General Knowledge and Quiz Questions Answers

0

Top General Knowledge and Online Quiz Questions with Answers

General Knowledge and Online Quiz Questions

 

  • Learn General Knowledge and Quiz Questions – Win Exam and Quizzes
  • 160 General Knowledge Questions and More Related Quizzes

 

1) What is the temperature of the core of the sun, where the thermonuclear reaction takes place?
Answer: Around 15 million K.

 

2) What is Funaria?
Answer: Moss.

 

3) What are the neutrons and protons in an atom collectively known as?
Answer: Nucleons.

 

4) Who called management as a “Behavioural science”?
Answer: Chester Barnard.

 

5) The fundamental building blocks of HTML are called the :
Answer: HTML tags.

 

6) Current conduction with the PNP transistor takes place by hole conduction from:
Answer: Emitter to the collector.

 

7) The landing and take off areas of heliports are marked with:
Answer: Letter H.

 

8) What is the name of the resource which is directly or indirectly derived from the photosynthetic activity of green plants?
Answer: Biotic resource.

 

9) Who said, “The new power is not money in the hands of the few, but the information in the hands of the many”?
Answer: John Naisbitt.

 

10) Properties of the latest computer mouse:
Answer: Identifies person by recognizing the pattern of veins in hand.

 

11) Which are the methods adopted to count traffic for traffic survey?
Answer: Automatic traffic counts, Manual counts, and Turning movements.

 

12) When did the empire established by the Sumerians come to an end?
Answer: In 2650 B.C.

 

13) What is Chromosphere?
Answer: The layer around the photosphere.

 

14) What is Riccia?
Answer: It is a liverwort as it is like a flat lobed thallus.

 

15) Write Einstein’s mass-energy relation:
Answer: E = MC2

 

16) If the start tag of an HTML is <TAG> the end tag will be:
Answer: </TAG>

 

17) The collector current in either type of junction transistor is always less than:
Answer: Emitter current.

 

18) The boundary of the landing and take off areas of heliports are illuminated by:
Answer: Blue light.

 

19) Name a biotic resource:
Answer: Fruits.

 

20) Which book on mathematics has been described as a “scientific poem”?
Answer: Mécanique analytique.

 

21) Who invented Adhesive tape?
Answer: Richard. G. Drew.

 

22) Which are the methods adopted to count traffic for Area-wide survey?
Answer: Number plate survey, Origin, and destination survey, Roadside interview survey, and Self-completion forms.

 

23) When was I.S.R.O set up?
Answer: April 19, 1969.

 

24) In which years were the Oscar Statuette not made of metal?
Answer: During World War II, when a metal conservation drive was on, the Oscars were made of plaster in a symbolic gesture.

 

25) Which was the movie advertised as India’s first underwater movie?
Answer: ‘Anmol Moti ‘starring Jeetendra and Babita.

 

Latest 25 General Knowledge Questions

 

General Knowledge Questions

 

26) When was the U.N. charter drafted?
Answer: In April 1915.

 

27) Which are the prizes included in Nobel Prize?
Answer: A Gold Medal, a Diploma and Cash.

 

28) Which British athlete won the Gold Medal in the women’s long jump at the Tokyo Olympics in 1964?
Answer: Mary Rand.

 

29) When was the 11-a-side football game standardized?
Answer: 1870.

 

30) When and why was the crimson cricket ball (red cherry color) changed into white in color?
Answer: Australians changed it into white color to suit the night cricket plays.

 

31) Who won the Davis Cup in its inaugural year?
Answer: The USA in 1900.

 

32) Who directed the group of scientists in the Manhattan Project which succeeded in creating the atom bomb in 1945?
Answer: J. Robert Oppenheimer.

 

33) Where is the headquarters of I.S.R.O?
Answer: Bangalore.

 

34) Besides the Oscar Statuette, what are the other mementos awarded by the Academy?
Answer: Plaques for Scientific and Engineering Awards and certificates for Technical Achievement Awards.

 

35) Which theatre in India introduced the continuous show system?
Answer: Blue Diamond in Madras.

 

36) Where was the U.N. charter drafted?
Answer: San Francisco.

 

37) When was Economics included in Nobel Prize list?
Answer: 1969.

 

38) Who was the first athlete to be awarded the Padma Shri?
Answer: Milkha Singh.

 

39) ‘Soccer’ also means football. Who invented this word?
Answer: Charles. W. Brown ( England).

