in

Trivia Questions 2021

Trivia Questions 2021

Trivia Questions 2021

 

Trivia Questions 2021 Part 1

 

1) The Seven Weeks War was fought between Prussia and what other country?

Answer: Austria

 

2) Thomas Fisk Goff designed which famous American sign?

Answer: The “Hollywood” sign

 

3) Who was the author of the book The Iliad and The Odyssey

Answer: Homer

 

4) Which Eastern European nation is farthest north?

A) Latvia
B) Lithuania
C) Estonia
D) Ukraine
E) Belarus

Answer: C

Estonia borders on the Baltic Sea, the gulfs of Riga and Finland. Latvia is to the south.

 

5) Which North African capital city is not located on the coast?

A) Tripoli, Libya
B) Cairo, Egypt
C) Tunis, Tunisia
D) Rabat, Morocco

Answer: B

 

6) What “E” is the second book of the Old Testament?

Answer: Exodus

 

7) Pick the true statement:

A) Equinoxes are days in which day and night are of equal duration.
B) The solstices are days when the Sun reaches its farthest northern and southern declinations.

Answer: B

 

8) A toboggan is best used on which of these surfaces?

A) Plastic
B) Velcro
C) Snow
D) Sandpaper

Answer: C

 

9) Which of these is not an ailment of the intestinal tract?

A) Amoebic dysentery
B) Meniere’s disease
C) Crohn’s disease
D) Colitis

Answer: B

 

10) The aubergine or guinea squash is better known as the:

A) Eggplant
B) Zucchini
C) Okra
D) Leek
E) Turnip

Answer: A

The eggplant is a member of the nightshade family and is a close relation of the potato.

 

11) The rule to calculate density is:

A) Weight X volume
B) Mass / volume
C) Volume / weight

Answer: B

 

12) “The Preserver,” “The Destroyer” and “The Creator” constitute the main triad of:

A) Buddhism
B) Shinto
C) Islam
D) Hinduism
E) Zoroastrianism

Answer: D

Brahma, Vishnu and Shiva are the divine names given to these three functions.

 

13) The nucleus of an atom contains protons and electrons.

A) True
B) False

Answer: B

 

14) Which Roman cathedral has Europe’s biggest dome?

Answer: St. Peter’s Basilica

 

15) The body covering of mammals is:

A) Feathers
B) Moist skin
C) Hair or fur

Answer: C

 

Trivia Questions 2021 Part 2

 

16) Who was the first African-American Supreme Court justice?

Answer: Thurgood Marshall

Thurgood Marshall was appointed by President Lyndon B. Johnson to the U.S. Supreme Court in 1967.

 

17) Which jazz musician was known as Yardbird, or Bird?

Answer: Charlie Parker

 

18) In music, the song “Take a Look Around” is what band’s rap metal remake of the “Mission: Impossible” theme?

Answer: Limp Bizkit

 

19) What sport are Olga Korbut and Nadia Comaneci famous for?

Answer: Gymnastics.

 

20) ________, the capital of Tanzania, was founded in the 1860s as a summer beach retreat for the sultan of Zanzibar.

A) Dar es Salaam
B) Mwanza
C) Tanga
D) Arusha

Answer: A

Tanzania’s capital, Dar es Salaam, is Arabic for “haven of peace,” an indication of its origins as a summer beach resort for the sultan of Zanzibar. Today it is the acting capital of Tanzania, although the smaller city of Dodoma has been designated as the eventual capital of the country.

 

21) What is the name of the nature spirits of Japan?

A) Hapu
B) Hara-kiri
C) Kami
D) Heian
E) Genji

Answer: C

 

22) What great singer was known as “Lady Day”?

Answer: Billie Holiday

 

23) When was the first official Australia – England Cricket test played?

Answer: l877

 

24) In botany, which does not belong to the nightshade family?

A) Potato
B) Tomato
C) Turnip
D) Tobacco
E) Eggplant

Answer: C

The turnip, along with cabbage and wallflower, belongs to the mustard family.

 

25) Nicotine, in its pure form, is one of the most powerful poisons known.

A) True
B) False

Answer: A

 

26) What nationality was painter and printer Edvard Munch?

A) Norwegian
B) Finnish
C) Icelandic

Answer: A

 

27) What do you call a grouping of elks?

Answer: A gang

 

28) The highest temperature ever recorded on Earth was at ______

Answer: Greenland Ranch, Death Valley, California, USA.

 

29) Who were the three US presidents to have married while in office?

Answer: Grover Cleveland, John Tyler, and Woodrow Wilson

 

30) Who was Vice President of the Confederate States of America?

Answer: Alexander Stephens

 

Trivia Questions 2021 Part 3

 

31) Quantico, Virginia, has the largest base for which military branch?

