Zion
  4. were not aware of the songs of Zion

Answer: C
Psalms 137:3

 

607) “Happy shall he be,” says the Psalmist, who takes your little ones and

  1. dashes them against the stones
  2. raises them in the faith of Israel
  3. sends them into exile
  4. sells them as slaves

Answer: A
Psalms 137:9

 

608) The one hundred and thirty-ninth Psalm is in praise of God’s

  1. omnipotence
  2. omniscience
  3. omnipresence
  4. omnifariousness

Answer: B
Psalms 139

 

609) “Let the righteous smite me; it shall be

  1. a kindness”
  2. an outrage”
  3. a reproach”
  4. a sorrow”

Answer: A
Psalms 141:5

 

610) In the one hundred and forty-fourth Psalm, David requests that there may be as “corner stones, polished after the similitude of a palace,” our

  1. sons
  2. daughters
  3. brothers
  4. parents

Answer: B
Psalms 144:12

 

611) In describing God’s control of the weather, the Psalmist does not refer to

  1. winds
  2. clouds
  3. snow
  4. thunder

Answer: D
Psalms 147:8–18, especially 8, 16, 18

 

612) In commanding the elements to praise the Lord, the Psalmist does not refer to

  1. winds
  2. clouds
  3. snow
  4. hail

Answer: B
Psalms 148:8

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 20

The Proverbs

 

613) The Proverbs are entitled, in 1:1, the proverbs of

  1. David
  2. Ethan
  3. Isaiah
  4. Solomon

Answer: D
Proverbs 1:1

 

614) “The beginning of knowledge” is

  1. “the words of the wise”
  2. “justice, and judgment, and equity”
  3. “the fear of the Lord”
  4. “the instruction of thy father”

Answer: C
Proverbs 1:3, 6–8

 

615) “Wisdom is the principal thing; therefore

  1. get wisdom: and with all thy getting get understanding”
  2. I have taught thee in the way of wisdom”
  3. keep sound wisdom and discretion”
  4. happy is the man that findeth wisdom”

Answer: A
Proverbs 4:7, 11; 3:13, 21

 

616) “The lips of a strange woman loose woman drop as

  1. oil”
  2. bitterness”
  3. an honeycomb”
  4. slander”

Answer: C
Proverbs 5:3

 

617) “As the loving hind and pleasant roe,” let be the

  1. “spirit of wisdom”
  2. “wife of thy youth”
  3. “sister thou hast”
  4. “spirit of insight”

Answer: B
Proverbs 5:18–19

 

618) “Go to the ant, thou sluggard;” because she

  1. epitomizes cooperative labor
  2. spends all her waking hours in work
  3. drags objects many times her weight
  4. anticipates her needs

Answer: D
Proverbs 6:6–8

 

619) “Yet a little sleep, a little slumber, a little folding of the hands to sleep,” and there follows

  1. bodily decay
  2. poverty and want
  3. illicit thoughts
  4. contentment

Answer: B
Proverbs 6:10–11

 

620) “As an ox goeth to the slaughter,” so goes the

  1. arrogant to the court of justice
  2. spendthrift to the moneylender
  3. young man to the harlot
  4. desperate to the diamond mines

Answer: C
Proverbs 7:7–22

 

621) The eighth chapter is a paean to

  1. courage
  2. wisdom
  3. love
  4. resignation

Answer: B
Proverbs 8

 

622) Wisdom, says the ninth chapter, hath

  1. four pillars
  2. seven pillars
  3. thirteen pillars
  4. forty pillars

Answer: B
Proverbs 9:1

 

623) Do not, says the ninth chapter, reprove the

  1. wise
  2. righteous
  3. scornful
  4. ignorant

Answer: C
Proverbs 9:8–9

 

624) The tenth chapter declares that

  1. a wise son maketh a glad mother
  2. a slack hand causeth bodily harm
  3. treasures of wickedness bringeth trouble
  4. love covereth all sins

Answer: D
Proverbs 10:1, 2, 4, 12

 

625) “The destruction of the poor” is their

  1. slothfulness
  2. ignorance
  3. rudeness
  4. poverty

Answer: D
Proverbs 10:15

 

626) “He that hateth suretiship is

  1. selfish”
  2. simple”
  3. sure”
  4. savage”

Answer: C
Proverbs 11:15

 

627) “As a jewel of gold in a swine’s snout” is a

  1. diligent woman without sense
  2. fair woman without discretion
  3. single woman without envy
  4. intelligent woman without beauty

Answer: B
Proverbs 11:22

 

628) “The ransom of a man’s life are his

  1. children”
  2. hopes”
  3. forebears”
  4. riches”

Answer: D
Proverbs 13:8

 

629) “Wealth gotten by vanity

  1. earns interest”
  2. destroys health”
  3. shall be diminished”
  4. implies knavery”

Answer: C
Proverbs 13:11

 

630) “Hope deferred maketh the

  1. mind boggle”
  2. heart sick”
  3. soul patient”
  4. spirit tough”

Answer: B
Proverbs 13:12

 

631) “He that spareth his rod

  1. spoileth the child”
  2. loveth his son”
  3. hateth his son”
  4. feareth his child”

Answer: C
Proverbs 13:24

 

632) “The end of that mirth is

  1. contentment”
  2. wisdom”
  3. apathy”
  4. heaviness”

Answer: D
Proverbs 14:13

 

633) He who is “hated even of his own neighbour” and he who “hath many friends” are, respectively, the

  1. poor and the rich
  2. rich and the poor
  3. simple and the wise
  4. wise and the simple

Answer: A
Proverbs 14:20

 

634) “A soft answer turneth away

  1. envy”
  2. wrath”
  3. importunity”
  4. hate”

Answer: B
Proverbs 15:1

 

635) The Lord hath made the wicked for

  1. an example to the wise
  2. salvation by repentance
  3. the day of evil
  4. no apparent purpose

Answer: C
Proverbs 16:4

 

636) “Pride goeth before

  1. humiliation”
  2. a fall”
  3. destruction”
  4. poverty”

Answer: C
Proverbs 16:18

 

637) The sixteenth chapter declares that

  1. honey catches more flies than vinegar
  2. bees have more friends than ants
  3. pleasant words are like a honeycomb
  4. persuasive speech drips like honey

Answer: C
Proverbs 16:24

 

638) “He that is slow to anger is

  1. asking for trouble”
  2. loved by all”
  3. better than the mighty”
  4. torpid in spirit”

Answer: C
Proverbs 16:32

 

639) “The words of a talebearer are as

  1. poisonous juices”
  2. bitter herbs”
  3. wounds”
  4. strong drink”

Answer: C
Proverbs 18:8

 

640) ‘Whoso findeth a wife findeth

  1. trouble”
  2. help”
  3. a good thing”
  4. himself”

Answer: C
Proverbs 18:22

 

641) “The poor useth entreaties; but the rich answereth

  1. generously”
  2. carefully”
  3. ambiguously”
  4. roughly”

Answer: D
Proverbs 18:23

 

642) “Chasten thy son while there is hope, and let not thy soul spare for his

  1. love”
  2. advancement”
  3. companionship”
  4. crying”

Answer: D
Proverbs 19:18

 

643) “Divers weights, and divers measures”

  1. “afford the seller many pleasures”
  2. “are alike abomination to the Lord”
  3. “reflect variety in human experience”
  4. “will never bring the merchant treasures”

Answer: B
Proverbs 20:10

 

644) “Labour not to be

  1. respected”
  2. powerful”
  3. inconspicuous”
  4. rich”

Answer: D
Proverbs 23:4

 

645) “Eat thou not the bread of him that hath

  1. an evil eye”
  2. a loose tongue”
  3. a rapacious spirit”
  4. a poor cook”

Answer: A
Proverbs 23:6

 

646) “Buy the truth, and

  1. steal it not”
  2. beg it not”
  3. scorn it not”
  4. sell it not”

Answer: D
Proverbs 23:23

 

647) “If thou forbear to deliver them that are drawn unto death, and those that are ready to be slain,” do not seek to excuse yourself by saying that you

  1. thought they were evildoers
  2. were too weak
  3. did not know of it
  4. expected the same fate

Answer: C
Proverbs 24:11–12

 

648) “Rejoice not when thine enemy falleth,” lest

  1. the Lord turn away His wrath from him
  2. your spirit become corrupt
  3. you be premature in your joy
  4. he recover and seek revenge

Answer: A
Proverbs 24:17–18

 

649) The principle of “I will do so to him as he hath done to me” is, in chapter 24,

  1. approved
  2. suggested
  3. dismissed
  4. condemned

Answer: D
Proverbs 24:29

 

650) “Whoso boasteth himself of a false gift is like

  1. the cold of snow”
  2. a sharp arrow”
  3. a bad tooth”
  4. clouds and wind without rain”

Answer: D
Proverbs 25:14

 

