South America Quiz Questions and Answers

0

South America Quiz Questions and Answers

 

South America Quiz Questions and Answers

 

87 Most Important South America Quiz Questions and Answers (Quiz 1- 20) Part 1

 

1) Which major city is the easternmost point of South America?

Answer: Recife (Pernambuco).

 

2) What is the main agricultural produce of Guyane?

Answer: Sugarcane.

 

3) Which country is South America’s biggest rubber producer?

Answer: Brazil.

 

4) Which country was once called New Granada?

Answer: Columbia.

 

5) Where does South America’s longest river have its source?

Answer: In the Andes.

 

6) Which is the only country in South America with an ‘Atlantic’ and a “Pacific” coast?

Answer: Columbia.

 

7) Which is the biggest city in South America?

Answer: São Paulo.

 

8) Which country is the biggest livestock-raiser in South America?

Answer: Argentina.

 

9) What is Brazil’s largest coastal city?

Answer: Rio de Janeiro.

 

10) Which share Tierra del Fuego?

Answer: Chile and Argentina.

 

11) Which is the largest lake in South America?

Answer: Lake Maracaibo.

 

12) Where is New Amsterdam?

Answer: Guyana.

 

13) What is the capital of Uruguay?

Answer: Montevideo.

 

14) Which port does Bolivia use in Chile?

Answer: Arica.

 

15) Which is the only Portuguese – speaking country in South America?

Answer: Brazil.

 

16) What is the great river of Brazil called?

Answer: Amazon.

 

17) Which is Venezuela’s main river?

Answer: Orinoco.

 

18) Which country has the greatest share of the mountains of the Guiana Highlands?

Answer: Venezuela.

 

19) Apart from the Andes and ranges connected to it, what is the major mountain range in Argentina?

Answer: Cordoba Mountains.

 

20) Only two countries in South America do not enjoy a coastline. Which are they?

Answer: Paraguay and Bolivia.

 

South America Quiz Questions and Answers (Quiz 21- 40) Part 2

 

21) Which is the Southernmost provincial Capital in Chile?

Answer: Punta Arenas.

 

22) Which country is the biggest producer of oil in South America?

Answer: Venezuela.

 

READ  100 World History Quiz Questions and Answers

23) Which is the capital of Paraguay?

Answer: Asuncion.

 

24) To which does Easter Island, in the Pacific, belong?

Answer: Chile.

 

25) As part of a border settlement, from which country did Peru get its Tacna province?

Answer: Chile.

 

26) Which river divides Paraguay into its two distinct halves?

Answer: Paraguay.

 

27) On which river is George Town?

Answer: Berbice.

 

28) In which country is the llama reared for its wool?

Answer: Peru.

 

29) To whom do the Juan Fernandez Islands belong?

Answer: Chile.

 

30) Which Mountain range stretches from Venezuela to Southern Chile?

Answer: Andes.

 

31) After which intrepid navigator is the largest Chilean Province named?

Answer: Magellan.

 

32) What is the chief mineral produce of Guyana?

Answer: Bauxite.

 

33) Which river is shared by Argentina, Paraguay and Brazil?

Answer: Parana.

 

34) Where is Porto President Stroessner a town named after the country’s President?

Answer: Paraguay.

 

35) What major water bodies do the straits of Magellan link?

Answer: The Atlantic and the Pacific.

 

36) Which country in South America has the coldest average temperature?

Answer: Chile.

 

37) What is the great plateau of Brazil called?

Answer: Mato Grosso.

 

38) Which two Caribbean territories lie off the coast of South America?

Answer: The Netherlands Antilles, Trinidad and Tobago.

 

39) Which is Ecuador’s chief port?

Answer: Guayaquil.

 

40) What is the southernmost physical feature of South America?

Answer: Cape Horn.

 

South America Quiz Questions and Answers (Quiz 41- 60) Part 3

 

41) In which country is the Westernmost part of South America?

Answer: Peru.

 

42) On which river is Manaus?

Answer: Negro.

 

43) What is Sucre’s importance?

Answer: It is the legal capital and seat of the Judiciary of Bolivia.

 

44) The night life of which Argentinian city is ‘ comparable to that of Paris?

