Current GK Questions and Answers

0

Current GK Questions and Answers

 

Current GK Questions and Answers

 

1) Who was the author of the book ‘The Sound and the Fury’?
Answer: William Faulkner.

 

2) Alpha-keratin is a protein present in which thing?
Answer: Wool.

 

3) What does Hygrometer measure?
Answer: Relative Humidity or moisture content in atmosphere.

 

4) What was the first country to recognize the United States as a nation?
Answer: Morocco.

 

5) Which of the following is used as ‘a moderator in nuclear reactor?
Answer: Graphite.

 

6) How many rings on the Olympic flag?
Answer: Five.

 

7) The Negev desert is located in?
Answer: Israel.

 

8) Which planet looks reddish in the night sky?
Answer: Mars.

 

9) Jalabiya is the traditional dress of which country? –
Answer: Saudi Arabia.

 

10) The lamprey closely resembles this animal:
Answer: Eel.

 

11) What was the source of the blue gem stone, lapis lazuli, for the people of Harappan culture?
Answer: Afghanistan.

 

12) What colour is vermilion a shade of?
Answer: Red.

 

13) In math, which geometric shape has more sides, a hexagon or a parallelogram?
Answer: A hexagon.

 

14) In baseball, the two opposing teams consist of how many players?
Answer: 9 players each.

 

15) A ‘doe’ is what kind of animal?
Answer: A female deer.

 

16) What is the capital of Morocco?
Answer: Rabat.

 

17) In which technology do Cryogenic engines find applications?
Answer: Rocket technology.

 

18) King Zog ruled which country?
Answer: Albania.

 

19) What U.S. city is the home of Playboy magazine?
Answer: Chicago.

 

20) The latitude of a place is the same as which place?
Answer: Celestial pole.

 

21) Sarafan is the dress worn in _?
Answer: Russia.

 

22) The type of symmetry of a human is:
Answer: Bilateral.

 

23) Which element that does not occur in nature but can be produced artificially?
Answer: Plutonium.

 

24) What colour is Spock’s blood?
Answer: Green.

 

25) Which countries have hosted the Winter Olympics most often (three times each)?
Answer: United States and France.

 

Current GK Questions and Answers Part 2

 

26) Which is the element found on the surface of the moon?
Answer: Titanium.

 

27) What does Radar Gun measure?
Answer: Speed of moving objects.

 

28) Which fictional captain is not human?
Answer: Flint.

 

29) Which Philosophy holds that the world is created and maintained by Universal Law?
Answer: Jain Philosophy.

 

30) Where in your body is your patella?
Answer: Knee (it’s the kneecap).

 

31) Who slew the medusa?
Answer: Perseus.

 

32) Which vitamin is considered to be a hormone?
Answer: D.

 

33) What does CITIUS, ALTIUS, FORTIUS mean?
Answer: Olympic Motto meaning “Faster, Higher, Stronger”.

 

34) The ‘red’ planet named after the Roman god of war is:
Answer: Mars.

 

35) Which can be used for biological control of mosquitoes?
Answer: Gambusia.

 

36) Where can you find London Bridge today?
Answer: USA (Arizona).

 

37) How many Interstate Highways are in Hawaii?
Answer: Three.

 

38) Which instrument used for finding out wind-direction?
Answer: Wind vane.

 

39) Cheongsam is the dress worn in?
Answer: China.

 

40) When unripe, this bright orange fruit is notoriously bitter:
Answer: Persimmon.

 

41) How are Latitude and Longitude?
Answer: Perpendicular to each other.

 

42) What spirit is mixed with ginger beer in a Moscow mule?
Answer: Vodka.

 

43) What is the name given to the molten rock beneath the surface of the Earth?
Answer: Magma.

 

44) The improper function of which results in condition ‘Myxedema’ in human beings?
Answer: Thyroid gland.

 

45) The shining object on new moon day is?
Answer: Planet Venus.

 

46) Which architectural style dominated the period from 1400 to 1600?
Answer: The Renaissance.

 

47) Which was the first talkie film of India?
Answer: Alam Ara.

 

48) Who was the first man in space?
Answer: Yuri Gagarin.

 

49) Which president of the Confederate States of America was a West Point graduate?
Answer: President Jefferson Davis.

 

50) Where are a large number of species are found within a small unit of area?
Answer: Wet evergreen equatorial forests.

 

Current GK Questions and Answers Part 3

 

51) This is cloud of gas is typically called _?
Answer: Nebula.

