500 General Knowledge Questions – GK Question and Answer

0

General Knowledge Questions

 

500 General Knowledge Questions - GK Quiz and Answers

 

General Knowledge Questions Part 1

 

1) Which capital city has the highest elevation?

Answer: Quito, Ecuador.

 

2) Alpha-keratin is a protein present in which thing?

Answer: Wool.

 

3) Which town in Umbria was the birthplace of St. Francis?

Answer: Assisi.

 

4) This capital of Latvia is sometimes known as the “Paris of the Baltic.”

Answer: Riga.

 

5) Which is used as ‘a moderator in a nuclear reactor?

Answer: Graphite.

 

6) Which species are known by the name robust australopithecine?

Answer: Australopithecus boisei and Australopithecus robustus.

 

7) Which planet looks reddish in the night sky?

Answer: Mars.

 

8) Which country lies directly to the east of Iraq?

Answer: Iran.

 

9) What was the source of the blue gem stone, lapis lazuli, for the people of Harappan culture?

Answer: Afghanistan.

 

10) What are the typesettings that produce text only?

Answer: Hot-metal typesetting and phototypesetting.

 

11) Sachin Tendulkar scored his 100th international century against which’ country ?

Answer: Bangladesh.

 

12) Which east African language developed as the lingua franca between Africans and Arab traders?

Answer: Swahili.

 

13) In baseball, the two opposing teams consist of how many players?

Answer: 9 players each.

 

14) The earliest record of Greek drama dates backs to which year when a contest for tragedy was established in Athens?

Answer: 534 B.C.

 

15) The improper function of which results in condition ‘Myxedema’ in human beings?

Answer: Thyroid gland.

 

16) Which country is the world’s leading producer of olives and grapes?

Answer: Italy.

 

17) In 1610, Galileo Galilei discovered four moons of which planet?

Answer: Jupiter.

 

18) Which legal term indicates pledging of properties?

Answer: Mortgage.

 

19) In the Vedic society, which was the term used to denote a group of families?

Answer: Grama.

 

20) Which street divides New York City’s East Side and West Side?

Answer: Fifth Avenue.

 

21) Carlo Collodi wrote a story about a wooden puppet which became human. What is its title?

Answer: The Adventure of Pinocchio.

 

22) What is the name of the lens which is used in cinematography and television for making a quick transition from a distant to a close-up shot without moving the camera?

Answer: Zoom kiss.

 

23) What is the term for a person with assets of over 1000 million dollars?

Answer: Billionaire.

 

24) In which country did the Baha’i religion originate?

Answer: Iran.

 

25) Which district of London gave its name to the Prime Meridian?

Answer: Greenwich.

 

26) How many members were in the Issachar tribe including their genealogies?

Answer: Fifty four thousand and five hundred.

 

27) How are Latitude and Longitude?

Answer: Perpendicular to each other.

 

28) Which country lies adjacent to the Andaman Sea?

Answer: Burma.

 

29) Which Philosophy holds that the world is created and maintained by Universal Law?

Answer: Jain Philosophy.

 

30) Who is known as ‘Priyadarshini’?

Answer: Indira Gandhi.

 

31) Which book is authored by V.S. Naipaul ?

Answer: A House for Mr. Biswas.

 

32) Which is the country in the British Isles is said to have the highest density of sheep in the world?

Answer: Wales.

 

33) Which can be used for biological control of mosquitoes?

Answer: Gambusia.

 

34) What is jerkin?

Answer: Sleeveless leather jacket.

 

35) In which country are England’s largest lake and highest mountain situated?

Answer: Cumbria.

 

36) Where is the Gulf of Carpentaria?

Answer: Australia.

 

37) The latitude of a place is the same as which place?

Answer: Celestial pole.

 

38) Who was the organizer of Marxism?

Answer: Lenin.

 

39) What was the script used in the earliest Tamil inscriptions?

Answer: Brahmi.

 

40) The Battle of the Bulge was a counter-offensive move of the _______ in World War II.

Answer: Germans.

 

General Knowledge Questions Part 2

 

41) In which technology do Cryogenic engines find applications?

Answer: Rocket technology.

 

42) What is the name of an instrument that gives a three-dimensional effect to photographs viewed through it?

Answer: Stereoscope.

 

43) In which town did Isaac Newton attend the grammar school, and Margaret Thatcher attend the local girl’s school?

Answer: Grantham.

 

44) Which English physicist and mathematician was born in the same year that Galileo died?

Answer: Isaac Newton.

 

45) Which British city is the home of the National Museum of Photography, Film and Television?

Answer: Bradford.

 

46) What is the Currency of Barbados:

Answer: Barbadian dollar.

 

47) Which instrument used for finding out wind-direction?

Answer: Wind vane.

 

48) Which performer received a gold single for the song “Daniel” in 1973?

Answer: Elton John.

 

49) What is the emblem of Islam, displayed, for example, on the national flags of Turkey, Pakistan and Tunisia?

Answer: Crescent moon.

 

50) Where is the biggest and world-famous museum located?

Answer: In Paris.

 

51) Which vitamin is considered to be a hormone?

Answer: D.

 

52) What is the English name for the Danish Port of Helsinger, the setting for Shakespeare’s “Hamlet”?

Answer: Elsinore.

 

53) Which UK government-funded body has an official symbol of quality called a ‘kite’ mark?

Answer: British Standards Institute.

 

54) How much is the percentage of carbon in average chemical structure of the hair?

Answer: 50.65%.

 

55) Which is the element found on the surface of the moon?

Answer: Titanium.

 

56) “Play it Again, Sam” and “Don’t Drink the Water” are hit plays by:

Answer: Woody Allen.

 

57) Why is ‘Beaufort Scale’ used ?

Answer: To measure wind velocity.

 

58) Which is the western border of Northern Plateau?

Answer: Karakoram Range.

 

59) Which Tomar ruler is credited to have established Delhi?

Answer: Anangpal.

 

60) What is the name of the guitar-like Russian stringed instrument with a triangular body?

Answer: The balalaika.

 

61) ‘My Music, My Life’ is the autobiography of which person?

Answer: Pt. Ravi Shankar.

 

62) Name the theatrical dance in which a formal academic dance technique is combined with other artistic elements such as music, costume and stage scenery?