Answer: Buenos Aires.

 

45) Which country is divided into just two provinces – Oriental and Occidental?

READ  80 GK Questions with Answers in English

Answer: Paraguay.

 

46) Of all the capitals of the South American countries on the Pacific rim, which is the one closest to sea level?

Answer: Lima.

 

47) Which capital is near Mount Cotopaxi?

Answer: Bogota.

 

48) Why was Ecuador so named?

Answer: Because the Equator passes through it.

 

49) What does over a third of Uruguay’s exports comprise?

Answer: Meat, and other animal products.

 

50) In which country does the Amazon have its source?

Answer: Peru.

 

51) Before Brasilia became the capital of Brazil in 1960, which was the country’s capital?

Answer: Sao Paulo.

 

52) In which country would you find the Madeira and the Negro?

Answer: Brazil.

 

53) Which island country is almost a part of the delta of a major South American river?

Answer: Trinidad and Tobago.

 

54) Where exactly is Devil’s Island?

Answer: Off the coast of French Guiana.

 

55) What is Argentina’s desert called?

Answer: Patagonia.

 

56) Which South Atlantic island or islands were until 1985, dependencies of a British territory near Argentina?

Answer: South Georgia and South Sandwich.

 

57) Which is the most urbanised Latin American nation?

Answer: Venezuela.

 

58) Which country was Spain’s principal vice royalty in South America?

Answer: Peru.

 

59) What is the major mineral export of Chile?

Answer: Copper.

 

60) Which is the largest island in the estuary of the Amazon?

Answer: Marajo island.

 

South America Quiz Questions and Answers (Quiz 61- 87) Part 4

 

61) Which is described as “the highest navigable lake in the world”?

Answer: Lake Titicaca.

 

62) Which is the capital of Chile?

Answer: Santiago.

 

63) Which are the two rivers that flow into the Rio de la Plata?

Answer: Parana and Uruguay.

 

64) With which country does Columbia share its shortest international border?

Answer: Panama.

 

65) Which is the capital of French Guiana?

Answer: Cayenne.

 

66) Which is Ecuador’s best known Volcano?

Answer: Cotopaxi.

 

67) Which country in South America is famous for its emerald mines?

READ  New GK Questions with Answers - Learn GK Online

Answer: Columbia.

 

68) Which part of South America receives the highest annual rainfall?

Answer: The Brazilian coast around the mouth of the Amazon.

 

69) Which two South American countries have large East Indian population?

Answer: Guyana and Suriname.

 

70) Which is the highest mountain in South America?

Answer: Aconcagua.

 

71) Where is Mount Chimborazo?

Answer: Ecuador.

 

72) Which South American country is a major producer of silver?

Answer: Peru.

 

73) Much of which country comprises hundreds of islands?

Answer: Chile.

 

74) Of which country is Paramaribo the capital?

Answer: Suriname.

 

75) Which port do the two landlocked countries of South America mainly use?

Answer: Santos, Brazil.

 

76) On which Peak in Peru are there the remains of a splendid Inca city?

Answer: Machu Picchu.

 

77) Which South American country is a major producer of tin?

Answer: Bolivia.

 

78) Which countries share the waters of Lake Titicaca?

Answer: Peru and Bolivia.

 

79) Which is the Southernmost physical feature of South America?

Answer: Cape Horn.

 

80) Angel Falls is said to be the highest waterfall in the world. Where is it?

Answer: Venezuela.

 

81) Which part of South America is called the driest place in the world?

Answer: The Atacama Desert, Chile.

 

82) Which South American country does the Tropic of Capricorn divide almost equally in two?

Answer: Paraguay.

 

83) Which large island territory about 1000 km from its coast does Ecuador own?

Answer: Galápagos Islands.

 

84) In which State is the Federal District of Brasilia, the capital of Brazil?

Answer: Goiás.

 

85) Which is the Chief Port of Chile?

Answer: Valparaiso.

 

86) Which is the highest seat of Government in South America?

Answer: La Paz.

 

87) In which country in South America is Natal, a major city?

Answer: Brazil.

 

Read: 102 Africa Quiz Questions and Answers

 

Check General Knowledge Questions and General Knowledge Quiz Questions and Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.