100 Sociology Questions and Answers – Sociology of Education Questions and Answers

0

100 Sociology Questions – Sociology of Education Questions and Answers

 

100 Sociology Questions - Sociology of Education Questions and Answers

 

Sociology Questions and Answers – Sociology of Education Questions Part 1

 

1) A community generally includes a number of neighbourhoods. Is it correct?

Answer: Yes.

 

2) Which one is a “Mass Society”?

Answer: Gesellschaft.

 

3) A rural community is characterised by:

Answer: Community sentiment.

 

4) A traditional society is not characterised by:

Answer: Competition.

 

5) Modern Society is characterised by:

Answer: Virtually all occupational statuses are achieved.

 

6) A person in a society occupies:

Answer: A number of statuses.

 

7) Society is group, but most groups are not societies. Is it correct?

Answer: Yes.

 

8) Who put “Society is the largest group in which human beings live”?

Answer: Robert Morrison MacIver.

 

9) Who coined little community and great community in India?

Answer: Milton Singer.

 

10) Who related function of institution to biological needs?

Answer: Bronisław Malinowski.

 

11) Sumner called an institution deliberately formed to satisfy needs:

Answer: Enacted.

 

12) Post industrial society is characterised by:

Answer: Predominance of services sector over manufacturing sector.

 

13) The German word ‘Gemeinschaft’ means:

Answer: Community.

 

14) Is ‘great tradition’ a characteristic of little community?

Answer: No.

 

15) Who said little community is not depending as large urban communities for survival?

Answer: Robert Redfield.

 

16) Who first coined the term post industrial society?

Answer: Daniel Bell.

 

17) When Daniel Bell coined the term post industrial society?

Answer: 1962.

 

18) Who defined society ‘as a complex of organised association and institutions with a community’?

Answer: G.D.H. Cole.

 

19) Who said, “Without co-operation society connot exist”?

Answer: Gisbert.

 

20) Who defined community as an area of social living marked by some degree of social coherence’?

Answer: Robert Morrison MacIver.

 

21) What is the meaning ‘Community Sentiment’?

Answer: Feeling of belongings together.

 

22) The word community is derived from:

Answer: Two Latin words.

 

23) What is the meaning of the term community?

Answer: To serve together.

 

24) The word society comes from:

Answer: Socius.

 

25) A definite locality is necessary for a society. Is it correct?

Answer: Yes.

 

Sociology Questions and Answers – Sociology of Education Questions Part 2

 

26) A definite locality is essential for a community. Is it correct?

Answer: Yes.

 

27) An association is deliberately formed. Is it correct?

Answer: Yes.

 

28) Membership in association is voluntary. Is it correct?

Answer: Yes.

 

29) Who divided institutional functions into manifest and latent?

Answer: Robert K. Merton.

 

30) Are institutions compulsory for the individual?

Answer: Yes.

 

31) Associations meet only:

Answer: Secondary needs of the people.

 

32) Association is partial and community is:

Answer: Whole.

 

33) Aim of society is general while that of association is:

Answer: Particular.

 

34) Origin Society is natural and association is:

Answer: Artificial.

 

35) We are born in community but we choose our:

Answer: Associations.

 

36) Who defined status group in terms of life style?

Answer: Max Weber.

 

37) Assimilation is a one way process. Is it correct?

Answer: No.

 

38) Mutual awareness is necessary for:

Answer: Social interaction.

 

39) When competition becomes more personal, it shades into:

Answer: Conflict.

 

40) Competition also involves:

Answer: Co-operation.

 

41) The process of complete fusion is known as:

Answer: Assimilation.

 

42) Racial mixing by inter-breeding is:

Answer: Miscegenation.

 

43) The process of getting alone indifferences also is:

Answer: Accommodation.

 

44) Who defined social interaction as “a process by which men inter-penetrate the minds of each other”?

Answer: Dawson and Gettys.

 

45) Basic conditions of social interaction:

Answer: Social contact and Communication.

 

46) Who said that ‘the contacts and interactions are the foundation stones of our life?

Answer: Lumley.

 

47) Who said competition, conflict, accommodation and assimilation are the four fundamental types of interaction?

Answer: Park and Burgess.

 

48) Who said conflict is intermittent and personal?

Answer: Park and Burgess.

 

49) An intra-group form of war is called:

Answer: Feud.

 

50) War is a kind of:

Answer: Group Conflict.