Answer: Ballet.

 

63) Which was the first talkie film of India?

Answer: Alam Ara.

 

64) Which former house painter began the Cubist movement with Picasso?

Answer: Braque.

 

65) Through which Translocation of food materials in plants takes place?

Answer: Phloem.

 

66) Where did Mohandas Karamchand Gandhi’s marriage with Kasturbai take place?

Answer: Porbandar.

 

67) When does Relative humidity decreases?

Answer: With increased temperature.

 

68) How many cities are there in Northern Ireland?

Answer: Two.

 

69) Who was the Sultan of Delhi who is reputed to have built the biggest network of canals in India?

Answer: Feroze Shan Tughlaq.

 

70) Which are the five basic forest strata (layers) of plants?

Answer: 1. The canopy 2. The understory 3. The shrub layer 4. The herb layer and 5. The forest floor.

 

71) The famous scientist Thomas Alva Edison was died on:

Answer: October 18, 1931.

 

72) How many years after the Battle of Trafalgar did the Battle of Waterloo take place?

Answer: 1805 – 1815. 9 years and 8 months.

 

73) In which year was the artificial rubber – Neoprene – discovered?

Answer: 1932.

 

74) How many years after the Battle of Trafalgar did the Battle of Waterloo take place?

Answer: 1805 – 1815. 9 years and 8 months.

 

75) In which year vaccine for Yellow fever formulated?

Answer: 1932.

 

76) What kind of energy did Blondie sing about?

Answer: Atomic.

 

77) In which year Frequency Modulation (EM) radio transmission started?

Answer: 1933.

 

78) The idea which holds that species arose in the past as a result of a supernatural act, is known as the:

Answer: Special creation theory.

 

79) Which state in the USA is known as “The Land of Enchantment”?

Answer: New Mexico.

 

80) Which period is often called the “Age of Fishes”?

Answer: Devonian period.

 

General Knowledge Questions Part 3

 

81) Which president was succeeded upon his death by Theodore Roosevelt?

Answer: William McKinley.

 

82) Folk painting ‘Madhubani’ is famous in which state?

Answer: Bihar.

 

83) The theories in metaphysics include:

Answer: Materialism, idealism, mechanism and teleology.

 

84) Which is the tree requiring minimum water for its growth?

Answer: Babul.

 

85) What do you call a grouping of bass?

Answer: A shoal of bass.

 

86) Which one of the five Great Lakes lies totally within the United States?

Answer: Lake Michigan.

 

87) Materialism maintains:

Answer: The only matter has real existence and that feelings, thoughts and other mental phenomena are produced by the activity of matter.

 

88) Which country is the largest producer of Bauxite?

Answer: Australia.

 

89) Which is the third largest continent?

Answer: North America.

 

90) Which Indian rulers was a contemporary of Akbar?

Answer: Rani Durgawati.

 

91) What would be the colour of the blood which bleed from the artery?

Answer: Strong red.

 

92) What is the other name of Vitamin A?

Answer: Retinol.

 

93) What was the first name of Clark, of the Lewis & Clark expedition?

Answer: William.

 

94) From where did India introduce cultivation of tobacco/tapioca/ pineapple?

Answer: South America.

 

95) Below what level of Hemoglobin, is Anaemia said to be present?

Answer: Below 13.5 g/dL in a man or less than 12 g/dL in a woman.

 

96) When was the Reserve Bank of India taken over by the Government?

Answer: 1948.

 

97) What structure is considered to be the oldest man-made building still standing?

Answer: Pyramid of Djoser.

 

98) Which is found on the western coast of continents between 30° and 40° latitudes?

Answer: Mediterranean Climate Region.

 

99) What is the branch of zoology that deals with the study of nuclear cytology?

Answer: Karyology.

 

100) Which school of paintings developed independently during the Mughal Period?

Answer: The Bijapur School.

 

101) Who was the author of the book ‘The Stranger’?

Answer: Albert Camus.

 

102) In which is ‘Foot and Mouth Disease’ found?

Answer: Cattle.

 

103) The greatest pyramid is _

Answer: Khufu.

 

104) Which Scottish waterway links the North Sea with the Atlantic Ocean?

Answer: Caledonian Canal.

 

105) Who was the last English king to die in battle?

Answer: King Richard III.

 

106) What denotes the smallest temperature?

Answer: 1° on the Kelvin scale.

 

107) Constantinople was captured by the:

Answer: Turks.

 

108) In which latitudes largest quantities of bauxite is found?

Answer: Tropical latitudes.

 

109) In Norse mythology, which of the following was known as the god of mischief?

Answer: Loki.

 

110) Which was the first English ship that came to India?

Answer: Red Dragon.

 

111) What is the real name of Mother Theresa:

Answer: Mary Teresa Bojaxhiu.

 

112) Which tree, once very popular in social forestry, is now taken to be environmental hazard?

Answer: Eucalyptus.

 

113) Which disease in children is caused by the intensive use of nitrate fertilizers?

Answer: Methemoglobinemia.

 

114) Foot-and-Mouth disease in animals, a current epidemic in some parts of the world, By which is this caused?

Answer: Bacterium.

 

115) The Postal system in India dates back to the year:

Answer: 1837.

 

116) In which animal is respiration done by skin?

Answer: Frog.

 

117) What does a lepidopterist study?

Answer: Moths and butterflies.

 

118) The Ruhr-Westphalia region is a famous industrial region of which country?

Answer: Germany.

 

119) The island that China had to cede to England as a result of the Opium War:

Answer: Hong Kong.

 

120) Which was the first newspaper to be published in India?

Answer: Bengal Gazette.

 

General Knowledge Questions Part 4

 

121) Of which American state is Boston the capital?

Answer: Massachusetts.

 

122) Which European country has been ruled by Harald V since 1991?

Answer: Norway.

 

123) Where did the Great Trek take place and who were the trekkers?

Answer: In South Africa -they were Boers who trekked from Transvaal to the orange free state.

 

124) ‘Gobar gas’ contains mainly which gas?

Answer: Methane.

 

125) Which bushranger’s gang did Sir Frederick Pottinger fail to capture?

Answer: Ben Hall’s.

 

126) Who is the patron saint of music?