651) “Withdraw thy foot from thy neighbour’s house; lest he

  1. ask thee for money”
  2. be weary of thee”
  3. plan for a dowry”
  4. set foot in thine”

Answer: B
Proverbs 25:17

 

652) “He that singeth songs to an heavy heart” is as

  1. “honey upon bread”
  2. “salve upon a wound”
  3. “vinegar upon nitre”
  4. “gold upon lead”

Answer: C
Proverbs 25:20

 

653) “For thou shalt heap coals of fire upon his head” by giving a thirsty enemy

  1. water to drink
  2. nothing to drink
  3. just a little to drink
  4. salt

Answer: A
Proverbs 25:21–22

 

654) “It is better to dwell in the corner of the housetop than with a

  1. sluggard wife”
  2. wicked brother”
  3. brawling woman”
  4. poor man”

Answer: C
Proverbs 25:24

 

655) “As a dog returneth to his vomit, so

  1. a sluggard returneth to his couch”
  2. an unbeliever returneth to his idols”
  3. a fool returneth to his folly”
  4. a talebearer returneth to his gossip”

Answer: C
Proverbs 26:11

 

656) “Who is able to stand before

  1. anger”
  2. hatred”
  3. envy”
  4. wrath”

Answer: C
Proverbs 27:4

 

657) Better is

  1. open rebuke than secret love
  2. secret love than open rebuke
  3. open love than secret rebuke
  4. secret rebuke than open love

Answer: A
Proverbs 27:5

 

658) “He that blesseth his friend with a loud voice, rising early in the morning, it shall be counted a

  1. joy to him”
  2. courtesy to him”
  3. bother to him”
  4. curse to him”

Answer: D
Proverbs 27:14

 

659) A contentious woman is like a continual

  1. breaking of the surf upon the shore
  2. itching on a warm and humid day
  3. biting from a cloud of tiny flies
  4. dropping in a very rainy day

Answer: D
Proverbs 27:15–16

 

660) “The wicked flee when

  1. the righteous pursueth”
  2. the wicked pursueth”
  3. the Lord pursueth”
  4. no man pursueth”

Answer: D
Proverbs 28:1

 

661) Like “a sweeping rain, which leaveth no food” is a

  1. poor man that oppresseth the poor
  2. rich man that oppresseth the poor
  3. poor man that oppresseth the rich
  4. rich man that oppresseth the rich

Answer: A
Proverbs 28:3

 

662) “The rod and reproof give

  1. sorrow”
  2. trauma”
  3. wisdom”
  4. caution”

Answer: C
Proverbs 29:15

 

663) “He that delicately bringeth up his servant from a child shall have him become his

  1. bodyguard”
  2. ruler”
  3. friend”
  4. son”

Answer: D
Proverbs 29:21

 

664) The four things that Agur son of Jakeh found too wonderful for him did not include the way of

  1. an eagle in the air
  2. a serpent in the pool
  3. a ship in the midst of the sea
  4. a man with a maid

Answer: B
Proverbs 30:18–19

 

665) “There be four things which are little upon the earth, but they are exceeding wise:”

  1. ants, conies, locusts, spiders
  2. ants, gnats, lizards, locusts
  3. conies, gnats, locusts, spiders
  4. ants, conies, lizards, spiders

Answer: A
Proverbs 30:24–28

 

666) Chapter 31 is devoted chiefly to the

  1. obedient child
  2. industrious husband
  3. good wife
  4. loving mother

Answer: C
Proverbs 31:10–31

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 21

Ecclesiastes

 

667) “All is vanity,” says the Preacher; that is, no one

  1. is modest
  2. obtains what he aims at
  3. profits by labor
  4. takes pleasure in serious matters

Answer: C
Ecclesiastes 1:2–4

 

668) “There is no new thing under the sun,” says the Preacher, because all things

  1. are of equal worth
  2. that have been, will be
  3. have been used by others
  4. in the sun’s glare appear alike

Answer: B
Ecclesiastes 1:9–10

 

669) “He that increaseth knowledge increaseth

  1. power”
  2. sorrow”
  3. arrogance”
  4. confusion”

Answer: B
Ecclesiastes 1:18

 

670) Chapter 2 suggests that all in all the best is

  1. consumption
  2. saving
  3. idleness
  4. labour

Answer: D
Ecclesiastes 2:24–26

 

671) In chapter 3 the Preacher did not say that there is a time

  1. to be born and a time to die
  2. to get and a time to lose
  3. to lie and a time to speak the truth
  4. to embrace and a time to refrain from embracing

Answer: C
Ecclesiastes 3:2–9, especially 2, 5, 6

 

672) Two are

  1. equal to one
  2. better than one
  3. worse than one
  4. just twice one

Answer: B
Ecclesiastes 4:9–12

 

673) “God is in heaven, and thou upon earth: therefore let thy words be

  1. few”
  2. many”
  3. well chosen”
  4. spoken clearly”

Answer: A
Ecclesiastes 5:2

 

674) “He that loveth silver shall not be satisfied with

  1. silver”
  2. love”
  3. power”
  4. knowledge”

Answer: A
Ecclesiastes 5:10

 

675) “Surely oppression maketh a wise man

  1. wiser”
  2. strong”
  3. mad”
  4. reckless”

Answer: C
Ecclesiastes 7:7

 

676) The Preacher, in chapter 7, seems on the whole to regard women with

  1. affection
  2. admiration
  3. apprehension
  4. ambiguity

Answer: C
Ecclesiastes 7:26–28

 

677) “A living dog is better than

  1. a dead lion”
  2. a dead dog”
  3. a living lion”
  4. an unborn dog”

Answer: A
Ecclesiastes 9:4

 

678) “Under the sun,” says the Preacher, “the race is

  1. to the swift”
  2. not to the swift”
  3. alternately yes and no to the swift”
  4. to the slow”

Answer: B
Ecclesiastes 9:11

 

679) “The poor man’s wisdom is

  1. rare”
  2. homely”
  3. despised”
  4. prized”

Answer: C
Ecclesiastes 9:16

 

680) The Preacher implies that a little folly stinks more if it comes from a

  1. fool
  2. madman
  3. wise man
  4. stranger

Answer: C
Ecclesiastes 10:1

 

681) “Money answereth

  1. nothing”
  2. all things”
  3. sin”
  4. money”

Answer: B
Ecclesiastes 10:19

 

682) “Curse not the king, no not in thy thought; and curse not the rich in thy bedchamber,” because it

  1. is unseemly
  2. is uncharitable
  3. will become known
  4. can be corroding

Answer: C
Ecclesiastes 10:20

 

683) “Cast thy bread upon the waters,” because you

  1. will enjoy being generous
  2. cannot live by bread alone
  3. can thus tame the waters
  4. will find it after many days

Answer: D
Ecclesiastes 11:1

 

684) “Of making many books there is

  1. little profit”
  2. no end”
  3. great folly”
  4. great glory”

Answer: B
Ecclesiastes 12:12

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 22

Song of Solomon

 

685) “I am the rose of Sharon, and the lily of the valleys.” And “my love among the daughters” is as a lily among

  1. lilies
  2. crocuses
  3. thorns
  4. spikenard

Answer: C
Song of Solomon 2:1–2

 

686) “Stay me with flagons, comfort me with apples: for

  1. I am come into my garden, my sister, my spouse”
  2. thy stature is like to a palm tree, and thy breasts to clusters of grapes”
  3. at our gates are all manner of pleasant fruits, new and old”
  4. I am sick of love”

Answer: D
Song of Solomon 2:5; 5:1; 7:7, 13

 

687) “The voice of the turtle is heard in our land,” for it is

  1. spring
  2. summer
  3. autumn
  4. winter

Answer: A
Song of Solomon 2:11–12

 

688) “Take us the foxes, the little foxes, that

  1. skip upon the hills”
  2. looketh forth at the windows”
  3. spoil the vines: for our vines have tender grapes”
  4. go forth thy way by the footsteps of the flock”

Answer: C
Song of Solomon 2:15, 8–9; 1:8

 

689) Sings the man to his beloved, “thy

  1. cheeks are as a bed of spices”
  2. lips like lilies”
  3. legs are as pillars of marble”
  4. hair is as a flock of goats”

Answer: D
Song of Solomon 4:1; 5:13, 15

 

690) Sings the woman to her beloved, thy

  1. “teeth are like a flock of sheep that are even shorn”
  2. “neck is like the tower of David”
  3. “hair is as a flock of goats”
  4. “hands are as gold rings set with the beryl”

Answer: D
Song of Solomon 5:14; 4:4, 12

 

691) The man to his beloved: “Thy belly is like

  1. a rounded goblet”
  2. an heap of wheat set about with lilies”
  3. the tower of Lebanon”
  4. bright ivory”

Answer: B
Song of Solomon 7:1–2, 4; 5:14

 

692) In the last chapter of the Song of Solomon the daughters of Jerusalem are once more adjured, “stir not up, nor awake my love, until