 

40) When where and between whom was the first official Cricket Test Match played?
Answer: At Melbourne between Australia and England on March 15-19, 1877.

 

41) Which is the world’s oldest Lawn Tennis Tournament?
Answer: Wimbledon, since 1877.

 

42) Which insect has the largest number of species in the world?
Answer: Beetle.

 

43) What does the term ‘MG’ mean in film parlance?
Answer: Minimum Guarantee.

 

44) Which signs are ruled by Jupiter?
Answer: Sagittarius and Pisces.

 

45) Engines belong to two main classes. What are they?
Answer: Internal Combustion and External Combustion.

 

46) What is the meaning of Arhat?
Answer: Buddhist saint who attained ‘sambodhi’.

 

47) Which group of brothers had their first US hit with “I Want You Back” in 1969?
Answer: The Jackson Five.

 

48) What sort of mythical creature is identified with the constellation Sagittarius?
Answer: Centaur.

 

49) What is the title of the presiding officer who keeps order in the House of Commons?
Answer: Speaker.

 

50) What is the imaginary lines drawn to connect places on a map which have the same elevation above sea-level?
Answer: Contour line.

 

26 Top General Knowledge Questions with Answers

 

Top General Knowledge Questions with Answers

 

51) Sociology is a science. Why?
Answer: It is methodical.

 

52) Who is the detective story writer, once himself a Pinkerton detective, that wrote: “The Maltese Falcon”?
Answer: Dashiell Hammett.

 

53) Which was the first English poetry anthology?
Answer: Tottel’s Miscellany.

 

54) Which signs are ruled by Mercury?
Answer: Gemini and Virgo.

 

55) Name the type of engine in which combustion takes place outside the engine:
Answer: External Combustion engine.

 

56) Name the palace in which Tibetan lamas live:
Answer: Potala Palace.

 

57) Who wrote the song ‘White Christmas’ in 1942?
Answer: Irving Berlin.

 

58) What is the collective name for the three sisters who had wings, talons, huge teeth and snake for hair?
Answer: Gorgons.

 

59) Which conservative MP was a middle distance runner who won two Olympic gold medals and set 11 world records during the 1970s and 1980s?
Answer: Sebastian Coe.

 

60) A shallow portion of sea bottom that borders continents:
Answer: Continental shelf.

 

61) Which is the widely used method of data collection in Sociology?
Answer: Interview.

 

62) Charles Lutwidge Dodgson was a lecturer in Mathematics at Christ Church College in Oxford. What did he write that made him famous?
Answer: Alice’s Adventures in Wonderland.

 

63) Name the Greek philosopher who wrote the earliest surviving and most influential essay on drama?
Answer: Aristotle.

 

64) What is the expanded form of COFEPOSA?
Answer: Conservation of Foreign Exchange and Prevention of Smuggling Act.

 

65) Who introduced the wet plate collodion process of making negatives in the camera?
Answer: Scott Archer of London, 1851.

 

66) What name Jacob given to the place where God spoke with him?
Answer: Bethel.

 

67) Who is the lion of Punjab?
Answer: Lala Lajpat Rai.

 

68) Which is the place of birth of the fashion photographer, Richard Avedon?
Answer: New York.

 

69) Who is the leader, made his own noncommunist revolution?
Answer: Fidel Castro.

 

70) What is fathom?
Answer: The unit to measure the depth of the sea.

 

71) The currency of Armenia is _
Answer: The Dram.

 

72) How many tourist resort centers are there at Belgium seashore which is having the length of 62 kilometers?
Answer: 15.

 

73) Who wrote “Poetics” which is the most famous essay on drama?
Answer: Aristotle.

 

74) What is the expanded form of MRTP?
Answer: Monopolies and Restrictive Trade Practices Act.

 

75) Who invented the Dry Plate Photographic Process?
Answer: Dr. R.L. Maddox.

 

76) Who is the lion of Kashmir?
Answer: Sheikh Abdullah.

 

24 Quiz Question for Competitive exams

 

Quiz Question for Competitive exams

 

77) What is a sweater?
Answer: A knitted pullover.

 

78) Fidel Castro made his own noncommunist revolution. But he put it into the organizational framework, of:
Answer: The old Cuban Communist Party.

 

79) What is the name of the device that measures weight by the tension of a spring?
Answer: Spring balance.

