Geography Quiz Questions Answers 2020 – Learn More about Geography

0

Geography Quiz Questions Answers – Learn More about Geography

 

Geography Quiz Questions Answers – Learn More about Geography

 

General Geography Quiz Questions Answers Part 1 (1-15)

 

1) Name the planet which has a life-support system ie, group of devices like air, water, food, maintaining the correct body temperature, an acceptable pressure on the body that allow a human being to survive in space.
Answer: Earth.

 

2) The wind velocity is directed by a force named Coriolis effect caused by the __
Answer: Rotation of the earth.

 

3) Name the cold polar air bursting from the west, southwest or south on the pampas in the south of Brazil, Argentina, Uruguay, Paraguay and Bolivia.
Answer: Pampero.

 

4) Name the layer of Earth’s atmosphere lying between the troposphere and the mesosphere
Answer: Stratosphere.

 

5) Contours in cartography used to define __
Answer: Heights of land above the sea level.

 

6) Alluvial plains, a type of flat landforms on the surface of the earth which are often called as granaries of earth are formed
Answer: By rivers depositing their sand and silt on the land during floods.

 

7) The Arctic Circle is located on the latitude of Earth at approximately _________ from the equator.
Answer: 66.5 degrees north.

 

8) Name a capital city which is located at the highest altitude.
Answer: La Paz, Bolivia.

 

9) The day and night is caused by the rising and setting of Sun at East and west respectively. This is by the
Answer: Rotation of the earth.

 

10) _______ is widely accepted as the highest peak in the Western Hemisphere,
Answer: Mt. Aconcagua, Argentina.

 

11) In physical geography, a raised block of the Earth’s crust that has lifted, or has remained stationary due to faulting while the land on either side (graben) has subsided is known as ________
Answer: Horsts.

12) The lowest point on Earth in terms of dry land is the shore of _______, shared by Palestine, Israel, and Jordan (1,378ft / 420m below sea level).
Answer: The Dead Sea.

 

13) The Qattara Depression lies below sea level, and its bottom is covered with salt pans, sand dunes, and salt marshes.Where is it located?
Answer: Egypt.

 

14) A graben is a valley with a distinct escarpment on each side caused by the displacement of a block of land downward. Give an example.
Answer: Dead Sea depression.

 

15) In a year how many times does earth revolve round the Sun?
Answer: One.

 

Online Geography Quiz Questions Answers Part 2 (16-30)

 

16) Where can we locate Coral reefs
Answer: Tropical oceans near the equator

 

17) Anti-trades, also known as countertrades, are winds in the upper atmosphere which blow above and in the opposite direction to the trade winds. These winds are also called
Answer: The Westerlies.

 

18) Where is the current location Anatolia, also known as Asia Minor, the Anatolian peninsula or the Anatolian plateau
Answer: Turkey.

 

19) The process of Glacier Wastage, which means ‘the removal of snow or ice from a glacier’ is known as
Answer: Ablation.

 

20) Which continent lies in the lowest part of earth’s crust in terms of its elevation?
Answer: Antarctica.

 

21) A pyramidal peak, sometimes called a glacial horn in extreme cases, is an angular, sharply pointed mountain peak which results from the cirque erosion due to multiple glaciers diverging from a central point.Give an example
Answer: Matterhorn in Alps.

 

22) What is the unit of measuring the elevation of lands or places?
Answer: In feet or meters above the sea level.

 

23) Which is the highest peak in Western Europe?
Answer: Mont Blanc, France-Italy.

 

24) The Ring of Fire, also referred to as the Circum-Pacific Belt, is a path along the Pacific Ocean characterized by active volcanoes and frequent earthquakes. The majority of Earth’s volcanoes and earthquakes take place along the Ring of Fire. Name one volcano which is located outside of the Ring of Pacific fire.
Answer: Mount Popa

25) ______ is one of the most active volcanoes in the world,also known as the light house of the Mediterranean Sea which is glowing always , is in the most northern of the Aeolian Islands.
Answer: Stromboli.

 

26) What is the time period taken by a sunray for reaching earth?
Answer: 8 minutes.

 

27) Earth’s orbital speed around the sun is about
Answer: 67,000 mph (107,000 km/h)

 

28) The clouds usually bring wet weather, thunderstorms and high precipitation are
Answer: Cumulonimbus.

 

29) ______ refers to the area of the earth between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn, Geographically, defined by 23.5 degrees north latitude and 23.5 degrees south latitude.
Answer: Torrid Zone.

 

30) Igneous rocks which form at shallow depths in the earth are known as hypabyssal rocks. An example is
Answer: Dolerite.

 

Basic Geography Quiz Questions Answers Part 3 (31-50)

 

31) What determines the amount of sunlight a place receives, which is the main factor of the climate of that place?
Answer: Latitude.

 

32) Name the first person who was a British Astronomer Royal, scientifically measure the mass of the planet Earth
Answer: Dr. Nevil Maskelyne.

 

33) An ______ is a body of saturated permeable and porous rock layer through which water can easily move
Answer: Aquifer.

 

34) ________ is the coldest, windiest and driest continent in the world
Answer: Antarctica.

 

35) The Tropic of Capricorn passes through a total of ten countries located on the continents of South America, Africa, and Australia. Name the only country lies within tropic of capricorn as well as equator.
Answer: Brazil.

 

36) The Bridge of No Return, located inside the Joint Security Area, crosses the Military Demarcation Line (MDL) and separates ______ & ______
Answer: North Korea and South Korea.

 

37) The porous rocks which allow water or liquid to pass through it is known as
Answer: Permeable rocks.

 

38) Which are the four spheres of earth?
Answer: Lithosphere, Hydrosphere, Atmosphere, Biosphere.

39) Name the majority regions over earth’s surface where rainfall is not enough to cover the growth needs of the vegetation all year round. That is, aridity index (rainfall/potential evapotranspiration) is below 0.5 per cent.
Answer: Semi-Arid.

 

40) Name the continent from which fossils ofour bipedalist ancestors found out and regarded as first forefathers of human kind.
Answer: Africa.

 

41) The nebular hypothesis is the most widely accepted model in the field of cosmogony to explain the formation and evolution of the Solar System including earth. This hypothesis is stated by
Answer: Laplace.

 

42) _____ was a supercontinent that existed during the late Paleozoic and early Mesozoic eras. It assembled from earlier continental units approximately 335 million years ago, and it began to break apart about 175 million years ago.
Answer: Pangaea.

 

43) Name the location in Newyork where statue of liberty is situated.
Answer: Liberty Island.

 

44) Isotherm, a line drawn on a map or chart joining points which shows areas with
Answer: Same temperatures

 

45) Name the State in USA with least number of counties.
Answer: Delaware.

 

46) _______ is a partially enclosed body of water formed where freshwater from the land meets and mixes with saltwater from the ocean.
Answer: Estuary.

 

47) Name the place you can see Barchan, (also spelled Barkhan, crescent- shaped sand dune produced by the action of wind predominately from one direction) in abundance
Answer: Libyan deserts

 

48) North Pole is encircled by which ocean?
Answer: Arctic Ocean.

 

49) Jimmie Angel, a US aviator, who was the first person to fly over one water falls in Venezuela and his surname was given to this world’s natural wonder. What is its name?
Answer: Angel Falls.

 

50) Name the rocky desert, or desert region, which does not have surficial materials and which consists mainly of boulders and exposed bedrock.
Answer: Hamada.

 

Read: Top Astronomy Quiz Questions and Answers

 

Check General Knowledge Questions and General Knowledge Quiz Questions and Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.