  1. he has gone down into his garden”
  2. the day break and the shadows flee away”
  3. he please”
  4. the mandrakes give a smell”

Answer: C
Song of Solomon 8:4; 2:17; 6:2; 7:13

 

693) In the Song of Solomon we hear

  1. only a man
  2. only a woman
  3. a man and a woman
  4. more than one man and one woman

Answer: D
Song of Solomon

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 23

Isaiah

 

694) In the vision that Isaiah had of Judah and Jerusalem, the Lord said that of burnt offerings of rams and the fat of fed beasts He desired

  1. more
  2. no more
  3. the same
  4. any given amount

Answer: B
Isaiah 1:1, 11

 

695) The nations “shall beat their swords into plowshares, and their spears into

  1. fenceposts”
  2. spades”
  3. garden hoes”
  4. pruninghooks”

Answer: D
Isaiah 2:4

 

696) “What mean ye that ye … grind the faces of the poor” said

  1. Isaiah
  2. Uzziah
  3. the Lord God of hosts
  4. Amoz

Answer: C
Isaiah 3:15

 

697) The Lord inveighed against the daughters of Zion who walked with necks

  1. laid bare
  2. gold hooped
  3. perfumed
  4. stretched forth

Answer: D
Isaiah 3:16

 

698) As to such daughters of Zion, the Lord declared He would discover their

  1. heads
  2. eyes
  3. minds
  4. secret parts

Answer: D
Isaiah 3:17

 

699) Isaiah’s prophecy was of the destruction of Judah by

  1. Babylon
  2. Assyria
  3. Persia
  4. Ethiopia

Answer: B
Isaiah 7:17–20; 8:4, 7–8

 

700) “Shall the axe boast itself against him that heweth therewith” said the Lord, referring to

  1. Judah
  2. David
  3. Carchemish
  4. King of Assyria

Answer: D
Isaiah 10:12–13, 15

 

701) The prophet Isaiah foresaw for Israel

  1. permanent destruction
  2. near destruction, then return of a remnant
  3. near destruction, then complete recoupment
  4. partial destruction, then complete recoupment

Answer: B
Isaiah 10:20–22

 

702) “And a little child shall lead them,” said Isaiah, referring to

  1. Assyrians
  2. exiles
  3. prophets
  4. animals

Answer: D
Isaiah 11:6

 

703) “The wolf,” said Isaiah, “shall

  1. dwell with the lamb”
  2. lie down with the kid”
  3. eat with the fatling”
  4. hunt with the leopard”

Answer: A
Isaiah 11:6

 

704) “Wild beasts of the islands shall cry in their desolate houses, and dragons in their pleasant palaces,” said Isaiah of

  1. Jerusalem
  2. Cairo
  3. Babylon
  4. Nineveh

Answer: C
Isaiah 13:1, 22

 

705) Isaiah predicted that Damascus would become

  1. the salvation of the Israelites
  2. a ruinous heap
  3. the conqueror of Judah
  4. a many-storied splendor

Answer: B
Isaiah 17:1

 

706) The Lord “rideth upon a swift cloud, and shall come into Egypt,” and the river shall

  1. flood the land
  2. run uphill
  3. be wasted and dried up
  4. turn to blood

Answer: C
Isaiah 19:1, 5

 

707) “In that day shall there be a highway out of

  1. Egypt to Assyria”
  2. Egypt to Israel”
  3. Israel to Assyria”
  4. Babylon to Egypt”

Answer: A
Isaiah 19:231

 

708) Sargon was

  1. King of Egypt
  2. King of Assyria
  3. commander-in-chief of Assyria
  4. a rare gas

Answer: B
Isaiah 20:1

 

709) Isaiah’s walking naked and barefoot for three years was a portent that

  1. Assyria would lead away Egyptians and Ethiopians
  2. Egypt would lead away Assyrians and Ethiopians
  3. Ethiopia would lead away Assyrians and Egyptians
  4. all three would lead away Israel

Answer: A
Isaiah 20:2–4

 

710) “Arise, ye princes, and anoint the

  1. chariot”
  2. spear”
  3. bow”
  4. shield”

Answer: D
Isaiah 21:5

 

711) “Fallen, is fallen,” is

  1. Jerusalem
  2. Babylon
  3. Nineveh
  4. Tyre

Answer: B
Isaiah 21:6–9

 

712) “Watchman, what of the night” and the watchman replies,

  1. “Make your shade like the night at the height of the noon”
  2. “The night hath dispersed like the Hivites in battle”
  3. “The Assyrians came down like a night on the fold”
  4. “The morning cometh, and also the night”

Answer: D
Isaiah 21:11–12

 

713) “Let us eat and drink, for to morrow we shall die,” said those whom the Lord had

  1. threatened with destruction
  2. called to weeping and to mourning
  3. sent against Assyria
  4. ordered to fast

Answer: B
Isaiah 22:12–13

 

714) In “Howl, ye ships of Tarshish; for it is laid waste,” the “it” is

  1. Jerusalem
  2. Babylon
  3. Nineveh
  4. Tyre

Answer: D
Isaiah 23:1

 

715) Isaiah 24 is a prophecy of

  1. elevation
  2. excitation
  3. oscillation
  4. desolation

Answer: D
Isaiah 24

 

716) “Woe unto me!” says the prophet, for here the

  1. “evil dealers have dealt evilly”
  2. “vicious dealers have dealt viciously”
  3. “treacherous dealers have dealt treacherously”
  4. “unrighteous dealers have dealt unrighteously”

Answer: C
Isaiah 24:16

 

717) “For precept must be upon precept, precept upon precept; line upon line, line upon line;

  1. sentence upon sentence”
  2. word upon word”
  3. here a little, and there a little”
  4. morning and noon, noon and night”

Answer: C
Isaiah 28:10, 13

 

718) “And thy speech shall whisper out of the dust,” says Isaiah to Ariel (Jerusalem), before you are

  1. annihilated
  2. abandoned
  3. exiled
  4. rescued

Answer: D
Isaiah 29:4–7

 

719) “In the day of the great slaughter, when the towers fall,” there “shall be upon every high mountain, and upon every high hill, rivers and streams of

  1. waters”
  2. blood”
  3. detritus”
  4. salt”

Answer: A
Isaiah 30:25

 

720) In Isaiah 31 the Lord is likened to

  1. a band of shepherds against a lion
  2. a lion against a band of shepherds
  3. a lion consorting with a band of shepherds
  4. a band of shepherds leading a lion

Answer: B
Isaiah 31:4

 

721) In Isaiah 34, “the mountains shall be melted with their

  1. water”
  2. blood”
  3. pitch”
  4. salt”

Answer: B
Isaiah 34:3

 

722) In Isaiah 34, “the streams thereof shall be turned into

  1. washes”
  2. blood”
  3. pitch”
  4. salt”

Answer: C
Isaiah 34:9

 

723) “All flesh is

  1. dust”
  2. flower”
  3. grass”
  4. glass”

Answer: C
Isaiah 40:6

 

724) The Lord, implies Isaiah, has

  1. marked off the waters with a span
  2. weighed the heavens in scales
  3. measured the mountains in the hollow of His hand
  4. comprehended the dust of the earth in a measure

Answer: D
Isaiah 40:12

 

725) “Behold,” says Isaiah, “as a drop of a bucket” are the

  1. nations
  2. rulers
  3. isles
  4. man

Answer: A
Isaiah 40:15

 

726) “He feedeth on ashes” refers to the one who

  1. fasts in the worship of an idol
  2. does penance to the Lord
  3. roasts meat with the same wood that he worships
  4. approaches death

Answer: C
Isaiah 44:15–20

 

727) The one who the Lord says is His anointed, “whose right hand I have holden, to subdue nations before him,” is

  1. Jacob
  2. Cyrus
  3. Jeshurun
  4. Egypt

Answer: B
Isaiah 45:1

 

728) “O virgin daughter of Babylon … these two things shall come to thee in a moment in one day”:

  1. disease and death
  2. rape and pregnancy
  3. loss of sight and failure of speech
  4. loss of children and widowhood

Answer: D
Isaiah 47:1,9

 

729) “Thou art obstinate, and thy neck is an iron sinew, and thy brow brass,” said the Lord, of

  1. the virgin of Babylon
  2. the Israelites
  3. the Chaldeans
  4. Nebo

Answer: B
Isaiah 48:1, 4

 

730) The Lord deferred His anger against His erring people,

  1. out of sympathy for them
  2. for His name’s sake
  3. to make His rule attractive
  4. to punish all the more severely later

Answer: B
Isaiah 48:9–11

 

731) “Behold, I have graven thee upon the palms of my hands,” said the Lord to the people of Zion, indicating that He

  1. had held them in His grip
  2. could read their fortune
  3. would never forget them
  4. had often clasped hands

Answer: C
Isaiah 49:14–16

 

732) For the eunuchs that take hold of His covenant, the Lord promises, in Isaiah 56,