 

80) The currency of Australia
Answer: Dollar.

 

81) Where do the tourists who reach Nigeria go to enjoy the weekend?
Answer: Benin.

 

82) Who is called the Light of the World?
Answer: Jesus Christ.

 

83) An economic system consists of three kinds of spending units. Which are they?
Answer: Consumer households, business firms, and government.

 

84) Which became the first newspaper to use Koenig’s press?
Answer: The Times of London.

 

85) Which of the Western bloc acted independently of U.S policies?
Answer: West Germany.

 

86) The best-known Chinese chair design had a piece of wood that formed the center of the chairs back. That piece of wood is known as:
Answer: Splat.

 

87) The Appalachian Mountains extends a distance of about:
Answer: 1,500 miles.

 

88) Which animal was fed by opening their shells and filtering food from the water with a comb-like organ?
Answer: Brachiopods.

 

89) The footprint of Australopithecus afarensis resembled:
Answer: Those of modern people.

 

90) Which are the three steps included in the printing process?
Answer: Typesetting, preparing illustrations for reproduction and page make up.

 

91) Who was the first Roman emperor to embrace Christianity?
Answer: Constantine the Great.

 

92) “Banks are institutions whose debts -usually referred to as bank deposits – are commonly accepted in final settlement of other people’s debts”. Who said this?
Answer: Richard Sidney Sayers.

 

93) Who made the first permanent photograph?
Answer: Nicéphore Niépce.

 

94) What searched for a new economic and political relationship with other European countries, including Eastern Germany?
Answer: Independent policy of France and Western Germany.

 

95) The Renaissance was a period of European history that lasted from:
Answer: About 1300 to 1600.

 

96) The Rocky Mountains stretch for about:
Answer: 3,300 miles.

 

97) Animals with backbones are called:
Answer: Vertebrates.

 

98) From where Australopithecus afarensis bones were founded?
Answer: Chad, in north-central Africa.

 

99) What is Typesetting?
Answer: Is the assembly of individual letters and numbers to create the text portion of the printed piece.

 

100) The man who first assessed the mass of the earth?
Answer: Dr. Nevil Maskelyne.

 

Top 30 General Quiz Questions and Answers

 

General Quiz Questions and Answers

 

101) The location of “Hanging Gardens of Babylon’ is:
Answer: Iraq (100 km south of Baghdad city.

 

102) In this country Jute is the principal foreign exchange earner. Which country?
Answer: Bangladesh.

 

103) In which country is the Matterhorn?
Answer: Switzerland.

 

104) Two South African provinces take their names from rivers. Which are they?
Answer: Orange Free State and Transvaal.

 

105) Which state of America enjoys Mediterranean climate?
Answer: California.

 

106) Where does South America’s longest river have its source?
Answer: In the Andes.

 

107) Which part of Australia is known as “the land of Van Die Man?”
Answer: Tasmania.

 

108) What is the average of salinity of sea water?
Answer: 3.5%.

 

109) “The Communist Manifesto’, written jointly by Marx and Engels was published in:
Answer: 1848.

 

110) Which are the four layers in the outer surface of the earth?
Answer: (i) Lithosphere (ii) Hydrosphere (iii) Atmosphere (iv) Biosphere.

 

111) The two important ports of the Red Sea:
Answer: Port Said and Aden.

 

112) The highest peak in Nepal?
Answer: Mount Everest.

 

113) In which country is Flanders?
Answer: Belgium.

 

114) Which city is known as “Heart of America”?
Answer: Boston, USA.

 

115) Which is the only country in South America with an ‘Atlantic’ and a “Pacific” coast?
Answer: Columbia.

 

116) What is the prime export of Australia?
Answer: Woolen Goods.

 

117) The mixture of gasoline and alcohol is called:
Answer: Gasohol.

 

118) ‘The Critique of Political Economy’, the first fruits of Karl Marx’s long painstaking research at the British Museum, appeared in :
Answer: 1859.

 

119) Which chemical substance acts as the neurotransmitter at the nerve endings?
Answer: Acetylcholine.

 

120) What is the most important and drastic composition boundary within the Earth?
Answer: Gutenberg Discontinuity.

 

121) Cylindrical rod found at least in embryos of all vertebrates is:
Answer: Notochord.

 

122) Which Indian king put up a tough resistance and fight against Alexander?
Answer: Porus of Punjab.