Answer: St. Cecilia.

 

127) The isotherms indicate:

Answer: The temperatures in particular areas.

 

128) Which rocks is transformed into marble?

Answer: Limestone.

 

129) Who was the God of the Sun & Music?

Answer: Apollo.

 

130) Which ‘Englishmen was fellow of Gandhi in South Africa?

Answer: Polak.

 

131) Who is regarded as the richest man in the world?

Answer: Bill Gates.

 

132) By which number the quality of gasoline’ sample is determined?

Answer: By its octane number.

 

133) In which century was most of the construction of the White House completed: 18th, 19th or 20th?

Answer: 18th century (1790s).

 

134) Due to bite of mad dog the disease hydrophobia is caused by which virus?

Answer: Rabies virus.

 

135) The Hindu Kush is located in:

Answer: Just north of Kabul.

 

136) Which were the two factions of the Russian Social Democratic Party whose names were taken from the words the ‘majority’ and ‘minority’?

Answer: Bolshevik and Menshevik.

 

137) In law, what attorney lists the Boston Strangler, Patty Hearst, and O.J. Simpson among his clients?

Answer: F. Lee Bailey.

 

138) What is the principal reason for the formation of metamorphic rocks?

Answer: Extreme heat and pressure.

 

139) What is the British portion of Ireland called?

Answer: Ulster.

 

140) Who said “I therefore want freedom immediately, this very night, before dawn if it can be had”?

Answer: Mahatma Gandhi.

 

141) What “L” is a cross-legged Yoga position named for its resemblance to an aquatic flower?

Answer: The lotus position.

 

142) A temperature at which both the Fahrenheit and the centigrade scales have the same value?

Answer: -40°.

 

143) The highest peak in Africa is:

Answer: Mount Kilimanjaro.

 

144) With which is the ‘Tennis court oath’ associated?

Answer: French Revolution.

 

145) At the Vatican when a new pope is elected, it is announced by a plume of which color of smoke?

Answer: White.

 

146) Where is Van Gogh museum located?

Answer: Amsterdam.

 

147) What is the westernmost American territory in North America?

Answer: Attu Island.

 

148) Where is the Sargasso sea located?

Answer: North Atlantic Ocean.

 

149) Atomic radius is the distance between two adjacent atoms. True or False?

Answer: False.

 

150) Who com merited that Cripps Mission was a postdated cheque on a crashing bank?

Answer: Mahatma Gandhi.

 

151) Where is New Amsterdam?

Answer: Guyana.

 

152) Medicine for epilepsy is obtain from which lichen?

Answer: Parmelia.

 

153) Which two planets are almost identical in size?

Answer: Earth – Venus.

 

154) How many chemical components does coffee consist of?
Answer: 1800.

 

155) Where exactly in Australia would you find Coromandel?

Answer: North Island, New Zealand.

 

156) Which type of glass is used for making glass reinforced plastic?

Answer: Quartz glass.

 

157) In the sequence “2, 3, 5, 7, 11, 13,” what is the next number?

Answer: 17.

 

158) Which is the greatest known ocean depth (which lies in the Pacific Ocean)?

Answer: 11,033 m.

 

159) Most of the surface of which country lies below the sea level

Answer: Holland (Netherlands).

 

160) At which one place did Mahatma Gandhi first start his Satyagraha in India?

Answer: Champaran.

 

General Knowledge Questions Part 5

 

161) A mass of frozen rock and gas that has a tail pointing away from the sun is a:

Answer: Comet.

 

162) With which country is “Orange’ Revolution” associated?

Answer: Ukraine.

 

163) Name the author of “Mathematical Analysis for Economists”:

Answer: R.G.D. Allen.

 

164) With which field was Pandit Bhimsen Joshi associated?

Answer: Music’s.

 

165) The part of a microscope where the microscope slide is placed is the:

Answer: Stage.

 

166) What percentage of water is lost during transpiration?

Answer: 99%.

 

167) What is the full form of GSLV?

Answer: Geosynchronous Satellite Launch Vehicle.

 

168) Which is the most populous city in the world?

Answer: Tokyo.

 

169) 100 degrees Celsius is the boiling point of:

Answer: Pure water.

 

170) By which ruler was the practice of military governorship first introduced in India?

Answer: Greeks.

 

171) Which is the only Shakespearean film to have won the Best Film Oscar?

Answer: Hamlet (1948).

 

172) Which country has the briefest Constitution in the world?

Answer: USA.

 

173) What is formed when gases such as carbon dioxide, sulphur dioxide and nitrogen oxides mix with rain?

Answer: Acid rain.

 

174) What is meant by PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard)?

Answer: Proprietary information technology standard for organizations that handle credit cards from the major card schemes.

 

175) Who wrote “The Biography of Raj Kapoor”?

Answer: Bunny Reuben.

 

176) What is the mean of Invisible Export?

Answer: Export Services.

 

177) Weight is a force of gravity where the gravitational acceleration is:

Answer: The rate of increase of speed of falling objects.

 

178) Which is the country with the highest density of population in Europe?

Answer: Netherlands.

 

179) When was Bangladesh admitted to the U.N?

Answer: 1974.

 

180) Bhakt Tukaram was a contemporary of which Mughal emperor?

Answer: Jahangir.

 

181) Who said ‘That’s one small step for a man, one giant leap for mankind’ on 20 July 1969 ?

Answer: Neil Armstrong.

 

182) Who was the first person to cross the Alps with army?

Answer: Hannibal.

 

183) Who awards the prize for peace?

Answer: The Norwegian Nobel Committee.

 

184) What is the loss of water in the form of water drops called?

Answer: Guttation.

 

185) Snowflakes are symmetrical. How many sides do they have

Answer: Six.

 

186) Who is the author of the book, “The Pigeon Tunnel”?

Answer: John Le Carre.

 

187) Which athlete had to abandon the marathon in 1980 as he suddenly developed diarrhea during the race?

Answer: Lasse Viran, 1980.

 

188) Which foreign country is closest to Andarnan Islands?

Answer: Myanmar.

 

189) Which Mexican leader was assassinated in 1923?

Answer: Pancho Villa.

 

190) Who was called Zinda Pir (living saint) in Mughal India?