 

52) Fill in the blank. “Ultimately a great nation is a _____ nation.”
Answer: Compassionate.

 

53) In 1610, Galileo Galilei discovered four moons of which planet?
Answer: Jupiter.

 

54) What would you do with a Yashmak?
Answer: Wear it – it’s an Arab veil.

 

55) When an atom loses an electron, it becomes a:
Answer: Positive ion.

 

56) When does Relative humidity decreases?
Answer: With increased temperature.

 

57) What does Spirometer measure?
Answer: Volume of air inspired and expired by the lungs.

 

58) In 1987, which presidential candidate was photographed with Donna Rice aboard the yacht “Monkey Business”?
Answer: Gary Hart.

 

59) Through which Translocation of food materials in plants takes place?
Answer: Phloem.

 

60) Who betrayed Jesus to the Romans?
Answer: Judas Iscariot.

 

61) Oak Park, Burbank, and Skokie are suburbs of which U.S. city?
Answer: Chicago.

 

62) Why is ‘Beaufort Scale’ used ?
Answer: To measure wind velocity.

 

63) Ashes Trophy is related to which sport?
Answer: Cricket.

 

64) What TV detective was based on the character of Petrovitch in Dostoevsky’s Crime and Punishment?
Answer: Columbo.

 

65) Which is the tree requiring minimum water for its growth?
Answer: Babul.

 

66) Which animal lays eggs?
Answer: Duck billed platypus.

 

67) An eyepiece is sometimes called an ocular. True or False?
Answer: True.

 

68) In which is ‘Foot and Mouth Disease’ found?
Answer: Cattle.

 

69) What does Seismometer measure?
Answer: Motions of the ground.

 

70) Vesuvius is located near which major Italian city?
Answer: Naples.

 

71) In which latitudes largest quantities of bauxite is found?
Answer: Tropical latitudes.

 

72) On television what was Flipper?
Answer: Dolphin.

 

73) This type of poem became popular in the mid 19th century:
Answer: Limerick.

 

74) Which tree, once very popular in social forestry, is now taken to be environmental hazard?
Answer: Eucalyptus.

 

75) Masters Trophy is related to which sport?
Answer: Golf.

 

Current GK Questions and Answers Part 4

 

76) What nationality was Vincent van Gogh?
Answer: Dutch.

 

77) In which animal is respiration done by skin?
Answer: Frog.

 

78) Who’s band was The Quarrymen?
Answer: John Lennon.

 

79) In which country are Bat-Yam and Holon?
Answer: Israel.

 

80) The Ruhr-Westphalia region is a famous industrial region of which country?
Answer: Germany.

 

81) Thomas and Uber cup is related to which sport?
Answer: Badminton.

 

82) In movies, for which film did Paul Newman win an Academy Award for Best Actor?
Answer: The Color of Money.

 

83) Which was the most successful Grand National horse?
Answer: Red Rum.

 

84) Which country is the largest producer of Bauxite?
Answer: Australia.

 

85) Davis cup is related to which sport?
Answer: Men’s Tennis.

 

86) A mass of frozen rock and gas that has a tail pointing away from the sun is a:
Answer: Comet.

 

87) What denotes the smallest temperature?
Answer: 1° on the Kelvin scale.

 

88) Who starred as the Six Million Dollar Man?
Answer: Lee Majors.

 

89) A mass of frozen rock and gas that has a tail pointing away from the sun is a:
Answer: Comet.

 

90) Foot-and-Mouth disease in animals, a current epidemic in some parts of the world, By which is this
caused?
Answer: Bacterium.

 

91) What metal has the chemical symbol Pb?
Answer: Lead.

 

92) Scorpions are eight-legged arachnids, like spiders. True or False?
Answer: True.

 

93) ‘Gobar gas’ contains mainly which gas?
Answer: Methane.

 

94) In the song Waltzing Matilda, What is a Jumbuck?
Answer: Sheep.

 

95) Flower growers use the concept of capillary action when they:
Answer: Place cut flowers in dyed water to colour the petals.

 

96) What is the principal reason for the formation of metamorphic rocks?
Answer: Extreme heat and pressure.

 

97) Bronze is made from what two metals?
Answer: Copper and tin.

 

98) Which African leader is the only person in history to have addressed both the League of Nations and the UN?
Answer: Haile Selassie I.

 

99) Medicine for epilepsy is obtain from which lichen?
Answer: Parmelia.

 

100) Who was Dan Dare’s greatest enemy in the Eagle?
Answer: Mekon.

 

Read: Trivia of the Day Questions and Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.