 

123) Which subject is called the queen of science in the middle ages?
Answer: Theology.

 

124) The Egyptian ruler who nationalized the Suez Canal?
Answer: Gamal Abdel Nasser.

 

125) Where can you find the White House :
Answer: Washington D.C, USA.

 

126) The Greek Geographer who made a calculation of the diameter of the moon and distance between the earth and the moon:
Answer: Hipparchus.

 

127) The war that was fought between England and France from 1756 to 1763:
Answer: Seven years war.

 

128) Name the German battleship which sunk “The Hood” in May 1941 only to be sunk itself a few days later:
Answer: The Bismarck.

 

129) After death, the body stiffens within a few hours. What is this process known as?
Answer: Rigor mortis.

 

130) What is the “Mantle Transition Zone” at about 370-720 km depth?
Answer: Overlain by the Upper Mantle and underlain by the Lower Mantle.

 

30 Mixed General Knowledge & Quiz Questions

 

General Knowledge & Quiz Questions

 

131) Bone matrix is made up of a protein called _
Answer: Ossein.

 

132) The thing that the Neanderthal Man accidentally discovered;
Answer: Fire.

 

133) The first university was started at:
Answer: Paris.

 

134) The name of the Parliament of Japan:
Answer: Diat.

 

135) The countries to be affected first by the ozone hole:
Answer: Chile and Argentina (South America).

 

136) The inventors of Concrete:
Answer: Romans.

 

137) The year in which the First war of American independence started:
Answer: AD 1775.

 

138) By what title was Oliver Cromwell known?
Answer: Lord Protector.

 

139) If the artery is injured, where we have to press strongly?
Answer: Main centers through which the blood vessels carries blood to the injured part.

 

140) Height of Everest:
Answer: 8,848 metre.

 

141) Name the folk dance which is performed by rustics in Shakespeare’s “Midsummer Night’s dream”?
Answer: Bergomask.

 

142) Karamchand Gandhi became the Dewan of Porbandar at the age of:
Answer: 25.

 

143) One of the most valuable products made from wood is:
Answer: Paper.

 

144) Where is the Amazon River located?
Answer: South America.

 

145) Protection of soil against loss is called:
Answer: Soil conservation.

 

146) Watching the behavior of human beings and other animals in their natural environment involves in which technique?
Answer: Naturalistic observation.

 

147) The branches of philosophy:
Answer: Metaphysics, epistemology, logic, ethics, and aesthetics.

 

148) If the injury is in the leg, where should we press?
Answer: In the femoral artery ( in the top edge of the thigh).

 

149) What is the name of the hairdressing done by the pressure of strong wind?
Answer: Blow-dry styling.

 

150) Height of the Peak Namcha Barwa:
Answer: 7,756 m.

 

151) Name the folk dance of Chile, Northern Argentina, and Peru which came due to Spanish colonization?
Answer: Zamacueca or Marinera.

 

152) Gandhi was about 17 years old when he lost his:
Answer: Father.

 

153) What serves as chief fuel for cooking and heating in many parts of the world?
Answer: Wood.

 

154) Length of the Amazon River is:
Answer: 4,000 miles.

 

155) Phylloclade is the modification of stem which is meant for:
Answer: Photosynthesis.

 

156) Psychologists conducting naturalistic observation studies to try to observe a group. Such a group is called:
Answer: Representative sample.

 

157) In addition to the five branches which branch is main in philosophy?
Answer: The philosophy of language.

 

158) If the palm is injured, where should we have to press?
Answer: Blood vessel of the wrist.

 

159) Whose lines are these and from where?
Answer: T.S. Eliot’s, “Whispers of Immortality”.

 

160) What do you understand by the term Re-recording?
Answer: Recording of the background music.

 

Read More General Knowledge and Quiz Questions

 

100 Literature General Knowledge Questions 71 English Quiz Questions and Answers
76 Simple General Knowledge Questions and Answers 80 General Knowledge Questions and Answers for Competitive Exams
Easy Quiz Questions and Answers GK Questions with Answers in English
Quiz Competition Questions and Answers Basic General Knowledge Questions and Answers
Physics Questions and Answers – Basic Physics Chemistry Questions and Answers – Basic Chemistry
Biology Questions and Answers – Basic Biology Math Quiz Questions Answers – General Mathematics Quizzes
Computer Questions Answers – Basic Computer Knowledge 151 Trivia Questions and Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.