Answer: Aurangzeb.

 

191) Which was the first football match broadcast?

Answer: 1928 – F.A Cup Final, England.

 

192) Which metal is non toxic in nature?

Answer: Gold.

 

193) Which is the largest natural lake in the world?

Answer: Caspian Sea, Europe.

 

194) What is meant by Pulmonary edema?

Answer: Fluid accumulation in the tissue and air spaces of the lungs.

 

195) Write the length of the stump:

Answer: 28 inches above the ground.

 

196) Who is the first American to orbit the earth?

Answer: John Glenn.

 

197) Where is the longest railroad tunnel in the world?

Answer: Japan.

 

198) Which State shares boundaries with the maximum number of other States of India ?

Answer: Assam.

 

199) Who was called “The Clown Prince of Tennis”?

Answer: Freddie Huber (Australia).

 

200) The first railway line in India was opened in which year?

Answer: 1853.

 

General Knowledge Questions Part 6

 

201) When did R.E. Peary discover the North Pole?

Answer: 6th April 1909.

 

202) What is Study of growth and development of the embryo?

Answer: Embryology.

 

203) Where is the submerged sandbank Dogger Bank located?

Answer: Off the east coast of England.

 

204) Name South Korea’s first Woman president?

Answer: Park Geun-hye.

 

205) Name the world’s oldest astronaut.

Answer: John Glenn.

 

206) Give one example of marine angiosperm:

Answer: Zostera.

 

207) Angular separation between two colours of the spectrum depends upon which thing?

Answer: Angle of deviation.

 

208) The Sea of Azov is part of which sea?

Answer: Black.

 

209) Which is the highest civilian honour in USA?

Answer: Presidential Medal of Freedom.

 

210) Which mineral has the nickname ‘fool’s gold’?

Answer: Iron Pyrite.

 

211) Who wrote the book “When Markets Collide: Investment Strategies for the Age of Global Economic Change”?

Answer: Mohamed El Erian.

 

212) Where are the Cambrian Mountains?

Answer: Wales.

 

213) Where is the headquarter of the International Atomic Energy Agency is located?

Answer: Vienna.

 

214) What is meant by Quick Response(QR) Code?

Answer: Trademark for a type of matrix code.

 

215) The book ‘Diplomatic Encounter’ has been written by which author?

Answer: Arundhati Roy.

 

216) Which fraction best represents the amount of garbage deposited in landfills in the U.S.A.?

Answer: 2/3.

 

217) What is the Study of pulse and arterial blood pressure called?

Answer: Sphygmology.

 

218) The simplest example of Vigenère cipher is the:

Answer: Caesar cipher.

 

219) The Himalayas are formed of parallel fold ranges of which the oldest range?

Answer: The Great Himalayan Range.

 

220) Gaborone is the capital of which country?

Answer: Botswana.

 

221) Rigveda is divided into 10 books. Which books are the oldest?

Answer: Second and seventh.

 

222) Which is the Low Frequencies (LF) band?

Answer: 30-300 khz.

 

223) Name the world’s oldest sea bird?

Answer: Laysan Albatross.

 

224) The southern tip of Greenland is near which line of latitude?

Answer: 60.

 

225) Which is the element that has the highest first ionization potential?

Answer: Nitrogen.

 

226) Gates provided for dock entrances are known as:

Answer: Caisson.

 

227) What is the meaning of opprobrious?

Answer: Expressing scorn or abuse.

 

228) In which U.S. state would you most likely experience fog on any given day?

Answer: Washington.

 

229) Which state has the largest number of salt lakes in India?

Answer: Rajasthan.

 

230) Which is the most important resource to man of today?

Answer: Freshwater.

 

231) Who was the last of the 24th Jain Tirthankaras?

Answer: Mahavira.

 

232) Mount Godwin Austin is also known as:

Answer: K2.

 

233) Who is the author of the book ‘The Rights of Man’?

Answer: Thomas Paine.

 

234) Who introduced ‘ellipse’ as the shape of orbits of planets around the sun?

Answer: Johannes Kepler.

 

235) What is considered as the easily digestible source of protein?

Answer: Soyabean.

 

236) Which hideous ailment is not correctly matched with body part it affects?

Answer: Pyorrhea-intestines.

 

237) What is meant by order of friendship?
Answer: State decoration of the Russian federation.

 

238) Velocity of sound in a diatomic gas is 300 m/s. What is its r.m.s. velocity?

Answer: 430 m/s.

 

239) What is meant by European Economic Area?

Answer: Area in which the agreement on the EEA provides for free movement of persons, goods, services, and capital within the European Single Market.

 

240) Flavored with almonds, raisins and orange peel, what is glogg?

Answer: Hot punch.

 

General Knowledge Questions Part 7

 

241) How many kilometers is an international nautical mile?

Answer: 1.85 Km.

 

242) Total internal reflection of light is possible when light enters from which thing?

Answer: Water to air.

 

243) In Muslim society, what is a hajj?

Answer: Holy pilgrimage.

 

244) The book ‘Worshipping False Gods’s is written by which person?

Answer: Arun Shourie.

 

245) Who said: ‘I’m afraid there’s many a spectacled sod Prefers the British Museum to God

Answer: W.H. Auden.

 

246) Which endurance race is due to run from Lima–Tucumán–Santiago in 2013?

Answer: Dakar Rally.

 

247) On which food would you put remoulade?

Answer: Cold cooked crab.

 

248) Which is a global biodiversity hotspot in India?

Answer: Western Ghats.

 

249) Otter name of solar signs:

Answer: The signs having nature of fire.

 

250) Who wrote ‘The Kite Runner’ and ‘A Thousand Splendid Suns’?

Answer: Khaled Hosseini.

 

251) Violin bows are made from a brazilwood named Pernambucno and what other material?

Answer: Horse hair.

 

252) In the human body, cowper’s glands form a part of which system?

Answer: Reproductive system.

 

253) Which one occupies more space, internal or external combustion engine?

Answer: External combustion engine.

 

254) The resolution for removing the Vice-President of India can be moved in which sabha?

Answer: Rajya Sabha alone.

 

255) Which letter did Pieter Breughel drop from his name?

Answer: H.

 

256) Which transition metal is in liquid state?

