General Knowledge (GK) 2020 – Top 50 Quiz Questions and Answers

0

General Knowledge (GK) 2020 – Top 50 Quiz Questions and Answers

General Knowledge (GK) 2020 – 50 Quiz Questions and Answers

General Knowledge (GK) 2020 Quiz Questions Part 1

 

1) One such Ziggurat was recently found. By what name it is known?

Answer: The great tower temple at Nippur.

 

2) Write an example of an epiphytes:

Answer: Vanda.

 

3) Write the name of the cyanide process by which gold is extracted:

Answer: MacArthur and Forest cyanide process.

 

4) What is the oldest and simplest form of administrative organisation?

Answer: Line organisation.

 

5) The main disadvantage of Data Encryption Standard (DES) is:

Answer: Key distribution problem.

 

6) Which is Medium Frequencies (MF) band?

Answer: 300-3000 khz.

 

7) The foundation of locks are generally made of:

Answer: Bearing piles protected by sheet piles.

 

8) How many basic reasons are there for loss of soil and its degeneration to a useless heap of lifeless material?

Answer: Three.

 

9) In which industry the phrase “the tyranny of numbers” had once become popular and led to a marvellous invention?

Answer: Electronics industry.

 

10) What is called when mechanical waves have a frequency below the audible range?

Answer: Infrasonics.

 

11) Name the ship belonging to Great Britain which was the first to cross Atlantic Ocean under steam power?

Answer: Sirius.

 

12) ‘This is my play’s last scene, here heavens appoint My pilgrimage’s last mile.’

To which these lines belong?

Answer: John Donne’s: “Holy Sonnets”.

 

13) Other name of moon signs:

Answer: Gentle signs.

 

14) In which type does combustion of fuel take place inside the engine?

Answer: In Internal combustion engine.

 

15) What led to the origin of Buddhism?

Answer: Caste system and the rituals in Hinduism.

 

General Knowledge (GK) 2020 Quiz Questions Part 2

 

16) “No man but a blockhead ever wrote, except for money”. Who made this remark?

Answer: Dr. Johnson.

 

17) Which Jazz trumpeter is said to have invented bebop?

Answer: Dizzy Gillespie.

 

18) What was the name of the one-eyed giant in Greek Mythology?

Answer: Cyclops.

 

19) Name the sea which is a part of the Arctic ocean and extends from New Siberian Island to Wrangel Island:

Answer: East Siberian Sea.

 

20) Whose model of Society is mainly organismic?

Answer: Herbert Spencer.

 

21) Which Indian Sage has propounded the Advaita philosophy?

Answer: Adi Shankaracharya.

 

22) Bonds issued by governments are:

Answer: Debenture bonds.

 

23) When did the Central Postal Union (Universal Postal Union) was established?

Answer: 1884.

 

24) Cold War tensions rose again in 1979. What was the reason?

Answer: The Soviet Union invaded Afghanistan.

 

25) A French Renaissance cabinet was designed in which style?

Answer: Henry II style.

 

26) The Andes and the Pacific Mountain Systems are part of the:

Answer: Ring of Fire.

 

27) Which is a largest fish in Devonian period?

Answer: Dunkleosteus.

 

28) The earliest three species Australopithecus anamensis, Australopithecus afarensis and Australopithecus africanus are called:

Answer: Gracile Australopithecines.

 

29) Which typesetting uses computers and computer printers to produce printed materials?

Answer: Electronic imagesetting.

 

30) Which dramas were performed as a part of an important yearly religious and civic celebration called the “City Dionysia”?

Answer: Tragedies.

 

General Knowledge (GK) 2020 Quiz Questions Part 3

 

31) Out of court settlement of disputes through third party negotiation is named:

Answer: Arbitration.

 

32) What are the general groups of films used in black and white photography?

Answer: (1) Ortho Process (2) Orthochromatic (3) Panchromatic (4) Infra Red.

 

33) How many members are there in the Tribe of Ephraim?

Answer: Forty thousand and five hundred.

 

34) What is the name of long loose robe with wide short sleeves worn by Japanese?

Answer: Kimono.

 

35) Which party has always been the mover and director of first revolution?

Answer: Leninist Party.

 

36) One square metre is equal to how many square centimetres?

Answer: 10,000 square centimetres.

 

37) What is the currency of Belize:

Answer: Dollar.

 

38) Where are the tourist centres Bali, Java and Sumatra located?

Answer: In Indonesia.

 

39) Which are the two main parts of the hair which has completed the growth?

Answer: Root and stem.

 

40) Mountainous plateau has caused salt lakes to develop. Why?

Answer: Lack of drainage.

 

General Knowledge (GK) 2020 Quiz Questions Part 4

 

41) Name the ballet master with whose effort ballet emerged as a theatrical form?

Answer: Pierre Beauchamp.

 

42) Who suggested and goaded Gandhian family to send Gandhiji to England to study Law?

Answer: Mavji Dave.

 

43) The most common trees in the canopy are called:

Answer: Dominant trees of the forest.

 

44) The river itself and all the smaller streams that supply water to the river are together known as:

Answer: A river system.

 

45) Who is the scientist related with the overthrow of the theory of spontaneous generation and experiments with swan necked flasks?

Answer: Pasteur.

 

46)  Survey is also called:

Answer: Public opinion poll.

 

47) What is the mental phenomena of Idealism?

Answer: What is fundamentally important and real.

 

48) If the blood hiss from injury, which would be the injured blood vessel?

Answer: Artery.

 

49) Give the name of the scientist who prepared a successful vaccine for rabies:

Answer: Louis Pasteur.

 

50) At what depth does the Lehmann discontinuity lie?

Answer: 5200 km.

 

Read > 100 Olympics Questions and Answers 2020 > Common General Knowledge Questions and Answers

 

Check General Knowledge and Quiz Questions Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.