Multiple Choice Trivia Questions

0

Multiple Choice Trivia Questions

 

Multiple Choice Trivia Questions

 

1) Which of the following ingredients is not normally used to brew beer?
A) Hops
B) Yeast
C) Malt
D) Vinegar
Answer: D

 

2) Which location is further east?
A) New York, New York, USA
B) Santiago, Chile
Answer: B
Santiago, Chile is 70.40° west and New York is 74.01° west, placing Santiago (near the Pacific Ocean in South America) many miles east of New York City. Many people do not realize that South America is southeast of North America and not directly south.

 

3) Substances that have a definite size and shape, and vibrating particles that are close together are:
A) Liquids
B) Gases
C) Solids
Answer: C

 

4) What is the most densely populated U.S. state?
A) Connecticut
B) New Jersey
C) Rhode Island
D) Maryland
Answer: B

 

5) King Philip II of Macedonia was assassinated in 336 B.C. and was succeeded by his son. Who was he?
A) Alexander the Great
B) Philip III
C) Diadochi
D) Antigonus II
Answer: A
Alexander the Great was tutored by Aristotle and ruled from 356-323 B.C.

 

6) What group did Stephen Stills leave to form Crosby, Stills & Nash?
A) The Yardbirds
B) The Spencer Davis Band
C) Buffalo Springfield
D) Blind Faith
Answer: C

 

7) Kazakhstan lies at approximately the same latitude as which other country?
A) Afghanistan
B) Nepal
C) Turkey
D) Mongolia
Answer: D

 

8) Albert Einstein was a scientist famous for his work on physics. Where was he born?
A) Germany
B) United States
C) France
Answer: A

 

9) Where in the US is the “Petrified Forest”?
A) Arizona
B) Arkansas
C) California
D) Nevada
Answer: A

 

10) Which former house painter began the Cubist movement with Picasso?
A) Gris
B) Braque
C) Cezanne
Answer: B

 

Multiple Choice Trivia Questions Part 2

 

11) Is the equator the line between the north and the south poles on Earth?
A) Yes
B) No
Answer: B

 

12) Our solar system resides _______ of the Milky Way galaxy.
A) About 2/3 of the way out from the center
B) About 1/3 of the way out from the center
C) About 1/4 of the way out from the center
Answer: A

 

13) Which former French colony was the first to achieve independence in Sub-Saharan Africa in 1958?
A) Algeria
B) Guinea
C) Mali
D) Central African Republic
Answer: B

 

14) How fast can an ostrich run?
A) 25 km/hr (15 mph)
B) 50 km/hr (30 mph)
C) 65 km/hr (40 mph)
Answer: C
The ostrich can run faster than any other bird. It sometimes reaches speeds of up to 65 km/hr (40 mph).

 

15) Balanced forces act on objects that are:
A) Stationary
B) In motion
C) Rising or falling
Answer: A

 

16) Which Caribbean island has the greatest area?
A) Jamaica
B) Cuba
C) Puerto Rico
D) Hispanola
Answer: B
The 114,524 square mile island has three mountain regions, but is mostly gently rolling terrain.

 

17) Zulia is a province of which country?
A) Colombia
B) Brazil
C) Venezuela
D) Ecuador
Answer: C

 

18) Who painted “The Garden of Earthly Delights”?
A) Salvador Dali
B) Francisco Goya
C) Rembrandt
D) Hieronymus Bosch
Answer: D
The 16th century artist is hailed as a forerunner of 20th century surrealism.

 

19) On the TV sitcom Seinfeld, what is Kramer’s first name?
A) Kessler
B) Newman
C) Cosmo
D) Larry
Answer: C

 

20) Which style of art was produced in, or under the influence of, the Eastern Roman Empire?
A) Levantine
B) Baroque
C) Byzantine
Answer: C

 

Multiple Choice Trivia Questions Part 3

 

21) A country that is divided into 22 administrative regions and subdivided into 95 departments is:
A) Canada
B) India
C) Brazil
D) France
Answer: D
The traditional French division into provinces was replaced by a new system in the 1700’s.

 

22) Which state of the U.S. has recorded the fastest surface wind?
A) Illinois
B) New Hampshire
C) Montana
D) Alaska
Answer: B
In 1934, a 231 mile per hour wind was recorded on Mt. Washington.

 

23) The Arrhenius theory describes the sequence wherein atomic orbitals get filled up with electrons.
A) True
B) False
Answer: B

 

24) An egg-shaped galaxy is called:
A) Elliptical
B) Spiral
C) Irregular
Answer: A

 

25) Which country will have the highest estimated net increase in population between 1995-2000 (16 million more people)?
A) China
B) Bangladesh
C) Nigeria
D) India
Answer: D

 

26) The jelly-like substance that makes up most of a cell is the:
A) Nucleus
B) Chloroplast
C) Cytoplasm
Answer: C

 

27) One of these words does not belong. Find the odd word out.
A) For
B) By
C) Yet
D) Near
Answer: C
Yet is not an preposition.

 

28) The Arctic is one of the seven continents of the world.
A) True
B) False
Answer: B

 

29) Steven Bochco was a creator of both “L.A. Law” and:
A) Hill Street Blues
B) Life Goes On
C) Cagney and Lacey
D) Law and Order
Answer: A
Several stylistic devices popularized on “Hill Street” were used on “L.A. Law.”

 

Multiple Choice Trivia Questions Part 4

 

30) What is the capital of French Polynesia?
A) Praia
B) Papeete
C) Moroni
D) Cayenne
Answer: B

 

31) How much of your vision do you lose if you go blind in one eye?
A) 50 percent
B) 10 percent
C) 35 percent
D) 20 percent
Answer: D

 

32) What is the origin of the name “America”?
A) From Amerigo Vespucci, famous 15th century explorer.
B) It was given as war compensation from Spain (“amerce”=fine)
C) Named by king Ferdinand II after his favourite stallion
D) From a spanish word meaning “rich plains”
Answer: A

 

33) Which city was once known as Yeddo?
A) Toledo
B) Moscow
C) Tokyo
Answer: C

 

34) One of these words does not belong with the other three.[cr][cr]Find the odd word out.
A) December
B) Monday
C) February
D) June
Answer: B

 

35) Weathering by abrasion occurs by agents such as:
A) Gravity
B) wind and water
C) Tree roots
Answer: B

 

36) Which country’s Antarctic claim covers the greatest swath of longitude?
A) New Zealand
B) Argentina
C) Australia
D) United Kingdom
Answer: C

 

37) Goulash is a beef soup associated with this nation:
A) Morocco
B) Greece
C) Israel
D) Hungary
Answer: D
The dish dates from the 9th century and is named after the nomadic tribes who kept oxen.

 

38) In what year did Garfield High School become the first Seattle high school with more than 50 percent nonwhite student body?
A) 1969
B) 1963
C) 1957
D) 1955
Answer: C

 

39) What type of galaxy is the Milky Way galaxy?
A) Irregular
B) Elliptical
C) Spiral
Answer: C

 

40) Which performer received a gold single for the song “Daniel” in 1973?
A) Billy Joel
B) Elton John
C) Michael Jackson
D) Paul Simon
Answer: B
Elton John received his first gold single for “Crocodile Rock” earlier in the same year.

 

Read: Current GK Questions and Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.