in

Bar Trivia Questions

Bar Trivia Questions

Bar Trivia Questions

 

Bar Trivia Questions Part 1

 

1) Is Elvis’s middle name misspelled on his tombstone?

Answer: Yes.

Elvis’s full name is Elvis Aron Presley, but on his grave his middle name is spelled incorrectly as “Aaron,” with two as. People who believe Elvis is not dead point to this fact as part of the evidence of a conspiracy.

 

2) The failure of which crop caused famine in Ireland in 1845?

Answer: Potato

 

3) Which country was never a colony of Britain?

A) Ghana
B) Venezuela
C) Singapore
D) India
E) Kenya

Answer: B

Venezuela, which means “little Venice,” was originally a colony of Spain.

 

4) Who was the author of the book The Complete Stories?

Answer: Franz Kafka

 

5) What bay is the French town of Biarritz on?

Answer: The Bay of Biscay

 

6) Russia once claimed part of which state?

A) Texas
B) California
C) Rhode Island
D) Michigan

Answer: B

 

7) What is a Gila monster?

Answer: It is a reptile found in the desert of the southwestern United States and northwestern Mexico. It is venomous but its bite is not thought to be fatal to humans. They have poor eyesight and use their forked tongue to detect scent particles when hunting.

 

8) Is a mons a mountain?

A) Yes
B) No

Answer: A

 

9) Why are glass snakes given such a name?

Answer: Their tails break off easily. Although these creatures are called glass snakes, they are actually legless lizards.

 

10) What is another name for stored energy?

A) Kinetic Energy
B) Electromagnetic Radiation
C) Potential Energy
D) Inertia

Answer: C

 

11) Pennies are made of

A) 97.5 percent zinc and 2.5 percent copper
B) Copper
C) 95 percent copper and 5 percent zinc

Answer: A

Pennies are made of copper-plated zinc. Since 1982 they have been composed of 97.5 percent zinc and only 2.5 percent copper. Over the years, the penny has been made of combinations of several metals. The last time pennies were made entirely of copper was in 1837. In 1943 pennies were made of zinc-coated steel due to a copper shortage during World War II. However, some copper-alloy coins were minted by accident–coin experts think that some copper-alloy blanks (the round discs coins are printed on) were left in the coin press when production of the new steel coins began. These 1943 copper-alloy pennies are highly collectable. Think you might have one? There’s an easy way to find out: If it sticks to a magnet, it is not copper. It if doesn’t stick, take it to a coin expert!

 

12) One milliliter has a volume of:

A) One cubic centimeter
B) One teaspoon
C) 1/10 cubic meter

Answer: A

 

13) Integration and differentiation are two processes in which branch of mathematics?

A) Trigonometry
B) Calculus
C) Algebra
D) Geometry
E) Statistics

Answer: B

Calculus is used to analyze quantities that continually vary over time.

 

14) Pick the correct statement:

A) Oxidation means electrons are lost and oxygen is added.
B) Oxidation means that electrons are gained.

Answer: A

 

15) Who was the Czar of Russia in 1917?

Answer: Czar Nicholas II

 

Bar Trivia Questions Part 2

 

16) An endoskeleton is:

A) A hard outside shell to protect animals
B) A backbone in invertebrates
C) An internal skeleton

Answer: C

 

17) Which story is not by Ernest Hemingway?

A) The Killers
B) Fifty Grand
C) My Old Man
D) Paul’s Case
E) The Snows of Kilimanjaro

Answer: D

“Paul’s Case” is a Willa Cather story.

 

18) What style of composition are Haydn’s The Creation and Handel’s Messiah?

Answer: Oratorios

 

19) In movies, which actor played George of the Jungle before starring in The Mummy?

Answer: Brendan Fraser

 

20) Who composed the opera Dido and Aeneas?

Answer: Purcell

 

21) In 1996, what astronaut set an American record by logging 188 days in space on the Russian space station Mir?

A) Robert H. Lawrence
B) Sally Ride
C) Shannon Lucid
D) Michael Collins

Answer: C

 

22) Which explorer traveled 2,000 miles in a rowboat in 1828-29?

Answer: Charles Sturt

 

23) A green film-forming naturally on copper or bronze by long exposure is called a:

A) Panacea
B) Patina
C) Panache
D) Papyrus
E) Paregoric

Answer: B

By extension, the term has come to mean an aura or appearance that grows with age.

 

24) Anchorage is the capital of Alaska.

A) True
B) False

Answer: B

 

25) What did the Balfour Declaration support?

A) Creation of a Jewish state
B) Freedom for Ireland
C) Death penalty
D) Women’s rights
E) Abolition of slavery

Answer: A

The British government issued the declaration in 1917.

 

26) What do you call a grouping of emus?

Answer: A mob

 

27) Used throughout medieval Europe, what style of architecture features pointed arches and flying buttresses?

Answer: Gothic

 

28) Which US president fathered more children than any other president?

Answer: John Tyler

John Tyler fathered 15 children, eight by his wife Letitia Christian (who was the first president’s wife to die in the White House) and seven by his succeeding wife, Julia Gardiner.

