Asia Quiz Questions and Answers 2020

0

Asia Quiz Questions and Answers

 

Asia Quiz Questions and Answers

 

100 General Asia Quiz Questions and Answers Part 1

 

1) Where is Asia’s longest and highest ropeway constructed?

Answer: Auli, Garhwal, Himalayas.

 

2) Which region of Sri Lanka has Tamil majority population?

Answer: Jaffna Peninsula.

 

3) What is called the boundary line between Afghanistan and Pakistan?

Answer: Durand Line.

 

4) The Bhakra-Nangal project is built on which river?

Answer: Sutlej.

 

5) What name is given to Kathmandu Airport of Nepal?

Answer: Tribhuvan International Airport.

 

6) The most important river of Myanmar?

Answer: Irrawaddy.

 

7) The southern most point in Sri Lanka?

Answer: Dondra Head.

 

8) Name the South Indian city which is air linked with Maldives:

Answer: Thiruvananthapuram.

 

9) The significance about Landi Kotal:

Answer: It is the Pakistan railway terminus before, the Khyber Pass.

 

10) Which South Asian country is famous for its ruby mines?

Answer: Myanmar.

 

11) What is Pidurutalagala’s special feature?

Answer: It is the highest peak in Sri Lanka.

 

12) Which countries does the Karakoram Highway join?

Answer: Pakistan and China via India.

 

13) On which river is the Tarbela Dam?

Answer: Indus.

 

14) The river Ganga is called as ‘Padma’ in:

Answer: Bangladesh.

 

15) Which major archaeological site associated with early civilisation is near Larkana?

Answer: Mohenjo-daro.

 

16) Which two border towns face each other on the main road from India to Kathmandu?

Answer: Birgunj and Raxaul.

 

17) The chief town of Sri Lanka’s northern province:

Answer: Jaffna.

 

18) The southernmost major tributary of the Indus river:

Answer: Sutlej.

 

19) The Northernmost of the five major tributaries of the Indus river:

Answer: Jhelum.

 

20) On what island is Male Airport?

Answer: Hulhule.

 

Asia Quiz Questions and Answers Part 2 (Quiz 21-40)

 

21) Which is Beijing’s Port?

Answer: Tianjin.

 

22) With which country does Laos have a common eastern border?

Answer: Vietnam.

 

23) Yemen’s most important port:

Answer: Aden.

 

24) On which island is George Town?

Answer: Penang.

 

25) This Gulf nation is a peninsula. Which is it?

Answer: Oman.

 

26) Which countries does the Strait of Hormuz separate?

Answer: Oman and Iran.

 

27) Which capital city would you find in the delta of the Red River?

Answer: Hanoi.

 

28) The largest republic of Russia entirely in Asia:

Answer: Kazakh Republic.

 

29) The city with the largest population in China?

Answer: Shanghai.

 

30) The capital of Cambodia:

Answer: Phnom Penh.

 

31) Which country would you find Negev Desert?

Answer: Israel.

 

32) The Mesopotamia is now called:

Answer: Iraq.

 

33) Which Mediterranean island is considered an independent Asian country?

Answer: Cyprus.

 

34) Where is the Dead Sea?

Answer: Jordan Israel.

 

35) Of which country is Beirut the capital?

Answer: Lebanon.

 

36) What do the Ural Mountains separate?

Answer: European and Asian Russia.

 

37) What is Saigon now known as?

Answer: Ho Chi Minh City.

 

38) The significant about Vladivostok?

Answer: Russia’s major eastern port.

 

39) A well-known tourist resort Phuket is in:

Answer: Thailand.

 

40) Indonesian Borneo is called:

Answer: Kalimantan.

 

Asia Quiz Questions and Answers Part 3 (Quiz 41-60)

 

41) Formosa is now known as:

Answer: Taiwan.

 

42) The familiar name of China’s longest river:

Answer: Yangtze.

 

43) On which island is Nagasaki?

Answer: Kyushu.

 

44) The inland Sea in the Asian landmass of Russia is:

Answer: Aral Sea.

 

45) The capital of the Philippines is on the island:

Answer: Luzon.

 

46) Kowloon, the land portion is in:

Answer: Hong Kong.

 

47) Port Kelang was once known ds:

Answer: Port Swettenham.

 

48) The northernmost of the major Indonesian Islands:

Answer: Sumatra.

 

49) The capital of North Korea?

Answer: Pyongyang.

 

50) The name of Portuguese colony in China:

Answer: Macao.

 

51) The country that is known as a land of unity in diversity?

Answer: India.

 

52) Of which island chain is Okinawa a part?

Answer: Ryukyu Islands.

 

53) Iraq has a common border on its South with two countries. Which are they?

