Top Astronomy Quiz Questions and Answers

0

Top Astronomy Quiz Questions and Answers

 

Astronomy Quiz Questions and Answers

 

Top 50 Astronomy Questions with Answers

 

1) Which are the two Auroras?

Answer: Aurora Borealis in the North Polar region and Aurora Australis in the South Polar region.

 

2) Which invention was an epoch-making event in the history of astronomy?

Answer: Optical telescope.

 

3) When did the last solar eclipse of 20th century occur?

Answer: 1999 August 11.

 

4) Nadir means the point directly below an observer and zenith means the point directly overhead. True or False?

Answer: True.

 

5) Where did the last solar eclipse (longest) of the 20th century occur and what was its duration?

Answer: Romania, 2 minutes, 58 second.

 

6) Name the son of Jishnu, the most famous astronomer of India in the medieval period?

Answer: Brahmagupta.

 

7) What are the major elements necessary for, without which no ‘observation’ is possible?

Answer: Astronomical charts and instruments.

 

8) The coloured part of the sun is the:

Answer: Chromosphere.

 

9) What were the things that ancient Hindus looked upon as the abode of God?

Answer: Nakshatras.

 

10) What did the ancient Indian astronomical Rishi’s believe in his heart about the stars?

Answer: They believed that the stars were the lights of religious men.

 

11) What is an isolated peak or point of light in the firmament?

Answer: A star.

 

12) The core of the sun has a temperature of approximately:

Answer: 16 million degrees.

 

13) What is the name given to a cluster of stars forming part of a constellation?

Answer: Asterism.

 

14) Which are the only things regarded by plane trigonometry?

Answer: Lengths & Angles.

 

15) Where are the Van Allen radiation belts found?

Answer: Around the Earth.

 

Astronomy Questions and Answers part 2 (16-30)

 

16) Which is the Nebula which is considered to be the remnant of a Super Nova explosion?

Answer: Crab Nebula.

 

17) Polaris will not always be the North Star because of ___

Answer: Precession.

 

18) Where are the domes of Cerro Tololo Inter-American Observatory sited?

Answer: In the Andes foothills of Chile.

 

19) Which astronomical branch in astronomy was responsible for the discovery of Quasar galaxies and Polar stars?

Answer: Radio Astronomy.

 

20) The asteroid belt in our solar system is between the planets of:

Answer: Mars and Jupiter.

 

21) What is the full form of HST?

Answer: Hubble Space Telescope.

 

22) What is the full form of VLA?

Answer: Very Large Array.

 

23) The distance between the earth and the sun is about:

Answer: 150 million kilometers.

 

24) Where can we find the worlds largest radio telescope?

Answer: Arecibo, Puerto Rico.

 

25) The correct name for a ‘shooting star’ is a:

Answer: Meteor.

 

26) Which is the worlds largest radio telescope?

Answer: Keck Telescope.

 

27) Where in the world is the KECK telescope situated?

Answer: At Mauna Kea, Hawaii.

 

28) Another name for an exploding meteor is a bolide. True or False

Answer: True.

 

29) Where in the world can we find the oldest existing observatory?

Answer: In South Korea.

 

30) When was the oldest existing observatory of South Korea, said to have been built?

Answer: In AD 72.

 

Astronomy Quiz Questions and Answers Part 3 (31-50)

 

31) Who is considered as the father of astronomy?

Answer: Nicolaus Copernicus.

 

32) The sun is composed of the gases hydrogen and:

Answer: Helium.

 

33) What is the temperature of the Photosphere?

Answer: 5,500 0 C (9,900° F).

 

34) What is the shape of the planets orbit?

Answer: Oval (Elliptical).

 

35) Where do you find faculae?

Answer: On the sun.

 

36) ‘Of all-stars he is supremely brilliant’. Here which star constellation is expressed by the world ‘he’?

Answer: The Orion.

 

37) A refracting telescope has large lenses and a reflecting telescope has a large main mirror. True or False?

Answer: True.

 

38) Which is the US probe that helps in providing valuable evidence for the Big Bang Theory?

Answer: US COBE.

 

39) The theory that the universe is continually being created at various parts of the universe is the:

Answer: Steady State Theory.

 

40) What is the full form of COBE?

Answer: Cosmic Background Explorer.

 

41) When was the faulty mirror of Hubble telescope launched in 1990 repaired?

Answer: 1994.

 

42) The theory that the universe originated from a gigantic explosion of a central large and dense mass is the:

Answer: Big Bang Theory.

 

43) What produces energy in star?

Answer: Nuclear reaction in core.

 

44) Name one star that belongs to the group of the yellow star?

Answer: Sun.

 

45) When can the planets not be seen from Earth?

Answer: During conjunction.

 

46) What is the very first step in the evolution of a star?

Answer: Gas cloud.

 

47) What is the name given to the miraculous end of a star?

Answer: Supernova.

 

48) The estimated age of the universe is:

Answer: Between 7 and 20 billion years old.

 

49) The last comet of the 20th century was called by a name. What was that name?

Answer: Halley’s Comet.

 

50) A crescent moon means that the moon is nearly in its full phase. True or False?

Answer: False.

 

Read > 500 General Knowledge Questions – GK Quiz and Answers

Leave A Reply

Your email address will not be published.