Sports Questions – TEW https://topessaywriter.org Learn and Grow Mon, 02 Dec 2019 08:32:20 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.5 https://topessaywriter.org/wp-content/uploads/2019/05/cropped-Topessaywriter-Icon-1-32x32.gif Sports Questions – TEW https://topessaywriter.org 32 32 161792411 Top 50 Sports Questions and Answers https://topessaywriter.org/top-sports-questions-and-answers/ https://topessaywriter.org/top-sports-questions-and-answers/#respond Sun, 15 Sep 2019 07:27:10 +0000 https://topessaywriter.org/?p=248 Top 50 Sports Questions and Answers

Top 50 Sports Questions and Answers in English     General Sports Questions and Answers part 1 (1-17)   1) What does FIFA stand for? Answer: Federation International de Football Association.   2) When is the ball considered out of play in football? Answer: (i) When it has crossed the goal or touchline on the […]

The post Top 50 Sports Questions and Answers appeared first on TEW.

]]>
Top 50 Sports Questions and Answers

Top 50 Sports Questions and Answers in English

 

Top 50 Sports Questions and Answers

 

General Sports Questions and Answers part 1 (1-17)

 

1) What does FIFA stand for?

Answer: Federation International de Football Association.

 

2) When is the ball considered out of play in football?

Answer: (i) When it has crossed the goal or touchline on the ground and (ii) When the referee stops the game.

 

3) A referee carries along seven things with him. Name them?

Answer: Whistle, Coin, Watch, Notebook, Pencil, Ball, Coloured cards.

 

4) Describe a bicycle kick?

Answer: An overhead kick.

 

5) When was FIFA founded?

Answer: 21 May 1904 in Paris.

 

6) When and where was the first Ranji Trophy match played?

Answer: In Madras.

 

7) Two cities of the same name but in different countries are test cricket centres. Name them:

Answer: Hyderabad – India, and Pakistan.

 

8) Name two Test cricket grounds with facilities for day-night cricket?

Answer: Sydney and Melbourne Cricket Ground.

 

9) What is the weight of a cricket ball?

Answer: 155.9 to 163 gms.

 

10) What should be the width of the wickets?

Answer: 9 inches.

 

11) Martina Navratilova has been a multiple Wimbledon Championship winner. She became an American citizen, but in which country was she born?

Answer: Czechoslovakia.

 

12) Who won the Men’s Singles Championships for the third time at Wimbledon in 1989?

Answer: Boris Becker.

 

13) Which two sisters fought out a Wimbledon Singles final?

Answer: Maud and Lilian Watson, 1884.

 

14) Who has been the youngest to win Wimbledon Singles?

Answer: Charlotte Dod (1887), 15 years and 10 months.

 

15) Who has been the oldest Men’s Single’s Wimbledon Champion?

Answer: A.W. Gore (1909), 41 years and 6 months.

 

16) The first middle-distance runner to win three Olympic gold was:

Answer: Peter Snell.

 

17) Which athlete broke five world records in spite of having an injured back?

Answer: Jesse Owens.

 

Online Sports Quiz Questions with Answers part 2 (17-34)

 

18) Who was the first man to run 10,000 m in under 29 minutes?

Answer: Emil Zátopek.

 

19) What is the real name of sprinter ‘Bones’?

Answer: Harrison Dillard.

 

20) Who was nicknamed ‘The Beast of Prague’?

Answer: Emil Zátopek.

 

21) Whose is the World Record in Discuss women’s?

Answer: Gabriele Reinsch of GDR – Distance 76.80 metres – at Neubrandenburg, Germany on 9,h July 1988.

 

22) Whose is the World Record in Hammer women’s?

Answer: Anita Włodarczyk.

 

23) The oldest track and field gold medallist in the Olympics was:

Answer: Pat McDonald.

 

24) How many gold medals did India win in the first Asian Games in athletic events?

Answer: Ten.