Answer: The marines

 

32) What was Elvis Presley’s middle name? Where was he born? Where and when did he die?

Answer: Elvis Aron Presley was born in Tupelo, Mississippi on January 8,1935. Although there are those who believe otherwise, the general opinion is that he died at the age of 42 at his home, Graceland, in Memphis, on August 16, 1977.

 

33) What U.S. military battle took place on June 25 & 26, 1876?

Answer: Battle of the Little Bighorn

 

34) “Cerebral” refers to which part of the body?

Answer: Brain

 

35) Like the leopard, this great cat has a melanistic or black form:

A) Lion
B) Tiger
C) Lynx
D) Cheetah
E) Jaguar

Answer: E

Black jaguars are less common than black leopards, which are also called black panthers.

 

36) Which term refers to breeds of both dog and cat?

A) Borzoi
B) Maltese
C) Siamese
D) Merino
E) Peregrine

Answer: B

The small toy dogs originated from Malta. The cats are bluish-gray short-haired cats.

 

37) In medicine, the disease Bovine Spongiform Encephalitis is more commonly known as what?

Answer: Mad cow disease

 

38) What avenue hosts New York city’s famous Easter Parade?

Answer: Fifth Avenue

 

39) Which of these specialized forms of writing is traditionally used by secretaries?

A) Italics
B) Shorthand
C) Calligraphy
D) lithography

Answer: B

 

40) What type of printing process is used to print paper money?

A) Silkscreen
B) Intaglio
C) Woodcut

Answer: B

The Treasury Department’s Bureau of Engraving and Printing uses a process called intaglio printing to produce currency. To create the images (and letters and numbers) on paper money, artists engrave dots, dashes, and lines of various depths and sizes into metal using specialized tools–this creates the master die. After going through several more processes, the etching is used to print our currency.

 

41) Which statement about asthma is untrue?

A) Unaffected by stress
B) Usually allergy-related
C) Respiratory ailment
D) Treated with epinephrine
E) Chronic disorder

Answer: A

Both illness and stress may precipitate asthma attacks.

 

42) What is a flying fox?

Answer: This is a type of bat but looks like a winged fox. It eats fruit mostly and carries it along in its mouth.

 

43) The magnificent rifle bird and the trumpeter manucode are members of this family:

A) Pheasants and peacocks
B) Hawks and falcons
C) Geese and swans
D) Herons and bitterns
E) Birds of paradise

Answer: E

These fabulous birds were introduced to westerners after Magellan’s voyage.

 

44) What year was the zipper invented?

A) 1893
B) 1903
C) 1913
D) 1923
E) 1933

Answer: A

Whitcomb Judson, an engineer from Chicago, patented the first zipper in 1893 and exhibited it at the Chicago World’s Fair. However, the new invention didn’t catch on (so to speak) until B. F. Goodrich put zippers in his new product – rubber galoshes. Goodrich also coined the term. Until then, zippers were called “hookless fasteners.”

 

45) In astronomy, Deimos and Phobos are both moons of which planet?

Answer: Mars

 

46) Famous First Words
“As Gregor Samsa awoke one morning from uneasy dreams he found himself transformed in his bed into a gigantic insect.”

A) Faust, Johann Wolfgang von Goethe
B) Angels and Insects, A. S. Byatt
C) The Metamorphosis, Franz Kafka
D) Kiss of the Spider Woman, Manuel Puig

Answer: C

The opening lines of Franz Kafka’s novella The Metamorphosis (1915) are among the most unsettling and the most famous in 20th-century literature. The detached tone with which Kafka describes Gregor Samsa’s metamorphosis into a gigantic insect helps to underscore the novel’s themes of helplessness and alienation.

 

47) Who said “Genius is 99% perspiration and 1% inspiration”?

A) Albert Einstein
B) Winston Churchill
C) Thomas Edison
D) Henry Ford
E) Benjamin Franklin

Answer: C

He is arguably the greatest inventor of all time, with over 100 patents to his name.

 

48) Which London landmark is a fluted Doric column topped by a balcony and 42ft flaming vase?

A) Nelson’s column
B) The Monument
C) The Cenotaph

Answer: B

 

49) Attributed to an ancient Greek, what is the traditional oath taken by physicians to observe medical ethics?

Answer: The Hippocratic oath

 

50) The end of the Pony Express was in which California town?

Answer: Sacramento

 

Read > Hard Trivia Questions and Answers > Easy Trivia Questions and Answers

 

Trivia Questions and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hard Trivia Questions and Answers

Hard Trivia Questions and Answers

Easy Trivia Questions and Answers

Easy Trivia Questions and Answers