102 Africa Quiz Questions and Answers

0

Africa Quiz Questions and Answers

 

Africa Quiz Questions and Answers

 

Top 102 Africa Quiz Questions and Answers Part 1

 

1) After which American President is the capital of an African country named?

Answer: James Monroe.

 

2) Through which country does the greater part of the Nile flow?

Answer: Sudan.

 

3) Which are the towns at the either end of the Suez Canal?

Answer: Port Said and Suez.

 

4) Two South African provinces take their names from rivers. Which are they?

Answer: Orange Free State and Transvaal.

 

5) The Mercato is one of Africa’s largest open-air markets and is located in the city of Addis Ababa. But in which country is it?

Answer: Ethiopia.

 

6) Of which country is Cyrenaica a part?

Answer: Libya.

 

7) Where are the craters of the Moon?

Answer: Rwenzori Mountains.

 

8) This African city was once an internationally administered enclave. Which city is this?

Answer: Tangier.

 

9) The longest African river which emptying into the Indian Ocean is:

Answer: The Zambezi.

 

10) The biggest city in Natal is:

Answer: Durban.

 

11)  The highest peak in Africa is:

Answer: Mount Kilimanjaro.

 

12) The northernmost city in Africa is:

Answer: Bizerte.

 

13) Which northern Nigeria city is the centre on which the major caravan routes converge?

Answer: Kano.

 

14) This country was once called Dahomey. Which country?

Answer: Benin.

 

15) Which is the capital of the country that used to be called Abyssinia?

Answer: Addis Ababa.

 

16) What is the name of the Angolan enclave sandwiched by Zaire and Congo?

Answer: Cabinda.

 

17) In which country is the Kalahari Desert?

Answer: Botswana.

 

18) What is Sahrawi?

Answer: The name Western Sahara has been given by those seeking its independence.

 

19) Which mountain range stretches across Algeria and Morocco?

Answer: Atlas Mountains.

 

20) The westernmost major city of Africa:

Answer: Dakar.

 

Africa Quiz Questions and Answers Part 2 (Quiz 21-40)

 

21) Kimberley is famous for:

Answer: Diamonds.

 

22) Belgian Congo is now called:

Answer: Democratic Republic of the Congo.

 

23) What is the area of land in Egypt which is below sea level?

Answer: Qattara Depression.

 

24) Two countries share the waters of Lake Kariba. Which are they?

Answer: Zambia and Zimbabwe.

 

25) Where is Swahili generally spoken?

Answer: East Africa.

 

26) The Malagasy Republic is now called:

Answer: Madagascar.

 

27) The capital of Togo is:

Answer: Lome.

 

28) Which country is completely landlocked by South Africa?

Answer: Lesotho.

 

29) Where is the Nubian Desert?

Answer: Sudan.

 

30) What is Nigeria’s main export?

Answer: Oil.

 

31) Of which country is Bangui the capital?

Answer: Central African Republic.

 

32) Which is Kenya’s biggest port?

Answer: Mombasa.

 

33) Which nationals first arrived in South Africa?

Answer: Dutch in Cape of Good Hope (1652).

 

34) What is known as the White Gold of Egypt?

Answer: Cotton.

 

35) What is the main agricultural produce of the Nile Valley?

Answer: Cotton.

 

36) A mixed race inhabiting North Western part of Africa is called:

Answer: Berbers.

 

37) Which is the largest city in Africa?

Answer: Cairo.

 

38) How many states are there in Africa?

Answer: 54.

 

39) Which state in Africa is most populous?

Answer: Nigeria.

 

40) Which province of South Africa is known as the Garden Province?

Answer: Natal.

 

Africa Quiz Questions and Answers Part 3 (Quiz 41-60)

 

41) On which river is Brazzaville?

Answer: Democratic Republic of the Congo.

 

42) A part of Namibia is a finger pointing eastwards. What is this territory called?

Answer: Caprivi Strip.

 

43) Which major city developed as a consequence of the boom in the Witwatersrand?

Answer: Johannesburg.

 

44) In which countries are there cities commemorating in their names Stanley and Livingstone?

Answer: Democratic Republic of the Congo and Zambia.

 

45) Which was the largest of the French West African countries in area?

Answer: Mali.

 

46) Of which country or territory is St. Denis the chief town?

Answer: Réunion.

 

47) Near which well-known coastal physical feature is Cape Town?

Answer: The Cape of Good Hope.

 

48) The historical names of the four stretches of coast from Nigeria to Liberia are:

Answer: Slave Coast, Gold Coast, Ivory Coast and Grain Coast.

 

49) How many lakes are apart of Congo’s eastern borders?

Answer: Five.

 

50) The island of Pemba is a part of this country. Which country?

Answer: Tanzania.

 

51) The capital of Cameroon is:

Answer: Yaounde.

 

52) There is an island nation lies between Madagascar and the African Mainland. Which is it?