 

25) Name the Indian athlete who has also been a winner of the Helm’s Award:

Answer: Milkha Singh.

 

26) One athlete was the first to win both the 100 m and 200 m dash in Olympics. Name him:

Answer: Archie Hahn (USA).

 

27) A famous Olympic Star (a polio patient) overcame his handicap to win 10 Olympic gold’s. Name him:

Answer: Ray Ewry ( USA).

 

28) An athlete ran barefoot and in his third Marathon event, not only won the Olympic gold but also set a world record. Who was he?

Answer: Abebe Bikila (Ethiopia) in 1960.

 

29) What is the multi-discipline event in women’s international athletics in which contestants compete over a two-day period?

Answer: Heptathlon.

 

30) In which four events did Jesse Owens, in 1936 and Carl Lewis in 1984 win gold medals?

Answer: 100 m, 200 m; long jump; 4×100 m relay.

 

31) At which Commonwealth Games did Milkha Singh win the 440 yards gold?

Answer: 1958 Cardiff Games.

 

32) Which is the oldest standing national athletic record? Who set it? When and where?

Answer: 200 meters (Men). Milkha Singh, Lahore in January 1960.

 

33) When was the Indian Olympic Association formed?

Answer: 1927.

 

34) To whom does the Olympic movement in India owe its birth?

Answer: Dorabji Tata.

 

General Knowledge Sports Questions Answers part 3 (35-50)

 

35) Who ordered the closure of the ancient Olympics and when?

Answer: Emperor Theodosius in AD 394.

 

36) The first modern Olympics were made possible by the help of a Greek merchant who paid for repairs and restoration of the stadium. Name him:

Answer: George Averoff.

 

37) By what name are the 1906 Games popularly known?

Answer: Phantom or Interim Games.

 

38) During which Olympics did the jumpers have to dig their own pits?

Answer: 1900 Paris.

 

39) The man who got the silver behind Jesse Owens in 1936 was the silver medallist four years earlier too. Name him:

Answer: Ralph Metcalfe (USA).

 

40) The 1500 m walk gold was won by an athlete who had never before participated in a walking event. Who?

Answer: George Bonhag (USA).

 

41) The Indian girl (Sunitha Rani) missed it by two-hundredths of a second as Supriyati Sutono won Indonesia’s first athletics gold in 36 years in 1998 Bangkok Asia. Name the event:

Answer: 5000 m.

 

42) The first Olympics in which P. T. Usha participated?

Answer: 1980. Mexico.

 

43) Who is the only man to win Olympic gold in both summer and winter Olympics?

Answer: Eddie Eagan (USA)

 

44) Who was the first Indian to qualify for an Olympic track event semi-final?

Answer: Lavy Pinto (1952).

 

45) Who was the first Asian athlete to win Olympic gold?

Answer: Mikio Oda (Japan), 1928 in Triple Jump).

 

46) Who is reported to have been the first woman to have witnessed the ancient Olympics?

Answer: At that time women were barred, by law to watch the Games. If caught, the penalty was death (Kallipatira from Rhodes. She came dressed as a man to watch her son compete (and win) the boxing event)

 

47) He is the first to win Olympic gold in both the 100 m and the 110 m hurdles. Name him?

Answer: Harrison Dillard (USA).

 

48) Which Olympic gold medallist athlete had his heart on the right side instead of the left side of the chest?

Answer: Joseph Guillemot (France), 1920 Olympics 5000 m gold winner.

 

49) Who is the only man to have jumped 8 feet or more in the high jump?

Answer: Javier Sotomayor (Cuba) at Puerto Rico in the Caribbean championship (1989).

 

50) Who won five Olympic gold’s in a week?

Answer: Paavo Nurmi, 1924.

 

Read > General Electronics Questions and Answers > 50 Important General Knowledge Questions and Answers

The post Top 50 Sports Questions and Answers appeared first on TEW.

]]>
https://topessaywriter.org/top-sports-questions-and-answers/feed/ 0 248