Answer: Mercury.

 

257) Which is the main centre of Jainism in India?

Answer: Mathura.

 

258) Which type of forest exhibits highest bio-diversity ?

Answer: Tropical rain forest.

 

259) How many countries drive on the left – 8, 28 or 58?

Answer: 58.

 

260) Which Rashtrakuta ruler established a victory pillar in Rameshwaram ?

Answer: Krishna III.

 

261) Who said “Whom God wishes to destroy, he first makes mad”?

Answer: Euripides.

 

262) Who directed the famous T.V. serial ‘Tandoori Nights’?

Answer: Saeed Jaffrey.

 

263) What was the number of the last King Louis to be king of France?

Answer: 18th (Louis XVIII 1814.24).

 

264) The UNESCO declared 2011 as which International Year?

Answer: International Year of Chemistry.

 

265) Who collaborated with Elvis Costello on his recording of “Back on my Feet”, and with Michael Jackson on “Say, Say, Say”?

Answer: Paul McCartney.

 

266) In absence of ribosome in cell which function does not takes place?

Answer: Protein synthesis.

 

267) What is the name of the fictional village in Noel’s House Party?

Answer: Crinkley Bottom.

 

268) Where are Tapovan and Vishnugarh Hydroelectric Projects located?

Answer: Uttarakhand.

 

269) What is the connection between Greek mythological character Procrustes and a bed?

Answer: Procrustes was a monster who killed his victims by either stretching them, or truncating them to fit his bed.

 

270) Who was the last ruler of the Tughlaq dynasty of the Delhi Sultanate?

Answer: Nasir-ud-din-Mahmud.

 

271) Which president was succeed upon his death by Harry S. Truman?

Answer: Franklin Delano Roosevelt.

 

272) To whom does the Public Accounts Committee submit its report?

Answer: The Speaker of the Lok Sabha.

 

273) Which English philanthropist led the parliamentary campaign against the slave trade which was eventually abolished in 1807?

Answer: William Wilberforce.

 

274) If a bar magnet is cut length wise into 3 parts, what will the total number of poles be?

Answer: 6.

 

275) What do you call a grouping of bears?

Answer: A sleuth or sloth of bears.

 

276) Why does the Issue Department of the RBI maintain a against printing of note?

Answer: Minimum Reserve System.

 

277) Movement of surface water over oceans is known as:

Answer: Drift.

 

278) With which river is the Omkareshwar Project associated?

Answer: Narmada.

 

279) What is the highest mountain in western Europe?

Answer: Mont Blanc.

 

280) The ruler which was not invited to join the confederacy to fight against Vijaynagar in the battle of Talikota?

Answer: Berar.

 

General Knowledge Questions Part 8

 

281) The way of life is mainly dictated by climate or terrain in:

Answer: Small-scale Societies.

 

282) The United Nations declared 2010 as which International Year?

Answer: Rapprochemont of Cultures.

 

283) While trying to fly around the world Amelia Earhart disappeared…

Answer: in 1937.

 

284) Which tissue take part in healing the wounds?

Answer: Epithelium tissue.

 

285) In Christianity name the eldest son of Adam and Eve:

Answer: Cain.

 

286) Which is the highest and final judicial tribunal in respect of the Constitution of India?

Answer: Supreme Court.

 

287) What leader is responsible for creating the Persian Empire of the 6th century B.C.?

Answer: Cyrus the Great.

 

288) What is the state the main activity associated with the fold mountain?

Answer: Earthquakes.

 

289) On the basis of the nature of securities attached to bonds, there are three types of bonds. Which are they?

Answer: Mortgage bonds, Collateral bonds, Debenture bonds.

 

290) Who was the Afghan ruler of India whose administrative system was emulated by the British?

Answer: Sher Shah.

 

291) What was Socrates forced to drink to commit suicide?

Answer: Hemlock.

 

292) Temporary hardness of water is due to the presence of which thing?

Answer: Magnesium bicarbonate.

 

293) When did the national post office become one of the biggest and most important departments of government in many countries?

Answer: By the late 1800’s.

 

294) Regatta is associated with which sports event?

Answer: Rowing.

 

295) In 1893, what country was the first to grant women the right to vote?

Answer: New Zealand.

 

296) Rupee was devalued by what percent in July 1991?

Answer: 20 Percent.

 

297) Which country established diplomatic relations with China in 1979?

Answer: The United States.

 

298) What is the term as the drainage pattern developed on folded sedimentary rocks?

Answer: Trellis.

 

299) From 1925 until 1961, which of these Russian cities was known as Stalingrad?

Answer: Volgograd.

 

300) Whose tomb is ‘Biwi Ka Maqbara’?

Answer: Aurangzeb’s wife.

 

301) Francis I style was named after whom?

Answer: French king Francis I.

 

302) Which energy do not have the problem of pollution?

Answer: Sun.

 

303) Who was the author of the book Poems?

Answer: Paul Celan.

 

304) When was the Madras State renamed Tamil Nadu?

Answer: 1969.

 

305) What is known as a belt of subduction zones that encircles the Pacific and includes most of the world’s volcanoes?

Answer: Ring of Fire.

 

306) What is a suitable unit for expressing electric field strength?

Answer: N/C.

 

307) General Franco was dictator of which country?

Answer: Spain.

 

308) Rotation of the earth causes deflection of wind by which force?

Answer: Coriolis force.

 

309) When was Devonian period began?

Answer: About 410 million years ago.

 

310) Who organised a Maratha confederacy against the English leading to the Third Anglo Maratha War?

Answer: The Peshwa.

 

311) In the 1999 James Bond movie The World Is Not Enough, who is being groomed to replace the character “Q”?

Answer: R.

 

312) Which woman has become the highest individual scorer in an innings in Tests?

Answer: Kiran Baloch.

 

313) Which Australopithecus species had larger molars and more powerful jaws than the others?

Answer: Robust Australopithecines.

 

314) What is the name of the person that controls a football match?

Answer: An umpire.

 

315) What group released the album Days of Future Past?

Answer: The Moody Blues.

 

316) Which air pollutant affect the nervous system of man?

Answer: Lead.

 

317) Which Australopithecus species had larger molars and more powerful jaws than the others?

Answer: Robust Australopithecines.