 

Sociology Questions and Answers – Sociology of Education Questions Part 3

 

51) Litigation is a judicious form of:

Answer: Conflict.

 

52) Race riots, religious persecution etc. are examples of:

Answer: Corporate Conflict.

 

53) Conflicts are essential to make society dynamic and progressive. Is it correct?

Answer: Yes.

 

54) Harmony and disharmony are essential for the growth of society. Is it correct?

Answer: Yes.

 

55) Social competition is for getting:

Answer: High status in society.

 

56) The competition between black and whites is an example of:

Answer: Racial competition.

 

57) Competition logically develops into conflict. Who said this?

Answer: Bogardus.

 

58) Conflict is a modified form of struggle. Who said this?

Answer: Kingsley Davis.

 

59) Conflict is the deliberate attempt to oppose, resist or coerce the will of another or others”. Who said this?

Answer: A.W. Green.

 

60) Conflict is a conscious action. Is it correct?

Answer: Yes.

 

61) Reduced supply of the means of subsistence is the chief cause of conflict. Who said this?

Answer: Mathew.

 

62) “Principles of struggle for existence and survival of the fittest are the main causes of conflict”. Who said this?

Answer: Charles Darwin.

 

63) The word co-operation is derived from:

Answer: Two Latin words.

 

64) The two Latin words in Co-operation are:

Answer: ‘Co’ and ‘Operate’.

 

65) What is the meaning of the word ‘Co’?

Answer: Together.

 

66) What is the meaning of the word ‘operate’ ?

Answer: To work.

 

67) Co-operation includes two elements:

Answer: Common end and organised effort.

 

68) Toleration is a form of:

Answer: Accommodation.

 

69) Adjustment to physical environment is known as in sociology:

Answer: Adaptation.

 

70) A social class is:

Answer: A quasi-group.

 

71) Face to face groups are known as:

Answer: Primary groups.

 

72) Who said ‘in-group’ is ‘we-group’ and ‘out-group’ is ‘they-group’?

Answer: Sumner.

 

73) Competition is continuous. Conflict is:

Answer: Intermittent.

 

74) “Accommodation is the “process in which man attains a sense of harmony with his environment”. Who said this?

Answer: Robert Morrison MacIver.

 

75) Accommodation is the natural result of:

Answer: Conflict.

 

Sociology Questions and Answers – Sociology of Education Questions Part 4

 

76) When accommodation is on the basis of high and low, it is called:

Answer: Subordinate accommodation.

 

77) Adjustment to new natural conditions is known as:

Answer: Acclimatization.

 

78) Acclimatization is a:

Answer: Physiological process.

 

79) Naturalisation is a:

Answer: Psychological process.

 

80) Adjustment to social conditions is known as:

Answer: Naturalisation.

 

81) Coercion means the:

Answer: Use of force to terminate conflict.

 

82) Settlement of Parliamentary disputes is through:

Answer: Compromise.

 

83) Rationalisation involves plausible excuses or explanations for one’s behaviour instead of:

Answer: Accepting one’s own defect.

 

84) The first step towards assimilation is:

Answer: Acculturation.

 

85) The absence of communicative interaction or social contact is known as:

Answer: Isolation.

 

86) Dumbness, deafness etc. cause isolation which is known as:

Answer: Organic isolation.

 

87) In every society, there is a “strain towards anomie”. Who said?

Answer: Merton.

 

88) In every society, there is “strain towards consistency” called:

Answer: Integrating process.

 

89) The book “Social Control” was written by:

Answer: E.A. Ross.

 

90) All illiterates form a:

Answer: Category.

 

91) Another term for ‘category’ is:

Answer: Grouping.

 

92) “Primary groups are the nurseries of human nature”. Who said this?

Answer: C.H. Cooley.

 

93) Rationality and pragmatism are the characteristics of:

Answer: Gesellschaft.

 

94) Gesellschaft relations are often:

Answer: Enduring.

 

95) Who wrote the book “The Human Group”?

Answer: G.C. Homans.

 

96) Who classified social groups into Gemeinschaft and Gesellschaft?

Answer: F. Tonnies.

 

97) Upper class is a:

Answer: Social category.

 

98)  Competition is more a feature of:

Answer: Open Society.

 

99) Who identified family, peer group and community as basic primary groups?

Answer: C.H. Cooley.

 

100) Who wrote “The Functions of Social Conflict”?

Answer: L. Coser.

 

Read: 100 GK Questions and Answers in English

Leave A Reply

Your email address will not be published.