Answer: Saudi Arabia and Kuwait.

 

54) China claims on an independent island country as one of its provinces. Which island?

Answer: Taiwan.

 

55) Near which northern town are the main oilfields of Iraq?

Answer: Mosul.

 

56) Which countries border the sea of Galilee?

Answer: Israel, Jordan and Syria.

 

57) This famous island in the Arabian Sea is a part of Yemen. Which island?

Answer: Socotra.

 

58) Write the exact location of Manchuria:

Answer: North-eastern corner of China.

 

59) Mongolia’s great desert is called:

Answer: Gobi Desert.

 

60) The oil pipeline runs to Mediterranean ports from this Iraq city. Which city?

Answer: Kirkuk.

 

Asia Quiz Questions and Answers Part 4 (Quiz 61-80)

 

61) The capital of Saudi Arabia:

Answer: Riyadh.

 

62) Three Japanese cities have almost begun to merge each other, as they are so large, Name them:

Answer: Kobe, Osaka and Kyoto.

 

63) The capital of Mongolia is:

Answer: Ulaanbaatar.

 

64) The Isthmus of Kra is a narrow neck of land in which one country ends and another extends. Name them?

Answer: Myanmar and Thailand.

 

65) This Malaysian town is the crossing point to Singapore. Which town?

Answer: Johor Bahru.

 

66) Which are the two straits that ships bound for the Black Sea from the Mediterranean have to pass through?

Answer: The Dardanelles and the Bosporus.

 

67) Phosphates is most important resource of this country: Which is it?

Answer: Jordan.

 

68) Which is the centre most of the three major rivers of Asian Russia?

Answer: Yenisei River.

 

69) Which Chinese province has some of the largest reserves of coal and iron ore in the world?

Answer: Shanxi.

 

70) In which republic Tashkent belongs?

Answer: Uzbekistan.

 

71) Name the countries once formed the territory called French Indochina?

Answer: Lao, Cambodia and Vietnam.

 

72) Which part of Egypt is in Asia?

Answer: Sinai Peninsula.

 

73) The Euphrates is one of Iraq’s major rivers. Which is the other?

Answer: Tigris.

 

74) What do Makassar Strait separate?

Answer: Kalimantan and Sulawesi.

 

75) Which sea separates European and Asian Turkey?

Answer: Sea of Marmara.

 

76) The U.A.E separates two parts of a country. Which country?

Answer: Oman.

 

77) Of which country is Sarawak a part?

Answer: Malaysia.

 

78) This country considers the Yalu as its most navigable river. Which country?

Answer: North Korea.

 

79) The old capital of the Philippines was:

Answer: Quezon City.

 

80) With the export of which cash crop was the Port of Mokha long associated?

Answer: Coffee.

 

Asia Quiz Questions and Answers Part 5 (Quiz 81-100)

 

81) This Gulf country is an island. Which country?

Answer: Bahrain.

 

82) The West Bank is claimed by Israel as its own. Which is this area west of?

Answer: River Jordan.

 

83) What is the mountain chain just South of the Caspian sea?

Answer: Elburz.

 

84) Which is the town which gives Israel access to the Red Sea?

Answer: Negev.

 

85) The Southernmost of the major islands in the Philippines?

Answer: Mindanao.

 

86) In which Soviet republic is the ancient town of Samarkand?

Answer: Uzbekistan.

 

87) Which is Tokyo’s port?

Answer: Yokohama.

 

88) The biggest oil refining centre in Iran:

Answer: Abadan.

 

89) Dairen and port Arthur are known as:

Answer: Luda.

 

90) The mountain in Sri Lanka which is sacred to people of all faiths:

Answer: Adam’s Peak.

 

91) The best known place in the Chagos Archipelago:

Answer: Diego Garcia.

 

92) Pakistan has borders with two countries of Asia. Which are they?

Answer: Afghanistan and India.

 

93) The largest natural harbour of Sri Lanka?

Answer: Trincomalee.

 

94) Which country has largest Gurkha population?

Answer: Nepal.

 

95) On which river is the Tarbela Dam?

Answer: Indus.

 

96) In which country was Gan, once an important air base?

Answer: The Maldives.

 

97) The two major coastal towns on either side of the Gulf of Martaban?

Answer: Yangon and Mawlamyine.

 

98) The hill station of Pakistan’s capital?

Answer: Murree.

 

99) The Southernmost group of islands in the-Maldives?

Answer: Addu/ Atoll/ Seenu.

 

100) Nepal Shares its northern border with this country. Which country?

Answer: China.

 

Read > World History Quiz Questions and Answers > 102 Africa Quiz Questions and Answers

 

Check General Knowledge and Quiz Questions Answers

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.