  1. political power
  2. an everlasting name
  3. virility
  4. escape from hell

Answer: B
Isaiah 56:4–5

 

733) “There is no peace,” says God, “to the

  1. defenseless”
  2. righteous”
  3. self-appointed”
  4. wicked”

Answer: D
Isaiah 57:21

 

734) The brilliant future of Zion painted in Isaiah 60 does not promise great achievements in

  1. commerce
  2. architecture and decoration
  3. peacemaking
  4. science and scholarship

Answer: D
Isaiah 60:5–22, especially 5–9, 13, 18

 

735) The Lord’s apparel is red, because

  1. red symbolizes redemption, from the sunrise
  2. He will trample the peoples in His fury
  3. it recalls the crossing of the Red Sea
  4. red symbolizes peace, from the sundown

Answer: B
Isaiah 63:1–6

 

736) In Isaiah 63, Isaiah asks the Lord why He

  1. becomes Israel’s enemy merely because they rebelled
  2. has so often alternated between favor and frightfulness
  3. has made the Israelites do the things He then punishes them for
  4. has chosen Zion for rebuilding rather than a more promising site

Answer: C
Isaiah 63:17

 

737) “I create new heavens and a new earth,” says the Lord, in which

  1. the wolf and the lamb shall not feed together
  2. the lion shall not eat straw like the bullock
  3. the child shall die an hundred years old
  4. dust shall not be the serpent’s meat

Answer: C
Isaiah 65:17, 20, 25

 

738) In Isaiah 66, Jerusalem is likened to a

  1. mother
  2. sister
  3. daughter
  4. mistress

Answer: A
Isaiah 66:10–131

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 24

Jeremiah

 

739) The Lord told Jeremiah that backsliding Israel had justified herself, compared with treacherous Judah,

  1. more
  2. equally
  3. less
  4. not at all

Answer: A
Jeremiah 3:11

 

740) “They were as fed horses in the morning: every one neighed after his

  1. measure of barley”
  2. warrior rider”
  3. neighbour’s wife”
  4. master’s mare”

Answer: C
Jeremiah 5:8

 

741) “A wonderful and horrible thing is committed in the land; the prophets

  1. prophesy falsely”
  2. practice apostasy”
  3. promise outrageously”
  4. meet with indifference”

Answer: A
Jeremiah 5:30–31

 

742) “They have healed also the hurt of the daughter of my people slightly,” said the Lord, “saying Peace, peace; when there is no peace,” because there is instead

  1. internal dissention
  2. external aggression
  3. psychic disorientation
  4. too much talk

Answer: B
Jeremiah 6:14, 22–23; 8:11

 

743) Tophet, says the Lord, has been built as a place for

  1. drunken orgies
  2. human sacrifice
  3. the tabernacle
  4. launching ships

Answer: B
Jeremiah 7:31

 

744) “Is there no balm in Gilead” Jeremiah asks, because

  1. Gilead was known for its production of balm
  2. no one was ever comfortable in Gilead
  3. David hid from Absalom in Gilead
  4. “balm” is a corruption of “palm”

Answer: A
Jeremiah 8:22

 

745) In Jeremiah 9, the Lord’s chief complaint against His people is that they are

  1. lazy
  2. idolatrous
  3. untruthful
  4. lascivious

Answer: C
Jeremiah 9:2–6, 8

 

746) Idols are not to be feared, says the Lord, offering as evidence the fact that they cannot

  1. walk
  2. feel
  3. touch
  4. sleep

Answer: A
Jeremiah 10:5

 

747) One of the doleful promises that the Lord relayed through Jeremiah was that the inhabitants of Jerusalem would be dashed one against the other, to their destruction, through

  1. drug addiction
  2. drunkenness
  3. mental illness
  4. diseases of the central nervous system

Answer: B
Jeremiah 13:13–14

 

748) Can the leopard change his spots asks the Lord rhetorically, and the implied answer is

  1. yes
  2. no
  3. maybe
  4. no one knows

Answer: B
Jeremiah 13:23

 

749) In Jeremiah 13, the Lord’s most forceful complaint against His people is that they are

  1. lazy
  2. idolatrous
  3. untruthful
  4. lascivious

Answer: D
Jeremiah 13:27

 

750) In the time of drought, Jeremiah despairingly asks the Lord, “Hast thou utterly rejected Judah hath thy soul loathed Zion” and the Lord’s answer at first seems to imply

  1. of course not
  2. not really
  3. not quite yet
  4. yes, indeed

Answer: D
Jeremiah 14:1–6, 19; 15:1–4

 

751) As to pardoning these people, says the Lord:

  1. I never repent
  2. I repent periodically
  3. I dislike to repent
  4. I am weary with repenting

Answer: D
Jeremiah 15:6

 

752) Along with His promises of destruction and exile the Lord gave His people, with respect to aid from Him in the future,

  1. no assurance
  2. qualified assurance
  3. unqualified assurance
  4. ambiguous promises

Answer: C
Jeremiah 16:11–15

 

753) “The sin of Judah,” says the Lord, “is written with a pen of

  1. fire”
  2. iron”
  3. sulphur”
  4. diamond”

Answer: B
Jeremiah 17:1

 

754) In Jeremiah 17 the Lord promises a bright future for Judah if the people

  1. destroy their idols
  2. forgo adultery
  3. keep the Sabbath
  4. tell the truth

Answer: C
Jeremiah 17:19–27

 

755) As one of the retributions on the people of Jerusalem for, inter alia, having given their sons as burnt offerings to Baal, the Lord declared He would make them eat the flesh of their

  1. sons and their daughters
  2. horses and camels
  3. burnt offerings of oxen
  4. enemies

Answer: A
Jeremiah 19:4–5, 9

 

756) Pashur the son of Immer the priest put Jeremiah the prophet in

  1. prison
  2. the stocks
  3. exile
  4. a well

Answer: B
Jeremiah 20:2

 

757) By the time Nebuchadrezzar became King of Babylon, Jeremiah had been dispensing his warnings to the people of Judah for

  1. three years
  2. seven years
  3. sixteen years
  4. twenty-three years

Answer: D
Jeremiah 25:1–3

 

758) The Lord declared that after He had laid waste the land of Judah and of the nations round about, He would do the same to the land of the Chaldeans after an interval of

  1. seven years
  2. seventy years
  3. one hundred and seventy years
  4. three hundred years

Answer: B
Jeremiah 25:9–12

 

759) Jeremiah’s gloomy prophecies led him to be threatened with death by Judah’s

  1. priests and prophets
  2. princes and people
  3. elders
  4. enemies

Answer: A
Jeremiah 26:7–19

 

760) The Lord declared that He would punish “with the sword, and with the famine, and with the pestilence” that nation that

  1. put its neck under the yoke of the King of Babylon
  2. did not put its neck under the yoke of the King of Babylon
  3. put any other nation’s neck under the yoke of the King of Babylon
  4. put the King of Babylon’s neck under its yoke

Answer: B
Jeremiah 27:8

 

761) In taking the yoke from off the neck of Jeremiah, the Prophet Hananiah acted

  1. graciously
  2. rudely
  3. awkwardly
  4. injudiciously

Answer: D
Jeremiah 28:10–17

 

762) Jeremiah sent word to the exiles from Jerusalem in Babylon to do what they could to

  1. increase Babylon’s peace
  2. diminish Babylon’s peace
  3. refrain from influencing Babylon’s peace
  4. increase the peace of Babylon’s competitors

Answer: A
Jeremiah 29:1, 7

 

763) “Ask ye now, and see whether a man doth travail with child” asks the Lord, implying that the men of Israel and Judah were

  1. arrogant
  2. terror stricken
  3. confused
  4. weak

Answer: B
Jeremiah 30:5–6

 

764) The days are coming, declared the Lord, in Jeremiah 31, when any man’s teeth shall be set on edge if sour grapes are eaten by

  1. him
  2. his children
  3. his father
  4. his neighbor

Answer: A
Jeremiah 31:27–30

 

765) And in those days, added the Lord, every man shall teach his neighbor and every man his brother (saying, “Know the Lord”),

  1. when requested
  2. no more
  3. repeatedly
  4. as before

Answer: B
Jeremiah 31:34

 

766) The Lord caused land to be bought and sold, with deeds sealed and witnessed, in this area soon to be desolated, because He

  1. this way punished the evil doers
  2. distracted the peoples of Israel and Judah from contemplating their unpromising future
  3. was determined to restore the lands to the peoples of Israel and Judah
  4. thus emphasized the vanity of life

Answer: C
Jeremiah 32:16–44

 

767) In the assurances for the future of Israel and Judah that the Lord gave to Jeremiah when he was shut up in the court of the prison, the Lord emphasized His covenant with

  1. Abraham
  2. Jacob
  3. David
  4. Solomon

Answer: C
Jeremiah 33:1, 15–22

 

