Math Quiz Questions Answers – General Mathematics Quizzes

0

Math Quiz Questions Answers – General Mathematics Quizzes

Math Quiz Questions Answers - General Mathematics Quizzes

 

Online Math Quiz Questions and Answers part 1 ( Mathematics Quizzes 1-25)

 

1) Who wrote the first textbook in Differential calculus?

Answer: Guillaume de l’Hôpital.

 

2) Some staircases are in the form of a:

Answer: Spiral.

 

3) Who is the author of “The Fractal Geometry of Nature”, an important contribution to understanding form and complexity in the physical universe?

Answer: Benoit Mandelbrot.

 

4) When did Al-Khwarizmi write the popular book which introduced Indian numbers and zero to the Arab world?

Answer: A.D. 820.

 

5) Who wrote the classic “The Paradoxes of the Infinite”?

Answer: Bernard Bolzano.

 

6) Our measurement of time is based on:

Answer: Sexagesimal number system.

 

7) Who wrote “Liber Abaci” which introduced the Indian number system and zero to Europe?

Answer: Fibonacci.

 

8) When were Indian mathematicians leaders in the world of mathematics?

Answer: 6″‘ to 10th century.

 

9) Which mathematician wrote “Discourse on Method” in bed when he was hardly 16 years old and had studied mathematics for a few months only?

Answer: René Descartes.

 

10) The thread of a bolt is in the form of a:

Answer: Circular helix.

 

11) Who wrote the classic “On Growth and Form” a mathematical treatment of natural history?

Answer: D’Arcy Wentworth Thompson.

 

12) When did the first printed book on mathematics appear?

Answer: 1478.

 

13) Who wrote the popular ‘One, Two, Three Infinity’, a book on numbers and their relationship with the cosmos?

Answer: George Gamow.

 

14) What is the number which may vary from time to time, does not leave one till one has finished studies?

Answer: Roll number.

 

15) Who is the author of “Mathematical Ideas, Their Nature and Use”?

Answer: Jagjit Singh.

 

16) When was the problem of “Seven Bridges of Konigsberg” posed?

Answer: 1736.

 

17) Who wrote the mathematical masterpiece “Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid”?

Answer: Douglas Hofstadter.

 

18) Which household gadget occasionally operates on a special sequence of number?

Answer: Lock (It is called a ‘combination lock’).

 

19) Who discovered the oldest document on Mathematics?

Answer: Alexander Henry Rhind.

 

20) When was the “Four color conjecture” every map on a flat surface or a sphere can be cultured without using more than four different colors – proved?

Answer: 1976.

 

21) This mathematician’s original work on geometry was ignored in his lifetime and was recognized as a masterpiece two centuries later when a handmade copy of his printed work was accidentally discovered among his pupil’s papers. Who was he?

Answer: Girard Desargues.

 

22) Every day one follows the numbers of this table. What is it?

Answer: Calendar.

 

23) Who wrote the witty and amusing book “A Budget of Paradoxes”?

Answer: Augustus De Morgan.

 

24) When this book was published, a timorous editor added a note claiming that the author had forwarded the revolutionary theory mentioned in it as a mathematical convenience and not as reality. Which is that book?

Answer: De Revolutionibus Orbium Coelestium.

 

25) Who is the author of the classic ‘Men of Mathematics”?

Answer: Eric Temple Bell.

 

General Math Quiz Questions and Answers part 2 ( Mathematics Quizzes 26-50)

 

26) Sugar is occasionally served in the form of a:

Answer: Cube.

 

27) When this book was published, a timorous editor added a note claiming that the author had forwarded the revolutionary theory mentioned in it as a mathematical convenience and not as reality. Which is that book?

Answer: De revolutionibus orbium coelestium.

 

28) Which book became popular as “The Red Monster” among not only mathematicians but also physicists, engineers, statisticians, etc. as a handy reference?

Answer: The Handbook of Mathematical Functions.

 

29) Which book became popular as “The Red Monster” among not only mathematicians but also physicists, engineers, statisticians etc, as a handy reference?

Answer: The Handbook of Mathematical Functions.

 

30) What is the Christmas Star known as?

