Basic Science Questions and Answers PDF

0

Basic Science Questions and Answers PDF

 

Basic Science Questions and Answers PDF

 

1) The energy released from the sun and the other stars is due to what?
Answer: Nuclear fusion.

 

2) In the manufacture of ammonia from hydrogen and nitrogen the pressure used is.
Answer: Very high.

 

3) Name the process by which plants prepare their food.
Answer: Photosynthesis.

 

4) The force that tends to make a nucleus fly apart?
Answer: Electrostatic repulsion.

 

5) The process of manufacture of Sulfuric acid is named as what?
Answer: Contact process.

 

6) What is Tonoplast?
Answer: Tonoplast is the membrane around the plant vacuoles.

 

7) Which force is responsible to keep the atomic nuclei together?
Answer: Nuclear force only.

 

8) What is the color of ferric thiocyanate?
Answer: Deep red or blood red.

 

9) What is the other name of root cap?
Answer: Calyptra.

 

10) How do the electrons move according to the Rutherford model of the atom?
Answer: Electrons orbit the positively charged nuclei.

 

11) What is known as a system of reacting substances in which the concentrations of reactants and product do not undergo any change?
Answer: Chemical equilibrium.

 

12) What is Anemophily?
Answer: It is the pollination by wind.

 

13) What does the phenomenon of photo-electric emission establish?
Answer: The quantum nature of light.

 

14) What is dissociation?
Answer: Reversible decomposition is called dissociation.

 

15) What is pollination?
Answer: The transference of pollen grain from the another of a flower to the stigma is known as pollination.

 

16) When does the emission of energy take place?
Answer: An electron jumps from the higher orbit to the lower orbit.

 

17) What is the color of Phenolphthalein in sodium hydroxide solution?
Answer: Pink.

 

18) What is Clinostat?
Answer: Clinostat is an apparatus used to demonstrate photoperiodism.

 

19) What did Rutherford’s gold foil experiment prove?
Answer: Positively charged protons are contained in the nucleus of the atom.

 

20) Which substance obtained on cooling the vapor produced on heating ammonium chloride?
Answer: Ammonium chloride.

 

Basic Science Questions and Answers PDF Part 2

 

21) Name the process by which terrestrial plant loses water?
Answer: Transpiration.

 

22) What are Alpha particles?
Answer: Helium nucleus.

 

23) When temperature is decreased the speed of the reaction increases. Which was the action?
Answer: Exothermic.

 

24) What is the term used for the occurrence of more than one type of morphologically different leaves on the same plant?
Answer: Heterophylly.

 

25) How does Alpha, Beta and Gama radiations come out of a radioactive substance?
Answer: spontaneously.

 

26) Write an example of an irreversible reaction.
Answer: The neutralization of sodium hydroxide with hydrochloric acid.

 

27) In which country the hormone gibberellin was discovered?
Answer: Japan.

 

28) Where is installed the most powerful accelerator, the atom smasher?
Answer: Illinois, USA.

 

29) A factor which is unable to alter the equilibrium state of reactions in which only solids or liquids are present is?
Answer: Pressure.

 

30) Name the natural process involving loss of water from a plant in the form of liquid drops.
Answer: Guttation.

31) Where in India is cyclotron, the particle accelerator machine installed?
Answer: Kolkata.

 

32) Chemical equilibrium is said to be dynamic in nature. Why?
Answer: Because even after reaching equilibrium forward and backward reactions are taking place at the same rate.

 

33) What is the technical name of the natural opening in the leaves meant for gaseous exchange?
Answer: Stomata.

 

34) X-rays consists of what?
Answer: Electromagnetic radiations.

 

35) What must be constant for the system to reach equilibrium?
Answer: Temperature.

 

36) What are Heliophytes and Sciophytes?
Answer: Heliophytes are plants that grow in full sunlight, Sciophytes are plants that grow in shade.

 

37) What are cosmic rays?
Answer: High energy particles.

 

38) What do you understand by chemical equilibrium?
Answer: The stat of a system of reacting substances in which the concentration does not change is called chemical equilibrium.

 

39) Name the four insectivorous plants.
Answer: 1. Drosera, 2. Dionaea, 3. Aldrovanda, 4. Utricularia.

 

40) Who discovered positron?
Answer: Anderson.

 

Basic Science Questions and Answers PDF Part 3

 

41) What are the factors affecting the chemical equilibrium?
Answer: The changes in the concentration, temperature, or pressure affect the equilibrium.

 

42) What is the color of Carotene?
Answer: yellow.

 

43) What is ratio of the frequencies of the long wavelength limits of the Hyman and Balmer series of hydrogen?
Answer: 5:27.

 

44) Name the reactant used in excess in contact process?
Answer: Air.

 

45) What is the source of chemical energy during photosynthesis?
Answer: Adenosine Triphosphate (ATP)

 

46) What is called the law of equivalence of mass and energy?
Answer: Einstein’s law.

 

47) What is the pressure used in the manufacture of ammonia?
Answer: 1000 atmospheres.

 

48) What is the shape of chloroplast in spirogyra?
Answer: Ribbon shaped.

 

49) What is known as, no two fermions can exist in identical quantum states?
Answer: Pauli Exclusion Principle.

 

50) What is the optimum temperature in the manufacture of ammonia?
Answer: 500° C.

 

51) Which plant has the lifespan of 4000 years?
Answer: Gnetum.

 

52) What is called the Weinberg and Salam theory unifying electromagnetic forces and weak nuclear interaction?
Answer: Electroweak theory.

 

53) Name the scientist who described about reactions that go forward and backward.
Answer: Berthollet.

 

54) Name the organelle where photosynthesis takes place?
Answer: Chloroplast.

 

55) What is the name of the hypothetical theory that would unify all the fundamental forces of nature?
Answer: super grand unified theory.

 

56) What is the color of solution obtained when hydrolysis of ferric chloride takes place?
Answer: Chocolate.

 

57) What are the three kinds of plastids?
Answer: 1. Leucoplasts, 2. Chloroplasts, 3. Chromoplasts.

 

58) What is called exchange of energy between one particles and an electromagnetic wave?
Answer: Interaction.

 

59) What is the name of process used for manufacturing ammonia direct from Nitrogen and hydrogen elements?
Answer: Haber process.

 

60) What is the other name for Nastic movement?
Answer: Sleep movement.

 

Basic Science Questions and Answers PDF Part 4

 

61) What does Frank-Hertz experiment establish?
Answer: The Frank-Hertz experiment establish that there are discrete energy levels in atoms.

 

62) What accelerate the forward and backward reactions equally in a reversible reaction?
Answer: Catalyst.

 

63) What is cladode?
Answer: The modification of stem to carry the function of leaf is called cladode. Example: Opuntia.

 

64) In which regions of the spectrum, Hyman and balmer series lie?
Answer: They lie in ultraviolet and visible regions respectively.

 

65) What happens if a reversible reaction continues for a long time as a closed system?
Answer: Both the reactions continue at the same speed.

 

66) What is the male reproductive part of the flower known as?
Answer: Stamens.

 

67) In which regions of the spectrum, the Paschen series lies?
Answer: In ultraviolet and infra-red.

 

68) Which is the most suitable temperature for the production of sulfur trioxide from sulfur dioxide and oxygen?
Answer: 450° C.

 

69) Name the instrument used to demonstrate geotropism?
Answer: Clinostat.

 

70) Who gave principle that “any given quantum orbit in an atom can be occupied by no more than two electrons”?
Answer: Pauli.

 

71) What happens if a reversible reaction is allowed to continue uninterrupted?
Answer: It will finally reach a stage at which the concentrations of reactants and products remain without any change.

 

72) What are the types of flagella noticed in Algae?
Answer: Whiplash, Tinsel.

 

73) Who introduced the concept of electron spin?
Answer: Uhlenbeck and Goudsmit.

 

74) What happened if the concentration of the reactants is increased in a reversible reaction?
Answer: Concentration of the product increases.

 

75) What are Atrichous bacteria?
Answer: Bacteria which do not have flagella are called Atrichous bacteria.

 

76) In which form is energy radiated from a source?
Answer: Photons.

 

77) Who put forward a principle relating to the equilibrium system?
Answer: Le Chatelier.

 

78) What are the other names for dark reaction of photosynthesis?
Answer: Blackman’s reaction or Calvin cycle.

 

79) What must we consider to explain fine structure of the spectrum of hydrogen atom?
Answer: Spin angular momentum.

 

80) How is Le Chatelier principle useful to us?
Answer: It helps us to infer the effect of the change of concentration, pressure, or temperature on an equilibrium system.

 

Basic Science Questions and Answers PDF Part 5

 

81) What is the most common nutritive tissue for the developing embryos in angiosperm known as?
Answer: Endosperm.

 

82) What is the use of Altimeter?
Answer: To measure the altitude.

 

83) The substance which conducts electricity with the help of the ions present in them is called what?
Answer: Electrolytes.

 

84) What is an animal?
Answer: The word animal comes from Latin, meaning breath or soul. It includes mammals, birds, reptiles, fish, frogs, clams, lobsters, insects, worms, and jelly-fish.

 

85) What is the use of Ammeter?
Answer: To measure the flow of electric current.

 

86) Write the name of an anion.
Answer: Hydroxide ion.

 

87) What are invertebrates?
Answer: They are a division of the animals which have no vertebral column.

 

88) What is the use of Anemometer?
Answer: To measure the speed or force of the wind.

 

89) Write the name of an insulator.
Answer: Glass.

 

90) Which is the biggest cell?
Answer: The egg of the bird ostrich.

 

91) What is the use of electroscope?
Answer: To measure the electrostatic charge.

 

92) Which is the best conductor of electric current?
Answer: Silver.

 

93) Gave the names of three fur bearing animals?
Answer: The sable, a kind of antelope, mink and the arctic fox are fur bearing animals.

 

94) What is the use of Calorimeter?
Answer: To measure the amount of heat.

 

95) Which is the non-conductor of electricity?
Answer: Wood.

 

96) Which living animal has the longest lifespan?
Answer: Tortoise.

 

97) What is the use of Speedometer?
Answer: To indicate the speed of a vehicle.

 

98) Which substance increases its electrical resistance on increasing temperature?
Answer: Metallic conductors.

 

99) What is a flying fox?
Answer: It is a kind of bat.

 

100) The distance between the earth and the sun is about:
Answer: 150 million kilometers.

 

Click here to Download > Basic Science Questions and Answers PDF

 

Read: Technology Quiz Questions and Answers 2020

Leave A Reply

Your email address will not be published.