768) “Thou shalt not die by the sword: But thou shalt die in peace,” said the Lord to the sinful King Zedekiah of Judah (through Jeremiah), omitting to add that his Babylonian captors would

  1. starve him
  2. blind him
  3. deny him medical aid
  4. work him to death

Answer: B
Jeremiah 34:2–5: 39:4–7; 2 Kings 25:7

 

769) A six-year limit on the service of a Hebrew who had been sold to a fellow Hebrew had been, in the eyes of the Lord,

  1. too long
  2. acceptable
  3. too short
  4. wrong in principle

Answer: B
Jeremiah 34:8–15

 

770) The Rechabites’ refusal to drink wine, build a house, sow seed or plant a vineyard was evidently, in the view of the Lord,

  1. commendable
  2. understandable
  3. untenable
  4. abominable

Answer: A
Jeremiah 35:5–19

 

771) Baruch’s task was to

  1. assemble the princes
  2. raise funds
  3. write, and read aloud
  4. conduct services

Answer: C
Jeremiah 36:4–8

 

772) The scroll on which Baruch, upon dictation by Jeremiah, at the Lord’s command, wrote all the words He had spoken to him against Israel and Judah and the other nations, was read to King Jehoiakim of Judah, who, upon hearing a few pages of it,

  1. ordered its contents translated into the vernacular
  2. had it nailed to the otuside of his door
  3. cut it with a penknife and cast it into the fire on the hearth
  4. had it buried in the Dead Sea

Answer: C
Jeremiah 36:1–4, 22–23

 

773) Ebed-melech the Ethiopian lowered old cast clouts and rags by cords to Jeremiah in the dungeon where he had been put by the princes, because, while hauling Jeremiah out of the dungeon, Ebed-melech wished

  1. to cover Jeremiah’s nakedness
  2. to prevent injury to Jeremiah
  3. to make Jeremiah appear ridiculous
  4. Jeremiah to clean the sides of the dungeon

Answer: B
Jeremiah 38:6–13

 

774) King Zedekiah was reluctant to surrender to the Babylonians (as the Lord, through Jeremiah, urged him to do), because he

  1. did not trust Nebuchadrezzar
  2. still thought he could hold out in Jerusalem
  3. doubted that he could stand the rigors of the Babylonian climate
  4. feared the Jews already in the hands of the Chaldeans

Answer: D
Jeremiah 38:17–19

 

775) When the Babylonians overran Jerusalem and captured Jeremiah, they

  1. let him go
  2. slew him
  3. took him to Babylon
  4. handed him over to the Jews who were already with the Chaldeans

Answer: A
Jeremiah 39:11–18; 40:1–6

 

776) When Gedaliah, appointed by the King of Babylon governor of those Jews not taken to exile in Babylon, refused to allow Johanan to slay Ishmael, he showed

  1. humanity but poor judgment
  2. cowardice but good judgment
  3. generosity and good judgment
  4. political sophistication

Answer: A
Jeremiah 40:5, 13–16; 41:1–3

 

777) In the event, Johanan

  1. did kill Ishmael
  2. did not kill Ishmael
  3. may or may not have killed Ishmael
  4. was killed by Ishmael

Answer: B
Jeremiah 41:11–15

 

778) When Jeremiah asked the Lord, on behalf of the non-exiled Jews, what they should do next, the reply came through in ten

  1. minutes
  2. hours
  3. days
  4. weeks

Answer: C
Jeremiah 42:1–7

 

779) The Lord told the nonexiles (through Jeremiah) to

  1. stay where they were
  2. go to Egypt
  3. go to Babylon
  4. become nomads

Answer: A
Jeremiah 42:8–17

 

780) The nonexiles, in turn, declared to Jeremiah their conviction that

  1. he spoke for the Lord, and the Lord’s advice was good
  2. he spoke for the Lord, but the Lord’s advice was bad
  3. he did not speak for the Lord, but the advice was good
  4. he did not speak for the Lord, and the advice was bad

Answer: D
Jeremiah 43:2–3

 

781) To give a sign to the people of Judah that He would punish them for going into Egypt against His express command, the Lord declared that He would give

  1. them into the hand of Pharaoh-hophra, King of Egypt
  2. Pharaoh-hophra into the hand of his enemies
  3. Nebuchadrezzar of Babylon into the hand of Pharaoh-hophra
  4. Jeremiah into the hand of Pharaoh-hophra

Answer: B
Jeremiah 44:29–30

 

782) “Fear, and the pit, and the snare, shall be upon thee,” said the Lord, to be experienced

  1. simultaneously
  2. successively
  3. in reverse order
  4. after a long delay

Answer: B
Jeremiah 48:43–44

 

783) “I have laid a snare for thee,” said the Lord, “and thou art also taken, O

  1. Assyria”
  2. Babylon”
  3. Israel”
  4. Judah”

Answer: B
Jeremiah 50:24

 

784) The one nation specified by the Lord to be a destroyer of Babylon was

  1. Assyria
  2. Media
  3. Parthia
  4. Persia

Answer: B
Jeremiah 51:11, 28

 

785) Nebuchadrezzar “hath devoured me … he hath made me an empty vessel, he hath swallowed me up like a dragon, he hath filled his belly with my delicates, he hath cast me out,”

  1. the inhabitant of Zion said
  2. the Lord said, shall the inhabitant of Zion say
  3. Jeremiah said, the Lord said, shall the inhabitant of Zion say
  4. Jeremiah said

Answer: C
Jeremiah 51:34–35; 50:1

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 25

Lamentations of Jeremiah

 

786) Do unto my enemies, Jerusalem beseeches the Lord,

  1. as I would have them do unto me
  2. as Thou hast done unto me
  3. as they would do unto me
  4. as I have done unto Thee

Answer: B
Lamentations 1:22

 

787) Children and sucklings in Jerusalem

  1. are sheltered from harm
  2. work for their food
  3. swoon in the streets
  4. are disowned by their parents

Answer: C
Lamentations 2:11, 19

 

788) Their offspring the women of Jerusalem, Lamentations implies,

  1. eat
  2. sell into slavery
  3. work to death
  4. sacrifice to the Lord

Answer: A
Lamentations 2:20; 4:10

 

789) Lamentations 3 speaks of “the wormwood and the

  1. oil”
  2. sage”
  3. gall”
  4. bile”

Answer: C
Lamentations 3:19

 

790) “He putteth his mouth in the dust; if so be

  1. there is no hope”
  2. there may be hope”
  3. there is always hope”
  4. there is never hope”

Answer: B
Lamentations 3:29

 

791) “Like the ostriches in the wilderness,” the “daughter of my people is become

  1. panic-stricken”
  2. hungry”
  3. senseless”
  4. cruel”

Answer: D
Lamentations 4:3

 

792) Lamentations 5 does not say that

  1. women are ravished in Zion
  2. maids are ravished in the cities of Judah
  3. pitiful women have sodden their own children
  4. princes are hanged up by their hand

Answer: C
Lamentations 5:11, 12; 4:10

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 26

Ezekiel

 

793) The word of the Lord came to Ezekiel, in exile in the land of the Chaldeans, through a great cloud and a fire unfolding itself, from the midst of which came the likeness of four living creatures, each with

  1. two faces and two wings
  2. two faces and four wings
  3. four faces and two wings
  4. four faces and four wings

Answer: D
Ezekiel 1:1–6

 

794) The faces of these creatures, according to Ezekiel 1, included those of

  1. an ox
  2. an ostrich
  3. an ass
  4. a tiger

Answer: A
Ezekiel 1:10

 

795) The four wheels upon the earth by the living creatures “had one likeness: and their appearance … was as it were

  1. a square within a circle”
  2. two ears within two eyes”
  3. a wheel in the middle of a wheel”
  4. fire within ice”

Answer: C
Ezekiel 1:15–16

 

796) Over the heads of these creatures there was a

  1. pillar of fire
  2. column of smoke
  3. thick fog
  4. firmament

Answer: D
Ezekiel 1:22, 25

 

797) Ezekiel received from the Lord a

  1. rod and staff
  2. roll of a book
  3. stone tablet
  4. portion of manna

Answer: B
Ezekiel 2:9–10; 1:28

 

798) As commanded, that which he had received from the Lord Ezekiel

  1. ate
  2. carried
  3. perused
  4. split

Answer: A
Ezekiel 3:1–3

 

799) Thereupon Ezekiel was, by the Spirit,

  1. flattened
  2. bowed over
  3. pushed
  4. lifted up

Answer: D
Ezekiel 3:12–14

 

800) Ezekiel was commanded by the Lord to lie, bound, upon his left side for

  1. days
  2. days
  3. 390 days
  4. 3,900 days

Answer: C
Ezekiel 4:4–5, 8

 

801) And on his right side Ezekiel was commanded to lie, bound, for

  1. days
  2. 40 days
  3. days
  4. 4,000 days

Answer: B
Ezekiel 4:6, 8

 