Answer: Dodecagon.

 

31) Who wrote the classic “On computable numbers, with an application to the Entscheidungsproblem” that dealt with logic in calculations?

Answer: Alan Turing.

 

32) “Epicycles” were employed to explain the orbits of planets and the sun around the earth in the theory of the universe forwarded by:

Answer: Claudius Ptolemy.

 

33) “Researches into the Mathematical Principles of the Theory of wealth” is the first systematic treatise on the application of mathematics to economics. Who wrote it?

Answer: Antoine Augustin Cournot.

 

34) One’s score in an I.Q test is known as ones:

Answer: Intelligence quotient.

 

35) Who wrote the classic entertainer “Mathematical Recreations and Essays”?

Answer: W. W. Rouse Ball.

 

36) “Researches into the Mathematical Principles of the Theory of wealth” is the first systematic treatise on the application of mathematics to economics. Who wrote it?

Answer: Augustin Cournot.

 

37) Who wrote the first systematic text on trigonometry?

Answer: Johannes Peter Müller.

 

38) When we have to go by bus, we remember this number:

Answer: Transport number.

 

39)Who wrote the classic “Logic Machines and Diagrams”?

Answer: Martina Gardner.

 

40) Who wrote the classic entertainer “Mathematical Recreations and Essays”?

Answer: W. Rouse Ball.

 

41) Who is the author of “Mathematics for the Million”, a lucidly written book giving the origins and fundamentals of mathematics?

Answer: Lancelot Hogben.

 

42) What is brick called in geometrical terms?

Answer: Cuboid.

 

43) Who wrote the classic “Proofs and Refutations” in which he argued that mathematics is not infallible and is subject to correction and criticism?

Answer: Imre Lakatos.

 

44) Who wrote the first systematic text on trigonometry?

Answer: Johannes Muller.

 

45) Who wrote the quaint book “Sand Reckoner” in which the universe was considered to be made up of sand grains and their count was made?

Answer: Archimedes.

 

46) When numbers are assigned to a person on the basis of his performance in studies, they become:

Answer: Marks.

 

47) Who wrote, “The Analyst” which attacked the then newly conceived calculas invented by Isaac Newton?

Answer: George Berkeley.

 

48) Who wrote the classic “Logic Machines and Diagrams”?

Answer: Martina Gardner.

 

49) This book was used as a school textbook in Persia for hundreds of years. Which is that book?

Answer: The Algebra of Omar Khayyam.

 

50) This measuring device is often misused. What is it?

Answer: Foot-rule (It is often employed to beat students).

 

Basic Math Quiz Questions Answers part 3 ( Mathematics Quizzes 51-75)

 

51) Which journal gives an up-to-date information on the current world literature in mathematics especially for researchers?

Answer: Mathematical Reviews.

 

52) Who is the author of “Mathematics for the Million”, a lucidly written book giving the origins and fundamentals of mathematics?

Answer: Lancelot Hogben.

 

53) ‘Lady Luck’ is the title of a popular science book on:

Answer: The theory of probability.

 

54) A pencil is often in the form of a:

Answer: Cylinder (Pencils are also in the form of hexagonal and triangular prisms).

 

55) The oldest journal devoted chiefly to advanced mathematics is:

Answer: Journal de l’École polytechnique.

 

56) Who wrote the classic “Proofs and Refutations” in which he argued that mathematics is not infallible and is subject to correction and criticism?

Answer: Imre Lakatos.

 

57) Which is the most unreadable mathematical classic?

Answer: Principia Mathematica.

 

58) When we enter a foreign country, this number is essential:

Answer: Passport number.

 

59) The ratio of the width of a TV picture to the height is known as “aspect ratio”. What is it?

Answer: 4:3.

 

60) Who wrote the quaint book “Sand Reckoner” in which the universe was considered to be made up of sand grains and their count was made?

Answer: Archimedes.

 

61) A body leaps up or is thrown up. Thereafter it falls back to the earth. Its flight traces a:

Answer: Parabola.

 

62) The earth is in the shape of:

Answer: An oblate spheroid.

 

63) What is the structure of a DNA molecule?