 

29) Who was the narrator on the 1950s television series “The Untouchables”?

Answer: Walter Winchell

Newspaperman and gossip columnist Walter Winchell received $25,000 to narrate each episode of this weekly drama. On this partially fact-based show, machine gun-wielding gangbuster Eliot Ness (portrayed by Robert Stack) tracked down assorted real-life mobsters, such as Frank Nitti (played by Bruce Gordon). The show, which aired from 1959 to 1963, was among the most violent – and popular – shows of its time.

 

30) What US state capital is closest to the equator?

Answer: Honolulu, Hawaii

 

Bar Trivia Questions Part 3

 

31) What military term for the morning bugle call derives from the French word meaning “to wake”?

Answer: Reveille

 

32) A privateer was a

A) person in the Continental Army
B) person in the Continental Navy
C) privately-owned ship authorized to attack enemy ships
D) French ship fighting for the Patriots

Answer: C

 

33) Find the Famous First Words

A) “All children, except one, grow up.”
B) Winnie the Pooh, A. A. Milne
C) Peter Pan, J. M. Barrie
D) Alice’s Adventures in Wonderland, Lewis Caroll
E) Madeline, Ludwig Bemelmans

Answer: C

A classic of children’s literature, Peter Pan (1904), by J. M. Barrie, tells the story of a little boy (Peter) who refuses to grow up. After Peter teaches Wendy and her younger brothers how to fly, the children go to Never-Never Land, where high adventure ensues. Peter Pan was originally published in 1904 as a play, and it was later made into a novel, various stage musicals, and an animated film.

 

34) Romance languages like French and Spanish developed primarily from this source:

A) Spoken Latin
B) Ancient Greek
C) Hebrew
D) Arabic
E) Anglo-Saxon

Answer: A

Vulgar Latin was the everyday speech of the Roman people.

 

35) What book was banned in London in 1526, in Paris in 1538, and in Spain in 1551?

A) The Decameron
B) The Faerie Queen
C) The Bible

Answer: C

 

36) In science, which famous French oceanic explorer invented the Aqua-Lung?

Answer: Jacques Cousteau

 

37) Which Carthaginian general led his army across the Alps with elephants?

Answer: Hannibal

 

38) What kind of animal is a pinniped?

Answer: A pinniped is an aquatic carnivorous mammal that has four flippers. The name “pinniped” refers to the animal being “fin-footed.” Seals, sea lions, and walruses are all pinnipeds.

 

39) Who wrote the science-fiction novel Brave New World?

Answer: Aldous Huxley

 

40) Illustrator Sydney Paget created the trademark cloak and deerstalker hat of:

A) Dr. Frankenstein
B) Winnie-the-Pooh
C) Scrooge
D) Sherlock Holmes
E) Peter Pan

Answer: D

Nothing in the stories of A. Conan Doyle really suggests the sleuth wore them.

 

41) What British city is home to the famous hill known as Arthur’s Seat?

Answer: Edinburgh

 

42) What is the average life span of a coin?

A) 5 years
B) 25 years
C) 10 years

Answer:

According to the United States Mint, the approximate life span of a coin is 25 years.

 

43) What word beginning with the letter ‘m’ can be used to classify kangaroos, koalas, wombats and the Tasmanian devil?

Answer: A marsupial. They have a distinctive characteristic in that the parents carry their young in pouches. Marsupials reside primarily in the Southern Hemisphere.

 

44) What is a tamaraw?

Answer: It is a small (dwarf) buffalo located in the Philippines. It has a very distinctive V-shaped horn. It is considered a national symbol of the Philippines.

 

45) What is the average life span of a $10 bill?

A) 3 years
B) 2 years
C) 1 year

Answer: A

According to the Federal Reserve System, the average life expectancy of a $10 bill is 3 years. The denomination of a bill (or note) affects the bill’s life span (smaller denominations are used more often and wear out faster): A $1 bill lasts 18 months; a $5 lasts 2 years; a $20 lasts 5 years, and $50 and $100 bills last 9 years.

 

46) What British enclave’s name means “fragrant part” in Chinese?

Answer: Hong Kong’s

 

47) Which witch on “Bewitched” was known for her forgetfulness?

A) Endora
B) Serena
C) Aunt Clara
D) Uncle Arthur
E) Dr. Bombay

Answer: C

Elizabeth Montgomery tried to keep a normal household despite the magical surroundings.

 

48) Which group of people belong to Equity?

Answer: Actors

 

49) What is the world’s smallest fish?

Answer: The smallest fish is the goby, which grows only as long as 1 centimeter (less than half an inch); it swims in coral reefs in the western Pacific.

 

50) Which emperor’s personal sword was named Joyeuse?

Answer: Charlemagne

 

Read > Easy Trivia Questions and Answers > General Trivia Quizzes

 

Trivia Questions and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Easy Trivia Questions and Answers

Easy Trivia Questions and Answers

General Trivia Quizzes

General Trivia Quizzes