802) The daily ration of meat that the Lord allowed Ezekiel while he lay upon his side was apparently about

  1. ¼ pound
  2. ¾ pound
  3. 1½ pounds

pounds

Answer: B
Ezekiel 4:10; Davis, Dictionary, p. 811

 

803) And Ezekiel’s water ration was a little less than

  1. ¼ quart
  2. 1 quart
  3. quarts
  4. quarts

Answer: B
Ezekiel 4:11

 

804) Said the Lord, “Let not the

  1. buyer rejoice, nor the seller mourn”
  2. seller rejoice, nor the buyer mourn”
  3. buyer and seller rejoice”
  4. buyer and seller mourn”

Answer: A
Ezekiel 7:12

 

805) Ezekiel was taken by a lock of his head and lifted up between heaven and earth as he

  1. sat in his house
  2. walked in the fields
  3. was trimming his hair
  4. was swimming

Answer: A
Ezekiel 8:1–3

 

806) The man clothed in linen, who had a writer’s inkhorn by his side, was directed to put a mark upon the foreheads of those in Jerusalem who were

  1. to be slaughtered by the executioners
  2. to be spared by the executioners
  3. to be the executioners
  4. in turn to slay the executioners

Answer: B
Ezekiel 9:1–6

 

807) The dynamic peculiarity of the wheels, mentioned again in Ezekiel 10 (see No. 795), was that they

  1. rotated backward as they went forward
  2. rotated forward as they went backward
  3. moved without rotating
  4. rotated without moving

Answer: C
Ezekiel 10:10–11

 

808) At the Lord’s command, Ezekiel left as one who goes forth into captivity, by

  1. fastening himself behind a cart
  2. digging through the wall with his hands
  3. taking no more than he could carry on his head
  4. crawling on hands and knees to the city gate

Answer: B
Ezekiel 12:1–7

 

809) The Lord was determined that the proverb about the land of Israel that went, “The days are prolonged, and every vision faileth,” should be

  1. respected
  2. interpreted
  3. put an end to
  4. voted on

Answer: C
Ezekiel 12:21–23

 

810) The three men named by the Lord as ones He would spare (but not their children) were they in the faithless land were

  1. Noah, Abraham, Job
  2. Abraham, Jacob, David
  3. Jacob, David, Solomon
  4. Noah, Daniel, Job

Answer: D
Ezekiel 14:12–20

 

811) The inhabitants of Jerusalem were likened by the Lord to the wood of the vine because that wood

  1. grows slowly
  2. is good only for fuel
  3. is the source of intemperance
  4. decays rapidly

Answer: B
Ezekiel 15:1–8

 

812) Jerusalem, says the Lord, played the whore with a difference: she

  1. demanded unconscionable sums
  2. demanded nothing, gave nothing
  3. demanded nothing, gave gifts
  4. both demanded hire and gave it

Answer: C
Ezekiel 16:30–34

 

813) “As is the mother, so is her daughter,” was a proverb foreseen by the Lord, applicable to Jerusalem, one which He indicated would be

  1. appreciative
  2. stimulating
  3. inaccurate
  4. pejorative

Answer: D
Ezekiel 16:43–45

 

814) The Lord God compared Jerusalem with Sodom

  1. favorably
  2. unfavorably
  3. indifferently
  4. indecisively

Answer: B
Ezekiel 16:46–50

 

815) As to forgiveness of Jerusalem, that, said the Lord, was

  1. unthinkable
  2. barely possible
  3. uncertain
  4. assured

Answer: D
Ezekiel 16:53, 55, 60–63

 

816) The Lord tells Ezekiel (see No. 764) that the old proverb concerning the land of Israel, that “The fathers have eaten sour grapes, and the children’s teeth are set on edge,” is

  1. acceptable
  2. unacceptable
  3. acceptable for heinous offenses
  4. applicable to non-Israelites

Answer: B
Ezekiel 18:1–20

 

817) To lend at interest was, in the Lord’s eyes, to commit

  1. an unrighteous act
  2. a righteous act
  3. an act morally neutral
  4. an act fraught with risk

Answer: A
Ezekiel 18:8, 13, 17

 

818) Suppose that man A acts righteously for a long time and then acts wickedly for a short period before his death, while man  is wicked for many years, but then turns righteous for a short period: in Ezekiel the Lord evidently implied that

  1. both shall die
  2. neither shall die
  3. A shall die, not
  4. shall die, not A

Answer: C
Ezekiel 18:21–24; 33:10–20

 

819) The sins that the Lord charged the princes of Israel with (in Ezekiel 22) did not include

  1. humbling their sisters
  2. lewdly defiling their daughters-in-law
  3. committing abomination with their mothers
  4. discovering the nakedness of their fathers

Answer: C
Ezekiel 22:6–12

 

820) The two sisters who “committed whoredoms in Egypt,” where “there were their breasts pressed, and there they bruised the teats of their virginity,” were named

  1. Ahaloh and Ahaliboh
  2. Ahaboh and Ahaliloh
  3. Aholah and Aholibah
  4. Ahoboh and Ahalilah

Answer: C
Ezekiel 23:2–4

 

821) The sister of whom the Lord said that “in her youth …

  1. Alexandria
  2. Babylon
  3. Jerusalem
  4. Samaria

Answer: D
the chosen men of Assyria lay with her and … bruised the breasts of her virginity, and poured their whoredom upon her” was the one representing Ezekiel 23:4–8

 

822) The other sister, while in Egypt, had “doted upon their paramours” there, whose “flesh is as the flesh of

  1. asses”
  2. horses”
  3. lions”
  4. swans”

Answer: A
Ezekiel 23:11, 19–20

 

823) (Continuing No. 822) “and whose issue is like the issue of

  1. asses”
  2. horses”
  3. lions”
  4. swans”

Answer: B
Ezekiel 23:20

 

824) “Bind the tire of thine head upon thee, and put on thy shoes upon thy feet, and cover not thy lips,” commanded the Lord of Ezekiel, for Ezekiel’s wife was about to

  1. bear a child
  2. commit adultery
  3. blaspheme the Lord
  4. die

Answer: D
Ezekiel 24:15–18

 

825) “I will also scrape her dust from her, and make her like the top of a rock,” said the Lord of

  1. Babylon
  2. Edom
  3. Moab
  4. Tyre

Answer: D
Ezekiel 26:4

 

826) The city of Tyrus did not provide a market for

  1. silver, iron, tin and lead from Tarshish
  2. persons of men and vessels of brass from Arabia
  3. wheat, honey, oil and balm from Judah
  4. spices, precious stones, and gold from Sheba

Answer: B
Ezekiel 27:3, 12, 13, 17, 22

 

827) “Thine heart was lifted up because of thy beauty; thou hast corrupted thy wisdom by reason of thy brightness,” said the Lord, of

  1. the King of Tyre
  2. Sidon
  3. Pharaoh, King of Egypt
  4. Ezekiel

Answer: A
Ezekiel 28:1, 12, 17

 

828) “I will cause the fish of thy rivers to stick unto thy scales,” said the Lord, to Pharaoh (through Ezekiel), meaning that Pharaoh would be

  1. encumbered with fish
  2. unable to sell his fish
  3. unwilling to eat his fish
  4. without usable scales

Answer: A
Ezekiel 29:1, 2–5

 

829) The Lord decided to give the land of Egypt to Nebuchadrezzar because he

  1. got nothing out of the conquest of Tyre
  2. was persona non grata to Pharaoh
  3. foresaw that it would be only a desert
  4. listened to Ezekiel

Answer: A
Ezekiel 29:18–20

 

830) The Lord said Ezekiel was, to the children of his people, “as a very lovely song of one that hath a pleasant voice, and can play well on an instrument,” since his audience

  1. was so captivated that they followed his suggestion
  2. heard his words but did not follow them
  3. demanded so much of him he was left exhausted
  4. consisted almost entirely of women

Answer: B
Ezekiel 33:31–32

 

831) “In the fire of my jealousy have I spoken,” said

  1. the Lord
  2. Ezekiel
  3. Nebuchadrezzar
  4. Pharaoh

Answer: A
Ezekiel 36:5

 

832) Ezekiel, set down in the midst of a valley full of bones, was asked, “Son of man, can these bones live” and he answered, “O Lord God,

  1. certainly not”
  2. if they are the bones of man”
  3. not without thy spirit”
  4. thou knowest”

Answer: D
Ezekiel 37:1–3

 

833) “And as I prophesied,” said Ezekiel, “there was a noise, and, behold, a shaking, and the bones

  1. danced”
  2. rolled over the cliff’s edge”
  3. fought”
  4. came together”

Answer: D
Ezekiel 37:7

 

834) Gog and Magog were, respectively,

  1. idol and people
  2. ruler and people
  3. people and ruler
  4. people and idol

Answer: B
Ezekiel 38:2–3

 

835) When the forces of the chief prince of Meshech and Tubal have been destroyed, said the Lord, the Israelites will turn their enemy’s weapons into