 

318) Which is the chief characteristics of wet and dry tropics?

Answer: Constant heating.

 

319) Which of the following scientists would study motion, forces, & energy?

Answer: Physicist.

 

320) By whom was Shuddhi movement (conversion of non-Hindus to Hinduism) started?

Answer: Swami Dayanand Saraswati.

 

General Knowledge Questions Part 9

 

321) Who was the earliest known actor and dramatist who was the winner of the first competition in Athens?

Answer: Thespis.

 

322) Which Union Territory attained statehood in February, 1987?

Answer: Goa.

 

323) Which Sicilian volcano is the highest in Europe?

Answer: Etna.

 

324) Which oxyacid of halogen has maximum acidic nature?

Answer: HClO4.

 

325) What is the name given to the capacity of a lens and of a photographic emulsion to reproduce sharply and accurately all the fine details in a picture?

Answer: Resolving power.

 

326) From when was the Zero Base Budgeting in India first experimented?

Answer: April , 1987.

 

327) Earthshine is seen on the moon – earthshine is light reflected from the Earth. True or False?

Answer: True.

 

328) What is most important reason for dwindling forest resources today?

Answer: Over felling.

 

329) How many members are there in the Zebulun tribes?

Answer: Fifty seven thousand and four hundred.

 

330) “The best and bravest of the military leader of the rebels”- about whom was this said by Sir Hugh Rose?

Answer: Rani of Jhansi.

 

331) Which explorer became the first white man to discover the Shoalhaven River?

Answer: George Bass.

 

332) Who is the leading wicket taker in the history of Test cricket?

Answer: Shane Warne.

 

333) Who is ‘bard of heaven’?

Answer: Shakespeare.

 

334) The greatest threat to organisms and biodiversity in which process?

Answer: Process of habitat loss.

 

335) Who was the God of War?

Answer: Ares.

 

336) Which Article of the Constitution of India makes a specific mention of Village Panchayats?

Answer: Article 40.

 

337) What is the name of a woolen dress worn by men?

Answer: Jersey.

 

338) How much of earth surface is covered by the forests?

Answer: 30 percent.

 

339) Which architect designed the city of Brasilia?

Answer: Oscar Niemeyer (born 1907).

 

340) Who was the first Indian woman President of the Indian National Congress?

Answer: Sarojini Naidu.

 

341) The Communist States claim to draw inspiration from who?

Answer: Marx.

 

342) The unidirectional property of a pn-junction is useful for its use as which thing?

Answer: Rectifier.

 

343) Using the pseudonym Richard Saunders, which American founding father wrote Poor Richard’s Almanac?

Answer: Benjamin Franklin.

 

344) Who has been awarded the Prem Bhatia Award for the year 2012?

Answer: P.R. Ramesh.

 

345) What is the use of the instrument, calipers?

Answer: For measuring the inside or outside diameter of bodies.

 

346) Who is the chairman of 13th Finance Commission?

Answer: Vijay Kelkar.

 

347) In music, Gwen Stefani is the lead singer of which Ska-Pop band?

Answer: No Doubt.

 

348) The Himalyas are approximately how many kilometer broad?

Answer: 150 to 400.

 

349) What is the currency of Belarus:

Answer: Ruble.

 

350) During India’s Freedom Struggle, which led to the first ‘All India Hartal’?

Answer: Protest against Rowlatt Act.

 

351) In theater, Oscar Hammerstein wrote the lyrics for the Broadway show South Pacific; who composed the music?

Answer: Richard Charles Rogers.

 

352) Which animals have a diet mainly consisting of bamboo?

Answer: Red pandas.

 

353) Which country is the important tourist centre of Japanese in Europe?

Answer: France.

 

354) Which Amendment of the Constitution of India deals with the issue of strengthening of the Panchayati Raj?

Answer: 73rd.

 

355) What is known as “the dismal science”?

Answer: Economics.

 

356) Thermal decomposition of alkanes is known as which name?

Answer: Cracking.

 

357) How much is the percentage of nitrogen in average hair?

Answer: 17.14%.

 

358) How many islands of India are located in the Bay of Bengal?

Answer: 204.

 

359) Dalton’s Atomic Theory states all of the following:[cr][cr]matter is made up from tiny, indestructible particles called atoms[cr]the atoms of one element are all identical[cr]that atoms of different elements have the same mass. True or False?

Answer: False.

 

360) In ancient India, at where was the earliest capital of Magadha kingdom?

Answer: Rajgir.

 

General Knowledge Questions Part 10

 

361) Northern border of Northern Plateau:

Answer: Kunlun Mountains.

 

362) Amarya Sen, the NRI Nobel laureate got the honour for which work?

Answer: Poverty and famines.

 

363) Instead of lungs what organs in a fish absorb the oxygen from the water?

Answer: Gills.

 

364) Where did India made her debut in Olympic football?

Answer: London in 1948.

 

365) With which dance form Pierre Beauchamp associated?

Answer: Ballet.

 

366) Which plant is used for green manuring in India?

Answer: Sunhemp.

 

367) What is litmus paper? What do the colors indicate?

Answer: Litmus paper is paper treated with a dye that measures the acidity and alkalinity of a solution, or its pH. If the paper turns red, it is acidic; if it turns blue, it is alkaline.

 

368) Which city is known as the ‘Manchester of South India’?

Answer: Coimbatore.

 

369) Which layer of plants consists mainly of the crowns (branches and leaves) of the tallest trees?

Answer: Canopy.

 

370) The Government of India has decided to declare river as ‘National River’?

Answer: Ganga.

 

371) At the time of the arrival of the Europeans, what was the range of the American bison in North America?

Answer: The American bison, commonly known as the buffalo, once roamed over all of North America, coast-to-coast, all the way from the West to the eastern seaboard. The size of the herd was estimated to be as high as 50 million animals. By 1900, there were fewer than 1500 bison left.

 

372) What does the Preamble of our Constitution contin?

Answer: The spirit of the Constitution.

 

373) Large rivers that begin in a rainy area and flow across a desert without drying up are:

Answer: Exotic rivers.

 

374) Which energy of the electron at absolute zero is called?

Answer: Fermi energy.

 

375) What name is given to the cooler darker spots on the sun’s surface?