Answer: Double helix.

 

64) Who wrote, “The Analyst” which attacked the then newly conceived calculus invented by Isaac Newton?

Answer: George Berkeley.

 

65) The shell of a snail has a shape resembling:

Answer: A logarithmic spiral.

 

66) What is the number attached to a book when it is kept in a library?

Answer: Accession number.

 

67) Eggs are often:

Answer: Oval-shaped.

 

68) This book was used as a school textbook in Persia for hundreds of years. Which is that book?

Answer: The Algebra of Omar Khayyam.

 

69) Zodiac signs are in all:

Answer: Twelve.

 

70) Quality control of products manufactured in an industry is conducted using:

Answer: Statistical techniques.

 

71) When a snake coils itself, it forms somewhat geometrical pattern. What is it?

Answer: The Spiral of Archimedes.

 

72) Which journal gives up-to-date information on the current world literature in mathematics especially for researchers?

Answer: Mathematical Review.

 

73) The arrangement of leaves on the stem of a rose follows the pattern of:

Answer: A helix.

 

74) Which ratio is most pleasing to the eye?

Answer: Golden ratio.

 

75) The population of rabbits follows:

Answer: Fibonacci sequence.

 

Top Math Quiz Questions with Answers part 4 ( Mathematics Quizzes 76-100)

 

76) ‘Lady Luck’ is the title of a popular science book on:

Answer: The theory of probability.

 

77) The horns of wild sheep are in the form of a:

Answer: Logarithmic spiral.

 

78) Egyptian pyramids are actually:

Answer: Square-based pyramids.

 

79) A tree, a snail, a volcano, the earth, a galaxy, – all are:

Answer: Turing machines.

 

80) The oldest journal devoted chiefly to advanced mathematics is:

Answer: Journal de l’Ecole polytechnique.

 

81) Who said, “The deep study of nature is the most fruitful source of mathematical discovery”?

Answer: Joseph Fourier.

 

82) The dish of a radio telescope is:

Answer: Concave in shape.

 

83) Honeybees communicate information through dances. What kind of figure do they make while dancing?

Answer: Eight.

 

84) Which is the most unreadable mathematical classic?

Answer: Principia Mathematica.

 

85) Which type of fish looks like a pentagram?

Answer: Starfish (Some species have however six arms. They look like a hexagram).

 

86) Which geometrical concept is employed to make maps of the world?

Answer: Mercator’s projection.

 

87) Climbing views grow naturally in the form of:

Answer: Helix.

 

88) Both Rene Descartes and Pierre de Fermat are considered to be the founding father of this subject. What is the subject?

Answer: Analytical Geometry.

 

89) Who said, “All the effects of nature are only mathematical consequences of a small number of immutable laws”?

Answer: Pierre-Simon Laplace.

 

90) The patterns of history are:

Answer: Cyclical.

 

91) Who mathematically predicted the presence of the planet Neptune?

Answer: John Couch Adams.

 

92) Who is the founding father of modern analysis?

Answer: Augustin Cauchy.

 

93) Which heavenly body appeared soon after it was discovered and then lost – at the precise position predicted by mathematical tools:

Answer: Ceres.

 

94) When a heavy, flexible cable or rope is suspended from two points, say two pylons, it forms:

Answer: Catenary curves.

 

95) Who gave the four key laws of electromagnetism in precise mathematical form?

Answer: James Clark Maxwell.

 

96) These two mathematicians founded the theory of probability. Who are they?

Answer: Pierre de Fermat and Blaise Pascal.

 

97) Which mathematical concept is used to stimulate the shapes, designs and patterns seen in nature?

Answer: Fractal.

 

98) Which subject is often employed in advertisements to boost up the sales of products?

Answer: Statistics.

 

99) Someone did a simple mathematical calculation and forwarded a revolutionary biological theory. What was that theory?

Answer: The theory of circulation of blood.

 

100) Who founded the Logistic School of Mathematics?

Answer: G.W. Leibniz.

 

Read > Biology Questions and Answers – Basic Biology > Computer Questions Answers – Basic Computer Knowledge

Leave A Reply

Your email address will not be published.