  1. fuel
  2. plowshares
  3. exports
  4. museum pieces

Answer: A
Ezekiel 39:1–5, 9–10

 

836) Ezekiel, obeying the command of the man with a line of flax and a measuring reed, must be credited with great

  1. courage
  2. retentiveness
  3. sympathy
  4. caution

Answer: B
Ezekiel 40:3–49; 41–48

 

837) The Levitical priests, the sons of Zadok, when ministering at the gates of the inner court, and within, are not to gird themselves (declared the Lord) with anything that

  1. is transparent
  2. is colored
  3. causes sweat
  4. is cumbersome

Answer: C
Ezekiel 44:15–18

 

838) The hair of these priests’ heads was to be

  1. shaven
  2. polled
  3. let grow into long locks
  4. curled

Answer: B
Ezekiel 44:15, 20

 

839) These priests could marry

  1. not at all
  2. virgins
  3. only widows
  4. divorced women

Answer: B
Ezekiel 44:15, 22

 

840) The circumference of the city as planned by the Lord was to be about

  1. mile
  2. 5 miles
  3. miles
  4. miles

Answer: B
Ezekiel 48:35

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 27

Daniel

 

841) Belteshazzar was of the

  1. Babylonian nobility
  2. Babylonian commonalty
  3. Israelite nobility
  4. Israelite commonalty

Answer: C
Daniel 1:3, 7

 

842) For ten days Daniel was given only water to drink and pulse to eat,

  1. for prophesying against Nebuchadnezzar
  2. for assaulting his companions in exile, Hananiah, Mishael, and Azariah
  3. because he was indisposed
  4. at his own request

Answer: D
Daniel 1:11–14

 

843) Compared with the task faced by Joseph with respect to Pharaoh’s dreams, that faced by Daniel with respect to Nebuchadnezzar’s dreams was

  1. less difficult
  2. more difficult
  3. of about the same degree of difficulty
  4. noncomparable in difficulty

Answer: B
Daniel 2:1–16; Genesis 41:8

 

844) The appeal by Daniel and his companions to the Lord for information that would avert the threatened destruction of all the wise men of Babylon was

  1. an example of pure altruism
  2. motivated by a love of learning
  3. tinged with self-interest
  4. a skeptical trial of the Lord’s powers

Answer: C
Daniel 2:13–19

 

845) The terrible, bright, great image that stood before Nebuchadnezzar in his dream, with head of gold, breast and arms of silver, belly and thighs of brass and legs of iron, had feet of

  1. clay
  2. putty
  3. iron and clay
  4. iron and putty

Answer: C
Daniel 2:31–33

 

846) Daniel’s interpretation of Nebuchadnezzar’s dream was, to the King personally,

  1. terrifying
  2. banal
  3. chaotic
  4. gratifying

Answer: D
Daniel 2:36–46

 

847) When the most mighty men of Nebuchadnezzar’s army bound Shadrach, Meshach and Abednego and cast them into the burning fiery furnace heated seven times more than its wonted level, the flames consumed

  1. Shadrach, but not Abednego or Meshach
  2. Meshach, but not Abednego or Shadrach
  3. Abednego, but not Meshach or Shadrach
  4. the most mighty men

Answer: D
Daniel 3:19–27

 

848) Being about to interpret to Nebuchadnezzar the dream in which that King was represented by a great tree visible to all the earth, Daniel experienced a feeling of

  1. anticipation
  2. pride
  3. feebleness
  4. danger

Answer: D
Daniel 4:9–11, 19

 

849) Nebuchadnezzar was driven from among men but did not

  1. eat grass as oxen
  2. have his hairs grow like eagles’ feathers
  3. have his nails become like birds’ claws
  4. climb trees like an ape

Answer: D
Daniel 4:33

 

850) Belshazzar was Nebuchadnezzar’s

  1. son
  2. nephew
  3. uncle
  4. cousin

Answer: A
Daniel 5:2

 

851) The moving finger wrote on a wall of

  1. stone
  2. plaster
  3. brick
  4. papyrus

Answer: B
Daniel 5:5

 

852) “MENE, MENE, TEKEL, U-PHÄRSIN,” was interpreted by Daniel to mean

  1. led, led, taken, died
  2. mine, mine, yours, theirs
  3. numbered, numbered, weighed, divided
  4. warning, warning, flee, escape

Answer: C
Daniel 5:25–28

 

853) According to the law of the Medes and the Persians, no decree or statute established by the King

  1. was valid without a termination date
  2. applied to the King or his household
  3. was published
  4. could be changed

Answer: D
Daniel 6:8, 15

 

854) King Darius, having cast Daniel into the lions’ den,

  1. expressed a hope that he would be saved
  2. remarked that he was getting his just deserts
  3. lay a wager on the lions
  4. indicated no preference as to the outcome

Answer: A
Daniel 6:16

 

855) As it turned out,

  1. Daniel slew the lions
  2. the lions ate Daniel
  3. it was a hard-fought draw
  4. the lions let Daniel alone

Answer: D
Daniel 6:22

 

856) To the question, “How long shall it he to the end of these wonders” the man clothed in linen replied,

  1. “for a time, times, and an half”
  2. “for an half, a time, and times”
  3. “for times, a time, and an half”
  4. “for a time, an half, and two times”

Answer: A
Daniel 12:6–7

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 28

Hosea

 

857) Hosea the prophet lived in the time of

  1. Moses
  2. Uzziah
  3. Belshazzar
  4. Belteshazzar

Answer: B
Hosea 1:1

 

858) The Lord commanded Hosea to take a “wife of whoredoms,” because

  1. Hosea had sinned
  2. the whore had sinned
  3. the people had sinned
  4. no one had sinned

Answer: C
Hosea 1:2

 

859) Hosea’s third child by Gomer was, by order of the Lord, named Loammi, to indicate that they were not

  1. pitied
  2. forgiven
  3. God’s people
  4. avenged

Answer: C
Hosea 1:3–9

 

860) The Lord then commanded Hosea to love

  1. Gomer’s sister
  2. a foreign princess
  3. a temple virgin
  4. an adulteress

Answer: D
Hosea 3:1

 

861) “Wine, and new wine,” says Hosea 4,

  1. “magnify the spirit”
  2. “do honor to the Lord”
  3. “take away the heart”
  4. “propitiate the intruder”

Answer: C
Hosea 4:11

 

862) “Your goodness,” as Hosea says of Judah, “is as

  1. the setting sun”
  2. the evening star”
  3. the crescent moon”
  4. a morning cloud”

Answer: D
Hosea 6:4

 

863) “For they have sown the wind,” says Hosea 8, “and they shall reap the

  1. harvest”
  2. whirlwind”
  3. rain”
  4. wind”

Answer: B
Hosea 8:7

 

864) “Give them, O Lord:” says Hosea, of Ephraim, “what wilt thou give give them

  1. a reward upon every cornfloor”
  2. a snare of a fowler”
  3. a miscarrying womb and dry breasts”
  4. nettles in their pleasant places for their silver and thorns in their tabernacles”

Answer: C
Hosea 9:14, 1, 6, 8

 

865) “Ye have plowed wickedness,” says Hosea, “ye have reaped

  1. virtue”
  2. evil”
  3. iniquity”
  4. equity”

Answer: C
Hosea 10:13

 

866) “Ephraim feedeth on wind, and

  1. reapeth the whirlwind”
  2. endureth the rain”
  3. gathers the rain”
  4. followeth after the east wind”

Answer: D
Hosea 12:1

 

867) In Samaria “their infants shall be dashed in pieces” and “their women with child shall be ripped up” because

  1. Samaria is attempting to grow too large
  2. they will otherwise spread leprosy
  3. Samaria has rebelled against her God
  4. blind fate decrees it

Answer: C
Hosea 13:16

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 29

Joel

 

868) The plague of locusts described in Joel does not include

  1. palmerworms
  2. galleyworms
  3. cankerworms
  4. caterpillars

Answer: B
Joel 1:4

 

869) Joel declared, beat your

  1. plowshares into swords, your pruninghooks into spears
  2. swords into plowshares, your spears into pruninghooks
  3. pruninghooks into swords, your plowshares into spears
  4. swords into pruninghooks, your spears into plowshares

Answer: A
Joel 3:10

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 30

Amos

 

870) Amos lived

  1. about the same time as Hosea
  2. well before Hosea
  3. well after Hosea
  4. either before or after Hosea, which, is not known

Answer: A
Amos 1:1; Hosea 1:1

 

871) It will be “to profane my holy name,” said the Lord, when

  1. they sell the poor for a pair of shoes
  2. they pant after the dust of the earth on the head of the poor
  3. a man and his father go in unto the same maid
  4. in the house of their god they drink the wine of the condemned

Answer: C
Amos 2:7

 

872) “As the shepherd taketh out of the mouth of the lion two legs, or a piece of an ear,” said the Lord, so shall rescue be effected for those in

