in

Online Trivia Questions and Answers

Online Trivia Questions and Answers

Online Trivia Questions and Answers

 

Online Trivia Questions Part 1

1) In what year did the Battle of the Alamo take place?

Answer: 1836

The Battle of the Alamo was a battle in the Texas War for Independence. The Mexican army, led by Antonio López de Santa Anna, defeated the Texians and Tejanos defending the Alamo Mission near San Antonio de Béxar, killing most of the defenders.

 

2) Physicists & poets once referred to this as something similar to the atmosphere:

A) Ephemera
B) Cosmic mists
C) Ether
D) Vapors
E) Phantasmagora

Answer: C

There are a lot of ways to interpret the meaning of “ethereal.” In Greek, it means “air” or specifically “the upper regions of space.” Something that has an ethereal quality is light and airy — something you might see in a vision that strikes you as heavenly or supernatural.

 

3) In astronomy, which type of eclipse occurs when the moon blocks the sun’s light, lunar or solar?

Answer: Solar

A solar eclipse occurs when the earth is completely or partially engulfed in a shadow cast by the moon. The alignment of the sun, moon and earth happen only when the moon is at its closest point to the Earth. This happens during a new moon, which means that the moon is close to the plane of the ecliptic.

 

4) In the book and movie The Bridges of Madison County, Robert Kincaid is a photographer for what magazine?

A) National Geographic
B) Life
C) Time
D) Newsweek

Answer: A

From the novel by Robert James Waller, The Bridges of Madison County is a story about two people brought together in their shared love for one another and their desire to live in a world that values and nurtures that love. Clint Eastwood and Meryl Streep star in this romantic drama film about love and life’s opportunities.

 

5) Which Beatles album features the song “The Fool on the Hill”?

A) A Hard Day’s Night
B) Yellow Submarine
C) Magical Mystery Tour
D) Revolver
E) Help!

Answer: C

Magical Mystery Tour is a Beatles album released in the UK and the US in the late 60s. It includes the soundtrack to their TV film of the same name, which is included in the double EP/LP. The album features the popular songs “Penny Lane” and “Strawberry Fields Forever.

 

6) What is a painted or sculpted band of decoration applied around a wall?

Answer: Frieze

The frieze is a common decorative element found on many Greek and Roman buildings. The most famous frieze is the Parthenon Frieze, which is typical of Persian architecture.

 

7) What was the first co-educational college in the United States?

Answer: Oberlin College

Oberlin Collegiate Institute in Oberlin, Ohio was the first coeducational college to accept not only men but women as well. At the institute’s opening on Dec. 3, 1833 there were 44 students, 29 of whom were men and 15 of whom were women.

 

8) Based on table tennis, what was the name of Atari’s first video game?

Answer: Pong

Pong was the first major product by Atari, Inc., which was founded in 1972. The game was released in 1972, and it became immensely popular. This led to the competitive arcade game market that Atari loved to be a part of.

 

9) Humphrey Bogart’s on- and off-screen costar, the smart and sultry actress born Betty Jane Perske, adopted which name for Hollywood?

A) Katharine Hepburn
B) Carole Lombard
C) Lauren Bacall

Answer: C

Lauren Bacall, often said to have a husky voice, was born Betty Jane Perske in New York City. At age 19, she got her first role in film. She married Humphrey Bogart in 1945.

 

10) What was Jethro’s last name on The Beverly Hillbillies?

Answer: Bodine

The Beverly Hillbillies is a classic American series which had a very diverse cast. It was broadcast on CBS from 1962 to 1971. With a cast of Buddy Ebsen, Irene Ryan, Donna Douglas, and Max Baer Jr., the show had an ensemble of characters from the rural hills of the Ozarks who moved to posh Beverly Hills after discovering oil on their land.

 

Online Trivia Questions Part 2

 

11) While on a low-fat diet, you would do well to avoid eating any foods prepared with:

A) Safflower oil
B) Palm kernel oil
C) Sesame oil
D) Soybean oil
E) Olive oil

Answer: B

Palm and coconut oils are high in saturated fats, with each over 80% in the category.

 

12) What famous 1936 war novel mentions the Tarleton twins in its first line?

A) Gone With the Wind
B) For Whom the Bell Tolls
C) All Quiet on the Western Front

Answer: A

Margaret Mitchell’s 1936 novel Gone with the Wind, set in the American Civil War and Reconstruction era, tells a story of a young woman who is struggling to make a decision about a man.

 

13) Which Guinness Book record-holder for tap dancing developed the show “Lord of the Dance”?

Answer: Michael Flatley

Michael Ryan Flatley is an internationally known Irish-American dancer, choreographer, and musician. He has played to more than 60 million people in 60 countries and has grossed over $1 billion in ticket sales.

 

14) In what year did the Gunfight at the OK Corral take place?

Answer: 1881

The gunfight at the O.K. Corral is one of the most famous shootouts in the history of the American Wild West. It lasted less than 30 seconds, and occurred on October 26th, 1881. The lawmen were led by Virgil Earp, who was being pursued by members of a loosely organized group of outlaws called the Cowboys.

 

15) What was the biggest hit by the soul group named The Chairmen of the Board?

Answer: Give Me Just A Little More Time

The Chairmen of the Board’s biggest hit was their debut single, “Give Me Just A Little More Time,” which was released in 1970.

 

16) In which city is the headquarters of the United Nations?

Answer: New York

The UN, the international organization that promotes cooperation among nations, is headquartered in New York City. Its headquarters are in a complex designed by Wallace Harrison and built by Harrison & Abramovitz. The complex was completed in 1951 and has served as the UN’s official headquarters since then.

 

17) Neutrons, gamma rays, alpha and beta particles make up:

A) Cathode ray tubes
B) Cat scans
C) Liquid crystals
D) Concrete
E) Neutron bombs

Answer: E

A neutron bomb, classified as a low-yield nuclear weapon, is designed to maximize the amount of radiation in the immediate vicinity of the blast. It does this by minimizing the physical force of the blast.

 

18) What Asian country is home to the Palace of the Moguls?

Answer: India

Mughal architecture is the name for the Islamic-Persian style developed by the Mughals throughout their empire in India. The style developed, combining elements of Muslim, Persian, Indian, and Turkic architecture. One of the most famous Mughal Architecture buildings is the Taj Mahal found in Agra, India.

 

19) Which celestial body has a greater diameter, the Earth or the Moon?

A) Earth
B) Moon
C) Neither. In an amazing coincidence, the Earth and the Moon have exactly the same diameter!

Answer: A

The Earth has a diameter that is much larger than that of the Moon. In fact, there are two diameters: equatorial and polar. The Earth’s equatorial diameter is 7,926.42 miles, and its polar diameter is 7,899.83 miles. The Moon’s diameter is 2,160 miles.

 

20) A collection or group of which birds are referred to as a murder?

Answer: Crows

In the olden days, people used to give groups of animals specific and poetic names, which was a thing. “The Murder of Crows” is a term for a group of crows because it’s from an era when people did that.

 

Read more Trivia Questions and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *