Basic General Knowledge Questions and Answers

0

Basic General Knowledge Questions and Answers

 

Basic General Knowledge Questions and Answers

 

Basic General Knowledge Questions Part 1 (1-25)

 

1) ‘What men call gallantry, and gods adultery, Is much more common where the climate’s sultry’ In which poem does Byron say this?
Answer: ‘Don Juan’.

 

2) In The Wizard of Oz, who played the Wicked Witch of the West?
Answer: Margaret Hamilton.

 

3) What is the name of six signs from Cancer to Aquarius in Zodiac?
Answer: Moon signs.

 

4) What is the expansion of M.B.B.S?
Answer: Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery.

 

5) Who employed the steam engine in the first automobile built in 1769?
Answer: Nicolas-Joseph Cugnot.

 

6) What is meant by the Gini coefficient?
Answer: Measure of statistical dispersion intended to represent the income distribution of a nation’s residents.

 

7) The book in which the life history of Buddha is found:
Answer: Jataka tales.

 

8) What is meant by Wilson’s disease?
Answer: Genetic disorder in which copper builds up in the body.

 

9) Which guitarist formed the rock group whose album, ‘Brothers in Arms’ has sold 20 million copies?
Answer: Mark Knopfler.

 

10) Which country has the largest population of feral (wild) camels in the world?
Answer: Australia.

 

11) Which king of Phrygia had his ‘golden’ wish granted?
Answer: Midas.

 

12) What language does a Cajun speak?
Answer: French.

 

13) Who preceded Norman Lamont as Chancellor of the Exchequer?
Answer: John Major.

 

14) What is Ichthyology?
Answer: The study of the natural history of fishes.

 

15) What do you mean by the term ‘datum level’?
Answer: The mean sea level above which the altitude is measured.

 

16) Who is Peter Casey?
Answer: Entrepreneur and television personality based in Atlanta.

 

17) Who said, “Society rests on consciousness of kind”?
Answer: F.H. Giddings.

 

18) Name the President of Argentina.
Answer: Mauricio Macri.

 

19) Jacob Grimm, one of the brothers of Grimm’s Fairy Tales, was also eminent in another field, in which his scholarship is highly regarded even today. Which field is it?
Answer: Philology.

 

20) Which company owns the Perrier, Häagen-Dazs, and Wonka brands?
Answer: Nestle.

 

21) At what time of the day is the blood-test for diagnosing Filariasis conducted?
Answer: Between 8 pm and 12 midnight.

 

22) Which large reptile was recently discovered to be venomous?
Answer: Komodo dragon.

 

23) What is the value of Rigidity modulus in the earth core?
Answer: Zero, because the ‘S’ wave do not pass through the core.

 

24) Pilgrims flock from all over the world to visit Mecca. Where is Mecca?
Answer: Saudi Arabia, on the shore of the Red Sea.

 

25) A structure or a vertebra which is concave at both end is:
Answer: Amphicoelous.

 

Basic General Knowledge Online Questions with Answers Part 2 (26-50)

 

26) List the member nations of Regional Comprehensive Economic Partnership?
Answer: Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam, Australia, China, India, Japan, South Korea, New Zealand.

 

27) What was the King of ancient Egypt called?
Answer: The Pharaoh.

 

28) What is meant by equity?
Answer: Difference between the value of the assets and the cost of the liabilities of something owned.

 

29) What marked the end of ancient age and the beginning of the modern age?
Answer: The destruction of the Roman Empire.

 

30) Park Jae-sang was the talk of the internet in 2012. How is he better known?
Answer: PSY (of Gangnam Style fame).

 

31) Which war is connected with the Boston tea party?
Answer: American War of Independence.

 

32) Where is the tibia found?
Answer: Leg.

 

33) Which town in India is known at present as ‘Cyber City’?
Answer: Hyderabad (Andhra Pradesh).

 

34) Where would you find “fire damp”?
Answer: Down a mine – it’s the miner’s name for methane gas.

 

35) The place where the first university was founded:
Answer: Paris.

 

36) Where is Mount Qasioun located?
Answer: Syria.

 

37) The battle in which Napolean was utterly defeated by the English Commander Wellington:
Answer: Waterloo.

 

38) Name the first solar-powered flight?
Answer: Solar Impulse.

 

39) O.RE.C was formed in 1960. What is it?
Answer: It is the Organisation of Petroleum Exporting Countries.

 

40) Which author was named after a famous explorer, claimed to have eaten a bar of chocolate every day and was once married to Oscar-winning actress, Patricia Neal?
Answer: Roald Dahl.

 

41) Who was the founder of the Akkadian empire in Sumeria?
Answer: Sargon I.

 

42) Where was Abraham Lincoln assassinated?
Answer: In a theater.

 

43) What is Aurora?
Answer: A strange brightness appearing occasionally in polar regions.

 

44) What would you do with a “wandering sailor”?
Answer: Plant it – it is a household plant.

 

45) What is forestry?
Answer: The branch of knowledge concerned with scientific rearing and tending of forest trees in order to derive the maximum benefit.

 

46) Quentin Tarantino was in the news recently. Who is he?
Answer: American filmmaker and screenwriter.

 

47) Who proposed the Meson theory of nuclear stability?
Answer: H. Yukawa.

 

48) What is meant by carbon footprint?
Answer: Total set of greenhouse gas emissions caused by an individual, event, organization or product.

 

49) Who wrote the famous book “General and Industrial Management”?
Answer: Henri Fayol.

 

50) Headquartered in the Philippines and probably best-known for its beers, which is the largest publicly listed food, beverage, and packaging company in South East Asia?
Answer: San Miguel Corporation.

 

Basic General Knowledge Questions and Answers Part 3 (51-80)

 

51) What are the icons in a Computer?
Answer: The pictures on the background of the windows desktop are called icons.

 

52) When did Switzerland officially gain its independence?
Answer: 1648.

 

53) A very large change in the collector voltage produces only a tiny change in the:
Answer: Collector current.

 

54) What color of Ensign does the Merchant Navy fly?
Answer: Red.

 

55) A harbor protected on sides by headlands and requiring protection at the entrance only is known as:
Answer: Semi-natural harbor.

 

56) What is meant by “Curiosity”?
Answer: Car-sized robotic rover exploring Gale Crater on Mars as a part of NASA’s Mars Science Laboratory Mission.

 

57) What is the disadvantage of nonrenewable resources?
Answer: Cannot be regenerated.

 

58) What is meant by rheumatoid arthritis?
Answer: Long-lasting autoimmune disorder that primarily affects joints.

 

59) Who wrote “A Mathematician’s Apology”?
Answer: G.H. Hardy.

 

60) Which blood group can be given to anyone?
Answer: O.

 

61) Who invented the Anemometer?
Answer: Leon Battista Alberti (1450).

 

62) Who founded Apple Computer?
Answer: Steve Jobs.

 

63) Where is the most efficient ‘Surface Public Transport System’ in Europe?
Answer: At Zurich which is a Swiss city.

 

64) What is the alternative name for Holy Island, the island off the north coast of Northumberland?
Answer: Lindisfarne.

 

65) During which Chinese dynasty Buddhism was introduced into China?
Answer: The Han Dynasty.

 

66) What is meant by “fly ash”?
Answer: One of the coal combustion products composed of fine particles that are driven out of the boiler with the flue gases.

 

67) In England, there are two methods of issuing treasury bills. They are:
Answer: (1) Issue ‘through tap’ and (2) issue by tender.

 

68) Which word has been selected as Dictionary.com’s word of the year?
Answer: Xenophobia.

 

69) Who devised a photographic method that used a paper negative?
Answer: William Henry Fox Talbot.

 

70) Which word can be described as being ‘the degree of brightness of a star, as represented by a number on a logarithmic scale’?
Answer: Magnitude.

 

71) When did the long-disputed status of West Berlin was settled?
Answer: 1971.

 

72) From which language does the motto of the United States come?
Answer: Latin.

 

73) During 1500s which became popular pieces of Italian furniture?
Answer: Sideboards or Credenzas.

 

74) British scientist Lord Ernest Rutherford won a Nobel Prize in 1908. In which field of science did he work?
Answer: Atomic Science – he was the first man to split the atom.

 

75) The Andes Mountains stretch along the west coast of:
Answer: South America.

 

76) Who wrote the book, “The Vegetarian”?
Answer: Han Kang.

 

77) In which period bony jaws and teeth developed in vertebrates?
Answer: Silurian period.

 

78) What is meant by a sovereign wealth fund?
Answer: State-owned investment fund investing in real and financial assets such as stocks, bonds, real estate, precious metals or in alternative investments.

 

79) Where was Paranthropus boisei lived?
Answer: Eastern Africa.

 

80) What was the name of Captain Nemo’s submarine?
Answer: Nautilus.

 

Read > Quiz Competition Questions and Answers > Physics Questions and Answers – Basic Physics

Leave A Reply

Your email address will not be published.