Answer: Sunspots.

 

376) What is an essential attribute of inflation?

Answer: Increase in prices.

 

377) The idea which holds that many species arise from non-living matter is known as the:

Answer: Spontaneous generation theory.

 

378) Which city is known for silk wearing industry?

Answer: Kanchepuram.

 

379) The lens of a microscope that is close to one’s eye is the:

Answer: Eyepiece lens.

 

380) Which Rajputa king defeated Muhammad Ghori for the first time?

Answer: Prithviraj III.

 

381) Which type of systematic assessment is a study that measures people’s attitudes and activities by asking the people themselves?

Answer: Survey.

 

382) Where were first Olympic Games held?

Answer: 776 B.C.

 

383) If a person has a mass of 50 kilograms, the person’s weight in Newtons will be about:

Answer: 500.

 

384) What is the characteristic odour of garlic?

Answer: A sulphur compound.

 

385) Idealism states:

Answer: The every material thing is an idea or a form of an idea.

 

386) The source of India’s sovereignty lies in which thing?

Answer: Preamble to the Constitution.

 

387) The melting point of water in degrees Celsius is:

Answer: 0.

 

388) What can be the maximum duration of totality for a solar eclipse?

Answer: 7 minutes 40 seconds.

 

389) What is the colour of the blood which bleed from the vein:

Answer: Dark red.

 

390) Which region of India was ruled by Sultan Zainul Abidin ?

Answer: Kashmir.

 

391) Many people do not plant climbing vines near their homes because:

Answer: The decomposing leaves release acids that break down paint and concrete.

 

392) Which is the vitamin that is most readily manufactured in our bodies?

Answer: Vitamin D.

 

393) What is the study of the philosophy of causation of diseases called?

Answer: Etiology.

 

394) The celebrated novel ‘The Godfather’ was authored by which author?

Answer: Mario Puzo.

 

395) Which town in Umbria was the birthplace of St Francis?

Answer: Assisi.

 

396) What is the best means of saving during inflation?

Answer: Money.

 

397) Why does the Mantle material not contribute to the magnetic anomalies?

Answer: Because it contains only Ultramafic rocks which are essentially nonmagnetic.

 

398) What is the total surface area of earth?

Answer: 510 million sq km.

 

399) What name is given to the brittle kind of iron used for making engine blocks and manhole covers?

Answer: Cast iron.

 

400) Sirajuddaulah was defeated by Lord Clive in which battle?

Answer: Plassey.

 

General Knowledge Questions Part 11

 

401) Bag like outgrowth from the hindgut in embryos of Amniote for storing excretory products is known a:

Answer: Allantois.

 

402) In human body, which are the leg bones?

Answer: Humerus and Femur.

 

403) What was the world’s first electrically lighted city?

Answer: Wabash, Indiana.

 

404) When the Vice-President acts as President he gets the emoluments of which post?

Answer: President.

 

405) The great temple of ancient Egyptians which was dedicated to the Sun God:

Answer: The temple of Abu Simbel.

 

406) Which of the following is good nuclear fuel?

Answer: Plutonium-239.

 

407) The United States has the largest Gross Domestic Product. Which country is second?

Answer: China.

 

408) All the watches of a country are set according to which time?

Answer: Standard time of the country.

 

409) In feudalism, the person who held the land was called:

Answer: Vassal.

 

410) Near the banks of which river excavations have brought to light that Indus Valley Civilization percolated to far south?

Answer: Krishna.

 

411) Which of the following is not a Philippine island?

Answer: Timor.

 

412) Which book is entitled as ‘Bible of Communism’ ?

Answer: Das Kapital.

 

413) The battle in which Napoleon was defeated in 1815:

Answer: The Battle of Trafalgar.

 

414) Who is popularly known as ‘Nightingale of India’ ?

Answer: Sarojini Naidu.

 

415) Which country’s flag does not contain a crescent?

Answer: Indonesia.

 

416) In metabolism, how enzymes act?

Answer: As catalyst.

 

417) The Prime Minister of a country who won Nobel Prize for literature (in 1953):

Answer: Winston Churchill of U.K.

 

418) If it is 4 P.M. on Monday at 150°W, what will be the time at 150°E?

Answer: 12 Noon on Tuesday.

 

419) What is the world’s most visited mountain?

Answer: Mt. Fuji.

 

420) The term nishka, which meant an ornament in the Vedic period, was used in latertirnes, what did it denote?

Answer: A coin.

 

421) The first Roman emperor:

Answer: Augustus Caesar.

 

422) In India, the concept of single citizenship is adopted from which country?

Answer: England.

 

423) Where would you find the Qattara Depression?

Answer: Egypt.

 

424) Which is the essential element in all organic compounds?

Answer: Carbon.

 

425) Who were the member countries of Triple Alliance formed during the First World War:

Answer: Germany, Austria, Hungary & Italy.

 

426) Which is the oldest ‘stock exchange of India?

Answer: Bombay Stock Exchange.

 

427) Where are the Apennines in relation to the Alps?

Answer: South.

 

428) What are the ‘Temperate lows’?

Answer: Sub-polar low pressure belts.

 

429) What was the name of the society formed by Arthur Griffiths in 1905 which called itself by the Gaelic words interpreted as “ourselves alone”?

Answer: Sinn Féin.

 

430) Which are Tile earliest Buddhist literature that deal with the stories of the various birth of Buddha?

Answer: Jatakas.

 

431) A cusec measures what?

Answer: Water flow.

 

432) Dr. M. S. Swaminathan distinguished himself in which field?

Answer: Agriculture.

 

433) The isthmus means:

Answer: A narrow neck of land that connects two larger landmasses.

 

434) By which plants is the maximum fixation of solar energy done?

Answer: Green plants.

 

435) Which city was Australia’s first settlement of convicts from Britain?

Answer: Sydney.

 

436) In which year was the first no confidence motion moved in the Lok Sabha after independence?

Answer: 1963.

 

437) Which is claimed to be the coldest place in Asia?

Answer: Dras.

 

438) Which hot and dry winds that help in the ripening or grapes in the Alps region?

Answer: Foehn.

 

439) Which Chinese city is located on the coast?

Answer: Shanghai.