Answer: Comoros.

 

53) This island nation, geographically considered part of Africa has an Indian population in the majority?

Answer: Mauritius.

 

54) Salisbury is now called:

Answer: Harare.

 

55) Which African city finds a prominent place in the battle song of the US Marines?

Answer: Tripoli.

 

56) What does South Africa’s mineral wealth mainly comprise of?

Answer: Gold and Diamonds.

 

57) This former Italian colony was integrated with Ethiopia in 1952. Name it:

Answer: Eritrea.

 

58) Of whose empire was Congo once a part?

Answer: Belgium.

 

59) The names of the Spanish enclaves in North Africa are:

Answer: Ceuta and Melilla.

 

60) Where in Africa would you find the Mahgreb?

Answer: Moorish Africa – Morocco, Algeria and Tunisia.

 

Africa Quiz Questions and Answers Part 4 (Quiz 61-80)

 

61) Between which countries is Togo Sandwiched?

Answer: Ghana and Benin.

 

62) Which are the two small countries sandwiched by the borders of Uganda and Tanzania?

Answer: Rwanda and Burundi.

 

63) What is al Qahira better known as?

Answer: Cairo.

 

64) What was Malawi once called?

Answer: Nyasaland.

 

65) What is South-West Africa now called?

Answer: Namibia.

 

66) Which city lies in the shadow of Table Mountain?

Answer: Cape Town.

 

67) Which is the capital of Congo?

Answer: Kinshasa.

 

68) In which country would you expect to find the Copper Belt?

Answer: Zambia.

 

69) Which is the largest lake in West Africa?

Answer: Lake Volta.

 

70) Of which country is Freetown the capital?

Answer: Sierra Leone.

 

71) Which countries have parts of their boundaries in Lake Victoria?

Answer: Uganda, Kenya and Tanzania.

 

72) Where is Serengeti National Park?

Answer: Tanzania.

 

73) With which West African country is Pagalu linked?

Answer: Equatorial Guinea.

 

74) Of which country is the Ogaden a region?

Answer: Ethiopia.

 

75) The coast of which country is called the Gold Coast?

Answer: Ghana.

 

76) Which city lies in the confluence of the two main branches of the River Nile?

Answer: Khartoum.

 

77) What was Burkina Faso previously called?

Answer: Upper Volta.

 

78) Zambia and Zimbabwe had a common territorial name when they were administered by Britain. What was this name?

Answer: (North and South) Rhodesia.

 

79) In which country is Lambarene, where Dr. Schweitzer lived?

Answer: Gabon.

 

80) Lake Chad is, of course in Chad. But which countries does it seasonally extend into?

Answer: Niger, Nigeria and Cameroon.

 

Africa Quiz Questions and Answers Part 5 (Quiz 81-102)

 

81) What is the name of the lake the Aswan High Dam has helped create?

Answer: Lake Nasser.

 

82) Which country is entirely surrounded by Senegal, except for a narrow coastal strip?

Answer: Gambia.

 

83) Which is the capital of Madagascar?

Answer: Antananarivo.

 

84) Swaziland is encircled by South Africa except for a short boundary with one other country. Which country?

Answer: Mozambique.

 

85) What is the narrow feature that separates Africa from Asia?

Answer: The Suez Canal.

 

86) With which of its Southern neighbours does Libya have the longest boundary?

Answer: Chad.

 

87) Which is the main port of Kenya?

Answer: Mombasa.

 

88) One island in the Comoros Group has a different political status. Which one?

Answer: Mayotte.

 

89) Which group of islands is a nation just north-east of Madagascar?

Answer: Seychelles.

 

90) To whom do the Azores Islands belong?

Answer: Portugal.

 

91) Which nation or islands is to the west of the Central African coast?

Answer: São Tomé and Príncipe.

 

92) To whom do the Canary Islands belong?

Answer: Spain.

 

93) By which river delta is Port Harcourt located?

Answer: Niger.

 

94) Two neighbouring African countries get their names from a river they share. What is the name of the river?

Answer: Niger.

 

95) In the middle of which country is Timbuktu?

Answer: Mali.

 

96) What is Leopoldville now called?

Answer: Kinshasa.

 

97) Which was the occupying power in Western Sahara and which is the present power?

Answer: Spain and Morocco.

 

98) The coast of which country is called the Gold Coast?

Answer: Ghana.

 

99) In which country would you find the Hoggar Mountains?

Answer: Algeria.

 

100) Which city is known, as Switzerland of Africa?

Answer: Rwanda, Africa.

 

101) Which place is known as Whiteman’s Grave?

Answer: Guinea, West coast of Africa.

 

102) If you set off on a Safari trip from Nairobi to the Maasai Mara game reserve, which country would you be in?

Answer: Kenya.

 

Read > Asia Quiz Questions and Answers 2020 > South America Quiz Questions and Answers

 

Check General Knowledge and Quiz Questions Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.