  1. Jerusalem
  2. Babylon
  3. Bozrah
  4. Samaria

Answer: D
Amos 3:12

 

873) “Prepare to meet thy God,” said the Lord, using “meet” in the sense of

  1. greet
  2. encounter
  3. cross paths
  4. keep an appointment

Answer: B
Amos 4:12

 

874) It is “as if a man did flee from a lion, and a bear met him; or went into the house, and leaned his hand on the wall, and a serpent bit him,” with those who

  1. desire the day of the Lord
  2. put their trust in the Baals
  3. depend on Egypt
  4. drown their sorrows in wine

Answer: A
Amos 5:18–19

 

875) In Amos 6, those who “invent to themselves instruments of musick, like David,” are the object of the Lord’s

  1. approbation
  2. commiseration
  3. indignation
  4. exultation

Answer: C
Amos 6:1,5, 7

 

876) Amos the prophet was a

  1. herdman
  2. priest
  3. fisherman
  4. small businessman

Answer: A
Amos 7:14

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 31

Obadiah

 

877) The land for which Obadiah prophesied destruction was that given originally to

  1. Jacob
  2. Esau
  3. Joseph
  4. Benjamin

Answer: B
Obadiah 1, 8, 10, 18; Genesis 25: 29–33

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 32

Jonah

 

878) The Lord ordered Jonah to go to a city located

  1. on the seacoast
  2. inland
  3. on an island
  4. on a mountain top

Answer: B
Jonah 1:1–2

 

879) When the Lord sent out a great wind into the sea, so that the ship threatened to break up, Jonah was found

  1. clinging to the foremast
  2. sick at the ship’s rail
  3. eating a hearty meal
  4. fast asleep

Answer: D
Jonah 1:4–5

 

880) The sailors’ notion of the source of the trouble was

  1. fantastically inaccurate
  2. understandably in error
  3. more correct than incorrect
  4. absolutely correct

Answer: D
Jonah 1:7, 10

 

881) Jonah was cast into the sea

  1. at his own request
  2. without his expressing an opinion on it
  3. while slightly demurring
  4. over his violent objection

Answer: A
Jonah 1:12

 

882) Jonah was in the belly of the great fish for

  1. three days and nights
  2. seven days and nights
  3. thirteen days and nights
  4. forty days and nights

Answer: A
Jonah 1:17

 

883) The fish vomited out Jonah upon the dry land because

  1. Jonah irritated it
  2. Jonah persuaded it
  3. the sailors harpooned it
  4. the Lord spoke to it

Answer: D
Jonah 2:10

 

884) After Jonah prophesied the destruction of Nineveh to its inhabitants, he found himself unhappy because they had

  1. paid him no heed
  2. asked him too many questions
  3. threw him into a lion’s den
  4. responded all too well

Answer: D
Jonah 3:4–10; 4:1–4

 

885) The worm’s killing of the gourd that shaded Jonah on the outskirts of Nineveh was designed by the Lord to give Jonah

  1. something to do
  2. a sense of proportion
  3. a sense of humor
  4. reassurance

Answer: B
Jonah 4:6–10

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 33

Micah

 

886) “Declare ye it not at

  1. Aphrah”
  2. Gath”
  3. Saphir”
  4. Zaanan”

Answer: B
Micah 1:10

 

887) The peoples between whom the Lord shall judge shall beat their

  1. swords into plowshares
  2. plowshares into swords
  3. spears into plowshares
  4. pruninghooks into swords

Answer: A
Micah 4:3

 

888) A Messianic passage in Micah denotes as the origin of the future ruler in Israel

  1. Jerusalem
  2. Bethlehem Ephratah
  3. Sardanapalus
  4. Gath

Answer: B
Micah 5:2

 

889) Micah asserts that all the Lord requires is that His people

  1. supply thousands of rams for burnt offerings
  2. donate ten thousands of rivers of oil
  3. give their firstborn for their transgressions
  4. do justly, love mercy, and walk humbly with God

Answer: D
Micah 6:6–8

 

890) False weights and measures are, in Micah,

  1. not referred to
  2. mentioned in passing
  3. emphatically condemned
  4. condoned

Answer: C
Micah 6:10–11

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 34

Nahum

 

891) Nahum prophesied the overthrow of

  1. Babylon
  2. Jerusalem
  3. Tyre
  4. Nineveh

Answer: D
Nahum 1:1

 

892) I “will discover thy skirts upon thy face, and I will shew the nations thy nakedness, and the kingdoms thy shame,” said

  1. Sargon
  2. Nahum
  3. the Lord
  4. Lodebar

Answer: C
Nahum 3:5

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 35

Habakkuk

 

893) “That bitter and hasty nation,” so termed by the Lord, was the

  1. Assyrians
  2. Israelites
  3. Chaldeans
  4. Egyptians

Answer: C
Habakkuk 1:6

 

894) The proud man, who “enlargeth his desire as hell, and is as death,” also

  1. “cannot be satisfied”
  2. “is always with us”
  3. “sows sorrow and suffering”
  4. “demands more than he gives”

Answer: A
Habakkuk 2:5

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 36

Zephaniah

 

895) Zephaniah was a descendant of

  1. Habakkuk
  2. Nahum
  3. Micah
  4. Hizkiah

Answer: D
Zephaniah 1:1

 

896) The Lord declared He will punish those who say in their heart that the Lord will do

  1. neither good nor evil
  2. good, but not evil
  3. evil, but not good
  4. both good and evil

Answer: A
Zephaniah 1:12

 

897) “I will bring distress upon men,” said the Lord, “because they have sinned against the Lord: and their blood shall be poured out as

  1. water”
  2. dust”
  3. wine”
  4. pitch”

Answer: B
Zephaniah 1:17

 

898) Not listed for destruction by the Lord in Zephaniah 2 is

  1. Assyria
  2. Babylon
  3. Ethiopia
  4. Nineveh

Answer: B
Zephaniah 2:1–15

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 37

Haggai

 

899) You will have noticed, said the Lord, through the Prophet Haggai, that “he that earneth wages, earneth wages to put it into a bag with holes,” and the cause for this is

  1. inflation
  2. tribute levied by Darius
  3. your delay in rebuilding my house
  4. the extortionate practices of the money lenders of Judah

Answer: C
Haggai 1:3–6, 9

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 38

Zechariah

 

900) The word of the Lord came to the Prophets Haggai and Zechariah

  1. simultaneously
  2. in that order
  3. in the reverse order
  4. in what order, it is not known

Answer: B
Zechariah 1:1; Haggai 1:1

 

901) The Lord reveals to Zechariah that He is “sore displeased” with “the heathen that are at ease” because, seeing His anger at Jerusalem, they had

  1. overreacted
  2. underreacted
  3. reacted in the wrong direction
  4. not reacted at all

Answer: A
Zechariah 1:15–16

 

902) Zechariah reports that, “I turned, and lifted up mine eyes, and looked, and behold a flying

  1. object”
  2. horse”
  3. lamp”
  4. roll”

Answer: D
Zechariah 5:1

 

903) The streets of Jerusalem, said the Lord to Zechariah, will be full of

  1. shops and market places with true measures and balances
  2. boys and girls playing
  3. priests praying
  4. peoples from all nations

Answer: B
Zechariah 8:4–5

 

904) “The idols,” says Zechariah 10, “have spoken

  1. vanity”
  2. lies”
  3. nothing”
  4. truths”

Answer: A
Zechariah 10:2

 

905) When Zechariah broke the staff he had named Beauty (the other one being named Bands), he thereby annulled

  1. the brotherhood between Judah and Israel
  2. the covenant he had made with all the people
  3. the understanding with Darius
  4. his own power as a prophet

Answer: B
Zechariah 11:7–14

 

906) The Lord’s word concerning the future of Israel (in Zechariah 12) showed a preference on His part for

  1. the tents of Judah
  2. the house of David
  3. the inhabitants of Jerusalem
  4. none of these three

Answer: A
Zechariah 12:71

 

907) The Lord indicated that He would change the topography of the land around Jerusalem, in that day when He defeated her enemies, making it

  1. flatter
  2. more mountainous
  3. more swampy
  4. more hilly

Answer: A
Zechariah 14:1–4, 10

 

Bible Knowledge Quiz (Old Testament) Part 39

Malachi

 

908) The Lord expressed discontent at being offered in sacrifice animals

  1. other than rams, bulls, or goats
  2. blind, lame, or sick
  3. imported from other lands
  4. sacrificed also to the Baals

Answer: B
Malachi 1:8

 

909) The Lord expressed His attitude toward divorce as one of

  1. hatred
  2. scorn
  3. tolerance
  4. acceptance

Answer: A
Malachi 2:16

 

Read > Trivia Crack Questions > Basic Trivia Questions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trivia Crack Questions

Trivia Crack Questions

Basic Trivia Questions

Basic Trivia Questions