 

440) Which language was used in the literature of Sangam period?

Answer: Tamil.

 

General Knowledge Questions Part 12

 

441) Which countries does the Gulf of Bothnia separate?

Answer: Sweden and Finland.

 

442) What is the wavelength of visible spectrum?

Answer: 3900-7600 A.

 

443) Which type of sediment has the smallest particles?

Answer: Clay.

 

444) The fragments of which comet system collided with Jupiter in July 1994?

Answer: Shoemaker-Levy 9.

 

445) The northernmost city in Africa is:

Answer: Bizerte.

 

446) The National Housing Bank was set up in India as a wholly-owned subsidiary of which bank?

Answer: Reserve Bank of India.

 

447) Who was making headlines in late summer and fall of 1888?

Answer: Jack the Ripper.

 

448) Wine production is mainly carried out in natural region?

Answer: Mediterranean region.

 

449) Which Canadian town was the boom town of the Gold Rush?

Answer: Klondike.

 

450) Which was the most important factor in transforming ancient Indian society into feudal society?

Answer: Practice of land grants.

 

451) Name the reclusive author of “The Catcher in the Rye” and “Franny and Zooey”:

Answer: J.D. Salinger.

 

452) Which animal resembles most to human beings in terms of physical and mental capabilities?

Answer: Chimpanzee.

 

453) What is the capital of Uruguay?

Answer: Montevideo.

 

454) From where can a Member of Parliament claim immunity?

Answer: From civil cases only.

 

455) Which was the only major league baseball team to win two World Series in the 1980’s?

Answer: Los Angeles Dodgers.

 

456) Salts of which element pre vide colours to fireworks?

Answer: Strontiur and barium.

 

457) Which Australian State enjoys a tropical climate?

Answer: Queensland.

 

458)  Where are the Postaz temperate grassland?

Answer: Hungary.

 

459) Which was the only major league baseball team to win two World Series in the 1980’s?

Answer: Los Angeles Dodgers.

 

460) Which was the Chola king who conquered the northern part of Sri Lanka and made it a province of his empire?

Answer: Rajaraja.

 

461) What type of map is used for showing the topography of the sea floor?

Answer: Bathymetric.

 

462) Where is the largest automobile manufacturing centre in the world located?

Answer: Detroit.

 

463) Someone known as a finagler is one who:

Answer: Cheats.

 

464) ORT (Oral Rehydration Therapy) is associated with the treatment of which disease?

Answer: Diarrhea.

 

465) Who is the author of the famous work “Asian Drama: An Inquiry into the Poverty of Nations”?

Answer: Gunnar Myrdal.

 

466) To suspect HIV/AIDS in a young individual, which symptom is mostly associated with?

Answer: Chronic diarrhoea.

 

467) Sherlock Holmes, the fictional British detective, played what instrument?

Answer: Violin.

 

468) Which is the chief industry of Afghanistan?

Answer: Carpet making.

 

469) What is the name of the Satellite launching station set up in Andhra Pradesh?(

Answer: Sriharikota Range.

 

470) Why did Muhammad-bin-Tughlaq transfer his capital from Delhi to Daulatabad?

Answer: To control South India better.

 

471) Which style of art was produced in, or under the influence of, the Eastern Roman Empire?

Answer: Byzantine.

 

472) With which the executive power relating to concurrent subjects remain?

Answer: The Centre.

 

473) Who wrote the biography of Satyajit Ray called “The Inner Eye”?

Answer: Andrew Robinson.

 

474) We cannot see during a fog. why?

Answer: Because of scattering of light.

 

475) How many great pyramids are there at Giza?

Answer: Three.

 

476) Which situation makes a firm most efficient?

Answer: Lowest average costs.

 

477) The name United Nations Organisation was adopted at the suggestions of whom?

Answer: Mr. Franklin Roosevelt.

 

478) Silk textiles are mainly produced in which countries?

Answer: China and India.

 

479) What fugitive prophet slept in the bottom of a ship as it rolled in a storm?

Answer: Jonah.

 

480) The Portuguese traveller, Nuniz visited Vijayanagar during the reign of which rular?

Answer: Achyuta Raya.

 

General Knowledge Questions Part 13

 

481) The Norwegian Nobel Committee is elected by:

Answer: The Norwegian Parliament.

 

482) Which type of coal is difficult to light in the open air?

Answer: Peat.

 

483) Who said “When a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford”?

Answer: Samuel Johnson.

 

484) Leukaemia or blood cancer is characterised by abnormal increase of which cells?

Answer: White blood cells.

 

485) Who was Kenya’s first track medalist in the Olympics?

Answer: Wilson Kiprugut, 800 m, 1964.

 

486) Howmany subjects are in the Union list?

Answer: 97 subjects.

 

487) In which year did Gloria Gaynor have a number one hit with “I Will Survive”?

Answer: 1979.

 

488) Which instrument instrument used for recording earthquake waves?

Answer: Seismograph.

 

489) Which was the first football match telecast?

Answer: 1978 Arsenal Vs Preston.

 

490) Which Mughalemperor gave land for the construction of the Golden Temple at Amritsar?

Answer: Akbar.

 

491) Which president was succeed upon his death by John Tyler?

Answer: William H. Harrison.

 

492) What does Oxidation involve?

Answer: Loss of electrons.

 

493) What is the circumference of a cricket ball?

Answer: 8 13/16 and 9 inches.

 

494) Among South Asian countries which one is the Maternal Mortality Ratio (per 1,000 live births) lowest?

Answer: Bangladesh.

 

495) What do you call a grouping of beavers?

Answer: A colony of beavers.

 

496) What is meant by ‘Underwriting’, the term frequently used in financial sector?

Answer: Under valuation of the assets.

 

497) Name the great Wimbledon’ Champion who, after winning Wimbledon five times in a row, switched to golf in which she won several championships, became an international hockey player, and also won laurels in skating and archery?

Answer: Charlotte Dod.

 

498) ‘Caldera’ is a feature associated with which thing?

Answer: Volcanoes.

 

499) Which ocean is the deepest?

Answer: Pacific.

 

500) Under the leadership of which Guru did the Sikh become a political and military force?

Answer: Guru Gobind Singh.

Leave A Reply

Your email address will not be published.