General Electronics Questions and Answers

0

Top 50 Electronics Questions and Answers

 

Electronics Basic General Knowledge Questions and Answers

 

General Electronics Questions and Answers Part 1 (Questions 1-15)

 

1) The receiving antenna intercepts a portion of this wave. Which wave?

Answer: Radiated.

 

2) It is a process of allowing an electric current to flow only in one direction that is changing A.C into D.C.

Answer: Rectification.

 

3) A radio demodulates the information contained in the:

Answer: Radio waves.

 

4) What is oscillation?

Answer: It is a process of conversion of D.C into a signal of the desired frequency.

 

5) Which selects and amplifies the desired transmitted signal?

Answer: Radio receiver.

 

6) Which of the electronics is known as wonder child of electronics?

Answer: Transistor.

 

7) Which are the three most important characteristics of a radio receiver?

Answer: Sensitivity, selectivity, and fidelity.

 

8) The third electrode in a triode is known as?

Answer: Control grid.

 

9) Which performs to the ability of a radio receiver to detect weak signals?

Answer: Sensitivity.

 

10) The thermionic valve named triode has _?

Answer: 3 electrodes.

 

11) Which pertains to the ability of a radio receiver to exactly reproduce the original information?

Answer: Fidelity.

 

12) The impurity to be added to get p-type semi-conductor is _?

Answer: Boron.

 

13) Which receiver converts all incoming frequencies into a fixed frequency?

Answer: Superheterodyne.

 

14) Current conduction in n-type semi-conductor is due to _?

Answer: Free electrons.

 

15) Which pertains to the ability of a receiver to receive the tuned frequency in exclusion of other frequencies?

Answer: Selectivity.

 

Online Electronics General Quiz Questions Part 2 (Questions 16-30)

 

16) Example of a donor is?

Answer: Antimony.

 

17) At the input of the receiver, along with the genuine signals, there is always some:

Answer: Noise.

 

18) The hole is considered as?

Answer: Equivalent of a positive charge.

 

19) Which converts the demodulated electrical waves into sound waves?

Answer: Loudspeaker.

 

20) Detection is a kind of _?

Answer: Rectification.

 

21) Which controls the radio waves in accordance with the information to be transmitted?

Answer: Telegraph Key.

 

22) The middle region of the transistor is known as?

Answer: Base.

 

23) This consists of periodic interruptions of continuous radio waves in accordance with a telegraphic code. Name it:

Answer: Radiotelegraphy.

 

24) The current carriers in NPN transistor consist of _?

Answer: Electrons.

 

25) This consists of modulation of radio waves by speech or music. Name it:

Answer: Radiotelephony.

 

26) A function which cannot be done by a junction of a diode is _?

Answer: Oscillation.

 

27) Which converts sound energy into electric energy?

Answer: Microphone.

 

28) Greatly facilitated radio communications:

Answer: Triode.

 

29) Who verified the existence of radio waves in 1887?

Answer: Heinrich Hertz.

 

30) Who succeeded in spanning the Atlantic with the letter S of the Morse code?

Answer: Guglielmo Marconi.

 

General Electronics Questions Part 3 (Questions 31-50)

 

31) What generates the radio frequency waves?

Answer: Radio transmitter.

 

32) Which keying of the power amplifier is a popular method of keying?

Answer: Plate circuit keying.

 

33) Several intermediate amplifiers are inserted between the oscillator and the final power amplifier when:

Answer: High output power is required.

 

34) Which microphone is based on the piezoelectric effect?

Answer: Crystal.

 

35) What are the distinguishing marks of a microphone?

Answer: Their output and range of frequency response.

 

36) Which is the process of modifying the amplitude of an rf carrier in accordance with the strength of the audio signal?

Answer: Amplitude modulation.

 

37) Crystals cannot be obtained that will oscillate well in this band. Which band?

Answer: VHF.

 

38) A microphone frequency response from 20 to 1500 hz is necessary for this broadcasting. Name it:

Answer: FM.

 

39) Which changes the amplitude variations of an audio signal into corresponding phase or frequency variations?

Answer: The resistance tube modulator.

 

40) Which antenna radiates wave into space?

Answer: Transmitting.

 

41) Which antenna intercepts a portion of the radiated waves?

Answer: Receiving.

 

42) Who predicted the Existence of electromagnetic waves?

Answer: Clerk Maxwell in 1865.

 

43) Which electric charges always radiate energy in the form of electromagnetic waves?

Answer: Accelerated.

 

44) What do we need to radiate or receive electromagnetic waves effectively?

Answer: Antenna.

 

45) This is a system of elevated conductors, which matches the transmitter or receiver to space. Name it:

Answer: An antenna.

 

46) The electrical length of a Hertz antenna is a half:

Answer: Wavelength.

 

47) If the plane of the electric field is horizontal with respect to the earth, the wave is said to be:

Answer: Horizontally polarised.

 

48) If the electric field is oriented vertically with respect to the earth, the wave is said to be:

Answer: Vertically polarized.

 

49) Which is primarily a function of’ the antenna orientation?

Answer: The wave polarization.

 

50) The voltage induced in the receiving antenna is of the same waveform as the:

Answer: Radio waves.

 

Read > Fashion and Clothing Quiz Questions Answers > Top 50 Sports Questions and Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.